Станишев - аут, колкото по-скоро, толкова по-добре...

"Има такава партия!" твърдеше ниският мъж с монголоидните очички, който в началото на миналия век слезе на Финландската гара в Петроград, гримиран до неузнаваемост, и преобърна Европа. Сътвореното от Сергей Станишев напомня думите на мадам Зинаида Невзорова Кржижановская: "Той е един човек срещу цялата партия. Той разрушава партията". Самият Владимир Илич отхвърля атаките, въпреки че те никога не стават повод да спре и да се замисли. За Ленин най-важното е да си авторитарен, независимо под каква форма и той го написва просто и ясно: "Класите се водят от партии, а партиите се водят от личности, които се наричат лидери..."

Има ли такава партия? Следва да се запитаме днес в България, след като избирателите й са колкото жителите на няколко столични квартала?
Защо са социалисти? - би прозвучал следващият въпрос, в съзвучие със заглавието на книгата на Станишев, написана за пет дни.

Съветниците или обкръжението са причината столетницата да се срине и да легне тежко болна, на командно дишане след последните парламентарни избори?
Бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен пробута на червения лидер португалката Мария Пинто, която го накара да прегърне и лансира идеята си да се привлекат чужденци в управлението на страната, които да носят отговорност наравно с българските си колеги при неуспех при усвояването на еврофондовете. Инициативата хвърли в недоумение и чуждите посланици, и политици в Европейския съюз, като страната ни стана прицел на присмех.
Кои бяха съветниците на Сергей Дмитриевич и кой от тях с кои ресори се занимаваше - до края на мандата му така и не стана ясно. Централата на "Позитано" кри тази информация като че ли става дума за тайната на производството на коприна!

Азер Меликов, Росен Карадимов, Драгомир Стойнев и Кирил Добрев - тази имена огласи Наделина Анева, като разрови доколкото бе възможно всичко свързано с тях. Така изскочи името на Азер Меликов, който бе нарочен за автор на сайта и клипа с брадвата, насочени срещу днешния премиер Бойко Борисов, а и с високата заплата, получавал на поста си в борда на "Информационно обслужване". Същото "Информационно обслужване", което не само брои гласовете на изборите, но и държи безценна база данни за гражданите и фирмите в страната. Фирмата поддържа националната информационна система "Делфи". Нейни клиенти са митниците, НАП, АДВ, както и почти всички министерства, включително военното и вътрешното, както и два регистъра на Съдебната палата, обслужва системата за плащане на данъци през интернет.

Според в. "Сега", Меликов се е занимавал и със сделката с новите паспорти с биометрични данни. Загубили фирми твърдят, че проектната документация е била направена така, че да бъдат елиминирани голяма част от сериозните участници. Изданието твърди, че Меликов е бил член на Съвета за управление на проекта на Световната банка в българското здравеопазване и е участвал в съвет към МФ по управление на проекта "Краун Ейджънтс". От Световната банка дойде сегашният финансов министър, но не даде знак, че е чувал за Меликов, а що се отнася до "Краун Ейджънтс" - те си останаха в далаверата на границата и при новото правителство, необяснимо защо...
Вторият съветник на лидера Станишев - комсомолецът Карадимов, за когото остана в миналото неизяснен въпросът какво се случи с милионите на Комсомола и ТНТМ, днес се оказа свързан със социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, и участие в управлението на сдружение "Голф клуб Блексийрама". Едноименен голф комплекс се изгражда между Балчик и Каварна. Карадимов бил вдъхновител на идеята да бъде създадена държавна компания за голф, в която да бъдат вкарани апетитни терени. Идеята бе замразена, след като се стигна до обществен скандал. Но за тези сделки Борисов мълчи, все пак в голфа е и още един мастит милионер, Красимир Гергов, който държи все още рекламата в най-големите медии... Та покрай този Гергов, Карадимов остана някак на завет от проверки и разследвания на правителството на Бойко Борисов поясниха запознати за сайта "Хроники".
Само тези двама от съветниците на Станишев са достатъчни, за да се усъмни човек в праволинейната борба на новата власт срещу злоупотребите на предшествениците си. Меликов бе оставен да замине за Лондон, а Карадимов си живее необезпокояван от съмнения в нечисти сделки.

Добрев е пак депутат въпреки че "презареждането" му и идеите му за клипа с трамвая родиха доста вицове и подигравки.
Каква може да бъде причината да останат непоклатими определени политици - думата е винаги една. Пари, в случая - много пари.
Както един Х. Хънт петролен магнат, за когото мнозина са убедени, че е бил замесен в убийството на президента Кенеди, става съветник на президента Буш. Така и съветници на днешния лидер Станишев се недосегаеми въпреки статии, факти и събития.
Лични интереси ли стоят зад изказванията и нападките срещу Станишев при един Кристиян Вигенин, Георги Първанов, въпреки че президентът съвсем нежно пошляпна Станишев със съвета да си подбира в бъдеще съветниците?

Положението с БСП е на границата на оцеляването - или ще има такава партия, или няма да я има. Какво се случи на последните избори, какво ще се прави оттук нататък, какви решения трябва да се вземат - това са трите въпроса за столетницата, които така и не намериха своя отговор вече близо два месеца след изборите за парламент.
Ръководството на социалистическата партия не е дало все още знак, че е наясно защо последните избори доведоха най-тежкия резултат за социалистите. Два месеца вече никой не си прави труда да се обсъди краха на партията и причините за него. Пропастта между ръководство и членска маса се увеличава с всеки изминал ден и разните там мероприятия на Бузлуджа, в Жабокрек или където и да било нямат нищо общо с необходимостта от сериозна дискусия за провала на БСП. Никой не дискутира, никой не обяснява, никой не се чувства задължен да поеме отговорност за случилото се от "Позитано" - това показват изминалите два месеца след вота.
Само Станишев ли е виновен - никой не иска да потърси вина в себе си. Никой не е наясно и откъде да се започне с разбора на провала, и най-лесно е вината да се стовари върху лидера на партията, защото той носи най-голяма отговорност все пак.

Жан Виденов подаде оставка от лидерството и поста на премиер, но за това е необходимо мъжество. "Истинският мъж се познава и гол" - иронизира Станислав Лец. Как да приемаме нежеланието на Станишев да си отиде с достойнство от лидерския пост?
Нищо в природата не се губи освен сбъднатите мечти, Станишев!

В изборната нощ Станишев се държа назидателно, ехидно, с което показа ясно, че и той самият не е разбрал какво се случи. След изборния крах Станишев обяви, че проблемът на БСП е бил в комуникацията, в това, че тя не успяла да сведе до хората успехите на своето управление. Така той реално разграничи управлението и изборната загуба, което звучи твърде налудничаво за лидер с претенции за интелигентност. По неговата логика би следвало хората да са слепи за успехите на управлението му и това била причината те да не гласуват за БСП! Тъжно е когато някой се самоосвирква с една и съща мелодия!
Та кой доволен от управлението би свалил от власт успешни управници? Този въпрос е твърде далеч от надменното високомерие на провалилия се партиен лидер щом си позволява да го задава открито. Според сина на Димитър Станишев, партията му не успяла да обясни добре успехите на своя мандат, което довело до изборната загуба! Оттук и той решил да не си подава оставката, защото видите ли управлявал добре държавата и заради някакъв непохватен, погрешен PR, не бил съгласен да освобождава поста на лидер, което би се отразило зле на партията столетница!

Окопната стратегия на червения лидер

Всички причини за провала на изборите Станишев ги намери вън от ръководството и вън от себе си. Така той обвини президента, че е наложил мажоритарното гласуване, донесло неуспех на социалистите. Обвини коалиционния си партньор Доган, че е говори неща, които са злепоставили и социалистите, и предизвикали отлив от техните избиратели.

Избирателите не били разбрали и оценили доброто управление на правителството на Станишев! Всички са виновни освен Станишев и сие...
Сега чак Станишев обяви, че тръгва сред членската маса - подир дъжд, качулка, казва народът.
Израелската фирма, която бе докарана, за да помогне за предизборната кампания на БСП беше другата голяма грешка на ръководството на социалистите. Някой от високото на "Позитано" бе забравил, че Израел оцелява в условия на непрекъснат военен конфликт, условия, в които агресията е едно от задължителните начини на поведение. Поведение, чуждо за българските условия.

Какво отдалечи членската маса от ръководството на БСП? Партийната маса усети, че ръководството на столетницата обслужва интересите на много богати хора, влияе се от интересите на тези личности, под мотото, че обслужването е нужно за икономиката на страната /вземете примера с идеята за държавно участие в голфа - бел. Л. М./. В този смисъл и един едър капиталист като Гергов в Пловдив не би следвало да ръководи партийна организация. В нито една европейска държава това не се случва. Парите на този бизнесмен са добре дошли за партията, но той да ръководи една от големите й организации - това е вече гаф, прецедент и не би следвало да се допуска.
"БСП трябва да се върне към своята социална база", препоръча Янаки Стоилов, но гласът му засега ще остане глас в пустиня. Според него, БСП е трябвало добре да прочете урока от СДС. А дали все още се намира някой да чете в тази партия?
Промяна в политиката на столетницата - това е очакването и настояването на повечето социалисти, което едва ли ще бъдат допуснати на предстоящия конгрес. Защото промяна в политиката би следвало да започне с промяна в ръководството, а точно за това кръгът "Станишев" изобщо не е готов.
Дали БСП е в състояние да се освободи от икономическите си зависимости и да постави на място, тези, които плащат? Това е въпросът и сегашното ръководство по нищо не показва, че е в състояние да даде бърз отговор.

Идеология или пари - или пари за идеология - това би следвало да намери своя отговор в кратуните на бонзите на "Позитано", дело, което засега изглежда твърде непосилно за вътрешната опозиция на кръга на лидера.
Бизнесът се нуждае от подкрепата на властта, но подкрепа в името на националните интереси, а не на теснопартийни игри и рокади. В този смисъл капиталът е работодател на властта, като процедурата по наемане на работа се нарича "избори".
Енгелс е написал: "Най-лошото, което може да се случи на лидера на една крайна партия е да бъде принуден да поеме правителството в епоха, която още не е узряла за господството на класата, която той представя..." Станишев явно е пропуснал този цитат, тъй като той пое партията с десетки едри бизнесмени в нея, които постави на ключови места и заработи с правителството за тях и бизнесинтересите им.

Получи се парадокс - той разчиташе на членската маса редови партийци, която не бе толкова икономически могъща, а работеше за малцинство олигарси. Т. е. случи му се най-лошото, тъй като в бедна България епохата все още не е на класата на едрия капитал. Получи се ситуация ватманът да кара трамвая в гъста мъгла, там където все още няма поставени релси, оставяйки бъдещето си на лидер и това на столетницата на автопилот.
Дали червени активисти ще се събират отново в лозето на Габровски, или лица от 89-та ще минат на втори план, дали ще има още Кървави писма и критики, или ще се продължи провеждането на политика на бизнеса в ущърб на хората на труда, дискусиите, критиките ще останат да висят във въздуха, докато стискането на лидерския пост от Станишев и сие доведе до окончателно срутване на рейтинга на столетницата.

"БСП щяла да бъде констуктивна и силна опозиция" - обяви Атанас Мерджанов? Как точно ще се случи това след като самата партия е на командно дишане, и е затънала в идеологически спорове за бъдещо партийно строителство.
"Ако би бегали - да мрем по-добре"! обяви "героически" на Бузлуджа Сергей Станишев. И това е вариант - ако не се оттеглят - ще си замре тази партия, докато бъде заличена от политическата история на България.

"Станишев в края на мандата показа, че може с PR да се стои 8 години председател на нещо, без да го управляваш, и 4 години да бъдеш министър-председател, без да управляваш държавата, но в един момент се срутваш. Сега това предстои за Бойко Борисов", пророкува отлъчената от "Позитано" Татяна Дончева.
"Политиката е за лидери, политиката не е за мухи" и "ако някой иска да си направи отбор от мухи, неговите резултати ще бъдат плачевни" бе другото "пророчество на бившата червена депутатка.

"Има такава партия!" бе казал вождът на световния пролетариат. Всъщност "Има ли все още такава партия?" в България питаме два месеца след изборите...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене