Путин не "изяде" Бойко Борисов

Очакванията на русофобите, че на 1 септември в Полша, руският премиер ще посрещне българския си колега Бойко Борисов с нож и вилица и ще "се нахрани" с него изобщо не се сбъднаха. Цял ден се наложи на министър-председателят Борисов да чака за среща с Путин, което му отвори възможност да запълни времето си с фотосесия и срещи с други държавни ръководители в Гданск, но кой освен Сергей Станишев твърди, че да си министър-председател е лесна работа?

В края на месец юли двама от новите български министри поставиха под съмнение реализацията на съвместните руско-български енергийни проекти, съобщи агенция РИА "Новости". Така България показа, че може да замрази строителството на АЕЦ "Белене" и преразгледа въпроса за изграждането на нефтопровода Бургас - Александруполис. "Ние не разполагаме с финансови ресурси, за да завършим тези проекти - призна тогава според "РИА "Новости" министърът на финансите Симеон Дянков, който в транскрипцията на информационната агенция бе наречен Симеон Джанков. В същото време министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков добави в стоп-листата и газопровода "Южен поток".
Другият интересен факт, който изскочи от срещата Путин - Борисов бе, че стана ясно, че премиерът Борисов не е познавал добре и в детайли трите сключени междуправителствени проекта и е отишъл на разговора с Путин не съвсем подготвен.

"Всички проекти, които сме разработвали към момента са били насочени и към това да подобрят позицията на България като значим енергиен център в Европа, като важна транзитна страна - е декларирал Владимир Путин пред колегата си Борисов. - Искаме да променим геополитическия статут на Вашата страна и да й дадем възможност да печели` от транзит.
Ако в сила има каквито и да било причини, и определени анализи на Вашето правителство стигнат до извода, че един или друг проект не отговаря на интересите на българската страна, Ви уверявам, уважаеми г-н премиер, че няма да има никакви проблеми в междуправителствените ни отношения. Няма да осъществяваме проект, който не устройва България. Ще минем по друг път. Русия ще реши този проблем, но по друг начин, а с Вас ще намерим други възможности за сътрудничество, при това ще искаме и ще направим това без никакви проблеми и обиди, изхождайки от взаимните си интереси". Това най-изненадващо за българските скептици и черногледци е заявил Владимир Путин, като не е пропуснал да покаже добронамереността на Русия по отношение на България.

"Не слагайте акцента само на една от срещите, които сме имали... опита се да поучава строго премиерът Борисов водещия на сутрешния блок на БНТ. -... в рамките на 6 часа ние успяхме да проведем срещи с премиерите на почти всички европейски държави и фигури, които пряко касаят България в Брюксел."
Т. е. ако Борисов действително за 6 часа е прехвърлил всички премиери и висши политици, както действително се е случило, срещите с: Ангела Меркел, Силвио Берлускони, Доналд Туск, Йежи Бузек, Валдис Домбровскис, Тимошенко и прочие са минавали на бързи обороти - ръкостискане, поздрави за спечелените избори, пожелание за успешен мандат, снимка, дежурни протоколни фрази и сбогуване, с обещание за нови срещи и сътрудничество.
Но да оставим настрана тези кратки срещи и да се върнем на личната среща разговор, която Борисов е имал с руския си колега, Владимир Путин. Ето неговия коментар, направен по БНТ, със съкращения:
"...излиза, че сме отишли там, за да се срещнем с господин Путин, а то не е така. Това исках само да поправя във вашия анонс. Разбира се, че да разговаряш близо 30-40 минути с премиера на Русия, и то по такива проекти, е важно като информация и за двете страни. Смея да твърдя, понеже го слушах Петър Димитров досега в типичния див стил да говорят общо, неконкретно, в бъдеще време. Но до този момент старото правителство нито си е платило таксите по Бургас-Александруполис, нито е направило нещо по финансирането на АЕЦ "Белене" освен да опукат тези 250 милиона евро. Трябва да се има предвид, че това са близо половин милиард лева. И на практика от една поляна се е слагал бетон в Белене, правени са първи копки, след това втора трета първа копка са били, за да се разрушава бетонът и сега отново да имаме една гола поляна. Това е всъщност Петър Димитров, което е оставил за България...
Водещ: Проектът ще го бъде ли?
Бойко Борисов: Безспорно руснаците натискат да знаят, защото това именно и ние искахме да знаем преди изборите. Да ни се отговори има ли пари в бюджета, няма ли, просто да има ясен отговор. Вие виждате от стенограмите те просто умишлено са забатачвали държавата, умишлено са харчили резервите, умишлено са създавали всичко това, като дойде следващото правителство да няма инструменти, с които да работи.
Водещ: Понеже казахте, че господин Димитров е говорил неконкретно, кажете Вие за "Белене" каква е българската позиция след разговора ви с Путин?
Бойко Борисов: Българската позиция е такава, каквато според мен трябва да бъде. А тя е: с господин Путин се разбрахме до ноември ние да станем готови с финансово-икономическите разчети колко пари ще струва. Защо господин Димитров не каже колко пари струва "Белене", щом е толкова запознат.
Водещ: А Мартин Димитров каза, че е много скъпо и трябва да се откажем.
Бойко Борисов: Пет, шест, седем, осем, девет, десет. Разбирате ли, те говорят за милиардите евра като за домати в "Плод зеленчук". Не е едно и също едно нещо дали струва 7 или с 1 млрд евро повече, това са 2 милиарда лева в повече.
Водещ: Ще се откажем ли, г-н Борисов?
Бойко Борисов: Затова до ноември ние ще направим разчета и тогава ще излезем и ще кажем на народа колко струва това, изгодно ли е, не е ли. По "Южен поток" проблеми няма. Знаете, че ние сме еднакво, и "Набуко", и "Южен поток" са добри за България. Според мен "Южен поток" може да стане и ще стане много по-бързо и затова ние трябва да си държим за участието там.
Водещ: Т. е. "Южен поток" остава, Бургас-Александруполис отпада...
Бойко Борисов: Не, Бургас-Александруполис има два референдума в региона, в които хората са казали мнението си. И то преди всичко няма никакви гаранции за екология. Аз му казах на господин Путин. Нека вашите технолози да дойдат и да убедят българското общество, че първо, за тези 35 млн. долара, които ще печелим, това е изгодно и няма по никакъв начин да повлияе на нашия туризъм и съответно да има опасност от екокатастрофа. Той каза прав си, ако искаш, дайте да говорим проект по проект, но нас ни интересува да или не. С предишното правителство ние нямахме категоричен отговор.
Водещ: И Вие казахте не, за Бургас-Александруполис, казахте не, за "Южен поток" да?
Бойко Борисов: Затова след три месеца, когато българо-руската комисия заседава в София, и по трите проекта ще имаме категорично становище.
Водещ: Много ли натискаха за "Белене" или не?
Бойко Борисов: Моля?
Водещ: За "Белене" имаше ли натиск или нямаше?
Бойко Борисов: Не може да се каже, че е имало натиск, защото г-н Путин е един изключително опитен и бих казал професионален политик, вече толкова години е във властта. Аз трябва да ви кажа, че...
Водещ: Добре, желание, не натиск.
Бойко Борисов: ... европейските лидери се отнасят с изключително респект и е привилегия да направиш среща с него. Така че той много добре знае, и срещата ни беше много публична, тя беше пред медиите руските, които бяха там, и той не би си позволил недипломатично да действа. Но от всичко казано от него стана ясно, че те просто искат, когато е да, да е да, и когато е не, да е не..."
В едно от първите си интервюта за енергийните проекти бъдещият министър на финансите Симеон Дянков показа колко е бос в енергетиката. Другото обяснение за изречените от Дянков недомислици може да е, че той съвсем целенасочено и недобронамерено подходи към една жизнено важна тема за българската държава.
"Основната ми задача е да се боря с кризата. Не мога да го направя, ако всяка година изскача по 1 млрд. разходи за проекти, от които няма смисъл", каза бъдещият министър Дянков. Именно това може да е причината за нерадостната съдба на "Южен поток" и "Бургас - Александруполис". "Трябва да си зададем въпроса дали 350 млн. е по-добре да бъдат дадени за един такъв проект или за здравеопазване и образование".

Всъщност пари за "Южен поток" България няма как да се наложи да дава, а още по-малко пък един милиард, защото в този проект участието е на Италия и Русия и е 50 на 50. Така че, милиард тук не се налага да се дава като се лишават образованието и здравеопазването!
По подобен начин стои въпросът и с участието в Бургас-Александруполис, откъдето пък редовно ще се печелят десетки милиони евро от транзитни такси. Гръцкият министър на развитието Костас Хадзидакис нарече Бургас-Александруполис "проект от национално значение за Гърция". "Той ще укрепи стратегическите позиции не само на Гърция, но и на всички участници, както и енергийната сигурност на страната ни". Хадзидакис предупреди България за шикалкавенето по Бургас-Александруполис!
Единственият проект, по който налага да се дават пари е изграждането на АЕЦ "Белене", където германската компания RWE е с декларирано 49 на сто участие.
Изнесена бе информация, че до този момент за АЕЦ Белене са похарчени 880 млн. лв., като едва 190 млн. са използвани за разграждане, изграждане. Всички останали пари са отишли за консултации. "Според мен проектът е нерентабилен и не бива да продължи", категоричен бе Симеон Дянков, който не поясни откъде идва неговата енергийна "компетентност". Според Дянков, по-добре било да спестяваме енергия, тъй като сега харчим 35 на сто повече от средното за Европа. Колкото е да спестяваме, колкото да е замряла икономиката ни и фалитите са хлопнали кепенците на редица фирми и предприятия - спестеното няма как да бъде колкото би произвеждала една АЕЦ! Това Дянков "пропуска".
"...трябва да се направи бърз преглед на договорите за АЕЦ "Белене", "Бургас - Александруполис", "Южен поток", за да се види какви са неустойките, какво е поето като ангажимент и как тези проекти могат да бъдат спрени, обясни депутатът Мартин Димитров, който пък изобщо няма представа защо трябва да се спират тези проекти, но затова пък настоява да бъдат спрени...

България губи вече няколко години по 2 млрд евро от спряната с измама от Гюнтер Ферхойген и родни негови "последователи" АЕЦ "Козлодуй". И не само губи тези два милиарда, но и няма откъде да компенсира тези огромни загуби.
Три междудържавни договора за енергийни проекти: "Южен поток", Бургас-Александруполис и АЕЦ "Белене" са подписани. Днес Русия заявява, че няма проблем да отпадне единия от тях.
"Южен поток" не предполага влагане на инвестиции, а единствено печалба от транзит. Така че отказ от "Южен поток" би бил абсурден, тъй като би означавал отказ от печалби за хазната.
Бургас-Александруполис всъщност е тристранно споразумение между България, Гърция и Русия, което създава компания. В нея собствеността се разделя по следния начин - 51 на сто за Русия и по 24,5 на сто за България и Гърция.

Какво би означавало отказ от този проект? Продажба на акциите? Неиздаване на строително разрешително? Компанията вече е подготвила необходимите документи и те са в МОСВ. Възможно е министерството да не даде оценка за въздействие, но на базата на какво? Така че да се говори, просто за отказ, е несериозно. Още повече, че ние сме само страна по договора, а трябва да има стратегия за развитие на нещата.
Що се отнася до референдума по Бургас-Александруполис - то твърде заплетено юридически би могло резултатите от този референдум да провалят договора за Бургас-Александруполис. Сериозното е държавата да запознае руските специалисти, които ще пристигнат в България с резултатите от референдума. За да тръгне този проект би следвало да бъде доказано, че той няма да провали туризма в района, в който ще минат тръбите. А това е нещо, което предстои след като окончателният отговор на България се отлага вече седем години и няма каквато и да било яснота защо се шикалкави.
"Петролопроводът Бургас-Александруполис може да се финансира в случай на необходимост и при съгласието на София от руските компании", заяви пред "РБК Дейли" Владимир Немцов, вицепрезидент на компанията оператор на проекта "Транснефт".

Третият проект: изграждането на АЕЦ "Белене" далеч не е в мъртва точка. Досега са платени над 440 млн. евро за консултанти, за изработването на проекта от руската "Атомстройекспорт", за поръчано оборудване и разрушаване на съществуващото на площадката. За тези пари новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков изтърси, че тези пари биха стигнали да се приложат мерки за енергийна ефективност на сградите в София! Има ли смисъл да питам дали Трайчо Трайков разполага с разчети, които да му посочват точно такава сума, да не говорим, че енергийната ефективност на сградите в София изобщо не влиза в приоритетите на едно правителство, и е по-скоро грижа на общината!
В условия на криза в държавата, ако Трайчо Трайков има 400 млн евро и ги хвърли за енергийна ефективност на сградите в столицата ще трябва да се проверява дали въпросният гражданин няма нужда от медицинска помощ.
Членове на новия кабинет често споменават подписаното междуправителствено споразумение за изграждането на "Набуко", тъй като то елиминира и заобикаля Русия като доставчик на газ. Откъде ще се вземат пари за "Набуко" никой не казва. От една страна "Набуко" ще се построи неизвестно кога и е подобен на "Южен поток", който няма да ни струва инвестиции. От друга страна: все още не е гарантирано пълненето на тръбата за "Набуко" от Иран, където е доста размирно и тегнат санкции от САЩ.
Стабилността на транзита на руски газ през територията на Украйна продължава да предизвиква опасения у европейските потребители. В първите дни на август т. г. генералният директор на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович заяви, че на 6 август във Виена ще се проведат преговори между неговата компания, "Газпром" и германската газова компания Е.ОН за създаване на газови резерви в Унгария за нуждите на сръбския пазар. Стана ясно, че германската компания има техническа възможност за оказване на помощ на балканските страни за сметка на запаси от унгарските хранилища. През януари 2009 г. E.OH успя да организира неголеми доставки за замръзващите Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Словакия. От оказалите се в тежка ситуация единствено България не получи помощ поради липса на техническа възможност. Дали в края на лятото някой от управниците мисли за газохранилища? От новините е ясно, че не.

Още миналата година Русия заяви, че щом Европа не иска нейния газ, то тя ще го насочи към Китай и веднага започна изграждане на газопровод на изток.
Русия вече уреди изграждането на "Южен поток" през Сърбия. Три тръбопровода и една атомна централа - това бе темата на работното посещение на Владимир Путин в Анкара, докато българските министри говориха против зависимостта от Москва: изграждането на продължение на газопровода "Син поток - 2" до Израел, петролопроводът Самсун-Джейхан, газопроводът "Южен поток", изграждането на атомна централа и на депо за природен газ под езерото Туз гьолю.

"Русия и Турция задълбочават енергийното си сътрудничество заради България" отбеляза гръцкият вестник "Вима". - Ходът с енергийната визита на Путин ход е следствие от основателните страхове, че България се оттегля от петролопровода Бургас-Александруполис, коментира изданието.
Всичко изброено дотук показва, че балканските съседи на България: Гърция, Турция и Сърбия не са заразени от синдрома на русофобията, а работят усилено, за да осигурят енергийна независимост на своите държави. Дори германците проявяват по отношение на доставките на газ от Изтока много по-отговорен и непредубеден подход към Русия.
Докато новите управници се чудят как да бламират трите енергийни проекта с Русия, България е на път да развали отношенията си с Гърция заради Бургас Александруполис. Що се отнася до Русия, Путин ясно заяви, че са готови да приемат отказ на българската държава от един от трите проекта, готови са и да изчакат българската страна да проучи за какво иде реч в тези проекти и да окаже помощ в това отношение както с предоставяне на документация, така и със сътрудничество на руски експерти.
"Ако по някакви причини вашето правителство установи, че даден проект не е в интерес на България, уверен съм, че няма да има никакви проблеми в нашите отношения," увери Путин колегата си Борисов при срещата им в Полша.

Руският премиер все пак настоя решението да се вземе бързо, като напомни, че Бургас-Александруполис се обсъжда от 7 години, а е едва 280 км. В същото време за 2 години Русия е изградила 1500 км петролопровод от Източен Сибир до китайската граница и скоро ще довърши 2000 км тръба до Тихия океан.
"Кажете ни "не" и ще приключим темата. Същото важи и за останалите проекти Ще тръгнем по други пътища, Русия ще реши тези проблеми, но с други способи. А ние с Вас ще намерим други възможности за сътрудничество, при това ще направим това без всякакви проблеми, без обида, изхождайки от взаимните интереси."", категоричен бе Владимир Путин.
Не един, а два са проектите, които биха искали някои хора от властта да отпаднат - АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис", но отпадането само на първия би лишило държавата от каквато и да било възможност някога отново да изнася ток и печели. Решението за енергийното бъдеще на държавата е важно и ако се вземе правилно би осигурило в близко бъдеще стабилна икономика и национална сигурност. Ето защо пишман политици като Мартин Димитров, Надежда Михайлова и прочие не трябва да бъдат слушани за енергийните проекти.
Премиерът Бойко Борисов се срещна с Владимир Путин и постави началото на едни много важни за страната ни отношения. България търси пазари, България търси инвестиции, България иска туризмът да е печеливш - най-малкото заради това трябва прагматично да се подходи към бъдещото решение за българско участие в енергийни руско-български проекти. И далеч не става дума за някаква зависимост от Русия, защото ако се разсъждаваше така, турските политици нямаше да подписват енергийни проекти с Москва и то в момент, когато Турция се бори за приемане в Европейския съюз.

Премиерът Борисов се срещна с колегата си Путин и очакванията, че ще бъде притискан, изнудван, рекетиран или изяден изобщо не се оправдаха...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене