Българска Темида! Забравете!

Една общинска съветничка в провинциална община се оказа председател на Нотариалната колегия към Апелативен район -София. Влезе в парламента с партия ГЕРБ и гръмна скандал, че в кантората на въпросната съветничка и днешен депутат в Монтана е извършена заверка с фалшива лична карта, за да се "узакони" измама със скъп имот в центъра на София, т. е. неговото заграбване! Искра Фидосова е името на тази гражданка. За зла участ далаверата засяга бащата на нашенския петролен Рокфелер Валентин Златев и имотът е спасен!
"Проверете колко сигнала е имало срещу членовете на тази банда и може би над тях е имало политически чадър досега" - вещо посъветва замесената в скандала нотариус и политик, Искра Фидосова. Е, за политическите чадъра Фидосова сигурно е компетентна, още повече, че в случая с опита за измама и заграбване на имот, тя самата е недосегаема като депутат от управляващото мнозинство. А другият политически чадър по скандала пък е опънат над самия Златев - баща/бивш кмет на Правец от времето на Живков - бел. Л. М./, тъй като синът му е в кръга на президента и настоящия премиер и като така, имотите му не може да са прицел на бандити! Майката му е в чадъра...
"... имам 3-4 случая, при които съм се усъмнявала, че документите са с неверно съдържание, но това е благодарение на рутина - пояснява Фидосова в "24 часа". - Поне 10 пъти съм откривала фалшиви печати върху документи на колеги. Това е другият проблем - няма нотариус в България, на който печатите да не са подправени от тези банди. Искахме защита с изработено специално за нас мастило и с други знаци, които само нотариусите да ползват. Засега обаче сами сме си изработили механизъм за контрол, за да ограничим тези измами. Когато дойде при мен пълномощно, заверено в друга кантора, веднага звъня на колегите и моля да ми се прочете какво пише в регистъра. Това е ежедневие..."
Горката Фидосова! Да се звъни на колеги за справка си е тежък физически труд...
Фалшиви лични карти, фалшиви печати, изпълзвани от нотариуси - ами собствениците на имоти са си направо в клетката на звяра! От думите на баш нотариуса Фидосова става ясно, че никой не е в състояние да те спаси, ако банда за имотни измами е хвърлила око на имота ти и ти си без чадър!
А какво би обяснила Фидосова за това как имоти с наложена двойна възбрана сменят собствениците си и нотариусите, изповядващи сделката пет пари не дават? Възбрана в Нотариата, възбрана в общината, където се вади данъчна оценка за бъдеща сделка по смяна на собствеността на имота и накрая - битият - бит и така нататък...
Как би коментирала Фидосова обикновения случай, в който една жена научава, че е блокирана заплатата й чрез действията на нотариус, само защото "Топлофикация" подала оплакване, че преди 6 години въпросната жена не е платила 1 900 лева сметка!
Кой си пази по 6 години квитанциите за платено парно? Кой си пази фактурите за такъв дълъг период!
С почти инфарктно ходене по мъките въпросната клиентка на "Топлофикация" има късмет да намери фактури за преди 8 години плащано парно! Оказа се, че сметка от 1 900 лева изобщо не е била начислявана на тази жена. Никога.
Оказа се, и че "Топлофикация" не е имала претенции за 1 900 лева сметка на следващия месец след като тази сума била "начислена"!
И най-накрая стана ясно, че някой си в "Топлофикация" е минал и чукнал на компютъра 1 900 лева сметка на въпросната клиентка /името й не съобщавам по нейна лична молба - бел. Л. М./, ей така, чукнал си цифрата и отминал с надеждата, че никой не си пази фактурите толкова години назад!
Само че, този път фактурите се оказаха налице и бе доказано, че клиентката на "Топлофикация" никога не е дължала подобна сума! Нотариусът блокирал заплатата й, в дните на проверка и обжалване се издигна и бе избран на най-високия пост в Нотариалната камара! Негови колеги незабавно облокираха заплатата на жената, тъй като им бе доказано по безспорен начин, че начислената от "Топлофикация" сума не е била никога дължима!
Кой пречеше в този обикновен случай на нотариуса да си свърши професионално работата! ГРАО, МВР или Снежният човек? Та ощетената гражданка даже не бе наясно какви ги е вършила "Топлофикация" зад гърба й и как един нотариус ще наложи блокиране на заплатата й без даже да я извика за обяснение и уведоми? А казват, че даже на осъдените на доживотен затвор се дава последна дума?

Прекратени дела от прокурори, забавени съдебни решения, ненаписани с месеци мотиви към решения на съда, забавено написване и внасяне на обвинителни актове. Даже говорителят на Съюза на съдиите, г-жа Нели Куцкова призна: "Коефициентът на полезно действие на съдебната система в България е нисък". Какво повече да говорим?
Според Закона на Мърфи, "Ако нещо върви зле, бъдете сигурни, че то ще стане по-зле, дали пък не е казано за българската Темида?
Преди няколко години, когато станаха известни разговорите на прокурора Николай Ганчев с Мацола, бе тиражирано, че самият Мацола е ръководител на престъпна група в областта. Тези данни бяха събрани от ГД БОП при разработка, изготвен бе Доклад и Главният прокурор Борис Велчев възложи да бъде направена проверка на данните от извършената работа. Поведението на магистрата бе квалифицирано както укоримо...

Давността на извършените нарушения, които касаят дисциплинарно производство е две години. Това спаси прокурора Ганчев. В разпоредба на Закона за съдебната власт /ЗСВ/, съгласно която, дисциплинарно наказание на магистрат може да бъде наложено до една година от откриването и не по-късно от две години от извършването на нарушението, ако то е преустановено. Последният телефонен разговор на прокурор Николай Ганчев с Мацола датираше от 3 май 2004 година и след това не бяха събрани данни за други подобни разговори или контакти. Позовавайки се на тази разпоредба от ЗСВ, петчленен състав на ВАС прие, че в изискуемият от Закона двугодишен срок няма данни за установявани подобни разговори и прие обжалваното от прокурора Ганчев решение за неправилно, тъй като давността започвала да тече от момента, в който съответният административен орган внесъл предложение за освобождаване от длъжност, поради станалото известно поведение на Ганчев, а не от момента на извършване на самото действие.
По тази причина петчленният съсват на ВАС прие обжалваното решение на тричленния състав за неправилно, т. е. обявено бе, че прокурор Николай Ганчев може да се върне спокойно на работа!
Както се казва - на еврокомисарите, които очакват да се промени съдебната система в България и проверяват, и пишат доклади - честито! За публиката от този вълнуващ случай остана мил спомен, в който прокурорът се прочу с фразата: "Оферирай!"

Или друга история, със задържания с 20 000 евро подкуп прокурор от Върховна касационна прокуратура. Тогава прокурор Ангел Дончев обяви, че парите са му за предстоящ ремонт. Мярката, която съдът му наложи тогава бе "домашен арест". Сигналът за Дончев бе подаден от прокурор Емил Милев, от Сливница до Главния прокурор Борис Велчев, а версията на самия задържан бе, че парите са му дадени от Милев, за да си направи ремон на жилището!
Откъде има един районен прокурор 20 000 евро за да раздава заеми, това никой не провери. Защо един прокурор хем подава сигнал, а в същото време дава заем на по-висшестоящ колега - това също остана необяснимо.
Самият Главен прокурор коментира пред микрофоните на журналисти, че не е много нормално прокурори да си разменят дори и като "заем" такава сума.
"Признавам, че за съда съм силно пристрастна... В никакъв случай не отричам, че сред нас има корупция. Напротив, твърдя, че между нас има колеги, на които мястото им е не на съдийската или прокурорската банка, а от другата страна - на подсъдимата скамейка" - коментира дългогодишният съдия Нели Куцкова в интервю с Павлина Желева, зачестилите случаи на корупция на магистрати.

На 29 ноември 2007 г., около 18,30 ч., на път до квартал Караманица, джип връхлита с висока скорост върху пресичащия платното Йордан Велев, на 61 г. Вместо да спре и да окаже помощ на жертвата, шофьорката на джипа бяга от местопрестъплението с още по-висока скорост, разказват за "24 часа" очевидци, които записали номера на колата и подали сигнал в полицията.
Пристигналите на място катаджии остават потресени от размазаното тяло на възрастния мъж. Те установяват, че след първоначалния удар, върху трупа в тъмното са минали още 8-9 коли, без да спрат и окажат помощ, пише в."24 часа".
Според публикацията, след като се прибрала в къщи шофьорката на джипа, която се оказа съдията в Пернишкия районен съд, Виолета Личева, се обадила на дежурния в ОДП, за да му съобщи, че видяла от колата си труп на магистралата!
Трагедията, наречена "инцидент" се случи на метри от бензиностанция "Лео", съобщиха тогава очевидците на трагедията, като разказаха, че две коли са прегазили една след друга 61-годишния Йордан Велев във фаталната вечер. Човекът отивал на работа в близката автомивка. Според очевидци, мъжът или е бил пиян, или му е прилошало и паднал край мантинелата, разделяща двете платна на шосето. Размахал ръце за помощ към преминаващите автомобили и две от колите спрели встрани от него. Тогава джип "Сузуки Самурай", шофиран от жена, прави тройно изпреварване и връхлетял направо върху олюляващия се мъж, размазвайки го на асфалта. Остатъци от мозък и кръв са открити по джипа на съдийката, в гаража на къщата й в кв. "Църква". Видимо почерпената съдийка отказала да отиде в полицията за показания. Наложило се в дома й да бъде изпратен като емисар зам.-шефът на областната дирекция Кирил Стоилов и той склонил магистратката за разпит. Според осведомени, нейната версия била, че е усетила нещо под гумите си, но не е разбрала какво прегазва. Веднага след като се е прибрала обаче, тя звъни на свои близки и на познати полицаи, за да им каже, че има сгазен човек на пътя. Час след инцидента съдията подава сигнал в дежурната част на областната дирекция. Резултатите от кръвните й проби, дадени за изследване в пернишката лаборатория и в НИКК показват наличие на 3,08 промила.
Междувременно, директорът на ОДП - Перник тогава, комисар Димитър Шереметев съобщи, че съдията е била видимо пияна, когато е била заведена в полицията. Според информация на Агенция "Фокус", директорът на ОДП - Перник заявил: "Личева е извършителят на първото прегазване, защото се доказа, че е имало и второ, вече на трупа".
И тук се случва най-странното: срещу съдийката от Пернишкия районен съд не е повдигнато обвинение, а предварителното производство се води "срещу неизвестен извършител" и е поето от столични магистрати. Самата съдийка е разпитана като свидетел и чак в края на деня, тя признава, че е усетила "неравност на пътя"!
Около трагедията излизат и други факти: изнесено е, че някои служители в определени ведомства в Перник са се опитали да потулят скандала с тази смърт...

*   *   *

Взех напосоки различни случаи на укоримо поведение на магистрати - както в професията, така и в живота.
Когато изтече Пясъкът на времето и Битието се изравни с Нищото, Доброто става равно на Злото, Красивото - на Грозното твърди философът Любиша Георгиевски.

Това ли чака родната Темида? Да изтече пясъкът на времето?
А еврокомисарите чакат българската съдебна система да започне да действа адекватно! И не само те - всички чакаме, само, че Темида нещо си прави оглушки...
Хора разни, очаквания - също разни!

 

Коментари 

 
0 #1 черничката 2011-10-05 22:24
За съжаление Темида продължава да спи , дали няма да се изненада пак ,ако някой си направи труд да провери служителите в съдебната система имащи родствени връзки с магистратите?Това е вариант на"Красьо" ,осъществяван от административни те ръководители в системата.Конфликта на интереси се избягва като служителите от прокуратурата са близки на съдиите и обратно.Във времена като нашите заплатите не по-ниски от 1000 лв ,осигуровките,т рудовия стаж обаче са си друго нещо.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене