Имотите на Симеон Борисов – разтегливи понятия в наши дни

Забрана на всякаква сеч в надвърнатите гори на Симеон Борисов, неосъществения монарх, е една от мерките, които бяха обявени от властта. Към тази забрана бяха прибавени и изявления, че държавата ще поиска запор върху сделките с два пъти реституираните гори. Дърводобивът бе спрян, а печалбите, както и пропуснатите ползи, които висши чиновници изчислиха на над 2,5 милиона лева ще трябва да се връщат от величеството.
Пред журналисти министърът на земеделието, Мирослав Найденов съобщи, че в подготвения от държавата иск срещу бившия премиер Симеон Сакскобургготски за възстановяване на надвърнатите 4521 дка гори ще се иска и запор върху евентуални разпоредителни сделки с имотите, ипотеки, продажби.

Преди година по инициатива на неосъществения монарх, бе обявено, че се създава комисия, която да изясни ситуацията. Само че никой не чу и не прочете, и дума за тази комисия, и дали тя свърши нещо. Бившата говорителка на Симеон Борисов, Цветелина Узунова обясни на гражданството, че в горите е била извършвана само санитарна сеч. Санитарна, санитарна, ама след това стана ясно, че отсечени са били най-големите дървета, които са и най-ценни, а  гората била силно разредена!
Вчера на 5 октомври шефът на Държавната агенция по горите доц. Георги Костов обяви, че чистата печалба на бившия премиер Симеон Сакскобургготски от сеч в надвзетите 4521 дка гори е около 2,5 млн. лв., а печалбата от дървесина се изчислява на 4 млн лева.
„Дали има възстановени 2 пъти едни и същи декари гори може да реши само съдът, всичко друго са теории”, коментира бившият областен управител на София Олимпи Кътев в опит да спаси бившия си партиен вожд от ръката на закона.

Теории, теории, ама милионите от теориите са си факт, както се казва.

Вчера стана ясно, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов шефът на Агенцията по горите доц. Георги Костов е издал заповед, с която спира издаването на всякакви разрешителни в царските гори - за сеч, строителство или промяна на предназначението. Предстои да се направи и цялостна проверка на всичките върнати над 16 000 дка за евентуални нарушения.
„Държавата ще предяви и иск за пропуснати ползи за изсечените дървета”, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов.
Само че, промяна на предназначението, строителство и сеч вече са факт, и заповед за спиране на издаване на всякакви разрешителни е твърде закъсняла.
От миналата година се говори за двукратно върнати гори на площ от 4521 дка, което ту скандализираше гражданството, ту нещата се потулваха и заглъхваха. Все пак неосъщественият монарх бе във властта и нямаше как някой да очаква законът да го накара да се откаже от дублираните и два пъти взети гори.
Сега държавата ще си поиска декарите гори, съдът ще проточи делата с години, а когато дойде резултатът ще разберем    , че горите са изсечени и дървесината – изнесена. Нещо, което си знаем и сега.
Заграбване, надвземане, двойно връщане на гори, няма значение как ще се нарече случилото се с горите в Рила планина. Изсеченото няма да порасте, нито ще се разлисти.
„В „Боровец”, на съществуващите писти, където се пързалят хиляди българи и чужденци, трябва да има и резервен авариен път, който да спасява при евентуална авария по лифтовете – поясни Олимпи Кътев в разговор с Георги Костов къде са се дянали 5 декара от надвзетите гори. - И трябва да има такъв резервен авариен път, царят е дал и дарил лично по негово съгласие тези пет декара на общината и на „Бороспорт”, за да може да се изгради такава инфраструктурна пътека”.
На това народът му казва: „С чужда пита – помен”.
Според Олимпи Кътев, царят, както той нарича Симеон Борисов, е уважил решението на Поземлената комисия да му върне 16 000 декара...
Че кой не би „уважил” подобно решение!
Що се отнася до два пъти върнатите 4 521 дка – прокуратурата проверявала, проверявала и не намерила нарушение!
„Два пъти са възстановени 4 500 дка” – обяви категорично Георги Костов. – Въпреки „проверките на Прокуратурата и становището й, че няма надвърнати земи...

Любопитно протече диалогът между Кътев и Костов по БНТ, в предаването „Денят започва” вчера. Ето част от него:

„Георги Костов: От гората фактически вече е взето достатъчно много и мисля, че това, което е направено, вече е факт и е спечелено немалко.
Водещ: Колко?
Георги Костов: Само от тези евентуални 4500 декара надвзети територии...
Олимпи Кътев: Не надвзети, казвайте възстановени, защото вашите органи са го върнали. Значи, не може човек да надвземе нещо, това не е Женския пазар да платиш два килограма, а да вземеш четири. Това е държава.
Георги Костов: Два пъти възстановени...
Олимпи Кътев: Или може дублирани...
Георги Костов: Добре, съгласен съм с този израз, това не е най-важното. Една елементарна сметка показва, че чисто приходи, без да слагаме разходите, биха могли да надхвърлят 4 млн. лева, да приемем, че половината от тях са разходи, то поне чистия нетен продукт би могъл да бъде около 2-2,5 млн. лева.
Водещ: Т.е. осъществена е печалба близо 2- 2,5 млн. лева.
Олимпи Кътев: Сигурно не сте против това частната собственост да печели?”


Та като теглим чертата - веднъж има реституция на имоти, терени описани в крепостните актове към заявлението от наследниците на цар Фердинанд.
Втори път има връщане в същия размер, като горите са включени и в нотариалните актове, приложени към заявлението от наследниците на цар Борис ІІІ. Така за площ от 4 521 дка гори правото на собственост на Сакскобургготски е възстановено два пъти.
Казусът с върнатите в повече 4500 дка гори в Рила на бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски престоя без никакво решение в Държавната агенция за горите близо 2 години, след като Прокуратурата излезе със свой анализ. Той сочеше, че Поземлената комисия в Самоков е извършила купища нарушения и след дублиране на нотариални актове е върнала на наследниците на Борис III много по-повече горски парцели, отколкото е трябвало.
Иди кажи, че Олимпи Кътев не е роден политик – знае, каква е истината и говори точно обратното!

Политик е и Симеон Борисов, който след излизане на Становището на Прокуратурата прави свое проучване, което според НДСВ, е проява на неговото "желание да бъде добросъвестен". Назначените от Симеон "специалисти в областта на геодезията и лесоустройството" проверили в "детайли случая" и достигнали до "експертно мнение", че становището на Прокуратурата е ... неправилно! Има ли някой, който си е помислил, че самопроверяващият се неосъществен монарх ще достигне до друго „експертно” мнение? Едва ли.
Все пак нека не забравяме, че Симеон Сакскобургготски заведе директен иск срещу държавата за възстановяване на резиденция "Кричим". Онази резиденция – със сърничките и катеричките, където всичко е като в картинките на приказките, а към двореца има и 11 допълнителни постройки, както, и ниви в землището на Куртово Конаре!
В началото на май 2008 година, Административният съд в Пловдив обяви за нищожен отказа на областния управител Тодор Петков да предаде на Сакскобургготски и сестра му двореца "Кричим". Управителят Петков беше мотивирал отказа си на първо място с това, че не може да бъде направена т. нар. идентификация на сградите и земята. По делото бяха назначени експерти, които установиха, че липсва идентичност на имотите, вписани в нотариалния акт на наследниците на цар Борис ІІІ и съществуващите в момента постройки и земи.
Притежаването само на акт не създава право на собственост, коментира председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров случая „Кричим” тогава.
Делото „Кричим” бе първото, което влезе в съда. Останалите си имоти, Симеон Борисов си върна по административен път, докато беше премиер.

Помни ли някой една вълнуваща част от интервюто на Симеон Борисов пред Кеворк Кеворкян:

К.Кеворкян: Материални претенции към България имате ли?
Симеон: Как материални?
K.Кеворкян: Т.е. имуществени?
Симеон: Как тъй, в собствената си страна, не! От мене това няма да се види...”


Ще доживеем ли държавата да си върне неправилно реституираните и надвзети имоти, гори и земи от бившия лидер на НДСВ, и също така бивш премиер Симеон Сакскобургготски?

Аз лично не вярвам...
България не е Италия, където братовчедът на величеството, Виктор Емануил бе вкаран на топло за нарушение на закона.
България не е и Франция, където в момента бившият премиер Доминик Вилпен също харчи луди пари за адвокати.
България е на Балканите, а на Балканите, от политиците пребивавали във властта, никой никого не съди и осъжда.
„Aliena laudat‚ qui genus iactat suun.“ е казал римският философ Луций Сенека, което в превод звучи така:

„С чуждо имущество се хвали този, който се кичи с произхода си“.

 

Коментари 

 
-1 #1 Българския шоп продължи 2009-10-07 18:26
Ясно е, че този наивко се изкака, обещавайки на българите благоденствие след само 800 дни. Той въобще не знаеше какви лайна сме ние - отрочетата на Тошо, на УБО и ДС. Той си получи заслуженото, но на умрял кон и политик не се плюе!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене