Борисов във Франция – пак ни взеха на къс пас!

Ще започна с цитат от казаното от българския премиер на пресконференция с журналисти в първия ден от официалното му посещение във Франция. Пред журналистите Борисов пояснява че за АЕЦ „Белене” е потърсил от Саркози и варианти за инвестиции, и гаранции за бъдещата атомна централа:
„Така или иначе има хвърлени пари, има похарчени пари и ние не можеме с лека ръка да го задраскаме. И затова именно ние търсим европейски партньори и да го финансират и да гарантират сигурността на тази централа, защото може да се случи така, че ние да построиме нещо с огромни лишения и ако намериме финансиране и след това да дойде същото тук, което дойде преди няколко години – спрете 3 и 4 реактор...”

Франция изслуша искането за участие във финасирането на проекта „АЕЦ „Белене”, но с изслушването започна и свърши всичко. Не зная кой готви премиера Бойко Борисов за подобни официални визити и кой му дава данните за това, което предстои да обсъжда, но искането точно Франция да инвестира в „Белене” си е огромен гаф, откъдето и да го погледне човек!
Не е възможно отличникът на УНСС, министър Трайко Трайков да не е знаел, че точно френска фирма бе гарант на канадската фирма „Канду”, построила атомната централа в румънската „Черна вода”, която атомна централа на всичкото отгоре е 10 пъти по-близо до планината Вранча от българското Белене!

За тези, които следят проблемите около Атомната централа в „Черна вода”, поведението на Саркози с българския премиер си е било чиста гавра, откъдето и да го погледне човек!
Ето кореспонденцията на информационна агенция „Фокус” по повод споделеното от Борисов пред Саркози за „Белене”:
„Липсва финансиране за реализирането на проекта АЕЦ „Белене”. Липсват определен тип гаранции” – е признал пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след среща с президента на Франция, Никола Саркози.
„Тъй като проектът е в напреднала фаза – има похарчени пари, поръчано оборудване, поръчано гориво, г-н президентът ми зададе въпроса – „По какъв начин вие се отделяте от Русия, когато вече няма Варшавски договор?”
„За съжаление аз съм премиер от два месеца – се оправдал на събеседника си българският премиер Борисов. - Но така или иначе има хвърлени пари и ние не можем с лесна ръка да го задраскаме. Затова търсим европейски партньори, които и да финансират, и да гарантират сигурността на тази централа”.

„Франция ни подкрепи за атомната енергетика” съобщи информационна агенция „Фокус”. Истината е, че президентът на Франция, Никола Саркози е поел ангажимент неговата страна да бъде движещата сила на това България да получи компенсанциите от 300 млн. евро за спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй”, което в никакъв случай не може да се нарече подкрепа за българската атомна енергетика. Всъщност „подкрепата” ще е за спрените 3 и 4 блокове на АЕЦ „Козлодуй”, от което България губи 11 млрд евро от непродадения ток, така че някакви подхвърлени 300 милиона са си истинска подигравка и в никакъв случай „подкрепа за атомна енергетика”!
Другата подигравка към България е, че някой е убедил премиера Бойко Борисов, че може да поиска френски инвестиции за „Белене”! Франция е разтревожена около скандалите с построената румънска атомна централа в „Черна вода”, която не само, че е опасна, не само, че е в сеизмичен район, но и построяването й е извън всякакви норми за безопасност!


Това бе изнесено на 17 май 2007 година, от румънския вестник „Румъния либера” и разпространено от БТА,  и e-vestnik, но кой да ти чете:

“Трима специалисти предупреждават, че пускането в експлоатация на новия реактор на атомната централа “Черна вода” в Румъния застрашава националната сигурност, но властите отричат тези твърдения. След проверки на чужди специалисти проектът на втори блок на централата претърпя 160 промени, а трети блок не получи лиценз.
Първи и втори блок на АЕЦ Черна вода в Румъния вече работят. Трима експерти твърдят, че те са потенциална опасност и може да причинят смъртта на милиони хора.
Трима експерти предупреждават, че пускането в експлоатация на втори блок на АЕЦ “Черна вода” застрашава националната сигурност. Всеки има различна хипотеза. Единият твърди, че във втори блок са монтирани стари части от 80-те години, които не са съхранявани съгласно процедурите. Факт, който би могъл да предизвика експлозия, подобна на тази в Чернобил, но двойно по-опасна за населението.
Другият уточнява, че не са взети предвид съмнителното качество на реакторите Канду 6 и фактът, че Румъния е страна на земетресения. Реакторите първоначално са били произведени за Канада, но такива не се монтират там от 97-ма година. В страната не е имало и силни земетресения. Последната хипотеза е на полковник от резерва, по професия инженер, който разказва за пукнатини, големи колкото юмрук при двата реактора.
И тримата специалисти са работили в първи блок на централата, а един от тях все още е в системата. В отговор Националната комисия за контрол на ядрената дейност /НККЯД/ твърди, че са спазени всички норми за съгласуване на лицензите за експлоатация, а в твърденията на тримата има само една истина - все още нерешеният проблем с трети блок на АЕЦ Черна вода.
От 1991 година тримата специалисти информират всички отговорни институции в държавата. Засега данните се анализират от спецслужбите. Тези дни втори блок на АЕЦ “Черна вода” беше пуснат в експлоатация, но ще заработи на пълна мощност наесен.

Милиони хора може да умрат
Нашият източник от ядрената система, който е с десетилетия опит и засега иска да запази анонимността си, е изпратил преди няколко седмици предупреждение до канцеларията на премиера Калин Попеску Таричану. Информацията е записана на лента и бързо е достигнала до специалните служби, които проверяват дали става въпрос за заплаха срещу националната сигурност. В заявление до “Ромъния либера” цитираният източник ни информира, че част от монтираните части са били купени преди 1989 година и не са съхранявани адекватно, “което повишава риска от експлозия, разпръскваща радиация, която би могла да бъде по-мощна от тази в Чернобил. Милиони хора може да умрат заради радиацията”.

Потенциална опасност
Преди 11 години полковникът от резерва Еуджен Захиу, инженер по професия, представя реферат, в който твърди, че според него АЕЦ “Черна вода” представлява “потенциална опасност”. “Бях при Йон Ротару, генерален директор на Нуклеарелектрика, и той се съгласи с мен, но ми каза, че политиката е подвела техниката и не можем да направим нищо”, твърди полковник Захиу. Той разполага с технически данни, които подхранват страховете, че в Черна вода нещо не е както трябва. “В обвивка номер 1, в която функционира ядреният реактор, бетонният корпус е напукан, защото е използван бетон, препоръчан от канадците. Според английска документация при потапяне от 12 см бетонът не става достатъчно плътен и в него могат да се появят пукнатини.

Проблеми още от 1991 година
Полковник Еуджен Захиу твърди също, че проверка през февруари-март 1991 година на Националната агенция за атомна енергия във Виена е констатирала, че не е спазен проектът. “Под реактори 1 и 2 има пукнатини, колкото юмрук, които са били запълнени с бетон и са смалени до 5-7 мм”, казва Захиу.

Не са взети в предвид лъчение и земетресения
Инженер Валериан Команеску, друг специалист в тази сфера, е изпратил много предупреждения, касаещи два проблема: не е взета предвид възможността от земетресение при монтиране на реакторите и не е поставен проблемът за облъчването. “НККЯД няма норми за система за бързо спиране, както и норми за сеизмична квалификация. При първоначалният проект с реактор тип Канду 6 не е взето предвид и съществуването на високоенергийно фотонно лъчение. Освен това през 1988-89 г. сигнализирах, че апаратурата за радиозащита е несъответстваща”, твърди инженерът. Команеску подчерта, че не е взето предвид и че петте ядрени реактора са обградени, при критичен радиус по-малък от 30 км, от около 100 000 жители. Последиците са, че в Констанца хиляди пациенти имат ракови образувания, а много деца се раждат с малформации. Точна статистика никога не е обявявана публично, защото е “конфиденциална”, според чиновник от кметството в Черна вода.

Неправителствени организации за опазване на
околната среда срещу ядрената енергетика

Изпълнителният директор на организация Terra Mileniului ІІІ Йонуц Апостол потвърди, че част от информацията на инженерите е достоверна. “Наистина ядрените реактори Канду в Канада имат катастрофална история по отношение на оперативната дейност, както и от гледна точка на радиоактивните емисии и липсата на сигурност на реакторите,” каза той и уточни, че редица страни са наложили мораториум върху ядрената енергия. Някои държави вече не строят и/или са определили период на живот на ядрените електроцентрали. Дори Канада се отказа през 1997 година от реакторите Канду. Директорът на Terra Mileniului ІІІ каза, че е поискал от министерството на здравеопазването данни за канцерогенното влияние в района на Черна вода, но не е получил отговор.
“Дори и да съществува изследване за здравния статус на населението, не вярвам, че някога ще бъде оповестено публично”, твърди Апостол, който акцентира и върху сеизмичния риск. “Черна вода е в зона на разлом и, разбира се, е подложена на сеизмичен риск.”

Отговорът на властите: няма проблем!
Румънските власти настояват, че ядрената централа Черна вода е безопасна, а двата блока отговарят на всички изисквания за качество.
НККЯД признава, че частите и оборудването, използвано в блок 2, са набавени в периода 1983-1990 година, но твърди, че са били съхранявани съгласно процедурите. В отговор от две страници НККЯД на практика казва едно нещо: няма никакъв проблем в двата блока. “НККЯД, в качеството си на национален орган за регламентиране и контрол в ядрената сфера, следи всички дейности по конструиране и монтаж да бъдат извършени от оторизираните фирми съгласно законовите разпоредби, а детайлите и оборудването да отговарят на специфичните изисквания за качество, наложени в ядрената сфера”, уточнява ръководството на институцията. Факт, заявен и в отговора на компанията Нуклеарелектрика.
Председателят на НККЯД Вилмос Жомбори заяви, че поема отговорността за нормалната работа на двата блока. “Съществува един проблем за трети блок, който не е получил и няма да получи лиценз, докато не бъде подобрен. Най-добрите специалисти от света идваха и констатираха, че всичко е наред, а след проверката им направихме 160 промени на втори блок,” каза още Жомбори. Заместник-кметът на Черна вода Вирджил Хемеш, бивш служител на първи блок за период от 15 години, твърди, че АЕЦ “Черна вода” е сигурна. “Радваме се и се гордеем, че втори блок беше пуснат в експлоатация. Оттук си вадим хляба”, заяви той. Не толкова категорична беше местната съветничка Мариана Мирча, която е шеф на комисията по околна среда: “Изобщо не е перфектна. Има доста проблеми. Освен това никога не е правен обществен дебат по тази тема, за да знаят местните хора какви са рисковете. Скоро ще ви кажа повече.”

И след като гарант на „Черна вода” е френска фирма, след като обществена тайна е, че тази централа може да докара големи бели и е един цъкащ балкански Чернобил на север от България – френският президент Никола Саркоза си е позволил да подхвърля и прави намеци как да скъсаме с Русия? А на молбите за инвестиции в „Белене” е бил скептично-ироничен!

Дали АЕЦ „Козлодуй”, която бе проверявана десетки пъти и бе обявена за безопасна не бе затворена, за да тръгне френско-канадският проект „Черна вода” и румънците да ни изнасят един ден ток?
Какво е цената на огромните загуби за България от непродаден ток, кой би поел риска да каже, че „Черна вода” е безопасна след изнесеното от „Румъния либера”?

Както е известно правителството на Тройната коалиция и парламентът решиха и бе гласувано отваряне на 3 и 4 блокове на АЕЦ „Козлодуй”. Ето какво каза тогава днешният премиер Бойко Борисов:
„Решението, което правителството е взело за отварянето на 3-и и 4-и реактор на АЕЦ "Козлодуй" трябва да послужи за компенсирането до голяма степен на проблемите с финансовата криза, които ще ни сполетят. Това каза пред журналисти столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Според кмета тогава, отварянето на блоковете не е трябвало да се обвързва с газовата криза, а с финансовата и икономическата.”
Финансова и икономическа криза има и днес и правителството на ГЕРБ добре усеща това – разликата е, че политическото говорене за 3 и 4 блок, две години по-късно е различно...

„Така или иначе има хвърлени пари, има похарчени пари и ние не можеме с лека ръка да го задраскаме. И затова именно ние търсим европейски партньори и да го финансират и да гарантират сигурността на тази централа, защото може да се случи така, че ние да построиме нещо с огромни лишения и ако намериме финансиране и след това да дойде същото тук, което дойде преди няколко години – спрете 3 и 4 реактор...”
Кое е това, което „дойде”, както се изрази премиерът Борисов в Париж, как бяха спрени 3 и 4 блокове на АЕЦ „Козлодуй” – ще припомня на Бойко Борисов случилото се, за да се изказва за в бъдеще подготвен по темата:
Проф. Андре Майсьо, който е президент на Световния съвет на ядрените работници /WONUC/, където членуват 100 хил. експерти по атомните централи, Майсьо, един доктор на физическите науки, какъвто е той, в прав текст заяви:

"Навремето писах на Романо Проди, за да му кажа, че тогавашният еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген е излъгал. Писмото ми беше публикувано в интернет и стоя там година и половина. Никой не ме обвини в клевета, защото казах истината. Ферхойген излъга, той е фалшифицирал заключението на доклада, за да изтръгне от българския парламент решение за затваряне на Трети и Четвърти блок. Сега Европейският съюз се опира на гласуването на българския парламент, за да иска затварянето на реакторите..."

Е, кое е това, което може „да дойде” и да поиска затваряне? За какви гаранции говори Борисов в Париж за Белене, какви гаранции търси и иска, след като всичко, което е направено дотук е в рамките на гарантиране на безопасността на бъдещата Атомна централа?
На какво си играе Саркози с българския министър-председател, когато се отваря дума за „Белене” и гаранции за безопасност? Нима гарантираната от Франция атомна централа в „Черна вода” е безопасна?
Или отново французите тръгнаха да ни въртят на пръста си? Както това се случи покрай освобождаването на медиците от Либия – г-жа Саркози доведе медиците ни и след това съпругът й президент Никола замина за Либия и уговори сделка за доставка на военно оборудване на стойност над 1 млрд евро, а някъде между Либия и Франция външният дълг на Либия към България зачезна!
Спечелихме ли от първото официално посещение на Борисов в Париж? Какво впечатление остави българският премиер у домакините? Само Валерия Велева може да се хване на въдицата, че нещата са били поставени на равнопоставена поскост, само тя може да повярва и напише, че „Мъжката политика на Борисов омагьоса Париж”!


Велева е изредила във в. „Труд” и постигнатото от Бойко Борисов:

„Борисов получи от Париж всичко, за което дойде:
  • демонстрацията на искрено приятелство и специално отношение към него като млад, надежден европейски политик;
  • съпричастност към проблемите на България и тежките реформи, които трябва да проведе правителството;
  • ангажименти за лобиране в името на България в европейски институции;
  • признание за активната работа на новото управление в борбата с корупцията, организираната престъпност и граничния контрол;
  • оценка за партията му ГЕРБ като добре структурирана и организирана политическа сила с тежест в ЕНП;
  • споделянена общност в рамките на голямото семейство на европейската десница;
  • и накрая, но не на последно място - възвръщане на доверието към България и надеждата на Европа, че ще играем по правилата.”

Всичко, звучи прекрасно и не струва пари на французите, защо да не се изреди като „постигнато”?

  • България ще се наложи да се бръкне в джоба за милиони евро за ремонта на фрегатите, за които бе обещано да се възложат на французите.
  • България няма да дочака инвестиции в „Белене” от Франция, но може да закупи военно оборудване от Франция, а след време, да включи френски фирми в строителството на магистрали, в приватизацията на „Топлофикация” и прочие, и прочие.

Що се отнася до ангажимент на Франция по отношение на 300 милиона евро компенсации за спрения „Козлодуй” – това отдавна е уговорено с Европа, парите са европейски и са 300 милиона срещу загуба от 11 милиарда...

С празни ръце, тупане по рамото и цял куп съвети се върна премиерът Борисов от Париж – отбелязва днес и Светослав Терзиев във в.„Сега”. Франция ще помогне на България да получи вече договорени европейски пари – това ли е големият успех на Борисов? С чужда пита – помен, както е казал народът за такива случаи.
Не ми се ще да го казвам, но трябва да се внимава когато новопомазани политици тръгват да посещават чужди държави от името на българската. Да се прави равнопоставено партньорство е изкуство, да се запазва достойнството на една държава – бедна и малка е още по-голямо изкуство.

Въпрос на самочувствие и реална самопреценка е. Никой от така наречените днешни политици не се замисля дали го бива за поста, който поема. Тогава как да очакваме да мисли и работи за държавата и интересите й?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене