Внимателно? Големият брат ви наблюдава...

Защита на личните данни? Голямият брат ни наблюдава и затова човек трябва да си мери и осмисля движенията. Спомням си едно стихче от времето на перестройката, пародия на известни стихове на руския поет, Александър Сергеевич Пушкин:

"Товарищ, верь,
пройдет она
эпоха гласности...
и в Комитете безопасности
напишут наши имена."

Голямият брат гледа, Големият брат слуша, Големият брат агитира и все още, човек не може да стори нищо срещу Големият брат, защото той ще брои гласовете от вота. Епохата на гласността свърши и нашите имана отново са в тях, барабар с личните ни данни.

Имат ли предизборните щабове разпечатки на списъци с избиратели от различните райони - отговорът е, получен неофициално - имат. Никой не се нае, въпреки молбите ни, да застане с името си и да потвърди, че в предизборните щабове на политическите сили, които досега са участвали в избори има разпечатки със списъци с избиратели от различните райони. Списъци с лични данни, ЕГН, адрес по местоживеене.
В Началото на 21 век, страхът от Големия брат и неговите действия и тайни е все още силен. Независимо, че България стана член на Европейския съюз. Независимо, че в тези разпечатани списъци има лични данни на граждани с име, адрес и ЕГН / в по-старите версии - бел. Л. М./, а Законът за личните данни го забранява.
Ето защо никой не пожела да потвърди тази информация с името си.
Всъщност едва ли има по-смешен закон в българския правен мир от Закона за защита на личните данни. Всеки читател може да отвори електронната страница наречена Български център за нестопанско право и да прочете въпросния Закон.

Договорът за присъединяване на Република България към Европейския съюз задължи законодателите ни, и те приеха този Закон. Но дали законът защити личните ни данни?
Към Закона за защита на личните данни има и Комисия за защита на личните данни, която толкова може да предотврати престъпление, извършено чрез използване на личните данни наг ражданите, колкото санкциите за купуване на гласове предотвратяват самото купуване. Т. е. въпросната Комисия не предотвратява престъпления, извършени чрез използване на личните данни на гражданите, а тези престъпления, повярвайте ми, са сериозни и често могат да обърнат съдбата на цели семейства и да ги оставят на улицата. Имам в предвид случаите, с използването на фалшиви пълномощни при смяна на собствеността на даден имот, зад гърба на собствениците. Случаи, които са стотици. Потърпевш в един такъв случай бе и известният професор Ж. Ст., юрист, човек, работил с президенти и правителства, консултирал народни представители, уважаван университетски преподавател, автор на правни трудове. Този човек бе оставен на улицата след фалшиво отнемане на имота му от хора, наясно с пролуките на закона...
Та след като България стана член на ЕС, европейците живеят с погрешното убеждение, че тук работи едно адекватно европейско законодателство, което е създадено, за да бъдат спазени правата на гражданите на тази държава.
Има ли смисъл да седна и да убеждавам представителите на Европейската комисия, че в България личните данни на гражданите не само, че не са защитени, но са и достъпни както на политически сили, така и на кого ли не.
Така например, само, за да поднови клиентската си карта за пазаруване в известна верига от магазини, българският гражданин се задължава да предостави на някакви чиновници от администрацията на веригата личната си карта, която надлежно се снима. А точно в личната карта се съдържат личните данни на гражданина, които би следвало Законът, цитиран по-горе да пази.
Нямам представа какво значение има при купуването на едро на шорти, къси чорапи, марули, краставици и макарони например, какво е ЕГН-то и адресът на клиента. Но за да продължиш да бъдеш клиент, даваш личната си карта, снимат ти я - лице и гръб и толкова! Ако искаш.

В края на миналата година във Великобритания избухна голям правителствен скандал, когато стана известно, че са изгубени лични данни на над 25 000 граждани на тази държава. В България - подобен скандал е невъзможен, най-малкото защото никой не се интересува от нарушените права на гражданите при използването на личните им данни.
Защо се спрях на проблема с опазването на личните данни на гражданите. Причината е, че в Нова телевизия се бяха обаждали граждани, които се оплакваха от телефонна агитация от страна на някакъв мъж, представил се като човек на БСП. А телефонните данни и имената с адресите на тези тормозени граждани не фигурираха в телефонния указател...

От няколко месеца наблюдавам как се ожесточава предизборната кампания и съм твърдо убедена, че този път няма да има толкова разпространено купуване на гласове, колкото гласуване с допълнително извадени лични карти, но на други места и фалшификации при преброяването на бюлетините.

Първи случай с подсигуряване на изборната победа

Опитите за купуване и продаване на гласове се правят от партиите, които нямат шансове да получат резултатите, които те биха желали. Това заяви депутатът от ДПС и кандидат за депутат в ЕП Алиосман Имамов в предаването „Това е България на Национална радиоверига „Фокус". Според него опитват да купуват гласове тези, които са застрашени да прескочат съответната бариера.
Това твърдение на Имамов бе опровергано тутакси от в. „24 часа":
„Общинският съветник от ДПС в Ситово Небайдин Дауд е бил засечен да води жители от селата Искра и Любен да си вадят лични карти в Силистра.
Пред БНТ той казва, че плаща лично за новите документи за самоличност, но не разкрива с каква цел те се вадят. Обяснението му е, че ще му докарат неприятности.
Човекът на ДПС държал всички молби и викал хората поименно до гишето, които дошли в града с организиран транспорт. Кандидатите за лични карти също отказали да разкрият за какво са им, защото не говорели български. Подозренията са, че бързото вадене на документи е заради предстоящите избори."

Изборен туризъм, спешно вадене на лични карти на хора, които даже не знаят български - как може да се обяснят подобни явления, освен като „подсигуряване на бъдещи изборни резултати" от различни партийни централи.
Кой управлява държавата в момента, в навечерието на изборите? ДПС, БСП и НДСВ. Тогава трябва ли да се изненадваме на случаите със спешно, масово вадене на лични карти на хора, които говорят турски език, но не знаят български?
Някой в дадена политическа сила има разпечатки на избирателните списъци от минали избори. Така се преценява без грешка къде може да се извадят лични карти на населението, колективно...

Втори случай с бъдещо подсигуряване на изборната победа

Граждани, скрили телефонните си номера и настояли да не се публикуват в телефонния указател позвъниха, а някои и дойдоха в студиото на Нова телевизия, за да разкажат как са били агитирани по телефона от анонимни хора за кого да пуснат гласа си.
- Добър ден, търсим абоната. Обажда се Деян Деянов от Коалиция на БСП. Ще гласувате за БСП или няма да гласувате? - Това чува в слушалката гражданка. Обадилият се споменал името на абоната, но позвънил от скрит номер и цифрите не се изписали на дисплея на апарата.
Венета Шопова - председател на Комисията за защита на личните данни - търсят я от студиото на „Здравей, България!" с въпроса: „Имат ли право от БСП да разполагат с телефонните номера и личните данни на гражданите и откъде са ги взели?"
Венета Шопова: - „Въпросът дали имат право да разполагат с тези номера - така не мога да отговоря на него, защото всеки предизборен щаб сам определя начините и формите, разбира се, съобразно Закона, чрез които той да провежда своята предизборна кампания. В конкретния случай, по-скоро, според мене, в по-голяма тежест, лежи върху този, който е предоставил личните данни, особено... както двете дами коментираха, те не са давали своето съгласие телефоните им да бъдат публикувани в телефонния указател... Искам да отбележа, че Комисията е разглеждала подобни жалби в предишни предизборни кампании, в кампания 2005 година... Но сега при нас... до този момент не е постъпвала жалба от физически лица...по тези поводи. В предишни кампании, лицата протестираха... като в разгледаните случаи, така, кандидатите за народни представители са дали обяснение, че са използвали телефонни указатели... Тогава е взето решение по повечето от жалбите, че жалбите са частично основателни... елегантно са се позовали... че са взети данни от публични регистри. Относно агитацията, насочена към конкретните лица, Комисията е приела, че жалбите са абсолютно основателни. И към 2005 година са издадени предписания да се преустанови тази дейност, но към настоящия момент, Комисията вече има намерение да санкционира нарушители, които ... за които се установи, че са извършили такива нарушения...
... В конкретния случай, съобразно нашите правомощия, които имаме, ние можем да извършиме пълна проверка по всички казуси, които ни се представят, с... и да бъдат събрани всички необходими доказателства... Санкциите са от 500 до 100 000 лева.
Преливане от пусто в празно и обратно - пак същото.

Искат ли партиите да контролират бъдещите изборни резултати?

Ако вземем в предвид „грижата" на ДПС да се вадят колективно лични карти няколко дни преди евровота - трябва да си направим извода, че партиите искат все повече граждани да гласуват.
Но, между масово гласуване и гласуване за определена политическа сила - разликата е от земята до небето. Та както в две села се вадят по спешност лични карти на хора, които даже не говорят български, така се оказва, че в Кипър българите няма да могат да гласуват за евроизборите.

Кристина Параскева, българка, живееща в Кипър обясни в студиото на Нова телевизия:
„...Понеже от предишни избори, знаете, избирателната активност в нашето градче е много слаба заради разстоянието, което ни дели от столицата, решихме с група българи да съберем подписка за желаещите, които искат да гласуват, като преди това разговарях с човек от посолството и го уведомих и исках точно да уточним какво трябва да правим. От там ни казаха, че все още нямат информация, да събираме подписите и ще видим по-нататък. Ние започнахме да събираме и до началото на май имахме събрани 108 подписа. Междувременно аз обаче бях накарала майка ми да проучи въпроса с изборите и тя от България ми каза, че ако имаме над 100 желаещи за избори, трябва да ни се направи секция по местоживеене. В началото на май прочетох статията в българския вестник, че трябва да се попълват декларации-заявления и звъннах отново в посолството. След дълго настояване ме свързаха с отговорника и организатора за изборите и той ми каза, че нашата тетрадка не е документ, че трябва да попълним декларации-заявления и да ги изпратим в посолството. На моята молба да ми изпрати бланки ние да си ги размножим, да ги попълним и върнем, той отговори, че посолството няма предвидени средства за такива разходи. Тогава го помолих да ми ги изпрати по куриер с наложен платеж, аз ще си платя таксата. Той ми каза, че най-добре е някой да ги вземе и да ми ги изпрати. Мой познат ги взе, но така и не стигнаха до нас в срок, за да ги изпратим... Онзи ден в последния брой на вестника прочетох, че в Кипър изобщо няма да има избори за български представители за Европарламента, защото имало само 11 желаещи. Ние уведомихме в срок господина, че има, и аз го помолих да ни съдейства да се направи секция тук, защото знам колко е трудно тук, защото знам колко е трудно за всеки живеещ тук в нашия район да отиде до столицата. Най-евтиният начин е с обществен транспорт, билетът за който е 16 евро близо, но не е само това. Всичко е свързано с време, хората са на работа и никой не може да отсъства без предварителна уговорка и..."

Едно е да искаш, друго - да можеш, трето и четвърто да се случи. Какви са били съображенията на отговорника от Българското посолство в Кипър да реагира по този начин на желанието на негови сънародници да гласуват за евроизборите не е ясно, но е факт, че 108 българи са били лишени от конституционното им право да дадат своя глас по време на избори.
Никой не казва на интересуващите се българи, събират подписи от месец март, за да гласуват. Никой не се интересува, че от българското посолство в Кипър не са си направили усилието и да пояснят на сънародниците ни там, че декларациите, които трябва да попълнят за да гласуват, ги има в интернет.
Явно тези задължения на дипломатите ни в Кипър са били непосилно тежки за изпълнение и затова не са изпълнени. Или пък заплащането на дипломатите ни в Кипър е толкова малко, че те решават за толкова пари да не правят усилия, за да помогнат българите в Кипър да гласуват, въпреки че желаят.
Зам.-министърът на външните работи Милен Керемидчиев обясни в студиото на Нова телевизия, че местното законодателство в Кипър не позволявало да се откриват секции за гласуване извън посолството. А защо чиновникът, който работи там е пропуснал да обясни на хората да не се хабят в търсене на декларации и варианти да бъдат гласоподаватели в Кипър, щом се гласува само в посолството? Едва ли някога ще узнаем това.
Явно от Външно министерство нямат „работоспособността" на бившия първи дипломат, Соломон Паси, за когото не бе проблем да се осигуряват гласове от чужбина...
Явно нещата в страната са далеч по-добре подсигурени от всяка от управляващите политически сили - БСП, ДПС и НДСВ и по тази причина никой не иска да губи време с усилията на някакви сънародници зад граница - да гласуват.

Вместо финал

Как стоят точно нещата с усилията да бъде манипулиран вотът? Ето фактите: Агенция „Фокус" съобщи в своята рубрика „Гореща тема" следното:
„В навечерието на изборите за Европейски парламент, при специализирана операция на ДАНС, Апелативна прокуратура - Пловдив и със съдействието на МВР вчера бяха задържани над 210 лични карти, 140 дебитни карти, задгранични паспорти и талони за управление на МПС, които удостоверяват самоличност. Операцията е била насочена срещу купуването на гласове на предстоящите избори за български представители в Европейския парламент, насрочени за идващата неделя. При операцията са били иззети и списъци със стотици имена на живеещи, предимно в циганските махали на Пловдив и Пазарджик. Иззети са 2 газови пистолета, преработени за стрелба с бойни патрони и 1 газов пистолет, на който се извършва проверка. Задържано е 1 лице."
Както се казва - коментарът е излишен.

И още нещо: важното е не как гласуваш, а кой брои бюлетините. Мисълта е на Йосиф Висарионович Сталин. Трудно ли е да се смени една урна с бюлетини с друга, с правилно пуснати бюлетини.
А да се сменят повече от една урна?
Силата прави съединението. Нищо не завършва като хората - власт се взема, а не се дава. Националната ни черта и до ни вярваме на никого и на нищо.

Затова и зимата на нашето недоволство ще продължи още - без да е ясно докога.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене