Помощ! Управляват ни!

Реформа на валутния борд поиска вчера министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков на международната конференция “Новият дневен ред за реформи на новите страни-членки на ЕС”, организирана от Институт “Отворено общество” с подкрепата на Световната банка. На тази международна конференция министър Симеон Дянков предложи част от фискалния резерв, който в момента се управлява от БНБ и гарантира стабилността на валутния борд, да бъде депозиран в търговски банки и така да се печели от натрупващата се от него лихва. Идеята на финансовия министър е по този начин резервът да се използва като икономически стимул и да бъде депозиран, което от своя страна противоречи на принципите на валутния борд и може да го дестабилизира. Знае го всеки що-годе посещавал лекции студент в УНСС.

Има вероятност при влагане на парите в търговски банки да се рефинансират частни дългове с държавни средства, каза икономистът Калин Христов. Лидерът на ДСБ Иван Костов бе предпазлив и не пожела да коментира идеята на Дянков, докато не бъдат обявени конкретните параметри - в кои банки и при какви условия ще се мести резервът.
В началото на управлението на НДСВ бившият финансов министър Милен Велчев също имаше идеи да "вади" резерва от централната банка и да го влага в търговски банки, но ентусиазмът му беше "охладен" от Международния валутен фонд.

„Преместването на резерва може да окаже силно негативно влияние върху инвеститорите, които следят валутните резерви на страната ни, посочи обясни икономистът от Института за пазарна икономика Димитър Чобанов. От друга страна, ако част от парите бъдат преместени в банките у нас, ликвидността им ще се покачи и това може да доведе до намаляване на лихвите по кредитите, посочи икономистът още вчера, щом стана известна „гениалната” идея на Дянков. Търговските трезори обаче не са с такъв висок кредитен рейтинг като БНБ и са по-рискови, поясни Чобанов.
Дянков имал идея да извади от БНБ и резерва на Здравната каса, за да го депозира в търговски банки, за по-висока лихва!

Няма да продължавам с новите идеи на министър Симеон Дянков, на които икономисти експерти засега само се чудат и дивят, но да дестабилизираш една държавна банкова система с експерименти е меко казано доста скандално, тъй като не само Дянков е учил икономика. Да не говорим, че едно е да учиш, друго – да научиш нещо, трето да станеш заради наученото добър финансов експерт, а трето и четвърто – да си развяваш байряка с разни съмнителни откъм ефективността си и полезността си идеи.
„Някои от министрите на ГЕРБ да поохладят малко страстите” заяви като препоръка към правителството на Бойко Борисов, президентът Георги Първанов в Перник. Държавният глава изтъкна, че са чути твърде много радикални идеи от хора на правителството, но министрите са се отказали буквално на другия ден от тях. Отказът им бил добър вариант, тъй като имало идеи, които по думите му са били не просто неработещи, но и опасни.

За първи път в прав текст вчера Първанов атакува открито хора от кабинета: „Освен това ми се струва, че има един министър, който се опитва да го играе премиер. В действителност мисля, че той трябва да си влезе в нишата, защото тя е доста отговорна, за да може да вземе отношение и да налага модели и механизми за всички други министерства” Запитан дали визира финансовия министър Симеон Дянков, Първанов се засмя и обясни, че всички се досещат за кого става дума.
Световната банка бе тази, която в свой доклад за България препоръча да се затварят болници и училища. Именно от тази иституция, където е бил чиновник ни натресоха министъра на финансите, Симеон Дянков. С новия бюджет Дянков урежда практически затварянето на болници и училища.
Що се отнася до института „Отворено общество”, където бе проведена вчера международната конференция, що се отнася и до гуруто на „Отворено общество”, Джордж Сорос, тук е добре да се припомни скандалното обезценяване на валутите от няколко държави от лятото на 1997 г, /Тайланд, Малайзия/. Страни като Сърбия, Беларус, Хърватска и Чехия протестираха срещу спекулациите на Сорос, прикрити под маската на филантропия, докато в България той бе приет като месия и то на високо държавно равнище, а днес неговият „експерт” Георги Ангелов е зад гърба на министъра на финансите Симеон Дянков. Всяка крушка си има опашка, казва народът.

В списъка на засегнатите от дейността на Сорос в последното десетилетия на 20 век държави трябва да се прибави и че:

  • Сорос и МВФ унищожиха икономиката на Перу, като промишлеността й престана фактически да съществува;

  • В Мексико фалираха 50 000 малки и средни предприятия;

  • Всички стратегически и икономически отрасли на икономиките на тези две държави преминаха в чужда собственост – нефтодобивът, машиностроенето, телекомуникациите, добивът на мед, злато и други ценни полезни изкопаеми;

  • Сорос притежава големи масиви от селскостопанска земя в Аржентина;

  • 70 на сто от населението на Перу живее в бедност. За Мексико, Аржентина, Парагвай, Венецуела тази цифра е 80 на сто.


Унищожаване на икономиката на набелязани държави чрез законодателни и социални мерки, демографски геноцид и прочие целенасочени дейности са характерни за идеолозите на „Отворено общество”. Освободената територия на държави с рухнала икономика и липсваща национална идентичност – какво по-добро за служителите на “Отворено общество”? Има ли смисъл да добавям, че България се вписва чудесно в тези характеристики?
Икономиката на България се оказа основна посока, в която хвърлиха сили Сорос и компания след януари 1997 г. В инструментариума на Сорос са програми за подпомагане на законодателството на съответната държава, /т. е. насочването му/ в определена посока,  шокови терапии в икономиката, въвличане на външната политика в непопулярни и рискови акции, водещи до изолация и икономически загуби.

Където и да се обърне човек не може да не види, че за „Отворето общество” не е проблем да купува журналисти, икономисти, медии, управници. Точно „Отворено общество” е зад гърба на днешното правителство и това вече не е тайна за никого. Сърбите забраниха хора на Сорос да действат на тяхна територия, но за българските политици тези неща са нещо далечно.
Един от основните опоненти на Сорос и „Отворено общество”, Волен Сидеров, който неведнъж ги е залеймявал, днес мълчи за присъствието на хората на Сорос и натрапчивото им, изключително вредно влияние върху политическите решения в държавата.
„Ако валутният борд се пипне, ще стане много лошо. Системата ще стане неконтролируема”, категорично заяви пред “Всеки ден” финансистът Кольо Парамов. - “Има и един друг момент. Никой до момента не дава обяснение къде се намира валутният резерв, по какъв начин се управлява и ако е инвестиран - къде е инвестиран. Фискалният резерв също няма правила на ползване и не ми е ясно по какви правила ще се депозират тези пари в банките. Всяко пипане на борда внася напрежение”, допълни Парамов.
На въпрос дали е запознат с предложението на Дянков, Борисов отговори лаконично: “С какво съм запознат няма значение.”

Защо покрай приемането на Бюджет 2010 се развяват драми и нападки

Заложеното в Бюджет 2010 ще обрече няколко милиона българи на липса на достъп до здравеопазване, мизерия и невъзможност за оцеляване.

То бива димки около някаква Спаска Митрова, то бива колко тъп бил Станишев и докъде ни докарали с Доган и Симеон, то бива антикомунистически лозунги, след като комунистите от 20 години са капиталисти, то бива Бойкоборисови изцепки: „Аз ви построих... аз ще ви направя, аз ще ви изведа от кризата и прочие...”, то бива антируски заклинания около енергетиката и лъжи и измислици за „Белене”, то бива клетви за грижа за всенародното здраве и благополучие, докато се подготвя геноцид – ама чак толкова – не бива!
Разбирам желанието на управниците да разсейват населението докато бъде приет Бюджет 2010, с разни истории от сериали, но всяко нещо с мярка!
Ясно е, че бюджетът за следващата година е скандално социално написан. Ясно е, че пари за увеличаване на контигента от войници в Афганистан ще има, пари и за всяка американска база или глезотия – също, само пари за живеещите на границата на мизерията няколко милиона българи няма да има.
Явно е, че бюджетът на Симеон Дянков изпълнява стриктно повелите на Световната банка – закривайте болници и училища! Явно е, че цените ще се вдигат, безработните ще се увеличават, а данъците и таксите, доходите – ще падат. Това е бюджетното виждане на Симеон Дянков за 2010 година – ако нямаш пари да си платиш лечението – мреш!
Ако нямаш пари да търсиш в съда справедливост за откраднатия ти с измама имот – губиш го!
Ако нямаш пари, за да учиш – отиваш на курсове за шлосери, стругари, мантажисти и тям подобни, както го препоръча Дянков.
Ако живееш някъде, където са закрили болниците и нямаш как да бъдеш транспортиран до работещо здравно заведение – мреш!
Ако нямаш пари за лекарства за хроничното си заболяване – не купуваш лекарства и си отиваш сигурно.
Синхрон с европейските цени за лечение обяви Дянков, че е целта му, а синхрон с доходите в страните-членки на Европейския съюз ще има ли? Защото България е в пъти далече от доходите на населението в Европа.

„Ние икономистите ще гледаме цените на услугите и ще ги направим така, че да помогнем на пациентите” – заяви в предаването „Станция Нова” министърът на финансите Симеон Дянков.
Да помогнат с по-високите цени, но как? Като отправят пациентите без пари към Отвъдното? Това ли ще е помощта на икономистите през 2010?
Дянков обяви и тиражира, че отстоявал европейски позиции с искането за нова осигурителна система и нов ценоразпис на здравните услуги и клинични пътеки. Да, но тук не е Европа, а България, най-бедната държава от ЕС. Едно е европейски позиции в Европа – а почти летално е отстояване на европейски позиции в бедна България, доведена до нищета от поне две-три правителства от последните управленски мандати.

„Ние ако нямаме истинските цени, ние никога няма да стигнем до реформа в здравеопазването” – смята Симеон Дянков. Това ли са му разбиранията на Симеон Дянков за реформа – вдигане на цените, превръщане на здравеопазването в елитарно и недостъпно за поне 2-3 милиона българи?
Ами само над милион от българите са без осигуровки – те ще мрат ли, или ще бъдат подложени на геноцид - тези с осигуровките заради неосигурените? И това е разбиране на здравна реформа може би на чиновника от Световната банка Дянков?
„Все повече хора в Смолянско отказват да си закупят предписаните лекарства. Това каза пред радио „Фокус”” –Смолян Елена Ставракева, председател на Съюза на фармацевтите в Смолян. Тя обясни, че тази тенденция е започнала още в началото на годината, но нещата са станали по-тревожни през последните месеци. Ставракева обясни, че ежедневно става свидетел на това как хора отказват лечение, което е предписано от лекари. Първо питат каква е цената на лекарствата, ако тя е много висока, те си закупуват само част от рецептата или пък не си купуват никакви лекарства, като това е поради липса на средства, заяви Ставракева.
Давам този пример със Смолян, но същата картина за невъзможност на мнозинството от хората да купуват лекарствата си,     или да плащат лечението си е типична за много населени места и се повтаря в който и град на страната да се отиде.

Парите за здраве догодина ще са по-малко, а цените на здравните услуги и клинични пътеки – чувствително по-високи.
Българският лекарски съюз /БЛС/ написа остро писмо до министър-председателя Бойко Борисов срещу идеята на вицепремиера вече финансисти, а не лекари, да определят цените на медицинските услуги. Сблъсъкът между 30 000-ната лекарска гилдия в бели престилки и Дянков е от преди две седмици, когато министърът на финансите заяви, че ще се води от това кой за какво е учил: докторите да си гледат лечението на пациентите, а финансистите - цените.
„Реално няма откъде да вземем пари” призна Дянков по темата пари за здравеопазване. И понеже няма откъде да се вземат пари за лечение – ще се дерат на живо пациенти, семейства на пациенти и прочие, за да живеят те, да оцеляват близките им. Независимо че са здраво осигурени – независимо, че ще плащат като здравно неосигурените... Тогава здравните осигуровки защо се плащат.
„България харчи доста по-малко от останалите страни в Европейския съюз за здравеопазване и образование, и харчи повече от страните в ЕС за силовите сектори - каза финансовият министър Симеон Дянков, който взе участие в Извънредния събор на Българския лекарски съюз /БЛС/.
Не беше нужно Дянков да ни го казва, това и без него си го знаем.
„Пътеките струват повече, отколкото сега се дава за тях. Цените в здравеопазването не отговарят на реалната цена в здравеопазването и като се изчислят истинските цени, те ще са по-високи”, поясни Дянков, и допълни, че според негови анализи средната цена на пътеката ще се увеличи с около 30 на сто.
„Цените ще станат по-високи, но те ще бъдат истински”, беше категоричен Дянков, но не отговори докъде ще изкара родното ни здравеопазване с 30 на сто по-високи цени и по-малко предвидени за здравеопазване средства в бюджета.

В един момент по-малко определените пари за здраве ще свършат и тогава как ще се лекуват българите, които имат право на лечение по клинична пътека? Може би Дянков има виждане как на болни пациенти ще се наложи да се изчака следващата, 2011 година, за да се влиза в болница за лечение или операция?
„Доплащане трябва да има, защото държавата не може да плаща всичко, което струва здравеопазването – откри топлата вода финансовият министър Дянков. - Идеята е 2010 година да се разработи методология, а от началото на 2011 година да има доплащане, което да е задължително. 2010 година ще е преходна и през нея може да има някакво доброволно доплащане...”
„Трябва бързо да се тръгне към доплащането - въпрос е дали то ще бъде от 2010 година или от 2011 година. Акцизът за цигарите ще влезе в здравеопазването”, каза още Дянков, но този акциз засега се оценява едва на някакви си 60 милиона, което е по-малко и от капка в морето. Т. е. акцизът от цигарите е сума символична, за да си въобрази някой, че ще се усети като отиде към парите в бюджета за здравеопазване.

Проблемът с идеите на Дянков е друг и накратко може да се формулира така: нека си играе на Европа Дянков, когато прави бюджет за България, но с бюджета, който предлага Дянков трябва да може да даде смислен отговор и на въпроса: кой ще живее и кой ще мре през следващата 2010 година. Защото по всичко личи, че 2010 година ще е като заглавието на романа на Ерих Мария Ремарк „Време да се живее и време да се мре”.

 

Коментари 

 
+1 #1 Стоян Лозински 2009-10-28 13:46
Грозно и порнографско! Мошениците, овластени от по-големите мошеници, ще довършат една голяма част от стадото, защото неговото съществуване е икономически и аритметически неизгодно за тях. А стадото блее и чака да му се даде - зоб, вода и право на живот...Милата ни, родна Българийка, нея ще я има само като география след не повече от двадесетина години...
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене