Какво чакат по събитията в Рибново и Славяново? Да им дойде бен Ладен на крака ли?

Турци, обичаи, ислямДнес кметът на Рибново Ахмед Башев ще се срещне с представители на Съвета на Европа и има намерение да им изложи нарушения по Прилагане на Рамковата конвенция за националните малцинства. Това е. Научихме най-после защо са провокирали побой и скандали в село Рибново. Каза си го самият кмет на селото по Би Ти Ви.

Всичко, което България не е приела и за което стана дума вчера в анализа „Кой дърпа конците на братя Юзеирови?” вече е на път да се случи. В България има регистрирани християндемократични партии, в България малцинствата са етнически, религиозни, но не и национални, тъй като живеем в еднонационална държава. Всичко това ще бъде поставено на масата и снежната топка, която тръгна преди време от Рибново и Славяново приближава като лавина. Скандалите с настояването да се носят забрадки в училище, регистрацията на Червения полумесец – всичко това е на път да получи своя печален, бих казала и горчив, неочакван резултат.
България е ратифицирала Рамкова конвенция за националните малцинства и де факто, и де юре е признала етнически и религиозни малцинства.
Според законите в Турция създаването на малцинство е престъпление. Забраната там се отнася за национални, религиозни, расови и езикови малцинства.

Има ли връзка на събитията с регистрацията на Червения полумесец, скандалите и побоите в Рибново и новоучредената Мюсюлмандемократична партия в Славяново – само слепец не би проследил връзката на тези събития. Кой е авторът на разгърналите се събития? Кои са вътрешните хора в държавата в прокарването на тези събития, кои са външните стратези – каква е крайната цел.
Всичко това час по-скоро трябва да намери своя отговор и замесените в събитията лица да получат съответните мерки. Обратното, инертността по изкуствено раздуханите скандали, обявяването на жестоки скандали и побои за битови, използването на част от събитията, единствено за политически дивиденти, рано или късно ще дадат своя резултат. И този резултат няма да е добър.

Опасно е да се играе на етническата струна

Още е жив споменът за преживяното докато са преименувани българите мюсюлмани. Повече от 20 години минаха, но преживяното е живо и за българи мюсюлмани и за българи християни... Ето част от главата „Жестоки игри” от книгата ми „Външният дълг и 10 ноември в документи и факти”, където са намерили място разследванията ми от тези години:

„Баба ми умря, оставихме разкопания гроб в нашите гробища и хукнахме в българските да я погребваме - сподели шепнешком жена от Долни Воден...
На 25 декември в с. Бенковци е организирана протестна демонстрация. Идват хора и от съседни села. Тълпа от 2 000 души мюсюлмани се стреми да влезе в селсъвета. Стрелба във въздуха охлажда желанието на тълпата за саморазправа. Жертва е 17-месечната Тюркян, която е изпусната от майка си и стъпкана от тълпата.
На следващия ден в Момчилград, местни националисти предизвикват демонстрации и намесата на МВР и Гранични войски довежда до стрелба, убит и ранени.
При безредици в с. Каялово разярен мъж взема автомата на МВР-служител и при последвалата борба мъжът е убит.
В с. Груево пак МВР-служител, в опит да се защити от двама протестиращи, взели автомата му, стреля с личния си пистолет и ги убива на място. Така загива и български мюсюлманин в Кърджали...
... - Не знаеш какво е да лягаш вечер и да се събуждаш сутрин с една и съща мисъл - страха, от това, което може да се случи! Лента от касетофона ми е запазила свидетелства на участници в събитията от онези години.
- Ние си ходим в шалвари, и леля ми, и баба ми - така излизат на полето и работят - опита се да ми обясни жена на средна възраст от Две тополи. - И идва партийната секретарка с ножицата и тръгва да ни реже шалварите! Че то срам, че то ужас беше - какво е това?
- Избягахме в планината - не знаехме какво ще правим, но избягахме - намесва се и Ш. К. в спомените - Един ден, вместо камиона с хляб, натоварили в него милиция, скочиха и хайде обратно в село! Строиха ни там, снимат те, паспорт ни дават, готов, с някакво име. Ама че баща ти живее на друго място и не знаеш той как се казва вече - няма значение! А баба ми - лежи в гробището, и нейното име промениха - на умрялата!
В Девин чух как не пускали на работа със старите имена и пишели самоотлъчки...
- В Три могили, като почнаха покръстването, жените раждаха в пещерите - разказва суров мъжки глас на касетофонната лента.
- На Салито, шофьора, брат му си отиде, майка им почина, а синът му - войник. Баща му избяга в Турция, а той - накъде - тук, в България, дете, два гроба, как се оставят!
Още незаминали в Турция, стотици от отпътувалите започнаха да се връщат. Чуждестранни дипломати се водеха на още неразрушени гробища на мюсюлмани, пак от тези години се намериха и разрушители на християнски храмове. Страдаха и християни, и мюсюлмани, довчера живели като роднини, като приятели.
- Страх ни беше, започнахме да се заключваме, а по улиците, засмрачи ли се - притичвахме - това пък споделяха българи, но християни за напрежението около прекръстването и изселването. - Довчера съседи и приятели, а един ден усещаш, че отсреща не смеят да вдигнат поглед, едно добър ден не изричат!
- По стените и входните врати започнахме да намираме заплашителни надписи, отново възкръсна от вековете "гяури", "неверници", "смърт"! А довчера с тези хора сме посрещали Великден, техните, нашите празници, отскачали сме по комишийски!
- Ревеше ми се, като ги гледах - уплашени. Тичат на опашки в меверето, общината! Опаковаха покъщнината, стоях на прозореца, а една буца, заседнала тук, на гърлото ми. Ще ги видя ли отново тези хора, къде са тръгнали с деца, мебели, дрехи? Едни имат при кого да отседнат в Турция, а други - нито език знаят, нито пък близък имат там? Сърцето ми се късаше!
- Обичахме се, нали сме хора - какво стана, та разсипаха семейства, домове?...
В Смолянско се нагледах на такива изравнени гробища, през последния дом на мъртвите бе минал багер, плочите с имената натоварени и закарани кой знае къде. Никой не ти казва.

През 1992 година, в разследване в селища, населени с българи мюсюлмани, в Доклад на Временната парламентарна комисия, създадена да провери сигнали за турцизиране на населението в селища с български мюсюлмани имаше примери и изрази от рода на:

"Никога България", "Кръвта за Турция си давам" и "Да живее Турция" - за тези надписи по училищни чинове и стени на 21 януари 1991 е предупреден президентът на Република България, Желю Желев.
На 18, 19 и 20 април същата 1991 година, в района на Якоруда, на митинги, лидери на ДПС правят следните изявления:
Мелиел Удев: "Всички мюсюлмани трябва да се обединят, защото от 1912 г. досега християните са ги преследвали и мачкали. Но това повече няма да бъде. Мюсюлманите сега са сила и целият свят е с тях...
На годишна отчетна конференция на ДПС в Якоруда Алия Али Юсуф от с. Юруково заявява: "И на най-добрия християнин, най-добрия, му нямам доверие, и най-близкия, и най-милия - чужд е, разберете го, чужд е, няма да стане кръв, няма да стане брат..."
Или казаното от Ибрахим Кадри, зам.-председател на окръжното ръководство на ДПС и член на УС: "Да не се заблуждаваме с думите демокрация, права, конституция и т. н....въобще не можем да направим деление комунисти и седесари. Това е един и същи народ. По националния въпрос имат една и съща политика. В цялата страна се работи срещу мюсюлманското население...”

/26 февруари 1991/
Хора от Якоруда изпращат на тази дата на Президента и Великото народно събрание един твърде тревожен документ, с копие от който успях да се снабдя и аз, въпреки че съдържанието му се криеше много строго. Ето извадки от този документ:
Атидже Османова /магазинерка/: "Аз лично ще отрежа главата на Гълабина Досева."
Сабия Кьорова /работничка/ на Цана Кундева: "Три каурски семейства сте в махалата, ще ви смирим за половин час" и още: "За три часа ще ви изколим всички кауре в Якоруда."
Ще продължа да цитирам извадките от документа, без имената на тези, които заплашват: "Твоят син Атанас ще бъде заклан", Ще заколим и тебе и твоя син, дето учи децата, че са българи", "Ще ви запаля бараката", ученик от 4-ти клас Ю. Д. И. пък казва: "Като дойде тука Турция, ще ви колиме като в Батак".
Пенсионерът Йордан Минев получава заплаха по телефона си: "Мюсюлманската секция ти е издала смъртна присъда. Сутринта ще ти изкопаем гроба", и т. н., и т. н.

В навечерието на 20 май 1995 година, в Джебел лидерът на ДПС Ахмед Доган заявява, че без майските събития от 1989, когато населението се е изправило срещу държавния тероризъм и геноцид, нямало да има 10 ноември 1989 г. в България. А сега какво се очаква? Доган мълчи, негови съпартийци се изказват витиевато, плахо и неясно...

Никой от изпълнителната власт тогава, през 1991-1992 не реагира на данните, от Доклада за турцизиране на мюсюлманското население. И днес, 18 години по-късно безхаберието и игрите на разноцветни политици извадиха отново на дневен ред проблема с раздухване на етническо напрежение. Бившето напражение на верска основа постепенно придоби етнически измерения, като българите мюсюлмани научиха турски език.

Днес посланията са в същия дух

"Аз като потомък и представител на най-голямата империя, съществувала някога под слънцето, а именно Османската... мисля, че днес моят народ е нападнат от многоброен и много опасен враг, който от години иска нашето унищожение. Всяка помощ в защита на народа ми е добре дошла, дори да са крадци, сводници или дилъри... Смъртна присъда - да, аборти - не, смесени бракове - не...
Един вярващ мюсюлманин е по-ценен от сто неверници. От неверника приятел и от прасе постеля не става... Мисля, че мюсюлманите отдавна са готови за нова партия, която не трябва непременно да бъде обединяваща, а напротив... Трябва с общи усилия да победим и след това ще видим - Аллах е велик."

Тези откровения на лицето Юзеир Юзеиров /с българско име Росен Йорданов/ в продължение на една година задръстват интернет форумите. Предупреждава Велислава Дърева, извадила от интернет въпросните откровения.

Кое е истина и кое – лъжа?

Али и Юзеир Юзеирови регистрираха Червения полумесец преди време, а днес вече учредяват Мюсюлмандемократичен съюз /МДС/ и се готвят да го регистрират в съда, на основание, че вече съществуват регистрирани християндемократични партии в България. В устава е записано, че МДС е сдружение на личности, приели морално-етичните норми на исляма като поведение и начин живот, което автоматично изключва вариант в МДС да членуват хора с различно от мюсюлманското вероизповедание.
Учредителите на Мюсюлмандемократичния съюз, братя Юзеирови настояват за промяна в Конституцията, с която да бъде признато съществуването на малцинства в България. Лидерът на формацията призна за намерението на партията да участва в местното и централното управление.
Пред БНР Юзеиров обаче отрече партията да е на етническа или верска основа.
"Отричаме да е етническа и верска. По никакъв начин, най-долното нещо е да кажат, че е верска. Ние искаме само да обединим общността," каза Юзеиров и допълни: "Ние сме хора, които съществуваме. Да, мюсюлманите ги има в България, не може да отрече никой. Но ние сме малцинство, което... трябва да бъде представено по някакъв юридически начин в държавата".
„Новата партия не се стреми да управлява, но иска да има представители в управлението”, разясни Юзеиров.
Братята Юзеирови обявиха, че ще участват на предстоящите местни и на президентските избори. “Не се стремим към управление, а искаме да бъдем представени. Ние се стремим да бъдем идентично показани”, заяви Али Юзеиров, цитиран от БНР.
Братята отказаха да коментират дали сформираната от тях партия е алтернатива на ДПС, но според Юзеир Юзеиров с лидера на движението Ахмед Доган са близки приятели. В клуба, където се проведе пресконференцията, на видно място беше поставена поздравителна картичка от Доган по повод Рамазан байряма.
„Заплашват ме по телефона, че ще ми отрежат главата”, това съобщи пред радио „Фокус” – Варна Атанас Йорданов, председател на Мюсюлман-демократическа партия, както и директор на „Български Червен полумесец”. Според Али Юзеиров/Атанас Йорданов, натиск от страна на партии и организации не е имало поне засега, но не били рядкост телефонните заплахи от неизвестни лица, които се заканват, че ще му „отрежат главата”.
Данни от Юзеиров/Йорданов за подадени сигнали до МВР и Прокуратурата, че е заплашван засега не са известни, което е меко казано – странно.
Веднъж обединение заради идентичността, гарнирано с отказ от участие в управлението на държавата. В същото време се прави заявка за участие в бъдещи избори.
Заплахи по телефона и липса на оплакване до МВР, участие на мюсюлмани, афиширан отказ, че МДС е на верска основа – религиозната отлика на МДС е в самото заглавие...
На кое да повярва човек като слуша какво говорят братя Юзеирови и гледа, че се случва точно обратното на приказките им.
От желание за съхранение на идентичността до настояване за промени в Конституцията – нещата, свързани с Юзеирови са динамични и разнопосочни.

Етническо или религиозно противопоставяне

- точната посока на събитията не трябва да се греши. Кое е водещото в случващото се в последните месеци в Славяново и Рибново?
„Посочете ми един генерал, който е мюсюлманин? Един посланик, който е мюсюлманин? Един във Външно министерство, който представлява държавата някъде и е мюсюлманин?” – ниже в интервю за сайта „Всеки ден” единият брат Юзеиров/Йорданов, Али. Явно Али не е наясно с назначенията при предишната власт на Феим Чаушев за зам.-министър на външните работи, на Ширил Местан в Държавната агенция за закрила на детето, на вицепремиера Емел Етем, както и на на Раиф Мустафа, зам.-министър на вътрешните работи?

Какво предстои - нов Възродителен процес? “В програмата на бъдещата мюсюлманска партия особено важно място заема изграждането на паметници на турски и мюсюлмански герои като паметник на Осман паша и загиналите отомански войни в боевете край Плевен. Но по-голям приоритет ще бъде преименуването на населени места, площади, улици и читалища и други, като процентът трябва да бъде в съответствие на населението в даден район, например в Разград и Кърджали те трябва да са 50 на сто, пише YUZEIROV на адрес: http://pomak.eu. На същия адрес е публикуван и първият Устав на организацията.
Единият брат има бизнес с климатици, другият не е завършил средно образование. Това са „борците” за отстояване на идентичността на мюсюлманите, които „спонтанно”, покрай топлата супа и чай в селски клуб регистрираха Червения полумесец и сега искат легитимиране на МДС, промени в Конституцията и признаване на малцинствата.

Адем Кенан, лидерът на нерегистрираната Турска демократична партия казваше – „... за мен е унижение да бъда едно с бившите си роби. Българската нация е нация от изроди” – съдиха го. Той искаше федеративна турска република. Мендерес Конгюн искаше национално турско обединение.

“Искаме наши паметници на турските герои в България, както и градове, улици и площади, които да носят техните имена. Всеки, който е против това трябва да бъде разстрелян", заяви единият брат Юзеиров по Би Ти Ви.
Днес, на 30 септември, 2009 година районният прокурор от Търговище заяви в сутрешно телевизионно предаване, че не е чул подобно изказване. Явно ще трябва да се намери магистрат, който ще „чува” добре и няма да се бои от изпълнение на служебните си задължения. Сериозността на казаното изисква Юзеиров досега да бе задържан, разпитан и написал обяснения кого и как се готви да разстрелва...

От няколко дни се чуват и публикуват обвинения, че специалните служби не си вършат работата по случващото се в Рибново и Славяново. Не ми е работа да коментирам това, още повече, че работата на специалните служби не е нещо, което се афишира публично.

В същото време не мога да не попитам: с коя агентура да работят специалните ни служби? С разградената, или с липсващата от криворазбраните представи за разсекретяване на агенти?
Някой отвън и някой от вътре в държавата работи усилено за създаване на напрежение на религиозна и етническа основа. Проблеми, които за България не са нещо ново, а добре запомнено старо.
Интересна е позицията на политиците ни и на някои представители на съдебната власт по събитията в Славяново и Рибново: едни не чуват, други не виждат, трети не са чели какво се случва в селища с мюсюлманско население. Чакат, ослушват се, въпросът е какво? Да им дойде Осама Бен Ладен на крака ли?

Има ислям и ислям – традиционен, радикален, ортодоксален. Кой от исляма се пробутва за влизане в политическия живот на България този път? Това е въпросът.

 

Коментари 

 
-1 #8 от Шопа продължение 2009-10-05 21:56
НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ, не забравяй историята си и не позволявай тя да се върне по един или друг начин!
Иначе в Турция 2-3 милиона живеят горе-долу като в "сапунките", но останалите 85 милиона живеят като скотове!
Цитиране
 
 
-1 #7 от Шопа продължение 2009-10-05 21:54
Сметката е "проста" - да се представи пред БГ гяурите, колко "добри и благородни" са турците, как живеят в охолство и благоденствие, та ако един ден, недай боже, се проведе референдум за приемането на Турция в Европейския съюз, старите моми, изкуфелите бабички и дебилите да гласуват "ДА". Само по тази причина, бразилските, американските и останалите "сапунки" са за предпочитане. .
Цитиране
 
 
0 #6 Български шоп 2009-10-05 21:52
Една нова турска диверсия са "сапунките" по БГ телевизиите. Ердоган открито заявява, че целта му е де възстанови "великата османска империя", в която България отново ще стане турски вилает, и за това всички средства са добри. Любопитен съм, дали тези "сапунки" вървят по националните канали в Анкара или са предназначени "за износ" от турските секретни служби за догановците и юзеировци.
Цитиране
 
 
0 #5 От Шопа 2 продължение 2009-10-05 07:25
Ако не сте щастливи тук, ВЪРВЕТЕ СИ. Taка каза и Саркози във Франция!
Цитиране
 
 
-1 #4 Продължение 2009-10-05 07:23
Това е НАШАТА СТРАНА, НАШАТА ЗЕМЯ и НАШИЯТ СТИЛ НА ЖИВОТ и ние ще ви дадем всяка възможност да се наслаждавате на всичко това. След като обаче приключите с оплакванията, хленченето и боричкането за ЕДНО ЗНАМЕ, ЕДНА КЛЕТВА, нашите християнски вярвания или начина ни на живот, ви насърчавам настоятелно да се възползвате от една друга велика австралийска свобода: ПРАВОТО ДА НАПУСНЕТЕ СТРАНАТА.
Цитиране
 
 
0 #3 Български шоп 2009-10-05 07:21
Да вземем пример от Австралия – една демократична и многонационална страна. Техният премиер написа: "Повечето австралийци вярват в Бог. Това не е някакъв християнски, десен политически напън. Ако Бог ви обижда, тогава предлагам да обмислите някоя друга част на света за свой нов дом, защото Бог е част от нашата култура. Ние ще приемем вашите вярвания и няма да питаме защо. Всичко, което искаме, е вие да приемете нашите и да живеете в хармония и мирно съжителство с нас.
Цитиране
 
 
0 #2 Николай 2009-10-04 09:12
Нашата родина РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ е както пише в конституцията е едно национална с ХРИСТИЯНСКО вероизповедание и както преди време каза Никола Саркози по повод размириците във Франция КОЙТО НЕ ХАРЕСВА НАШИТЕ ЗАКОНИ ТРАДИЦИИ - НШИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ ДА ОТИВА ТАМ КДЕТО ЩЕ МУ Е ПО ДОБРЕ ние сме си Българи ХРИСТИЯНИ живеем в БЪлгария ъурците да семахат като не им харесва нашият начи на живот
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене