Предконгресно: Станишев бил момче, а не момиче...

Сергей Станишев, избори 200520 дни остават до конгреса на столетницата и екипът на сегашния лидер явно е минал към стягане на редиците и изпращане на правилни послания до медиите, респективно – до гражданството. Не че някой ще го удари на носталгия за управлението на Станишев, Симеон и Доган, но опитите за връщане на политическата сцена продължават.

Не е лесно на Сергей Дмитриевич, да се бори едновременно с властта и с вътрешната опозиция в партията, на която все още е лидер.
В сутрешните новини на телевизия Pro.bg бившата депутат и днешна опонентка на Станишев бе пределно ясна и лаконична, като поясни, че за да излезе БСП от кризата е нужна пълна промяна на върха на партията. „Ако партийните членове смятат, че един човек с характеристиките на Станишев отговаря повече на техните представи за това какъв да бъде лидерът  на партията, аз не бих се натискала за това, защото аз мога да водя армия от хора, които желаят победата. Дайте ми някой друг, който може да пробие Берлинската стена на обществено недоверие и аз ще я обсъдя – обяви Дончева.

„Станишев е безпомощно момче, разберете, неслучайно във всички вестници е нарисуван като мишка. БСП тепърва ще сърба попарата на Станишев, каза Дончева, визирайки Азер Меликов. - Въвличането на БСП в този скандал, с тези съветници е много тежко нещо, защото българинът е консервативен по народопсихология, Има неща с тези съветници, които са потресаващи за консервативния българин. БСП беше много зависима от спонсори и олигарси, към които беше поела ангажименти...”

Разбира се Татяна Дончева не пропусна да закове и играещия го министър на финансите, Симеон Дянков. „Не можеш да кажеш, че си решил въпроса с дефицита само защото си спрял плащанията” – нападна го Дончева, без заобикалки и увъртания, типично в свой стил.

“Хубаво е, че г-жа Дончева има самочувствие и заявява своите претенции за лидерския пост”, коментира лидерът Станишев. Въпреки че подбираше внимателно думите си, той не пропусна да подчертае, че критиките на Дончева вредят на БСП. Станишев предупреди съпартийката си да бъде по-внимателна в приказките си. “Особено в условията на тежка атака от външни опоненти, които целят да бъде смачкана партията като алтернатива. Мисля, че всички разбирате, че кампанията се води и има ясна политическа цел и ясен политически център. Този център е ръководството на ГЕРБ, министър-председателят и неговият политически кабинет. Искат да лишат БСП от образа на компетентна и морална партия и по този начин да нямат алтернатива и опозиция. В тези условия всеки трябва да мери много внимателно критиките си, които могат да бъдат основателни и са добре дошли, ако са градивни”, подчерта Станишев. На определението, че е безпомощно момче, той отговори: “Момче съм, не съм момиче”.
Да определя и нарича партията на която е начело в момента - компетентна и морална – не друг, а бившият премиер и лидер Сергей Дмитриевич е повече от нагло, и то в момент, когато не друг, а той самият е „компетентният” лидер, който бе и морален премиер рамо до рамо с Доган и Симеон Борисов.

Дали е момче или момиче, каква е сексуалната ориентация на Станишев едва ли вълнува някого в държавата, която той досъсипа в мандата на своето управление. Все пак това е твърде лично, за да се размахва и използва като аргумент. Още повече, че на съпартийците му едва ли се е понравило да се коментира приятелството му с Азер Меликов и скандалното поведение на въпросния Азер.
Да си опозиция е силна и нелоша ситуация, но да проспиш два месеца след изборите и предконгресно да хукнеш да развяваш на юруш аргументите си срещу управляващите – това едва ли носи точки в рейтинга на социалистическата партия. ГЕРБ и хората на премиера Борисов имат вече доста трески за дялане, което е неизбежно за една партия, дошла на власт в условия на икономическа криза,  издънен бюджет, наследила корупция и неизгодно сключени сделки. От това по-лесно да критикуваш като опозиция властта – здраве му кажи!
На Станишев не само Дончева би могла да му бъде конкуренция за лидерския пост в партията. Такива биха били успешно и Георги Кадиев, и Янаки Стоилов, и кой ли още не. Всеки що-годе интелигентен социалист може да пребори без усилия сегашния лидер на БСП, защото всеки би бил с повече опит от него самия.
Да удържиш и стискаш поста с апаратни игри, да пускаш в действие фокуси, предварителни сценарии, за да не те свалят – не е кой знае какво постижение, независимо как го вижда Сергей Станишев...

Червените едва предконгресно се сетиха да бъдат опозиция

Повтарянето на едни и същи обвинения от хората в изпълнителната власт позволиха социалистите да се окопаят спокойно и да подходят стратегически към опасността да бъде изправен пред съда някой от техните министри. В събота и неделя червеният „елит” се събра в Боровец или поне там, където е останало нещо невърнато, нереституирано на Симеон Сакскобургготски. На заседание, първата част от което закрита за журналисти, хората от „Позитано” са били посъветвани да подходят стратегически на нападките и ударите на изпълнителната власт, като излязат с неочаквано изявление. Това съобщи източник на „Хроники” от червените среди.
На принципа, че най-добрата отбрана е нападението, от БСП обявиха, че се отказват от Закона за амнистията, за което били готови да изпратят до Главния прокурор и официално искане да не бъдат жалени в едни бъдещи съдебни процеси. Това на прост език означава, че червените са получили уверения, че от прокурорските проверки няма да излезе нищо страшно и това била причината те да го играят на смели и принципни! Това предположи източник от МВР и прокуратурата по повод изявлението на социалистите.

„Решението е взето заради демагогското, популисткото и крайно изкривено тълкуване на Закона за амнистията от ГЕРБ”, обясни бившият министър на вътрешните работи и настоящ депутат от „Коалиция за България”, Михаил Миков. „Щом като вече две седмици от ГЕРБ се оправдават, че този закон пречи да се накажат виновните, нека премахнем тази пречка”, допълни пъргаво Станишев.
Освен това изявление на Миков и лидера стана ясно, че социалистите предконгресно са се поровили в стенограмите на предишния парламент, и данните от гласуването на Закона за амнистията, че за него е гласувал един от близките до ръководството на ГЕРБ днес, Лъчезар Иванов, както и Иван Костов и Екатерина Михайлова. Но кой ти гледа за какво гласува в парламента? Както се казва: на печелившите, честито!

Малко червени аргументи

ГЕРБ нямал антикризисна програма, а да не би Тройната коалиция да имаше? ГЕРБ нямал намерение да актуализира бюджета – а някой имаше ли представа преди изборите, че спечелилите вота ще наследят един пробит от милиард и половина бюджет?
ГЕРБ нямал специалисти, а социалистите като имат – какво сториха, за да не потъне толкова държавата при управлението им?
ГЕРБ държи медиите изкъсо с невидима връв, докато Станишев ги нарече „лапнишарани”, кой постъпи правилно? Май никой.
ГЕРБ има висок рейтинг – БСП тепърва ще трябва да възстановява своя. На гражданството му писна да го манипулират, да го занимават с проблемите на партийци и политици. Хората имат свои грижи и тегоби, страната наспори с градове-призраци, селища без производство, с просяци и безработни, за селата изобщо не отварям дума, въпреки че и там живеят българи и нямат вина, че така се е стекъл животът им.

Случайни люде поставили от ГЕРБ на важни и отговорни постове – социалистите пък назначаваха неслучайни. И какво от това?
Българинът отново гине по пътищата, недостроени заради откраднати стотици милиони евро – откъде ще намерят ГЕРБ пари за магистрали?

Земеделието е в колапс, животните ги изклаха, земи стоят незасети в трънаци и бурени – 220 милиона от ЕК бяха спрени. И да ги отблокират и пуснат сега – нито кравите ще съживят, нито прасетата, обърнати в кървавици и луканки, да не отварям дума, че тепърва да се спасява сеитба и реколта без пари от затънали в заеми земеделци е доста авантюристично, но другата алтернатива е да продължим да внасяме земеделска продукция и храни.

Как да се съживи умрелият рейтинг на социалистическата партия – първа точка, като се смени лидера и ръководството. Останалото е отказ от лечение и самоубийство...

Станишев бил момче, а не момиче – на кого му пука?

 

Коментари 

 
+1 #1 godsmack 2009-09-30 04:38
А на кого изобщо му пука за БСП? Да си го оставят Станишев и да мрат. Ще стане както с една тъмносиня партия - стои си там проваленият лидер, а тя се стопи. :Р
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене