Вместо енергиен център ни направиха за смях!

Мартин Димитров, известен с това, че като лидер на СДС забрави да регистрира партията в съда, тази сутрин се изказа изключително неподготвен по ефира на Нова телевизия. На въпрос на водещия Милен Цветков: „Защо се разпространява информация, че България е изключена от проекта „Южен поток”?, Димитров без усилие заговори на границата на лъжата, като заяви, че това е блъф, интрига и прочие..., едва ли не провокация, съчинена от неизвестен извършител!

„Разбира се, това е интрига и се прави очевидно целенасочено, за да се създава впечатление в цялото българско общество, че ако не се бърза по всички тези проекти, те ще изчезнат, ще останем изиграни, надхитрени или нещо подобно. Това е абсолютно несериозно” – заяви Мартин Димитров пред няколко милиона зрители.
Не знам откъде се взеха и ни натресоха тези момченца с тънки гласчета, вратовръзки и костюми, недоказани в живота, но уви, голяма част от тях съставляват парламентарното мнозинство в момента. Истината, която министър Трайчо Трайков не изрича, а другият министър, Симеон Дянков крие, е че от Нова година спира Първи блок на ТЕЦ „Варна” заради вредни емисии. И това става след писмо, получено вече от Европейския съюз!

Следва спирането на Втори блок на ТЕЦ „Варна”, по същата причина, заради неизградената сероочистваща инсталация.
Предстои спирането на ТЕЦ „Бобов дол”, където така нареченият Христо Ковачки не направи нищо и оттук нататък само един от двата останали работещи /5-и и 6-и блокове на АЕЦ „Козлодуй” – бел. Л. М./да спре инцидентно – ще си светим със свещи като Паисий, докато мръзнем. Само дето няма да пишем история, тъй като сегашната е доста срамна, а по-достойната отец Паисий вече я написа.
Миналата седмица италианският премиер Силвио Берлускони дойде и предупреди, че газът идва от Сибир – нямаше кой да го чуе. Забравиха нашите пишман политици как преди няколко месеца Берлускони се метна изненадващо в Анкара, докато Владимир Путин бе там на официално посещение. Дали италианският премиер го направи заради сините очи на бившия офицер от ФСБ, или, за да не го емнат на копията от музеите неговите сънародници с гореща италианска кръв, ако изпусне нещо около енергийните проекти с Русия и Турция?
Ако има нещо „абсолютно несериозно” около нас днес, това е политическото недоразумение, поставено на поста председател на парламентарната Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм, което се упражнява върху съдбата на нацията и икономическото, и енергийно оцеляване.
„... новият подход, който трябва да бъде прилаган за всеки един такъв проект, е да се виждат разходите, ползите и да се преценява дали България има полза” – философства Димитров за бъдещите енергийни проекти и по-специално за „Южен поток”. - Моето лично мнение е, че по този проект, точно „Южен поток”, много трудно ще бъде намерено финансиране. И също така много трудно ще бъдат осигурени количествата, необходими за неговото осъществяване. Така че в никакъв случай не трябва да изпадаме в притеснение в момента...”
От случващото се и действията на хора като Мартин Димитров не трябва да се успокояваме нито за миг, защото изреченото от него е на границата на лъжата и демонстрира едно класическо шикалкавене:
Първо – разходите по „Южен поток” във всички случаи ще се възвърнат, тъй като това ще е една дългосрочна инвестиция за страната ни.
Второ – ползите от „Южен поток” се измерват в над сто милиона евро приходи годишно.

Що се отнася до финансирането на „Южен поток”, от България не се иска толкова много, тъй като изграждането на газопровода ще е 50:50 между Русия и Италия. А да твърди Мартин Димитров, че трудно може да бъде намерено финансиране на евентуално българско участие в „Южен поток”, след като днешните управници не спират да говорят за най-различни проекти в енергетиката и финансирането им е меко казано – смехотворно.

Ето някои от дъвките на властта по темата „Енергийното бъдеще на България”:

За инвестициите във възобновяеми енергийни източници

За да запълнят гузното мълчание, управниците раздиплят всеки ден какви ли не димки. Една от тях е за инвестиции във възобновяеми енергийни източници. Всъщност съществуващата енергийна мрежа може да издържи не повече от 1800 МВ нови мощности от възобновяеми източници /ВЕИ/ като вятър, слънце, биомаса и др., а налице са заявени инвестиционни намерения за инсталиране на 11 хиляди мегавата – къде и как ще се известират тези инвестиции за 11 000 МВ, след като мрежата поема 11 пъти по-малко нови мощности - никой не признава.

Губим време в търсене на дивото...

България и Румъния ще търсят от Европейския съюз финансиране на съвместен проект за производство на електроенергия чрез два хидротехнически комплекса на граничната река Дунав, съобщиха родните медии. Търсенето на финансиране, далеч не означава сигурно финансиране, а и на ЕС след току що отминаващата икономическа криза изобщо не му е до финансиране на две страни-членки, аутсайдери...

Хората на Трайчо Трайков няма да бъдат подминати...

В следващите месеци предстои да стартира проектът за изграждането на хидрокаскадата "Горна Арда", като бъдещата инвестиция се оценява на 500 млн евро за три язовира от хидрокаскадата. С оглед тежкото финансово състояние на НЕК, държавата вероятно ще намали дела си в "Горна Арда" само до апортната вноска с терените за трите язовира: "Мадан“, Сърница“ и “Ардино“. Вероятно. Земите обаче попадат в територията на европейската екологична мрежа "НАТУРА-2000"... И да не забравяме, че в този случай, лично министър Трайчо Трайков има интерес бившите му работодатели от австрийския консорциум на ЕВН да намажат от проекта „Горна Арда”!

А ето и въпроса, който бе зададен тази сутрин в предаването „Здравей, България” на Мартин Димитров от Лора Крумова и отговора на депутата:

Водеща: А кое ви кара да мислите, че е блъф/изхвърлянето на България от „Южен поток” – бел. Л. М./, след като излезе информация, че Турция е направила предложение и разрешение там да се правят проучвания за проекта?
Мартин Димитров: Защото, първо, официалната позиция на компаниите, които имат интерес към проекта, е различна. Това е важно. Второ, източникът на тази информация е неясен, лично проверих, и е много съмнителен. И, трето, този проект е в толкова начална фаза, че съм убеден, че в момента никой не знае точно как ще се реализира. При това положение да се каже, че ще се заобиколи България, наистина може да бъде само и единствено злонамерен слух.

„Злонамереният слух” и „блъф”, както Димитров определи новината за евентуалното заобикаляне на България от тръбопровода „Южен поток” и изхвърлянето й от участие в проекта като партньор излезе едновременно в такива авторитетни издания като:

Статиите може да прочетете тук:

Независимо какво говори Мартин Димитров, на когото България има нещастието да повери председателския пост на такава важна комисия като парламентарната Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм, истината е, че докато у нас новите управници се ослушват и шикалкавят, отлагайки във времето отговора на въпросите на Москва – ще правим ли с тях енергийни проекти или не, тази сутрин ни удариха със съобщението, че Русия е получила всички необходими разрешения за полагането на газопровода „Южен поток” през турски териториални води, с което де факто България губи ролята си на транзитна държава! Ясно и просто!

Същият скандал коментира и електронното белгийско издание „Еуроактив”, като допълва, че събитието, на което бе домакин Италия, тристранната среща в Милано между Турция, Италия и Русия, елиминира България като транзитна страна за подкрепяния от „Газпром” проект.
Освен изритването от „Южен поток”, стана ясно, че България е изключена и от проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис”, по когото също управниците ни се кумеха и мрънкаха.
С елиминирането на България от двата проекта, руският премиер Владимир Путин дава ясен отговор на новия български премиер Бойко Борисов, който наскоро му заяви, че правителството „се нуждае от време” да реши за големите енергийни проекти с руско участие съобщават в едни глас цитираните от мен по-горе издания и агенции.

Как точно бе изпързаляна България от дебилността на своите политици и бързите, делови действия на държави, които искат да бъдат енергийно стабилни, това четете утре в сайта „Хроники”.
Ако някой си е мислел, че Русия без България пропада – то той дълбоко се е заблуждавал. Лошото е, че потърпевшите от тъпите игри на властимащите ще са милионите български граждани, които ще се наложи да зависят от капризите на Украйна, високите цени на газа, липсата на енергийни мощности за производство на електроенергия и реалната угроза от режим на тока.
Ето само няколко примера за това къде Русия насочи своите инвестиции, докато българските политици си играеха на криеница с Москва, за да се харесат на САЩ, „Отворено общество” и някои европейски правителства:

Дания, Румъния, Китай, Израел...

  • Изданието „Время новостей” съобщи вчера, на 20 октомври, че газопроводният проект „Северен поток”, който се реализира от „Газпром”, „E.ON Ruhrgas” и „Wintershall и Gasunie” е преодолял важна административно-психологическа бариера. На 20 октомври т. г. Дания, първа от страните, през които ще премине тръбопроводът, даде разрешение за строителството му. Датската енергийна агенция разреши изграждането на 87,7 км от газопровода по дъното на Балтийско море в териториалните води на страната и 49,9 км в изключителната икономическа зона. Явно Дания не се бои от икономическо сътрудничество с Русия и датският министър-председател не ходи да рапортува чинопоклонно на португалския чиновник в Брюксел, Барозу, какво върши.
  • Румъния е заинтересована от проекта „Южен поток”, съобщи председателят на управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер. До момента не са водени преговори с румънската страна на тази тема. Но ако действително бъде получено съгласието на Букурещ, Русия ще има повече възможности за реализация на жизнено важния за нея проект, пише „Правда”.

Основният тръбопровод засега се предполага да бъде изграден по дъното на Черно море през турската икономическа зона към България. По-нататък газопроводът трябва да премине през Сърбия, Унгария, Австрия, Словения, Гърция и Италия. Обаче засега няма яснота откъде в крайна сметка ще премине газопроводът, който е призван да обезопаси Европа от прекъсванията на доставките на руски газ през територията на Украйна. След промените в направеното от страна на Турция, тръбата може и да подмине България, както това вече се случи със „Син поток”.

  • Още миналата година Русия официално заяви, че щом Европа не иска нейния газ, то тя ще го насочи към Китай и веднага започна изграждане на газопровод на изток. Докато ние сме принудени да слушаме дилетантските брътвежи на министри и депутати за енергийното бъдеще на България, Русия и Китай подписаха сделки за 3.5 милиарда долара и предварително споразумение за доставки на газ, предаде Ройтерс.

"Китай е колосален пазар. Диверсификацията на доставките е много важна насока за "Газпром", заяви премиерът на Русия Владимир Путин след разговорите с колегата си, Вън Цзябао.
"Нашето сътрудничество се увеличава по много начини: добив, съвместна работа по тръбопроводи, доставки на нефт и в бъдеще, вероятно на газ", добави руският министър-председател по време на посещението си в Пекин.

  • Русия, Турция и Израел ще започнат скоро консултации по проекта за газопровод „Син поток-2”, съобщи пред журналисти заместникът на управителния директор на „Газпром” и директор на „Газпром експорт” Александър Медведев.

„В скоро време ще започнат тристранните консултации с участието на Турция, Русия и Израел,” каза той.

Медведев отбеляза, че газопроводът, по който ще бъде доставян природен газ както за турския пазар, така и за Близкия изток, има за региона „не само икономическа, но и политическа стойност”.
Още в края на март т. г. Русия и Турция се договориха за създаване на работна група по реализацията на „Син поток-2”, който ще даде възможност за доставка на руски газ в Израел и други страни от Близкия изток. В частност „Син поток-2” предвижда строежа на нов тръбопровод, паралелен със „Син поток”, от газопреносната инфраструктура на Турция и след това морски газопровод до Израел.
България беше енергиен център на Балканите, днес тя ще проси ток, ще трепери за газоподаването от Украйна и гражданите й ще плащат в пъти по-скъпи ток и газ!

Направиха ни за смях поредните управници, вместо да си възвърнем силата и стабилността на енергиен център!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене