България предаде две от децата си

В речника на политиците липсва честната дума и това е причината те да се котират високо във властта. България предаде две от своите деца. Предаде ги със необяснимо съдебно решение, предаде ги като български поданици на представител на втората им родина - Полша. В суматохата н предателството едното дете избяга и се скри, но сестра му беше натикана в автомобила и откарана първоначално - в полското посолство, а в последствие - извън страната. Това е изводът, който се налага след като цяла България видя грозната сцена, в която на улицата на Асеновград полицаи и непозната жена теглиха и разпъваха две малки деца, за да ги отнемат от баща им и да ги натикат в дипломатическата кола на полското посолство в България. Непознатата дърпаше момиченцето от ръцете и на присъстващата социална работничка, а полски дипломат наблюдаваше благосклонно и мълчаливо сцената с пищящите деца.

Две деца - момиче и момче, съответно на 8 и 7 години, бяха вкарани насилствено в грозна сцена на отнемане от баща си, за да бъдели изпълнени съдебни решения на полски и български съдилища. А решенията гласят - бащата ги е отвлякъл! Независимо, че майката му е дала Декларация за съгласие да замине с децата от Полша. Тези които твърдят, че държат на голата истина, първо одират кожата й.
Бащата ги е отвлякъл - така е решил полския съд, който логично не е наясно, че има Декларация от майка, със съгласие - те да заминат с баща си.
Бащата ги е отвлякъл - българският съд не си прави труда да проверява всичко около казуса и повтаря решението на полските магистрати.
Родителите на двете деца нямат развод. Липсва и съдебно решение за родителски права и режим на виждане. Децата са с двойно гражданство - българско и полско. Това бе причината полски дипломат да присъства на грозната сцена с пищящите деца, които трябваше да бъдат отведени в полското посолство. Това бе причината и българската дипломация да липсва от срамната сцена, разиграла се на улицата в Асеновград.
България не съдейства да бъде намерен изчезналия Съвестин. Защо трябваше да очакваме българската държава да съдейства при разделянето на децата от баща им - да не бъдат тормозени и всичко да се случи цивилизовано? Нямаме причина да очакваме това от страна на българската държава.

Изборите заведоха дипломат №1 при бащата на двете деца

Събитията по влизането на съдебните решения в сила съвпаднаха с времето на предизборната кампания. А министърът на външните работи, Ивайло Калфин е кандидат за евродепутат от листата на Коалиция за България. Това обстоятелство стана повод Калфин да замине при бащата и да се срещне и разговаря с него. В името на успеха, в името на кампанията.

Как се стигна до тази среща?

На 1 юни в предаването на Нова телевизия "Здравей, България!" намиращият се в отпуск за евроизборите министър на външните работи Ивайло Калфин отговори така по реакцията на МВнР за казуса с децата:
"Тези сцени бяха ужасни - призна Калфин в студиото на Нова телевизия. - Потресаващи са тия сцени. Такива случаи има действително... Между другото, ние направихме доста, вкючително и една от евродепутатките, Маруся Любчева от Коалиция за България за да върне едно от децата - имахме случай на българка и холандец... Сега, нашият сънародник доколкото рабирам е бил осъден, той е нарушил полския закон, когато й е взел децата...
Милен Цветков: Не! Той показа Декларация, с която да извежда децата, паспортите са в него... знаете ли, случаят е граничен а, много странно, българският съд решава в полза на решение на полския съд...
Калфин: Българския съд - аз мога да ви дам такива решения, меко казано от практиката на българския съд, че Външно министерство...
Но ми се ще да кажа, че ако нашият сънародник се обърне към нас, той е загубил едно дело в Полша, не знам дали има възможност да се водят дела, но нашето посолство и Консулската служба биха съдействали изцяло, ако може да се започне някаква допълнителна процедура за оспорване на това решение на съда.
Лора Крумова: Начинът по който са се включили от полска страна, нали има там представител на Консулството, който също е присъствал на баталните сцени там...
Калфин: Това обикновено става, след което са се обадили във Външно министерство на моя заместник, посланикът се е обадил, оплакал се е, че консулът е бил блъскан, той е дипломатическо лице и така нататъка... Заместникът ми Кючюков го е посъветвал по този начин да не продължават и с другото дете. Това очевидно не е начинът да се изпълняват даже и решения на съда. Така че предстои да си говорим с полската страна, така че те са протестирали срещу...
Пред полското посолство имаше мирни протести. Стотици младежи протестираха след скандалната сцена с отнемането на едното дете от баща му. Дипломати от посолството снимаха отвътре с камери протестите... Посланикът е поискал да им бъде осигурена защитата...
Калфин: Според Виенската конвенция, България има задължението когато една чужда мисия е заплашена по някакъв начин, да й осигури охраната. Така че, българската държава го прави това нещо, но много настоятелно ги помолихме в този случай, така, да се свалят от тяхна страна напрежението... Просто, това е нещо, което надали може да бъде приемливо. Това са действително кадри и сцени, в която и страна да станат - реакцията ще е подобна."
Децата бяха разделени на 28 май. На 1 юни Калфин бе в Нова телевизия. Чак след разговора в студиото, Ивайло Калфин разговаря с Тодор Василев в дома му в Асеновград. "Тъй като е в отпуск за кампанията си като водач на лявата листа за евровота, министърът се запознал по-късно с цялата документация по случая, обяснили от екипа му пред в. "24 часа". Калфин отишъл в дома на таткото, за да чуе лично за драмата му и да изрази човешкото си възмущение за начина, по който е отнето детето. Обсъдили и как преживяното се отразява на психиката на децата."
Кандидатът за евродепутат Калфин констатирал по време на разговора, че заради грешката на бащата да не потърси съдействие от българското посолство във Варшава, нещата стигнали толкова далече. Калфин обещал, че със средствата на тихата дипломация, без излишна публичност нещата ще се разрешат.
И как иначе след като след два дни гласуваме за евродепутати?

Защо не вярвам на Калфин...

Защото се допусна чуждо посолство да си развява коня на българска територия и чужди дипломати да участват в тормоз над български деца. Няколко дни след драмата, от МВнР не дадоха отговор или адекватно обяснение за случилото се. Никой от МВнР не изрази каквато и да било позиция.
Калфин е в отпуск, но толкова ли не можаха неговите заместници да извикат посланика на Полша и да го предупредят, че подобно вмешателство и мълчаливо съдействие за тормоз над деца е недопустимо и скандално.
Децата бяха разделени - момче на 7 години избяга и се скри от властта след вмешателството на полски дипломат, който допусна някаква чужда жена да тъпче насила 8-годишно момиче в дипломатическия му автомобил!

Сцената се разигра на 28 май - седмица по-късно нямаше ни звук, ни стон от страна на българското Външно министерство.
Никой от ведомството не извика полски дипломати, за да им изкаже недоволството на българската държава от случилото се? Никой не счете за нужно да обясни на целокупното гражданство защо след като на срамните сцени от 28 май е имало полски дипломат, са липсвали чиновници от МВнР.
Има ли за какво да бъде изразявано недоволство от поведението на полското дипломатическо представителство в София? Полски дипломат съдейства за уличен тормоз над две български деца, само защото децата са и полски граждани. Нима поляците не можеха да намерят начин да се спрат срамните сцени? Срамни, защото в тях две деца пищяха ужасени от насилието, което се извършва върху тях и баща им.
Никой от Външно министерство не реагира адекватно и не показа, че е неприемливо полски дипломати да си позволяват подобно поведение.
Как поляците успяха да отведат едно дете, а другото прогониха в неизвестност, а българите не направиха нищо, за да покажат, че действията на полските дипломати са безпрецедентни и граничат с безобразия?

Българският съд се произнесъл странно, а как реагира българската държава? Заради мекушавостта на Калфин и сие, поляците не само че не бяха информирани и предупредени заради допуснатия тормоз над две деца, но се стигна дотам -полски дипломати да се възмутят и да поискат защита за сигурността си от Външно министерство?
Колкото една майка е родител на децата си, толкова и техният баща им е родител. Колкото две деца са полски граждани, толкова същите две деца се оказаха и български граждани.
Тази сутрин в историята се намеси и Емил Кошлуков, който разговарял с полския посланик за станалото. Оказа се, че вместо да се възмути от поведението на подчинените му при процедурата за влизане на съдебните решения за двата деца в сила - Кошлуков тръгна да съветва бащата на двете деца да изпълнява и да не разсъждава!
Къде го сееш, къде никне - казват старите хора! Нерде кампания за евроизбори, нерде - кланяне пред чужд посланик! Не ни ли стига странното решение на българския съд, не ни ли стига мекушавата позиция на Калфин, та трябва да търпим и Кошлуков да ни показва до колко може да загърбва интересите на един български баща?
Няма друга държава в света, в която да се тормозят пред очите на целия народ две деца като ги отнемат насилствено от баща им, и местен депутат да се появи и да се нахвърли върху поведението на бащата, забравяйки, че иде реч за съдбата на български деца и техните интереси.
Такъв депутат веднага след предаването минава в графата - бивш. Поне така е в други държави, в страни, в които не е ежедневие да се дърпат и тормозят по улиците деца, а бащите им да гледат безсилни, с извити зад гърба ръце.
Във всяка една нормална държава, каквато България все още не е - първо сядат възрастните и с разговор стигат до решение какво предстои и как ще се изпълни. С разговор, а не с легналия пред автомобил баща, който протестира отчаян, че отвеждат децата му с абсурдното обвинение, че ги бил отвлякъл!
Тези дни се оказа, че никой не желае да чуе, че децата са и български граждани като баща си и баща им не ги е отвлякъл, а е заминал с тях след Декларация от майка им, че е съгласна да ги изведе от Полша.
Никой не се интересува от тази Декларация - нито полският консул, нито съдията-изпълнител, а още по-малко пък полицията, министъра на правосъдието, Миглена Тачева и Емил Кошлуков.
Формално съдията-изпълнител изпълни съдебно решение. Стриктно и с полиция. Неформално съдия-изпълнителят допусна опорочаване на процедурата по влизане на съдебните решения в сила, като разреши две деца да пищят, а чужда жена да тегли и разпъва едното, за да го вкара в дипломатическия автомобил.
Неформално съдия-изпълнителят не се спря пред писъците на децата, не се спря пред драмата, която се разигра. Неформално съдия-изпълнителят продължи с процедурата и показа, че не му пука, че деца пищят, че баща им е хванат от полицията с извити ръце, че едното дете избяга, че чужда жена натъпка другото дете в дипломатическия автомобил пред който легна бащата.
Формално, съдия-изпълнителят не успя да завърши процедурата с отнемането на децата, т. е. работата бе свършена много лошо и наполовина. В България, за съдия-изпълнители нарушили права на граждани по време на работата си - санкции няма.
Министър Калфин обеща съдействие на бащата на двете деца, Тодор Василев за решаване на казуса. Обеща го два дни преди вота за евродепутати. Дали ще го изпълни - силно се съмнявам, още повече, че обещания, дадени по време на предизборна кампания са като летен дъжд - вали и отминава...
Министърът на правосъдието бе на косъм да си даде оставката - то, така и така не остана много време да е министър, изборите са на прага, на мандата му се вижда гърба. Обеща оставка Тачева, но не си я подаде... Нормално, за България.
Миков се занимаваше с висши оставки в МВР, а за полицаите, допуснали и съдействали за грозните сцени с децата - даже не се сети да реагира.
Днес трябва да излязат резултатите от проверката на Прокуратурата по случая със срамните сцени с пищящите деца. Отсега е ясно, че прокурорите ще се произнесат витиевато, но в никакъв случай укорително спрямо съдия-изпълнителя и полицаите.
Ширин Местан, съпругата на депутата Лютви Местан и председател на Държавната агенция за защита на детето също инструктира чиновниците си да говорят за проверки по случая. Да не си помисли някой, че бездейства...
Проверките едва ли ще изтрият преживяното от две малки български деца и баща им.
На нас, не ни остава нищо друго освен да попитаме: Имат ли идеали, тези които ги отнемат на другите?
И още нещо: дали в България чистите ръце не трябва да са по-дълги?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене