Свинския грип? Обречени за зараза...

Свински грипВодещи специалисти вирусолози и имунолози заявиха пред камерата, в една емисия от късните новини на предаването „Календар” на Нова телевизия, че се очаква епидемията от свински грип да се разпространи в България от началото на октомври. Т. е. след някакви си десетина дни.


До какви размери ще достигне разпространението на епидемията това все още не е ясно - водещи специалисти от Института по заразни и паразитни болести даже не могат да бъдат категорични. Междувременно стана ясно, че държавата не може да осигури препарата „Tamiflu” за всички очаквани случаи на заболели хора.
Информационни агенции разпространиха новината, че в САЩ е одобрена ваксина срещу грипа, която се очаква да бъде в Европа най-рано в началото на следващата година.

До какви размери ще достигне епидемията в България - едва ли скоро ще е ясно, затова пък е уточнено вече, че грипът непрекъснато мутира и вече са налице случаи, когато вирусът не се повлиява от „Tamiflu”.
В коментар за „Календар” на проф. Богдан Петрунов, един от водещите имунолози в страната и света каза: „Свинският грип започва да мутира. Това е нормален процес – не изненадва никой и не трябва да изненадва никого. Той ще продължава да мутира и ще бъде така. Трудно може да се каже колко по-опасен ще става вирусът на свинския грип... ”
Българските здравни специалисти имат изработен кризисен план, като вече са разпределени дози от лекарството в инфекциозните болници и са пуснати инструкции до личните лекари как да действат в случай на поява на заразен от свински грип пациент.

Засега е невъзможно да се закупят и осигурят от страна на държавата необходимите милиони дози от препарата „Tamiflu”. Наличните бройки са за едва няколкостотин хиляди лечебни дози, което означава, че за всеки заболял от вирус A/H1N1/ едва ли ще има възможност да се осигури лечебна доза от препарата.
„В момента вървят преговори между страните-членки на Европейския съюз за осигуряване на равен достъп до ваксината” – обясни д-р Мира Кожухарова пред камерата на Нова телевизия. Самата ваксина няма да се пуска в продажба по аптеките, а ще се осигурява на най-рисковите групи от населението, които включват: медици, полицаи, бременни, държавни служители, митничари, както и на възрастни хора, хронично болни и деца.

В началото на октомври се очаква епидемията от свински грип да съвпадне с епидемията от нормалния грип предупреждават вирусолози. Засега в България са известни 60 случая на свински грип, а съмнения за заразяване е имало при около 700 души.
Така докато правителството рови за корупция в търговете с безплатни лекарства, вместо да възложи проблема на оторизираните за целта органи – след 10 дни можем да се окажем в плен на два вида грип и липса на ваксини за по-страшния от двата.
Докато Германия обяви, че е определила 2 млрд евро за ваксиниране на населението срещу свинския грип – българските висши държавни чиновници все още мерят дупката в бюджета, наследен от Тройната коалиция. Даже министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че засега „не е интересно да се говори за вземане на заем от Международния валутен фонд”!

Една Германия, чийто политици не се бият в гърдите, че работят за социална държава, планира ваксинирането на населението да обхване малко повече от една четвърт от населението, или 22.5 милиона души, което включва хора с хронични заболявания - болни от диабет, от респираторни заболявания, хора със съдови заболявания, чернодробни заболявания и серопозитивни. Това може би също няма да е интересно за така наречения „експерт” по финанси Дянков.
Преди три месеца предаде Интерфакс, Главният санитарен лекар на Русия, Геннадий Онищенко изрази опасения от възможна кръстоска между птичия и свинския грип, което можело да доведе до възникването на нов и по-опасен вирус. По думите му, кръстосването на щамовете било възможно да се случи в Югоизточна Азия, тъй като санитарните условия там били лоши. А санитарните условия в Столипиново, Факултето и всички останали бидонвили и пристройки, където са натъпкани цигански семейства като копърки в консерва? Дали тези санитарни условия са различни от санитарните условия в Югоизточна Азия след като в циганските махали, издигнати и разгърнати без разрешения и върху чужда земя, по традиция липсват канализация и асфалтирани улици, там никога не се чисти и обитателите им нямат възможност да се къпят редовно?
Тези дни властта обсъди как да вземе здравни осигуровки от живеещите и работещи зад граница българи вместо да потърси спешни средства за осигуряване на достатъчен брой ваксини за населението.
Пак тези дни, докато управниците ни спорят кои болници да закрият и на кои да намалят парите, заразата със свински грип чука на прага и остават някакви десетина дни, за да се разрази.

Ще получат ли пациентите по-добър достъп и качество на медицинските услуги – коментират публично новите ни висши чиновници, а всъщност достъпът е възможен единствено за здравноосигурените български граждани – тук над милион и 200 000 души остават зад борда в правото си да бъдат лекувани, тъй като не се осигуряват здравно – било поради безработица, било поради ниски доходи и живот под жизнения минимум.
Що се отнася до качеството на медицинските услуги – тук нещата също са зле: добри лекари и медицински сестри напуснаха и продължават да напускат страната, за да търсят държави, в които срещу това да упражняват професията си ще получават достойно заплащане.
Другият проблем по качеството на медицинските услуги е тромавата и нереформирана здравна система, в която направление се получава с търпение и на хазартен принцип, а платено лечение и изследване не е по джоба на всеки. За какво качество на медицинските услуги може да става дума след като болниците трупат дългове, много от клиничните пътеки са недофинансирани, а други изобщо не се поемат от НЗОК. Независимо, че даден пациент си е плащал редовно здравните осигуровки...
Преди месец и половина зам.-председателят на 41-вото НС и шеф на Здравната комисия Лъчезар Иванов поясни, че от ГЕРБ готвели мащабна реформа в болничния сектор, като една от предвидените големи промени се очаквало да бъде премахването на клиничните пътеки. Очаквало се пътеките да бъдат заменени от диагностично свързани групи.
„Сега лечението на пациентите по клинични пътеки излизало неефективно заяви Иванов, който е посочил, че е учил медицина и медицински мениджмънт в парламентарната биографична справка. Къде е работил по изучените специалности, какви постижения в професията има – д-р Иванов не е уточнява. Напоследък, колчем се сетя за новите политици, ме преследва една мисъл на Аристотел: „Остроумието е образовано нахалство.“
Кога и на база на какви експертни заключения и практически придобити умения въпросният партиец от ГЕРБ направи извода, че клиничните пътеки трябва да се премахнат – не е ясно, но затова пък е повече от ясно, че в този гражданин и шепа негови съпартийци в момента са и хлябът и ножът. Т. е. - и здравето на стотици хиляди българи и тяхното оцеляване ако са с някакво заболяване.
За тези които следят и се интересуват от проблема е ясно, че от д-р Лъчезар Иванов едва ли ще се пръкне някой нашенски Барак Обама, още повече, че опитите на американския президент за здравна реформа смъкнаха чувствително рейтинга му. Лошото е друго, в САЩ, исканията на Обама са в границите на разумното и пак срещат съпротива, докато за предложенията на ГЕРБ по отношение на здравеопазването трудно могат да се определят като такива.

“Нормално ли е в България да няма регистър на онкоболните?”, попита д-р Лъчезар Иванов. А нормално ли е в България да няма регистър на диабетноболните, хемофилиците, на хората, с тежки, хронични бъбречни заболявания, със заболявания на щитовидната жлеза, на хората, заразени с хепатит В и хепатит С, на сърдечноболните, на хипертониците, на инвалидите от катастрофи, на всички онези социално значими и социалночувствителни заболявания? А да не би да имаме регистър на децата с редки заболявания като муковисцидоза?
Та ние сме Страната на липсващите регистри, д-р Иванов! Ако всички хронично болни български граждани се вкарат в регистри, колцина ще останат извън тези регистри? На чиновниците в Европейския съюз и Световната здравна организация ще им настръхнат косите, може да се стигне до инфаркти и инсулти. И причината за този повсеместен потрес е предварително известна: ако се видят цифрите на хронично болните българи и мизерните проценти в бюджета, които се отделят за здравеопазване всяка година - на ЕС, НАТО, а защо не и на ООН ще им светне, че с мизерно отпускания всяка година български държавен бюджет, гарантирано се осигурява бавен и сигурен геноцид на болни и нуждаещи се от лечение български граждани.

Преди няколко дни британският „Обзървър” съобщи, че според доклад на ООН, пандемията от новия грипен щам може да доведе до анархия, освен ако западният свят не плати за антивирусни лекарства и ваксини.
Пандемията на свински грип може да убие милиони хора и да причини големи беди в най-бедните страни по света, ако не бъдат събрани 900 млн. английски лири от богатите страни, за да се плати за ваксини и антивирусни лекарства, се посочвало още във въпросния доклад на ООН, достигнал до вестника.

В доклада на ООН експерти предупреждават, че ако вирусът A/H1N1/остане активен в най-бедните страни, милиони хора можели да умрат и икономиките на уязвимите засегнати страни - да бъдат унищожени... Справянето с пандемията само в развитите богати държави нямало да помогне за общото справяне с проблема в световен мащаб.
Авторите на документа отчитат, че осигуряването на сумата за справяне с грипната пандемия било затруднено от разразилата се световна икономическа и финансова криза, но отлагането на повсеместното заличаване на епидемията се очаквало да доведе до непредвидими последствия.

На фона на очакваното разпространение на свинския грип в близко време в България и признанието, че липсват средства за имуностимуланти и ваксини за овладяването на епидемията – единственото, което можем да заключим е, че за момента, фактите сочат нерадостна картина за обреченост на българското гражданство, съчетана с безсилие на властта да я промени.
При това положение ми остава да припомня една мисъл на френския философ и математик Блез Паскал по отношение на безхаберието и липсата на адекватна реакция от страна на правителството: „Има две крайности: да не слушаш разума и да слушаш само него.“

 

Коментари 

 
+1 #1 ionstorm 2009-09-25 03:27
"медици, полицаи, бременни, държавни служители, митничари, както и на възрастни хора, хронично болни и деца."
Тези повечето групи ги разбирам, обаче полицаите и държавните служители с какво са по-рискови от който и да е гражданин примерно возещ се в градския транспорт, дето му кашля във врата кой ли не? Ей това ако ме светне някой убедително ще му дам 5лв, обещавам.
Може би някой се е притеснил да не оредее много раздутата до безумие бюрокрация. Или да не вземат да паднат полицаите на глава от населението под 1:4.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене