Раздайте пушките!


Като няма хляб - ГЕРБ ни пуска зрелища. Лошото за кабинета "Борисов" е, че червени и сини застанаха от едната страна срещу властта и поискаха управниците да си напишат управленска програма. Докато траеше предизборната кампания за последните парламентарни избори от ГЕРБ непрекъснато ни уверяваха, че имат Програма за управление. Щом взеха властта - хората на премиера Бойко Борисов заиграха като прокурори и вече втори месец вадят далавери и сделки, ощетили държавата в милиони. Няма лошо, но по Конституция ние си имаме прокуратура, имаме си и полиция, която има дознатели, така че, хайде всеки да си гледа своята работа!

Случващото с новото правителство и поредните очаквания на българите доказа, че практиката е 100 пъти по важна от теорията. И ГЕРБ мина през задължителните декларации за пълно отваряне на досиетата и разкриване на случилото се със задгранични дружества. А защо не и къде изчезна Пенсионния фонд?
Ако обръщаме поглед назад ще установим и прилики в законодателната програма на парламента, където ГЕРБ има думата и парламента, от времето на Симеон Сакскобургготски. В парламента на неосъществения монарх първото, което влезе за разглеждане и гласуване бе Законът за хазарта.

Днес вкарват Закон за научните степени и промени в Закона за нотариусите. И трите Закона както се казва са жизнено важни за населението, само дето не засягат мнозинството от гражданите, а някакво привилегировано малцинство. С една дума: пак влизат промени в закони за определени хора, новото е добре запомненото старо.
Депутати от ГЕРБ внесоха в парламента предложения за промени и в Закона за културното наследство, с които се отменя изискването притежателите на движими културни ценности да представят официален документ за доказване на произхода им.
Според текста, качен на страницата на парламента, думата "официален" отпада, с което на практика колекционерите могат да си послужат с какъвто и да е документ, включително обикновен договор за покупко-продажба от частно лице или аукционна къща. Изискването да се доказва произхода на предметите в частните колекции предизвика най-силен отпор срещу закона от страна на колекционерското лоби.

"Една група хора са писали един закон против някой, а аз мисля, че законите трябва да бъдат писани от група експерти за цялата нация", заяви Рашидов. Нация от колекционери ли сме ние българите?
"Навсякъде по света има фондации, колекционери. Аз лично 40 години живея благодарение на колекционерите. Кой да ми купи работите?", попита министърът. Е, сега поне ще му купуват колекциите на Рашидов - и това си е нещо!
Промени в Закона за нотариусите, Закона за научните степени, Закона за културното наследство - като го погледне и прецени човек - бая български граждани не спят в очакване на тези промени! Ех!
Вместо за прах в очите да бяха вкарали промени в ДДС за лекарствата и учебниците, а не депутатите да се занимават и губят парламентарно време в интерес на шепа нотариуси, колекционери и учени. Няма спасение!

Извън парламента пък, докато заплати и пенсии са замразени и българските граждани трябва да проявяват разбиране за тази мярка - управниците готвят скок на акцизите от началото на следващата година, което ще отключи още по-голям скок на цените на стоките.
"Ще затваряме агенции" обяви финансовият министър Симеон Дянков, който пристигайки от Световната банка сам се похвали какъв специалист е. Да затварят - добре, но затварянето едва ли е безплатно, да не говорим, че от затворените агенции ще се спестят кой знае колко пари за запълване на дупката в бюджета.
Какво се случва с доходите и работните места на българите, с покупателнатаим способност - ето тези проблеми "световно" известният специалист Дянков едва ли е в състояние да прецени. Да не говорим, че тези проблеми изобщо не го интересуват вече втори месец във властта.
Преди два дни ДСБ също като хората на Станишев призова правителството на ГЕРБ да изработи и оповести до края на месеца управленската си програма за целия мандат. Зрелищата няма да увеличат доходите на хората, а другата година никой не знае какъв бюджет и как ще бъде изработен, и властта пак ли ще разчита на дефлацията, за да остави доходите замразени.

"Светът и България ще живеят в условията на глобална криза поне още 10-15 години" - обяви международният финансов експерт проф. Димитър Иванов на дискусия в София. - Кризата ще продължи до установяване на нов финансов ред, а това ще отнеме много години", поясни икономистът, като припомни, че голямата депресия в САЩ е продължила от 1929 до 1941 година.
Предишният кабинет ни уверяваше, че сме встрани от кризата и тя няма да ни засегне. Това правителство пък разследва предишното и повтаря по три пъти на ден, че държавата е оставена с два милиарда дупка в бюджета и десетки далавери, източили държавата.
Въпреки, че минаха изборите и вече втори месец сме с нов кабинет, налице е забавяне на структурната реформа, висока инфлация, която е преди всичко вътрешен продукт на забавянето на структурната реформа, огромен размер на дефицита по текущата сметка в резултат на грешната икономическа политика и замразено положение на изкуственото повишаване на цените на имотите.

Необоснованото вдигане на цените на разходите за горива, транспорт, храни повишиха инфлацията. Никой няма намерение да вдигне доходите на мнозинството българи, живеещи на границата на мизерията и под прага на бедността. Грози достигане на критичната граница на ниската покупателна способност на населението, а кабинетът на ГЕРБ още не се е захванал с антикризисни мерки.
Доходите на хората в една държава се свързани малко или много с производителността на труда, която все повече намалява. На едно от последните места по доходи е България към настоящия момент в рамките на Европейския съюз, независимо дали правителството на Станишев го признаваше или не.
Нито правителството на Станишев, нито това на Борисов обърнаха внимание и взеха мерки, за да се регулира или реагира на изкуствено завишените цени на имотите и замразеното погасяване на банкови кредити.
Финансисти очакват именно този процес рано или късно да повлече банките надолу към лоша или липса на ликвидност, той като ипотеките, взети срещу изкуствено завишени цени на имоти нито се обслужват, а още по-малко пък ще се връщат и подобряват кредития рейтинг на банките.
Какво ще прави министърът на финансите Симеон Дянков с банките, какво ще предприеме, за да предотврати един бъдещ срив на банковата система? Май нищо.
Налице са и дълбоки несъответствия между активите на банките и раздадените кредити. При действалия в последните години модел за ипотечно кредитиране в България и свръхразвитието на строителния бранш, неминуемо ще се окаже, че рейтинговите агенции не са оценявали адекватно риска, а ипотечните брокери не са имали интерес да правят цялостна и задълбочена проверка, и анализ на финансовото състояние на заемателя.
На фона на намаляващия икономически растеж горното обстоятелство означава сигурни загуби за банките, силно свиване на възможните кредити, продължаващо повишаване на лихвените проценти. В Европа падат лихвите - в България се вдигат.
Чули ли са Борисов и Дянков как преди време Moody's ясно заяви, че в България рискът от банкова криза е най-голям? Имат ли виждане как да противодействат на такъв риск? На нито една от десетките пресконференции на новите управници този проблем не бе засегнат.
В интервю със Светла Бъчварова за сайта mediapool, проф. Димитър Иванов още в края на миналата година обясни дали има опасности за българската банкова система по следния начин:
"В световен мащаб финансовата криза показа ясно, че финансовата индустрия като цяло не може да се саморегулира и че е важно да се подобри контролът и регулаторната рамка на поведението на банките...

У нас, за съжаление, при първия опит да се заговори какви ще са последствията от кризата за банковата система бившият премиер Станишев по най-инфантилен начин "отпрати" дискусията към ДАНС. Какво му каза ДАНС за Първа инвестиционна банка? Никой не разбра..."
Налице са понижение на икономическия растеж до година, до максимално ниво от 4 процента и рязък спад в основните сектори на икономиката ни.
Правителството на Станишев и това на Борисов не подкрепиха реално по никакъв начин кредитната система, въпреки съветите на финансови експерти. Препоръките бяха да се намали данъчната тежест, да се вземат мерки за разсрочване на плащанията при ипотечните кредити на семействата. Това предложи проф. Иванов преди време, но нямаше кой да го чуе...
България, която сега е на последно място по стандарт в Европа, е на път да се окаже още по-бедна след ударите на кризата, в случай, че не се вземат адекватни и спешни мерки. Очаква ни много по-нисък от планирания от правителството растеж за България. Кризата готви свръхнегативен икономически шок, като дефлацията ще предизвика намаляване с над 10 процента на икономическия растеж.

Бюджетният излишък не е буфер, той е отложено плащане и би следвало да се харчи по контролирани от парламента програми. Това не се случи по време на управлението на последните две правителства - не се очаква и в скоро време да се случи. Набляга се на оставената дупка от два милиарда, наследена от Станишев и с нея се оправдават замразените пенсии и заплати и обещаното отлагане за намаляване на осигурителната тежест. А как бяха пропилени над 5 милиарда бюджетен излишък от предишния кабинет - никой не се интересува.
"Банките са платежоспособни, но не са ликвидни, а когато няма пари за кредити - бизнесът спира", предупреди проф. Иванов. - Ако правителството не предприеме сериозни стъпки и не промени политиката си, Европейската комисия ще бъде принудена да приложи безпрецедентни мерки към нашата страна. Правителството на Станишев не предприе никакви мерки. Лошото е, че и следващото правителство продължава поведението на кабинета "Станишев" - няма антикризисна програма, няма намерение да потърси от МВФ заем, въпреки, че лихвите са изгодни.
България има ненужно и необосновано висок ДДС в сравнение с много други членове на ЕС. Изобщо не представлява проблем ДДС да се намали на 18 процента, но никой не го прави. Акцизите на горивата също може да бъдат намалени за сметка на част от бюджетния излишък - но бюджетен излишък нямаше, а само дупка два милиарда и половина. И точно тази дупка от два милиарда се развява за оправдаване на нищоправенето.
Факт е, че страната се нуждае от антикризисни мерки, събрани в специален закон, от актуализиране на бюджета, от финансова подкрепа на банките, на малкия и среден бизнес, за да се парират съкращенията. Налице е необходимост и от спасителен план, който да е извън бюджета и отлагането му далеч не означава, че нещата ще се решат от само себе си.
Известно е, че глобалната криза застрашава не само икономическата, но и националната сигурност на една държава и някакви сделки с принтери, лаптопи, кърпички за сако, хеликоптери, розови беемвета няма да могат да минат за антикризисна програма и мерки.

Премиерът Бойко Борисов е като Стамболов - "прозря" министърът на културата Вежди Рашидов. А защо да не е като Иисус - да ни нахрани с пет хляба и две риби 5000 души докато отмята ударно работата на прокуратурата и полицията? Какво ли още ще чуем и видим?
Ленин е твърдял, че марксизмът е автентичен на обективната истина. Дали пък не ни управляват прикрити марксисти за които всяка тяхна дума е нищо другоосвен обективна истина?

Старите хора съветват: в бурно време, да се научиш да си държиш езика зад зъбите, че току виж - опадали! Въпрос на избор.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене