Бюджет 2010: Гасете лампите, последният да затвори държавата!

„Бюджетът ни бил лъжа!” обяви министърът Симеон Дянков, Малкият Кеш и ни даде знак да извадим пръста, който ни сложиха и днешните управляващи с предизборни обещания. В случай, че ни се доще да поседнем.
Цял мандат повтарях, че Станишев не става за нищо, камо ли да ръководи държава, но кой да чуе? Подхванаха го младежа старите пушки Доган и С. Борисов и Тримцата ни разплакаха майките. На тези които все още имат майки, и на другите, които отдавна нямат. Вземаха, вземаха, гребаха та се засиниха. Кой не би спечелил избори с истини срещу Фаталната тройка от Министерския съвет при това положение? Лесно беше, като да събереш две и две.

Сега новия Спасител е логично бивш огнеборец – сяда, става, разправя и гаси пожари. Първо рови като кучето ми Харалампи, без нищо да са свършили хората му, а след това дава знак, че може някогаи да започне да върши нещо, като управление на държавата например. Крали във всяко министерство, милиони изсмукали без да се усетим – кеф им за фрегати, кеф им хеликоптери, кеф им за еърбъси, кеф им ксерокси, кеф им за кефа да се плацикат в джакузита, кеф им да летят по паралели и меридиани... Сключвали сделки, лизвали комисионните като топките от италианския екосладолед и сега: няма пари за вноски, няма пари за неустойки, няма пари за здраве, няма пари за наука, няма пари за земеделие, няма пари за правосъдие, няма пари за нищо – накъдето и да се обърне човек... Има само дупка, в която Малкият Кеш се е втренчил откакто пристигна от Световната банка и никой не е в състояние да го откъсне от Нищото на дупката.

Началникът му ни уверява, че няма да се вдигат акцизите на алкохола и данъците си остават същите – Малкият Кеш заложил общините да определят данък сгради и смет! Това, ако не е вдигане – какво е?
60 милиона щял да забърше от вдигането на акциза на цигарите Кеша му Малък, ами за 60 милиона, някои хора даже уста не отварят, бе Дянков! Кой ще ти ги усети тези 60 милиона в държавен бюджет?
Даже не е смешно...

За здраве тръгвали Малкият Кеш и Борисов - да търсят 600 милиона. Явно голямо търсене ще падне! От една страна няма откъде да се взем Нещо, което го няма никъде, а от друга – с 600 милиона в здравеопазването само се мълчи и се редят молитви!
800 милиона не били вкарани от приватизационни сделки – съобщиха тези дни. Тогава защо се разправя, че търсят 600 милиона – вземат ги от невкараните 800 милиона и 200 им остават! Въпросът е: как ще си вземе нещо държавата, което някой е „забравил” да й плати. Не е въпрос на търсене, май, а на затихващо клатене.

„Няма напрежение по Бюджет 2010”,

сподели вицепремиерът Цветан Цветанов.
Министърът на отбраната, Николай Младенов отвори сърцето си: „. На 31 октомври трябва да направя вноската за белгийската фрегата за 19 млн. лв. За това в бюджета си имам хиляда лева...”
Министърът на правосъдието, Маргарита Попова бе далеч по-лаконична: „... ако искам да изплащам заплатите на администрацията,  трябва да съкратя 1000 човека. А тя е съставена от 272-ма!” Ами назначават се 1000 човека и след това се съкращават – какво толкова му е сложното?
„От МВР ще предложим да се закрият незаетите 3000 щатни бройки. Няма да се съкращава съставът на МВР”... съобщи Цветанов на журналистите. И да закрият, и да открият бройки – досега никой не е дал и стотинка за незаетите в МВР, тогава защо изобщо се отваря дума за парите в МВР?
„Средствата за университети, училища и наука няма да се съкращават” отронва Фандъкова. Че как се съкращава нещо, което липсва, бе, Фандъкова? А Бойко Борисов беше казал, че "България има прекрасни жени. Много по-добри от нас, по-умни, по-интелигентни, като се започне от Руми Желева, Кунева, Надежда Михайлова, Цецка Цачева, Фандъкова..." И още: "...ще подпомагам Фандъкова максимално в сферата, в която е по-малко компетентна."

Е, явно голямо подпомагане се задава: пари няма, компетентността на Фандъкова е по-малка, да му мислят образованието и науката!
„Планираният за следващата година бюджет е намален за всички ведомства. Правителството не може да осигури същите средства като предходната година", обясни вицепремиерът Цветан Цветанов и продължи: „Има предложение всички бюджети да бъдат с по-малко пари от миналата година. Не можете да си представите колко е тежко положението". Защо да не можем да си представим? Ние да не обитаваме Космоса?
Дефицит от 350 млн. лева бе отчетен в Министерство на отбраната. Регионалният министър Росен Плевнелиев също обяви толкова голяма дупка в бюджета на ведомството му. Александър Цветков представи най-големия дефицит - 489 млн. лв. само в бюджета на БДЖ и НКЖИ...
Дупката си е дупка.

Данък сгради нямало да се пипа от изпълнителната власт обещаха от управниците от ГЕРБ. Само че общините ще го определят всяка сама за себе си. Е, това ако не е увеличение на данък сгради и данък смет – здраве му кажи!

“Събрах всички министри заедно, за да видят каква огромна дупка зее в хазната, каза премиерът. Знаем я тази дупка – нали Малкият Кеш все в нея гледа откакто го ръкоположиха за бащица на парите ни.
6,5 млрд. лева по-малко приходи в държавната хазна в края на 2009 г. от заложеното в бюджета. Брутният вътрешен продукт ще бъде с 10 млрд. лв. по-нисък от предвидения в бюджета. Очаква се той да бъде 63,518 млрд. лв. Във всички министерства още в средата на годината е имало дефицити. Всичко това ще доведе до икономически спад от 6,3 на сто. Той обаче ще бъде над заложения от 4,7 на сто, което прави общо срив от 11 процента спрямо записаното в Бюджет 2009.
Вицето Цветанов пак отвори дума, че очаквал тези дни обвинени министри. И да ги обвинят, и да ги осъдят – къде ще ги води на адрес лошите, като местата за лишаване от свобода са претъпкани? Трябва да изкарат някого, за да вкарат нови...
Затвори щеше да строи Министерството на правосъдието – какви затвори, какви строежи. От 20 години на една страна ни е капата, на друга – чепиците, а българинът стои, търси и се чуди за какво да се хване, да не го отвее ветъро. От ветрища изумяваме – в отсамното ли сме, или в отвъдното, на кой свят сме и на кой Бог се молим. И така докато вденем, че още сме си тука... животът минал и му мярваме гърба.


Бъдещето на една нация било в ръцете на майките – беше написал Балзак. А ако майките час по час ни ги разплакват – тогава какво правим и в чии ръце отива бъдещето на нацията?

Бойко Борисов: "Балансът на бюджета за 2010 г. ще го намеря аз накрая".

„Хората с казаните да знаят, че не съм против тях и не ги преследвам. Повишаване на акциза ще има само при цигарите", заяви Борисов. - Именно, за да не се наруши на обикновения селянин, който вари ракия цената и да му стане по-висока, ние не вдигаме цената на алкохола, акциза. ...не вдигаме акциза на горивата... Реално ние вдигаме само акциза на цигарите. И то със ясното съзнание, че от 1 юли се забранява пушенето, това е взето от предишното правителство като решение... След това министър Нанев ми докладва, че най-много болни от рак за Европейския съюз има в България. От тютюнопушене. 7 млрд и 400 милиона заделяме за тях. Реално вдигаме и пенсиите с 1 млрд и 400 милиона...
Министрите били на дъното с парите в министерствата. „... в държавата има точен брой пари, които са под нулата"... уточни премиерът Борисов.
„... да излезе Гагаузов и да каже: „Защо не плати снегопочистването. Сега сме – зима вече идва, както знаеме, че всичко беше затрупано в държавата от сняг...”


„Стряскам се от това, което е залегнало като бюджет за догодина”, обади се бившият премиер Станишев.
„Надявах се, че Станишев ще се засрами и ще млъкне. Нищо подобно”, ядоса се Борисов от приказките за бюджета. - Това момченце от БСП е нанесло щети за милиарди лева на бюджета”, коментира той пред журналисти...
... Често питат: защо пропускате Доган и царя. Не, не ги пропускам, ама те си мълчат – знаят какво са сътворили и си мълчат. Знаят какво са сътворили, управлявайки в Тройната коалиция, потопили са се и не се изказват... Станишев продължава да се обажда, вместо да си завре глава от срам за това, което е причинил като премиер на България...
А този говори – като главен виновник, в същото време самата негова партия му обяснява, че е мишле, или момченце...

„От тях искам само едно – да не говорят, да не ме дразнят. Ще изведа държавата от кризата. Щетите са видни. Единствената ми молба е: мълчете и ни оставете да извадим хората от кризата”.
Ех, Борисов, ех слабости и закачки! Уж все се ядосва, а като по-голям брат е готов да го съветва Станишев по всяко време – къде с пердах, къде с грижа...
Станишев си има майка, бе, Борисов, и колкото и да се опитвате от „Позитано” и „Дондуков” да я разплаквате – тя не се дава. С чавдарец е живяла, както се казва, сина си Сергей метна в политиката, без да е работил и учил за премиер! Друга работа е, че той се учеше за премиер, докато управляваше – ние сега ближем рани. Странно нещо е животът – всеки ден те изумява.

„Скромността украсява мъжа, но истинският мъж не носи украшения” твърди Ярослав Хашек. Така и с Бойко Б. Украшенията му са закачките със Сергей Станишев: „Той е поръчал сметки, за които аз плащам сега”!

Понякога е целесъобразно да забравим къде сме и как сме. В името на психичното здраве. Българинът е умен, независимо от политиците, които непрекъснато докарва на власт, а след това забравя и не забелязва какво му се случва и как политици редят битието му.
С пищов да му гръмне някой до ухото – пак няма да дойде на себе си и да излезе от транса. Животът ще му вземат под мишница политиците, както се казва, и ще го отнесат или принесат – според ситуацията. Важното е, да не му го оставят.  
Проблемът е, че държава без политици – не може. Неприятностите идват само от онези политици, които са вкарани във властта.
Цената на оцеляването ни е известна. Проблемът е на колко е изчислена стойността му от управниците.
„Разпоредил съм”, „Поръчал съм”, „Построих ви” – ама пътят покрай УНСС-то бил негово дело, на премиера, докато бил кмет... Абе, Борисов, защо не застанеш при дъжд на този път, та да те залее водата! Ако плуваш – оцеляваш, ако не – жалко!
Бюджет 2010 – даже не е авантюра.
За култура – пари няма. Имаме си човек в ЮНЕСКО вместо култура. Не е малко все пак.
За здраве – спират се цигарите и алкохола. Тича се сутрин и се яде в краен случай, че за болници, лечение, апаратура и медикаменти – пари йок.
За образование – колкото има – толкова. Догодина ще се мисли, може и пари да дойдат. Не че има откъде.
Отбраната е ясна – тук армията съществува по принцип, реално е зад граница. Имотите й трябва да се продадат – за както и колкото може.
Правосъдието е само министерство и затвори. Съд, прокуратура са друга губерния. Следствието е минало, следователите знаеха много, а това никой не го обича. Прекръстиха ги на прокурори...
Икономиката е повече на книга, за енергетика се мисли, производството е минало. Износът – мемоари, вносът – далавера.

Работещите давали за пенсии на пенсионерите. А безработните – те не дават, но и на тях не им дават. А новите безработни? А социално слабите, инвалидите – като няма развита икономика, как да се развият милиони за тях? Как и къде.

Социални дейности има, барабар с министерство и Национален осигурителен институт. Колцина се осигуряват, колко ще загубят работата си, някой знае ли конкретни цифри?

Като няма цифри – бюджет се прави по принцип. И пари се определят по принцип.
Земеделието е внос – лук от Турция, чесън от Китай, картофи от Полша, лимони от Аржентина, домати от Турция и Македония, цитрусови от Гърция.
Останаха малко крави и овце, за да не е без хич, но те не се броят за бюджета. Ако Европа даде нещо – берекет варсим, ако не даде или спре пари – не се рита.

„Представете си бюджета като пица, която се смалява непрекъснато. И всеки трябва да получи от нея” – така описа творението си „Бюджет 2010” финансовият министър Симеон Дянков, Малкият Кеш.
При това положение, последният гаси лампите и затваря вратата...
Министърът на културата обясни как ще сътвори наведен политик с ... в г.за. И то при положение, че оставиха алкохола без акциз!

Колкото до живота ни в близката година – май наведоха негово величество, гражданина и подходиха откъм задната му фасада, като в несътвореното произведение от министъра на културата.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене