Защо мълчи МВР за петъчния гаф с баретите?

Един-единствен журналист, Слави Ангелов от в. „24 часа" изнесе как в петък, на 5 юни, на косъм се е разминала полицейска касапница в ж. к. „Дружба", когато командоси от Специализирания отряд за борба с тероризма, провели учение и никой не бил предупреден за това. Най-малкото - районното полицейско управление в квартала е трябвало да бъде предупредено... Оказва се, че за учението не са знаели и в МВР - като се започне от ръководството, да се стигне до разните директори на дирекции! Учението се е състояло посред бял ден, по обяд, в реални житейски условия и от него можеха да пострадат както цивилни граждани, и движещи се по улицата пешеходци, така и колеги на баретите от полицията. По чудо се е разминало повторение на трагедията от „Белите брези" и един Господ знае как не се е стигнало до стрелба и жертви - униформени и цивилни!

С викове: „Стой! Ще стрелям!" маскирани мъже измъкват от спрял автомобил шофьора, натоварват го в микробус, качват се по колите и изчезват. Възрастна жена вижда целия екшън и веднага звъни в Осмо РПУ, за да съобщи какво става и, че са отвлекли човек, още повече, че всеки втори български гражданин е наясно, че отвличания В България стават от извършители с полицейски униформи, полицейски коли със синя лампа - а в случая, единият от спрелите автомобили е бил без регистрационни номера.
От Осмо питат в Столично МВР дали в района се е провеждала акция. Отговорът е отрицателен.
Питани са последователно и антимафиотите от ГД БОП и други полицейски управления в столицата. Никой нищо не знае, никой нищо не е чул, никой не е бил предупреден. Ето защо сили от всички полицейски управления направили блокада, за да се заловят бандитите и тогава, съвсем случайно някой се сеща да пита отряда на баретите във Враня.
Шефът на поделението, Георги Узунов признава, че е разписал заповед за учение и е забравил да уведоми полицията и хора в самото министерство, защото бил напрегнат напоследък!
По една случайност поделението във Враня е наблизо и „похитителите" се изтеглят бързо, та не се стига до преследване, спиране, недоразумения и употреба на оръжие и сила.
Преди броени дни в медиите излезе информация, че Инспекторатът на МВР проверява шефа на баретите - Георги Узунов. Резултатите от проверката все още не са излезли. Невероятно е как по време на проверката, Узунов допуска такъв огромен гаф - да провежда учение и да не уведомява никого!

В същото време, докато МВР-министърът Михаил Миков се опитваше да обясни на гражданството по телевизии и радия, как той е бил по-малко време на по-дискретен купон по време на обявения национален траур - барети можеха да влязат в схватка на живо с полиция и да се дадат отново невинни жертви. Както това се случи преди 15 години, когато полицаи от борба с безредиците разстреляха две от баретите и раниха трети техен колега в квартал „Белите брези". Само защото някой не беше казал някому, че барети ще охраняват жилището на висш полицай, докато се извършва арестът на Иво Карамански. Тогава шеф на баретите беше Красимир Петров, /днешен главен комисар на Гранична полиция - бел. Л. М./ и той лично бе пратил двете барети без жилетки в охранителна акция, твърде нетипична за дейността на поделението. На погребението на двамата командоси, Марин Чанев и Георги Георгиев, униформените барети демонстративно не допуснаха ръководството на отряда и го обвиниха, че е виновно за смъртта на колегите им. Малко по-късно от поделението си тръгнаха барети, които навлязоха в охранителния бизнес и заработиха частно.

Красимир Петров се издигна в полицейската йерархия въпреки огромния гаф, който бе допуснал с разстрела на двете барети, гаф, който се превърна в трагедия.

Най-елитното поделение на МВР, отрядът на баретите във Враня е известно с това, че там са подбрани най-подготвените и най-добре въоръжените. Периодично се пускат слухове как барети са охранявали и охраняват Мето Илиянски, Косьо Самоковеца, Георги Пехливанов и други герои на сенчестия бизнес, някои преселени вече в небитието.
Черните хроники пазят фактите, как при опита за покушение на Алексей Петров на 14 август 2002 г. отново две действащи барети се оказаха наблизо, намесиха се и отговориха със стрелба на убийците. Тогава вътрешният министър Георги Петканов отхвърли вероятността двамата командоси да са охранявали собственика на „Спартак" и публично заяви, че те съвсем случайно са минавали оттам след тренировка по карате в спортния комплекс...
Твърдения на свидетели припомниха, че барети са охранявали шефове на „Кремиковци", а пак барети бяха свързани с някои събития около убийството на ямбилската адвокатка Надежда Георгиева. Нещо, което не бе доказано...
Самият Красимир Петров замеси най-безпардонно свои бивши подчинени в частен бизнес, който барети извършвали в извън работно време.
Традиция е да се замесват барети в дейност на ръба на закона, докато техни шефове излизат сухи от всякаква ситуация. От Пресцентъра на МВР, преди два дни Диана Янкулова се възмути и закани на шефа на поделението Г. Узунов за това, че е дал интервю на журналистката Анна Заркова без да я е питал и то в момент, докато трае проверка срещу него!
Барети охраняваха бившия главен прокурор Никола Филчев, ситуация, която бе необяснима от гледна точка на нормативните актове за охрана. Филчев даже обичал да остава и преспива в поделението твърдяха барети по време на мандата му на Главен прокурор.

Топла връзка на Филчев, един от шефовете на баретите - Филко Славов и МВР-министър Георги Петканов стана повод да излязат много скандални твърдения в печата, но нито едно от тях не бе проверено и доказано. Точна тази тройка от имена се споменаваше около задържането на Сретан Йосич и предаването му на холандската държава, като версията бе подплатена с дадени 3 млн долара, за да бъде намерен начин Йосич да избяга. Йосич не избяга, направени му бяха даже ДНК-проби за доказателство, че не е подменен и бе предаден на холандците. Колкото до парите - никой не провери версията за трите милиона долара. Самият Йосич, който напоследък неочаквано се оказа много словоохотлив по отношение на столичния кмет Бойко Борисов, не обели и дума за тези три милиона и дали наистина ги е дал за свободата си. Факт е, че Йосич не бе освободен и парите не се появиха, а изчезнаха.

Защо споменавам и припомням горните събития: защото в края на миналата седмица за пореден път поделението на баретите е било на път, при учение да стане част от улична касапница с полицаи. МВР-министърът Михаил Миков се приюти в темата на евровота и осигуряването на реда в изборния ден и се направи на умряла лисица за случилото се в ж. к. „Дружба". Въпреки че един вестник с добър тираж написа за гафа.
Какво трябва да се случи, за да стане Михаил Миков и да си тръгне по живо, по здраво? Вярно е, човешки жертви от провеждането на тайното учение на баретите няма, но нима в тази държава министрите се събуждат само, ако се пролее кръв?
Принудиха зам.-министър на МВР да се подаде оставката и той си отиде. А Михаил Миков кога ще си тръгва? Колко души трябва да си дадат оставките, за да вдене Миков, че е по-достойно да си върви и признае, че не става за този пост?

Защо Миков мълча от петък до понеделник за случилото се по време на провеждане на учение на баретите? За да се яви на евровота партията му излъскана и безгрешна? Вярно е, че в държавата ни, за проливане винаги има достатъчно кръв. Вярно е също така и че „можеш да излъжеш народа веднъж, и още веднъж, и още веднъж, и още веднъж… И никога повече!"
Казал го е сатирикът Несторович.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене