Политиците - къде ще се мерим с тях?

Ако някой редови български гражданин си търси боя, лесно може да се уреди. За целта е достатъчно единствено да вземе, разтвори и зачете Конституцията на Република България на публично място - в трамвай, в магазин, на улицата:
"Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
.............
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Чл. 7. Държавата отговоря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица."
Тук вече е сигурно, че някой ще започне да вдига кръвното, друг ще търси с трескав поглед нещо тежко за диалог, трети и четвърти, пъти и прочие чуваш как споменават родата на ближния политик да речем и нещата ескалират и са на път да вземат неприятен обрат. Защо?

Следващите редове са брилянтно опровержение на тези няколко текста на основния Закон на Републиката, опровержение, с което което редовият българин се сблъсква непрекъснато. И то само като цитирам примери за "равенството" на политици, партийни креатури и редови граждани. Няма да повдигам завесата за "равенството" на кастата на политиците и редовите данъкоплатци при получаване на медицинска помощ. Няма да отварям дума и за това как политическата принадлежност на който е да е средностатистически неудачник е по силна и могъща от диплома за висше образование, професионален опит, възможност за намиране на работа, физическо оцеляване, преодоляване на последиците от финансовата и икономическа криза - политическата принадлежност е възможност да се придобие чужд имот, да се отворят сметки в банка у нас и в чужбина, да се изпратят дребни дечица на учение или работа зад граница, да се избегне ръката на закона при нарушаването му. Иди, че вярвай на Конституцията, иди, че живей с чувството колко сме равни... както бе писал сатирикът Нинус Несторович, когото често цитирам: "От демокрацията не се прибрах направо в къщи. Повикаха ме в полицията, а на това не се отказва!"

*   *   *

Минимални пенсии, помощи за безработни, пенсии за инвалиди, пенсии с таван, пенсии - без таван - всичко това се срива в момента, в който стане ясно какви пари са се уредили да получават и харчат политиците. Разликата е в много пъти над реалните доходи на мнозинството български граждани, което едва свързва двата края - потънало е в дългове, задлъжняло е на топлофикации, електроснабдяване, ВиК, данъчни служби, банки, а в по-малките населени райони - и на магазини. В това мнозинство влизат близо два милиона пенсионери, няколкостотин хиляди безработни, няколкостотин хиляди хронично болни, които не само че живеят на границата на мизерията, но и все по-трудно оцеляват в невъзможност да се хранят, лекуват - не говоря за купуване на дрехи, пътувания и ползване на почивки. Тук ще стане дума за някои крещящи примери:
 • Към 15 юли 2009 г. са платени общо 90 126 024 евро на "Уорли Парсънс", която е техническият консултант, на финансовия съветник "Делойт" и на "БНП-Париба", свързана със структурирането и кредитирането на два реактора.
Тепърва ще се изяснява на кое от трите дружества колко пари са платени от тези 90 млн евро. Не е тайна за никого, че в "Уорли Парсънс" участва и "Риск Инженеринг" на Богомил Манчев, който традиционно печели поръчки и договори в енергетиката и в БСП за него се говори като за "мозъка" на АЕЦ "Белене", отбеляза наскоро сайтът Mediapool.
 • Депутатът от ДПС и бивш кмет на Руен Дурхан Мустафа, който нашумя с надписаните 273 хил. лв. за училищни превози, отново влезе в новините с вестта, че според сигнали до ДАНС и прокуратурата, за почистване на поточе в Балкана били похарчени 165 хил. лв.
Липсата на единна интегрирана информационна система между Агенцията по вписванията и Агенцията по кадастъра не позволява пълна проверка за имотните декларации на политици стана ясно наскоро от шефа на Сметната палата Валери Димитров.
 • Журналистката Наделина Анева изнесе наскоро данни за внезапното забогатяване на посланика ни в Азербайджан Васил Калинов - бивш депутат от БСП. Калинов беше и бивш шеф на парламентарната земеделска комисия, прочула се най-вече със скандални поправки в законите, разрешаващи спорни заменки на земи и гори. В декларацията си за 2006 г. Калинов отчита пред Сметната палата, че си е купил лек автомобил "Хюндай Санта Фе" за 6200 лв. със заплатата си и са му останали налични 25 000 лв., пак от това "перо". Днешният посланик в Азербайджан държи и акции в "Крит дизайн" за 1000 лв. През 2007 г. депутатът бележи сериозен ръст в покупките - става собственик на апартамент от 120 кв.м в София за 139 000 лв., събрани от заеми и спестявания. Успява да си купи и гараж за 10 000 лв. и парцел в с. Боснек за 1000 лв. Доходите му са от депутатската заплата и още 34 000 лв. от неуточнена в декларацията дейност. През 2008 г. пазаруването на Калинов става още по-мащабно - апартамент в столицата от 70 кв.м за 220 000 лв., жилище и гараж в Кавала /Гърция/ за 229 000 лв. и автомобил "Мерцедес" 150 В за 42 000 лв. Набъбва и банковата му сметка - там вече има 70 000 лв. Какво може да се постигне с една заплата, малко заеми и спестявания!
 • Борислав Владимиров от НДСВ е в управата на "Техно ойл" и в декларацията си е отбелязал доход от 266 385 лв. от стопанска дейност.
 • Социалистката Мая Манолова е получила хонорари 44 500 лева - цифра сериозна за лектори в Харвард.
 • Съпругата на царския депутат Олимпи Кътев Цветозария Кътева си купува в с. Исперихово, Брацигово нива, от 3301 дка само за 298 лв.?
Само преди година една от най-коментираните теми у нас бе заплатата на вече бившия изпълнителен директор на "Булгартабак" Георги Попов, който си поиска 20 000 лв. Месечна заплата затова, че зарязал престижната си работа като представител на "Жилет" в Унгария, за да се захване с делата на тютюневия холдинг.
 • Акционерите на "Златни пясъци АД" гласуваха на общо събрание, проведено на 30 юни, месечното възнаграждение на председателя на Надзорния съвет на дружеството да е в размер на 10 хил. лв. Заплатата на заместник председателя на НС ще е в размер на 3 хил. лв., а членовете на Надзорния съвет на дружеството ще получават по 1 500 лв. месечно. Стана ясно още, че членовете на управителния съвет, на които няма да бъде възложено управлението, ще получават по 2 000 лв.
 • Сайтът dnes.dir.bg цитира бившият столичен кмет и настоящ премиер Бойко Борисов, който съобщи, че в "Информационно обслужване" месечните заплати са били по 8-10 000 лв., каквито са и в бордовете на "Булгартабак". Месечни заплати 8 - 10 хиляди лева на калпак - пари, които пенсионери получават за 5-6 години!
 • Заплати между 2500 и 3000 лв. взимат някои от директорите на столични пазари, изнесе в. "Новинар", цитирайки съветника на БСП Мичо Райковски. Членове на общински фирми в столицата вземат по 1000 лева месечно, сума нищожна, на фона на възнагражденията на членове на управителни и Надзорни съвети.
 • Според отчетите, публикувани на ИНТЕРНЕТ-страницата на Българска фондова борса, като най-високо е цитирано трудовото възнаграждение на изпълнителния директор на "Петрол" Светослав Йорданов. През 2002-ра той е получил 172 893 лв., или около 15 000 лв. месечно. Друг член на управителния съвет на петролната компания - Яни Иванов, обаче е имал по-голяма заплата - 220 702 лв.. Иванов бе втори изпълнителен директор на "Петрол" до 31 август 2002 г., а след тази дата е получавал само възнаграждение като член на съвета.
 • От 54 до 57 хил. лв. са получили другите двама членове на борда на "Петрол" - търговският директор Румян Янев и Радосвет Марков.
 • Оказа се, че председателят на Надзорния съвет на "Петрол" Митко Събев е бил възнаграден с 48 584 лева.
Към далечната "царска" 2002 година, известният бивш министър Николай Василев се похвали, че е пуснал инструкция "редовите чиновници да влизат в един борд, зам.-министрите - в по 2, а някои по изключение - в 3, а всеки да е шеф само на 1 борд". Негови бяха и сакралните думи: "Ще бъдем скромни"... "Скромността" включваше служебен автомобил, служебен телефон, премии и суми в размер на няколко до десет средномесечни заплати в зависимост от фирмата, в чието ръководство фигурират неслучайни, близки до властта лица.
 • На 7 юли т. г. стана ясно, че петчленният Съвет на директорите на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ ще получи заплати за три години напред, ако новото правителство прекрати предсрочно договорите му за управление. Според Отчета на холдинга миналата година, временният съвет на директорите, до назначаването на петимата е получавал по около 3000 лв. месечно. Ако остане правилото за получаване на тригодишни заплати при предсрочно освобождаване - сумата, която ще трябва да се даде на тези петима души и 900 000 лева на калпак!
Защо гражданите плащат скъп ток? Вероятно защото в Надзора на ЧЕЗ електро България влизат такива професионалсти енергетици като социалистът Антон Кутев, юристът Златимир Орсов и една от съпругите на Ахмед Доган - Айсехел Руфи.

С по няколко хиляди месечно заплати бяха уредени на работа и назначени без конкурс в Държавно предприятие Ръководство на въздушното движение /ДП РВД/ служители след датата 1 ноември 2001 г.: Александър Атанасов - авиодиспечер, син на депутатката от НДСВ Анелия Атанасова, Бойко Иванов - инспектор - с ходатайство на зам.-министър Красимира Мартинова, Ваня Клингова, сестра на бившия депутат от НДСВ Величко Клингов, Златко Анков - син на секретарката на директора на "Пирогов", Мерил Лютфи Асенова - дъщеря на Юнал Лютфи, Мирослав Минев - сват на Иван Фурнаджиев - управител на почивната база на РВД в Банско, Нелла Шишкова - приятелка на водеща фигура в "Ротъри клуб", Симеон Божилов - съпруг на бившия член на УС на ДП РВД - Гергана Сърбова, Харитон Стаменов - син на бившия министър Стамен Стаменов, Венета Казакова - с ходатайство на директора на Летище Бургас /бивш изпълнителен директор на Летище София и бивш гл. Директор на ГД ГВА- бел. моя/, Анелия Дойчинова - ръководител сектор, с ходатайство на бившата зам.-министърка Зл. Мукова. С ходатайството на бившия министър на транспорта Пламен Петров бяха назначени: Венцислав Марков, Катя Мънкова - преводач, Мария Тепеликян за юристконсулт, Силвия Тоцева и Росица Кехайова - секретарка на Пламен Петров. С ходатайството на министър Николай Василев назначение получи и Йотко Дончев за експерт, а със застъпничеството на бившия министър, Васил Иванов -Лучано бе взет на работа Калин Николов.

В Учебно-възстановителната база в Банско на РВД служителите често бяха измествани от:
 • Йордан Мирчев - председател транспортната комисия на Народното събрание е бил настанен от 27.12.2004 г. за 15 дни в три апартамента. Единият е ползван от него. Кои са били в другите два не е известно.
 • София Касидова - зам.-министър на транспорта и съобщенията е била настанена от 27.12.2004 г. за 7 дни в два апартамента. Единият е бил ползван от нея. В другия, според нейните думи, са били настанени нейни познати.
 • Милен Керемедчиев - председател на Контролния съвет на ДП РВД е бил настанен от 02.01.2005 г. за пет дни в един апартамент.
 • Любомир Дацов - зам.-министър на финансите и член на Контролния съвет на ДП РВД е настанен от 27.12.2004 г. за 14 дни в един апартамент.
 • Лазар Бъчваров - пенсионер, над 70 г. - член на Управителния съвет на ДП РВД е настанен от 23.12.2004 г. за 19 дни в два апартамента. Единият е ползван от него, а другият - от семейството на сина му.
 • Цветан Дилов - бивш вече ген. Директор на ДП РВД се води настанен от 03.01.2005 г. за 8 дни в два апартамента. И двата не са ползвани от него, тъй като по същото време Дилов е бил в болнични и не е почивал в Банско.
 • Калин Барзов - гл. Директор на Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация към МТиС е настанен от 27.12.2004 г. за 7 дни в една стая.
 • Биляна Дякова - началник на кабинета на Николай Василев е била настанена от 27.12.2004 г. 7 дни в 2 апартамента. Единият е ползван от нея. Кои са ползвали другия не е известно.
 • Гергана Сърбова - председател на Комисията за регулиране на съобщенията и бивш член на Управителния съвет на ДП РВД е била настанена от 03.01.2005 г. 8 дни в 2 апартамента. Единият е ползван от нея. Кои са почивали в другия не е известно.
 • Димитър Цонев - говорител на правителството на Симеон Борисов е бил настанен от 27.12.2004 г. за 7 дни в 2 апартамента. Единият е ползван от него. Кои са били в другия не е известно.
 • Павел Езекиев - председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции е почивал от 27.12.2004 г.15 дни в една стая.
 • Илия Лингорски - зам.-министър на финансите е бил настанен от 27.12.2004 г. за 7 дни в един апартамент.
 • Мия Мореро - лична секретарка на Симеон Сакскобургготски е била настанена от 27.12.2004 г. за 7 дни в една стая.
 • Владимир Каролев - икономически съветник на НДСВ и общински съветник в София е почивал от 27.12.2004 г. за 15 дни в един апартамент.
 • Иглика Дункова - не намерих информация коя е, но е била настанена от 03.01.2005 г. за 6 дни в една стая.
 • Някой си Гайдаров - няма по-точна информация кой е, е бил настанен от 27.12.2004 г. за 7 дни в две стаи. Едната е ползвана от него. Кои са били в другата не е известно.
 • Някой си Константинов е бил настанен от 02.01.2005 г. за 8 дни в една стая.
Служители от Министерство на транспорта и синдикалисти разказаха, как през м. февруари 2004 г., по време на почивка семейството на бившата вече депутатка Милена Милотинова, нейният съпруг, бившият областен управител на Перник, Димитър Колев вдига скандал, защото нямало кой да му сготви и предложи вечеря в столовата след 22 часа.
 • Катастрофа на бившия министър на транспорта, Пламен Петров /сниман на яхтата в Монако - бел. Л. М./ с автомобил на РВД с джип "Мерцедес-ML" собственост на РВД на 8 април 2003 струва 6 000 поети от държавното предприятие.
 • Друга катастрофа на същия "състезател" с джип "Рейндж Роувър" струва 15 000 за ремонт и възстановяване.
Освен, че си е позволявал да кара скъпи автомобили на държавно предприятие, Пламен Петров ги е зареждал с целогодишни зелени карти, изплащани от РВД на Петрол и Шел - а тези карти позволявали зареждането да става неограничено, както в страната, така и в чужбина. Картите вървели с автомобилите. С такава карти Петров си позволява да зареди и друг скъп каран от него автомобил, служебен мерцедес на известна фирма, която предоставила на министъра колата си за посещение в Анталия - Турция, посещение, което в никакъв случай не било служебно. Така министърът си позволява да ползва поста си при посещение, което нямало връзка с РВД и зареждал със зелената карта на автомобил, собственост на РВД, т. е. за разходката е заплатено с една от международните карти на "Шел" - издадени на името на РВД.
В момента Петров е извън страната и никога не е подвеждан под отговорност за "лудориите" си.
 • Бившата зам.-министър на транспорта - госпожа Златолина Мукова /на която също се е полагал служебен автомобил в качеството й на зам.-министър - бел. Л. М./ не се е отделяла и от предоставеното й от РВД "Пежо-406" с ДКН С 2137 КН /с цитираните по-горе екстри за неограничено зареждане с гориво на сметка на РВД - бел. Л. М./. Г-жа Мукова е председател на Управителният съвет на РВД по време на мандата си на зам.-министър и вероятно по тази причина получава втори автомобил - един от РВД и друг от Министерство на транспорта /МТ/. Служители на министерството, осведомени за ползвания служебно от Мукова автомобилен парк, потвърдиха навремето пред мен, че съпругът на госпожа Мукова, в продължение на 3 месеца е третирал като своя собственост друг автомобил на РВД - "Джип-Чероки". Предполага се, че същият джип е бил използван от него като "работен" автомобил, тъй като ежедневно е стоял пред офиса на фирмата на съпруга на зам.-министър Мукова, в района на столичния зоопарк. Нека нашите читатели сам се досетят за чия сметка са били експлоатационните разходи по джипа "Чероки".
 • По време на властването на Пламен Петров апартамент от РВД получава тогавашният парламентарен секретар на министерството, Делян Пеевски - днешен депутат в парламента. Въпросното жилище е от тези, които са били заделени и предназначени за чуждестранните специалисти и консултанти от европейските институции в сферата на гражданското въздухоплаване, подпомагащи развитието на РВД. Пеевски не е бил никога такъв.
В РВД сам бившият премиер Станишев уреди на работа съпруга на шефката на своя пресцентър, Таня Джаджева - Антон Джаджев.
 • По време на изборите за парламент от 2005 г. РВД дава компютри , някои от които се връщат в държавното предприятие счупени. Шефът на гаража на РВД Милко Спасов има 2 служебни GSM-а, като единият ползва дъщеря му. От 1 400 служители - 270 са ръководител полети, но администрацията е доста раздута и надхвърля 400 човека. В нея работят 6-7 юристконсулти, а Финансово-счетоводната дирекция е разположена на цял етаж.
На фона на това разточителство за сметка на държавно предприятие Ръководство на въздушното движение, служителите му си отиват млади, без да дочакат пенсия. Ще спомена само трима от отишлите си без време: Емил Ценов - на 52 години, Чавдар Соколов - на 53 години, Любен Цонев - на 54 години и твърде младият Димитър Рачев. Мъже, отишли си без да дочакат пенсия, оставили семействата си, защото работата им е доста натоварена, и "изяжда" вътрешно хората. Много от ръководител полетите са с тежки заболявания, освободени са по медицинска годност и ги спират от дейността им, тъй като след 50 годишна възраст настъпват рискове за тях самите. Димитър Рачев стана жертва на тежка катастрофа, бързайки за работа...

Тук трябва да направя важно уточнение: държавно предприятие "РВД" не формира печалба, а реинвестира парите, които получава от такси на прелитащи и кацащи самолети, както и за обучение на кадри например, за истинска рехабилитация на своите служители. Въпреки статута си, ДП РВД успява да бъде пристан за деца на не случайни хора, като сина на заместник-главния прокурор, Камен Ситнилски, или назначението преди време на близкия до политик от НДСВ, министър и съдия, Антон Станков, според източници от МТ, Диян Гинев за директор на "Управление" в РВД.

В миналия парламент имаше идея да зашият джобовете на служителите на КАТ. А на политиците кой ще зашие джобовете и ще закове куфарчетата им?

Всички сме равни, не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене