1.Открийте разликите между Румен Петков и Цветан Цветанов

"До края на годината полицаите ще стрелят с бойни патрони" обяви в предаването на Нова телевизия министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Малцина помнят, че на 21 юли същият Цветанов обеща да вдигне заплатите в МВР. С кои пари, след като имало дупка от 2,5 млрд в наследения бюджет от кабинета "Станишев" - не е ясно, но важното е, че министърът го каза, а това остана в полицейското съзнание.

Цветанов обеща и "в оптимален срок ще се начертаят реални стъпки за доближаване на възнаграждението на служителите в МВР с това на останалите звена в правозащитната система". Обещание твърде непосилно като се вземат в предвид заплатите на прокурори, съдии и прочие правозащитници. Та една чистачка в прокуратурата в момента взема три пъти повече от редови полицай!

Полицаите нямат компютри, нямат агентурна мрежа, нямат изградена прилична база данни, свързана с митници, данъчни, съд, общини, прокуратура, а за това се искат пари, много пари. Важното е Цветанов да обещава! Нали затова стана от полицай политик и пак затова влезе във властта...
След изявленията на МВР-министъра някой явно си поговори едносрично и строго с него и той даде заден ход, като уточни, че не се ангажира с конкретни срокове за повишаване на трудовите възнаграждения, тъй като подобряването на материалната база и повишаването на заплатите щяло да бъде обвързано с възможностите на държавния бюджет. Т. е., "Трай, Коньо за зелена трева!"
В началото на мандата на управлението на ГЕРБ ще заработи единна система за противодействие на корупцията и борбата с организираната престъпност, бе едно от обещанията на хората на Бойко Борисов преди изборите. Изборите минаха и стана ясно на всички, че с трици маймуни не се ловят. За да се изгради така необходимата система ще трябва в бюджета на МВР да се налеят милиони, а милиони - няма. Т. е., едно е да обещаваш, друго - да имаш възможност, трето да имаш пари, и четвърто - да можеш да си изпълниш обещанието.
Ако тези приказки със заработването на единна система за борба с организираната престъпност са били за пред Еврокомисията - то те го чуха. Но с приказки - бандити не се борят, това и децата го знаят... Така че на еврокомисарите ще им се наложи отново да почакат няколко години.
Като няма пари - и приказките вършат работа. Така гражданството бе заляно с информации за това, кои ще са новите зам.-министри на МВР, какъв порцион ще получават полицаите, защо все още няма проведен търг за зимни обувки, дали ще се възстановява ГД БОП, та чак до безобразното закупуване на туристически хеликоптер за нуждите на МВР и космическата сума, която е била дадена на консултант по сделката - 14 000 евро! 14 000 евро за консултация по закупуването на абсолютно ненужен вид хеликоптери. Както казват старите хора - да им е сладко!

Помните ли онази телеграма от българската история? На признанието "Нема пари!", отговорът бил: "Пари няма - действайте!" та и Цветанов мина на този исторически опит: като осъзна, че в бюджета вее вятър и няма пукнат лев, го удари на популизъм и непремерени изявления.
"Днес имаме пълна координация между МВР и Прокуратурата!" обяви МВР-министърът и вицепремиер Цветан Цветанов след среща с Главния прокурор на Републиката. "Пълна координация" не е съвсем точно казано, МВР е поредното министерство, в което новите управници го играят на прокурори: назначават проверки, дават пресконференции, раздиплят скандални сделки на предишната власт - всичко каквото може да му дойде на ум на един министър.
"Ще се борим с наркоразпространението" - обяви Цветанов. Ами с какво да се борят в МВР, господин министре? С гризачите, или със свинския грип? Естествено, че именно пласирането на дрога трябва да е един от приоритетите в работата на МВР! Както се казва, даже може да не го повтарят толкова често по пресконференции, че да не предизвикват смях...
"Добър финансов бонус би предотвратил изтичането на информация от служители на МВР" - обяви вътрешният министър Цветанов. Не добър, мноооого добър да е финансовият бонус, пак няма да може да се мери с бонуса, който биха снесли бандитите за информацияот МВР, това е ясно като таблицата за умножение. А що се отнася до "откритието" на Цветанов за осигуряване на "добър финансов бонус" с този пробит бюджет, който ГЕРБ-овци наследиха от правителството на Тройната коалиция и близалки няма да могат да раздадат еднократно на патрулиращите полицаи в кварталите.
В първите дни на август радио "Дойче веле" предаде, че италианските власти увеличават броя на военнослужещите, патрулиращи по улиците на големите градове. Войниците ще помагат на полицаите в по-натоварените райони на големите градове. Няма лошо - като има изтичане на информация, след като така наречения порцион на военните е по-голям от този на полицията - защо и у нас да се не включат военните в патрулите по улиците?

Популизмът е въздухът и слънцето за политиците. И винаги е на мода. След като пое ролята на втора прокуратура в МВР, министърът Цветанов отпраши за Благоевград, където се писа съпричастен с осъдените за смъртта на Ангел Димитров-Чората полицаи. Цветанов не пропусна да разговаря с роднини и колеги на осъдените полицаи по този скандален случай пред които заяви, че винаги ще защитава служители на МВР, които изпълняват служебните си задължения. Каквото и да означава това. В случая с Чората, изпълнението на служебните задължения на полицаите доведе до летален изход.
"Полицаите не са имали за цел смъртта на Ангел Димитров - Чората". Това заяви в Благоевград вътрешният министър Цветан Цветанов и обра адмирациите на полицаите в района. Окрилени, полицаите пуснаха тутакси подписка срещу осъдителната присъда, организираха протести...
"Убеден съм, че следващата инстанция ще подходи много по-задълбочено, за да има действително едно справедливо решение на този казус", продължи министърът, който не пропусна да обяви, че "застава зад действията на българските полицаи при изпълнение на служебните им задължения".

"Винаги разсъждавам по този начин, че полицаите не могат да бъдат убийци. Там където полицай наруши закона, ще бъда безкомпромисен", добави Цветанов. "Убеден съм, че справедливостта ще възтържествува, ние вярваме в българския съд", добави той. Цветанов каза, че, ако зависи от него, не би допуснал петимата да отидат в затвора.
Така нагледно МВР-министърът подкрепи полицайския натиск върху съда, постановил присъдата по смъртта на Чората.
"Изявленията, които направи министър Цветанов, заслужават адмирации от страна на всички служители на МВР" - коментира Валентин Попов - полицейски служител и член на Полицейската синдикална федерация на МВР в Благоевград.
Евтино и от сърце! Подкрепяш полицаи, на които не можеш да осигуриш добри заплати, компютри, оборудване поради липса на пари в бюджета.

"Не мога да бъда цензор или редактор на изказванията на министър Цветанов. Трудно приемам протест срещу решение, на който и да е български съд. Всеки има право да протестира и да изрази несъгласие. Съдът решава последен и съдебното решение е това, което трябва да бъде изпълнено, когато е влязло в сила". Това каза на брифинг министърът на правосъдието Маргарита Попова, във връзка с изказванията на Цветан Цветанов за осъдителните присъди на полицаите от Благоевград.
Има ли случайни неща в случая със смъртта на Чората? Да не забравяме, че пробите по които направи експертиза и даде своите заключения проф. Стойчо Раданов изчезнаха. Самият професор бе намерен мъртъв и вече не може да обоснове заключенията си. И въпреки тези две "благоприятни" за обвинените полицаи обстоятелства - съдът взе, че произнесе осъдителни присъди! Ето защо позицията на новия МВР-министър дойде дюшеш на благоевградските полицаи - както се казва - "И вълкът сит - и агнето - цяло!" Какво тук значи някакви присъда?

Хистологични проби изчезнаха, адвокатите на полицаите поискаха отвод на съдебния състав. Част от медицинската документация от първата съдебномедицинска експертиза за здравословното състояние на Ангел Димитров - Чората също бе обявено, че липсва, съобщиха пред журналисти близки на Чората. Изчезналите документи, показвали че Димитров не е имал никакви здравословни проблеми.
Ще припомня, че Ангел Димитров почина по време на операция по задържане от страна на полицията в рамките на специализираната операция "Респект".
"Смъртта на Ангел Димитров - Чората е насилствена, свързана с нанесени травматични увреждания" бе заключението на проф. Стойчо Раданов, един от авторите на петорната експертизата. Проф. Раданов обясни тогава, че фаталният удар, причинил смъртта на Чората, е ясен - касае се за черепно-мозъчна травма и руптура на аортата. "Респектиращо" няма що!
"Ако имаше видеозапис за операцията във връзка с Ангел Димитров известен като Чората, съвсем друго щеше да бъде отношението по това, което се е случило." - това заяви министър Цветанов в студиото на Нова телевизия. Вярно е, един видеозапис би обяснил защо е бил с белезници, и е бил ритан, бит и прочие задържания Ангел Димитров.
Задържаният оказал съпротива - петима срещу един е съотношението от този трагичен инцидент. На петимата им няма нищо - нито драскотина, нито синина, докато единият, с белезници, е смлян от бой. И даже свидетели на полицйеските действия дават показания - въпреки че хората са наясно колко и какво струва да се изправиш срещу полицаи.
Четири дни след смъртта на Димитров, шефът на РДВР-Благоевград ген. Богомил Янев, в интервю за в. "24 часа" оправда напълно действията на подчинените си. По думите на генерал Янев смъртта на Чората е "логичният край на един престъпник". А че същият този "престъпник" двайсетина дни преди смъртта си е получил лиценз за охранителна дейност, издаден от ръководената от него регионална дирекция. За това генералът мълча. В същото време цинизмът на Янев стигна дотам, че да заяви: "Призовавам този, който мисли, че може да бъде задържан и е болен, да си направи изследване и да ни го представи, за да знаем как да действаме".
Малко по-късно пак генерал Янев изрази съжаление за действията на петимата полицаи и пое "цялата морална отговорност."
Или друг "позабравен" факт: в началото на декември 2007 г. петимата полицаи изпращат отворено писмо до бащата на Ангел Димитров - Райчо, с копия и до президентите на САЩ, Русия и България - Джордж Буш, Владимир Путин и Георги Първанов. В него те обясняват на Райчо Димитров, че не са виновни за смъртта на сина му и че възнамеряват да го съдят за заплаха за убийство.
Странно е и друго, защо мълчи днес поддръжникът на ГЕРБ Иван Костов, който обвини навремето прокуратурата и изпълнителната власт, че фалшифицират и прикриват истината за смъртта на Чората.
Костов цитира данни от петорната експертиза, данни от която излязоха и в пресата, че Чората е починал вследствие кръвоизлив в мозъка от удари в главата, а не от инфаркт, каквато беше първоначалната експертиза.
И още нещо: в края на 2005 година тогавашният МВР-министър Румен Петков призна, че е получил потвърждение лично от проф. Раданов, че смъртта на Ангел Димитров е настъпила вследствие на побой, но това не означавало, че случилото се е провал на проведената операция "Респект"!
Няма причина да не вярваме на Петков, още повече, че и Иван Костов потвърди тази версия за смъртта на Чората. Тогава остава въпросът: каква е разликата между Румен Петков и Цветан Цветанов? И що ще един действащ МВР-министър при осъдени за причинена смърт полицаи с подкрепа срещу излязла присъда.
В разговора от студиото на Нова телевизия, министър Цветан Цветанов прогнозира, че най-вероятно до края на годината полицаите ще стрелят с бойни патрони. Цветанов уточни, че предстоят разговори с неправителствените организации и с полицейския синдикат и след това ще бъде взето решението за начина и формата на въвеждане на бойните патрони.
Тук вече ще се върна малко назад в годините, за да припомня до какво може да доведе връщането на бойните патрони, с които полицаите ще участват в акция.
Помните ли Станиела Бугова и 1998 година? Момиче от Сливен, с мечти и неизживян живот? Станиела, за която светът свърши, когато трима полицаи, въоръжени с автомати, застават на контролния пункт до "Петолъчката" край Сливен. Спират за проверка мазда. На задната седалка са 16-годишната Станиела Бугова и майка й. Автоматът на един от сержантите - Здравко Петков, е зареден. Той произвежда изстрел, който се оказва смъртоносен за девойката. След време военен съд го осъжда за убийство по непредпазливост на 2 г. и 6 месеца лишаване от свобода.

"Полицаите, които са убили човек по непредпазливост, трябва да бъдат наказвани по-строго" предложи тогавашната сливенската депутатка от СДС, Кети Граматикова в Законодателната комисия на парламента, съобщиха родителите на 16-годишната Станиела Бугова от Сливен. Обвиненият в непредумишлено убийство полицай бе освободен от ареста, докато траеше разследването и делото. Според адвоката на Бугови - Георги Чолаков, полицаите-престъпници трябва да носят по-голяма отговорност от всеки друг гражданин. Сега законът предвижда по-тежко наказание за служителите на реда, само ако са извършили умишлено убийство. Подобно разграничение няма за непредумишлените убийства.
Интересно е да се видят Стенографските протоколи на парламента по този случай.

Изнесено бе, че "по време на проверката, извършена в РДВР - Сливен, са констатирани следните конкретни нарушения. Старши сержант Здравко Спиридонов Петков е нарушил грубо чл. 87, ал. 3 от Инструкцията за патрулно-постовата дейност № I-63 от 1996 г., която не допуска работата на полицейските наряди да се осъществява със заредено оръжие, поставено на предпазител. Майор Валентин Михайлов Вълчев, началник група "Патрулно-постова служба" в РПУ - Сливен, в качество на дежурен по ръководство на 23.10. е превишил правата си и е разрешил използването на дълго оръжие от полицейските наряди, без оперативната обстановка да налага това. Същият е проявил небрежност при изпълнение на служебните си задължения, като е провел формален инструктаж на длъжностните лица, без да акцентира върху мерките на безопасност при носене на дълго оръжие. Лейтенант Тодор Иванов Наков, началник патрулен участък "Петолъчка", при определяне на полицейския наряд е нарушил норматива, предвиден в чл. 21, ал. 2 от "Инструкция I-63", предвиждащ на особено важен участък, какъвто е участъкът "Петолъчката", да се осигури участие на служител от ръководния състав, което е грубо нарушение на служебната дейност. Полковник Чавдар Борисов Божурски, началник на регионално звено "Полиция" при РДВР - Сливен, майор Сашо Иванов Александров - началник на РПУ - Сливен, майор Димитър Койчев Георгиев - началник сектор "Охранителна полиция" при РДВР - Сливен, и майор Валентин Георгиев Пепелов - началник сектор "Охранителна полиция" при РПУ - Сливен, не са упражнили необходимия контрол над подчинените им служители относно стриктното спазване на нормативните документи, регламентиращи реда за съхранение, носене и използване на служебното оръжие, вследствие на което се е стигнало до трагичния инцидент. Същите са допуснали несъгласуваност в действията между охранителните и оперативните звена в регионалната дирекция и районното полицейско управление, не са упражнили личен контрол върху работата на ръководените от тях звена, както и при организацията и провеждането на важно мероприятие."
Това съхраняват стенографските протоколи в парламента...

Следва продължение

 

Коментари 

 
0 #1 endorgedo 2009-12-30 12:52
Интересно написано....но многое остается непонятнымb
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене