Постът на Кунева – терапия на прозрението

Тази седмица, на 2 октомври ще стане известно името на еврокомисаря, който ще смени сегашния, Меглена Кунева. Оттук нататък грижите на Кунева като потребител ще останат лично за нея и близките й. Това китайски играчки, колко силно да се слуша музика, закъснялото предупреждение, че ни мамят банкерите и прочие грижи на досегашната еврокомисар ще останат в миналото, а ние най-после ще й видим гърба.

„Меглена Кунева няма да запази поста си на еврокомисар, защото е виждала, че политиката на тройната коалиция е пагубна за България, но е мълчала”. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, като добави, че следващият еврокомисар ще бъде от ГЕРБ и ще е жена. Срещу това никой не рита.
По-добре късно, отколкото никога е казал народът. Отдавна трябваше Кунева да си остане в родината, още след като криеше какво преговаря и какви глави подписва с ЕС за присъединяването на българите, но тогава й се размина. Благодарение на тази чиновничка на Барозу тепърва ще разбираме какво ни чака, какво ни струва присъствието в ЕС и колко губим от това членство. И пак повтарям – заслугата за това е единствено и само на Меглена Кунева.

"От името на кого да говоря открито - ние полагаме клетва, че няма да се намесваме във вътрешните работи на държавите, които са ни номинирали - заяви Кунева в отговор на откровенията на Борисов. - Защото номинацията е наистина един сложен процес, започващ в страните, но завършващ накрая с независимостта, защото ние представляваме общността."
Момент – независимост ли каза Кунева? Та за коя независимост тя работи години наред досега в Брюксел? Може би за личната си?
Кабинетът на Меглена Кунева опроверга публикация от интернет, че тя се готви да замени постоянния представител на страната ни в ЕС Бойко Коцев.

“Има случаи постоянен представител на дадена страна след дълги години работа да стане комисар”, каза представител на кабинета на първата българска еврокомисарка, пожелал анонимност. “Няма обаче случаи комисар да стане постоянен представител.”
Царедворците се опитаха да спасят на хляба мекото за съпартийката си Кунева, но не успяха. „Политическата кариера и авторитет на Кунева е национален капитал!” заявиха те, но никой не им обърна внимание. Хайде холан, да не би политическата кариера е състояние до живот?

Работеше ли за българските интереси Кунева?

Снахата на бившия земеделски министър на Живков на земеделието, жена, която винаги казва "да" при преговори, другарката-Пръмова-Кунева, преобразила се в монархистка, за да влезе в политиката, замина да представлява България в Европейския съюз! Както се казва: „Чудни са делата ти, Господи!”
Ето някои светли мига от „политическата” биография на Кунева, заради оттеглянето на която царедворците се тръшкат тези дни:

През ноември 2002 г., една година преди партньорската проверка Меглена Кунева заявява: "Затваряме 3 и 4 блок на АЕЦ независимо какво ще покаже проверката."

2005 г.,в български вестник Миглена Кунева призна: "Във Виена щяха да ме разкъсат за АЕЦ "Козлодуй"! Призна, но не обясни защо и кой е искал да й посегне.

В деня за парламентарен контрол, на 61-вото заседание на миналото Народно събрание, петък, 9 декември 2005 г. стенографските протоколи за запазили една любопитна дискусия по съдбата на АЕЦ "Козлодуй". Депутатът Минчо Христов се обръща към министър Кунева с остри въпроси и нападки. Ето част от тях:

"...Бързането на предишното правителство да затваря преговорни глави и приемането на всички условия на Европейския съюз Ви спечелиха името "мадам "Йес" - човек, който винаги казва "да". Дори един румънски премиер констатира, че Вашият екип "буквално си е свалил гащите пред емисарите от Европейския съюз".
Не мога да подмина и резултатите от тези договорености. Според мен, госпожо Кунева, Вие и Вашият бивш колега господин Соломон Паси, както и господин Симеон Кобургготски трябва да отговаряте за закриването на Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй".
Това обаче не е само мое мнение. Вашият сегашен коалиционен партньор господин Любен Корнезов публично призна, че господин Паси трябва да влезе в затвора по чл. 103 и чл. 282 от Наказателния кодекс - общо между 11 и 23 години затвор, заради затварянето на глава "Енергетика". През м. февруари 2004 г. Вие съветвате: "Нека мислим за нова АЕЦ, а не за тази от миналото". На друго място Вие казвате: "Не е необходимо да се преговаря за АЕЦ "Козлодуй", защото ядрената енергетика няма перспектива"...

Дотук с въпросите, които задаваха на незаменимата Кунева в парламента. Да се върнем към студа, който ни скова през зимата от врътването на кранчето от Украйна, а след това и от Русия. В така създалата се ситуация се оказахме във втората част от поговорката: "Битият - бит..."
Точно тогава Меглена Кунева съобщи, че има вариант от Европейския съюз да ни окажат хуманитарна помощ във връзка с кризата с газа. Някой да е чул за хуманитарна помощ от ЕС? Защо Кунева хвърли в пространството тази версия и след това замълча?
Отговарящата за потребителите Кунева си направи оглушки и по откровението на бившия министър на земеделието Валери Цветанов, който в предаване на живо изтърси, че българските кремвирши, които се продават в магазините не ги давал и на кучето си. Пак Цветанов призна, че сиренето не е от мляко, и киселото мляко не е от мляко и закваска. Скандалът си беше истински, но Кунева се направи на умряла лисица и не реагира както би следвало да го направи. Та от такива „мерки” на еврокомисар Кунева днес ни се смеят и кокошките...

"Евродепутатите работят за хората, а не за партиите" - опитваше се да зомбира еврокомисарката Меглена Кунева данъкоплатците. Абе, Кунева ние сме близо седем милиона хора, не партии, хората ядат боклуци, на хората се сервират свободни изпълнения в банките по теглени вече кредити – кой ти говори за партии?
И после, как да не повярва човек на Кунева, след като „заради хората" тя подписа за закриването на „Козлодуй", „заради хората" тя преговаряше тайно и никой не знаеше за какво иде реч преди присъединяването на България към ЕС.
Българинът е доверчив: дай му само на някого живота да уреди, че и на поколения от близките му след него и след това – от тоя вятър отърване – няма. Надяват му на българския данъкоплатец сиджимката политици с биографии и кариери от вчера, свиреп ляга, кротък се буди, а политиците, опъват ли опъват сиджимката – до синьо. Уж волята си изразил и гражданско съзнание си извадил да се замъкнеш до урните и да им гласуваш – колчем докопат властта, разбираш, че отново си налетял на рогато. Ти си ги издигнал, а те с копито те стъпкват и вече не те имат за нищо... както и да се наричат, от която и партия да са се пръкнали – докарват го на прилика като две капки вода, и все развалят масрафа за по-добър живот.
Затова и българинът колкото повече мисли, толкова по-малко му се гласува на избори. До вчера си го гледал – на човек мяза, и с говора го докарва до проблемите на данъкоплатеца.

Удари ли кьоравото партиецът политик да влезе я в парламент, я в министерство или в ЕС като еврокомисар да речем – залепя се за поста завинаги и те дебне на пусия ако още има да изстиска от гражданството. Като че ли за това е роден осенен, и само това трябва да върши до пенсия... Като кучета в касапница дърпа политикът, и къса връв не го спира от устрем и амбиция. Все спонсорство, комисионни и субсиии са му в акъла.

Броени дни ни делят от раздялата с енергичната еврокомисар Кунева – наработи се в Брюксел, както се казва, време е вече да се прибира, или да върви да си изкарва хляба където ще, само да не се бие в гърдите, че се е посветила на българските интереси! Чета, слушам и гледам: ще го преживее българинът Кунева да остави еврокомисарството. Ако се стигне до драма, драмата едва ли ще е всенародна. Ще си продължим с божията помощ напред - може и да е за добро. Даже съвсем сигурно е, че ще е по-добре царедворците да си приберат „националния капитал” – може под мъдрия й опит, да процъфтят, да вържат, че и да им потръгне някак. Последните избори показаха, че засега царедворците силно издишат и споменът за тях избледнява бързо. Топи се партията им като лятна плюнка на асфалта... Каквото било – било.

Народът е прозрял, че неповторимите, незаменимите и гениите се оправят сами и се е захванал със своите си кахъри.

 

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене