Властта е наясно, че ни изхвърлиха от „Южен поток”! Енергийното ни бъдеще е пуснато на пързалката!

Властта е наясно, че ни изхвърлиха от „Южен поток”! Наясно е и че „Бургас-Александруполис” може да не се строи, а що се отнася до АЕЦ „Белене” – вече е решено от правителството, че няма да се дават държавни гаранции по заеми за строежа му. Енергийното ни бъдеще е пуснато на пързалката! Очакват ни не само тежка зима, но и тежки години за това откъде ще вземаме ток, газ и най вече – на каква цена.

Нито един политик в България не е наясно какво се случва по проектите „Южен поток” и „Самсун-Джейлан”. Публикациите на “Комерсант“, “Газета ру“, “Время Новостей“, „Ведомости”, Газета ру, „Российская газета”, „Взгяд”, Новая газета”, Reuters,  и ЕУРактив предизвикаха и полемика в парламента, като социалистите ги определиха като спекулации заради грешна интерпретация на руско-турското споразумение, а демократите заподозряха руски натиск върху българското общество, Народното събрание и правителството за по-бързи решения пот рите енергийни руско-български проекти.
Вчера сайтът „Хроники” даде трибуна на гледните точки на всички издания, с публикации по темата за „Южен поток” и бъдещите енергийни проекти на България и Русия.

„Няма никаква логика България да бъде заобиколена, но ние задаваме постоянно въпроса дали страната ни има изгода от този проект, защото тръбата отново идва от Русия... Ако не подпишете, ще ви заобиколим", е наивна логика, оргиналничеше вчера Мартин Димитров в парламента.
Депутатът от „Коалиция за България”, Румен Овчаров и бивш енергиен министър коментира, че информацията, че България е изключена от изграждането на проекта "Южен поток" е несериозна и нереалистична. Овчаров определи публикациите в руската преса като спекулации, свързани с грешно интерпретиране на части от споразумението за преминаването на подводната част на проекта през турски териториални води, което е било договорено между Русия и Турция преди месец и не засяга интересите на България.

„Това е част от руската тактика за натиск върху България чрез медиите”, коментира и Иван Костов. И Иван Костов, и Мартин Димитров - двамата съпредседатели на Синята коалиция са категорични, че страната ни трябва да се съсредоточи върху реализацията на подкрепяния от Запада газопровод "Набуко", защото той предлагал истинска диверсификация на доставките, и върху нефтопровода АМБО, тъй като “Бургас-Александруполис криел екоопасности.
Всъщност всички размахват „Набуко” като алтернатива, но никой не казва кога ще влезе в експлоатация този проект, което е най-важното за момента. Кой ще пълни тръбата на „Набуко”, има ли разрешителни и кога започва строежът му – това са все въпроси, които нямат отговор, а енергийната обезпеченост е фактор, който не чака.

Вчера стана ясно и че, Министерството на икономиката готви актуализация на енергийната стратегия до края на годината, в която ще впише кои проекти ще финансира страната ни.
Пита се: кой ще чака политиците ни да си разиграват коня и да отлагат във времето до безкрайност отговора – по кои енергийни проекти с Русия България смята да участва? Декември е твърде далеч за отговор на Москва.
Днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков замина за Русия, където е предвидена среща на Трайков със заместник министър-председателя на Русия, Сергей Собянин, но от това пътуване едва ли ще получим отговор на въпроса – ще прави ли съвместни проекти страната ни с Русия в енергетиката или не, въпреки предвидената.

България няма да даде държавни гаранции за какъвто и да е заем за изграждането на АЕЦ "Белене". Решението на кабинета по този въпрос бе взето ден преди срещата на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков с руския вицепремиер Сергей Собянин.
Това означава, че на практика ще спрат всякакви дейности по втората атомна централа. Единствената възможност за промяна на ситуацията е правителството на ГЕРБ да осъществи намеренията си като продаде част или целия държавен дял от проекта. Пред в. "Сега" висши чиновници от Министерство на финансите обясниха решението с "актуалната политика на правителството".
В същото време в Списъка за проектите, по които правителството е решило да даде държавни гаранции са два заема за малко над 200 милиона евро, а заемодателят е Световната банка - бившето работно място на финансовия ни министър Симеон Дянков.
„Съветвам ви да не четете медии толкова, да не ме карате да коментирам на кой какво му е дошло на акъла да напише, обърна се към журналистите в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. Той бе помолен да коментира публикациите от предишния ден в руски и други медии, и новината за изтласкването на България от проектите за газопровода “Южен поток“, и петролопровода “Бургас-Александруполис“ след подписаните между Русия и Турция споразумения за старт на геоложките проучвания за минаване на газовата тръба през турските териториални води на Черно море и включването на руски фирми в нефтопровода “Самсун-Джейхан“.

Докато родните ни политици постигната неволно консенсус по българското /не/ участие в съвместните енергийни проекти с Русия, Турция се съгласи на реализацията на „Южен поток” в замяна на участие на Русия в строителството на петролопровода Самсун-Джейхан.
Руските преговарящи направиха всичко, за да регистрират не толкова участие на Русия в Самсун-Джейхан, а преди всичко участие на Турция в „Южен поток” – в замяна на България коментираха редица руски и чужди издания. Според „Комерсант”, Игор Сечин е получил съгласието на Турция, „Южен поток” да заобиколи България.

От Тристранната среща в Милано: Турция, Италия, Русия, стана известно, че на Русия ще бъде издадена разрешителна документация за строителството на стратегическия газопровод, част от който ще преминава през териториалните води на Турция. Това заяви в Милано турският министър на енергетиката Танер Йълдъз. Освен него, в срещата участваха руският вицепремиер Игор Сечин и италианският министър на икономическото развитие Клаудио Скайола. Турският министър съобщи, че тези документи вече неофициално са предадени на Сечин. По такъв начин, може да се каже, че Турция е направила своя избор в полза на руския проект.
Истината е, че до срещата в Милано за част от газопровода трябваше да отговаря България, но това не устройваше толкова много Москва, тъй като, ако „Южен поток” преминеше през българска територия, то тази негова част от тръбите, която трябва да бъде положена по дъното на Черно море, трябваше да премине през икономическите териториални води на Украйна, което бе проблем да се уреди без конфликти и рекет от страна на Киев за Москва. Сега тръбите ще минат през териториалните води на Турция, не налага Кремъл да преговаря с Украйна за преминаването на тръбопровода, а междувременно това автоматично изхвърля България от този проект.
Така за няколко дни стана ясно, че

Русия подготви и напредна в преговорите по два руски енергийни проекта – „Северен поток” и „Южен поток”.

Два проекта, които трябва да осигурят доставките на газ за Европа, заобикаляйки Украйна, предаде Би Би Си. Дания вече даде разрешение за строителството на датския участък от „Северен поток” - строителството на тръбопровода, който ще премине по дъното на Балтийско море, сега трябва да бъде одобрено от регулаторните органи на Русия, Финландия, Швеция и Германия.
По „Южен поток” нещата се изясниха в Милано: съобщено бе, че са приети „всички необходими решения за даването на разрешение на геоложки проучвания в икономическата зона на Турция в Черно море за нуждите на проекта за газопровод „Южен поток”.
Руският президент Дмитрий Медведев си тръгна от Белград с протокол за сръбския участък от „Южен поток”, подписан между „Газпром” и държавното предприятие „Сърбиягаз”, а също така и споразумение за създаването на съвместно предприятие за изграждането на подземното газохранилище „Банатски двор”.

Турско-италианският проект „Самсун-Джейхан” беше замразен преди началото на реализацията му, тъй като за него нямаше ресурсна база. Така участието в проекта на Русия стана от първостепенна важност за Турция, която има намерение да се превърне в петролна и газова свръхдържава, благодарение на транзитните си качества.
След срещата си с българския премиер Бойко Борисов, Владимир Путин бе наясно, че ако българите се откажат не само от проекта Бургас-Александруполис, а Русия – от участието на България в „Южен поток”, то в края на краищата всички ще спечелят - освен България.
Естествено е, че не би било лошо да се построи и Бургас-Александруполис, но седемгодишните терзания на България – трябва ли, може ли, и откъде, и как да минат тръбите, къде ще спират танкерите – могат да накарат да изгуби търпение всеки, както това се случи с руския премиер Путин. Москва се съгласи да доставя суровина за петролопровода Самсун-Джейхан и по този начин изостави алтернативния проект Бургас-Александруполис, в който участват България и Гърция.

След изборите в Гърция се оказа,

че новото правителство далеч не е толкова въодушевено от строителството на Бургас-Александруполис и Москва е сондирала тайно позицията на Атина, че не би имала нищо против, ако проектът не се осъществи. Факт, който бе потвърден от два източника на сайта „Хроники”. След тези сондажи, и разговорите с Ердоган и телефонните консултации между Медведев и Абдуллах Гюл, е било въпрос на време на Тристранната среща в Милано да се предприемат новите стъпки в посока на напредване на проекта „Южен поток”, като се изостави осъществяването на „Бургас-Александруполис”.
Предвиждаше се „Южен поток” да свърже Русия и Италия, преминавайки през България, където той да се раздели на две: северно към през Сърбия, към Унгария и Австрия, и южно – през Гърция към Италия. Сега полагането на тръбите на дъното на Черно море ще се осъществи на турски териториални води, а евентуалното разклонение ще се изгради след като тръбите преминат през Гърция, и вероятно на нейна територия – вариант, който се оказва далеч по-евтин от преминаването на тръбопровода през България.

„Набуко” и /или/ „Южен поток”, „Син поток” 2

Специалисти енергетици посочват, че независимо от факта, че „Набуко” може да бъде построен по-рано от „Южен поток”, неговата пропускателна възможност е два пъти по-малка от тази на руския проект. Именно затова лобираният от Еврокомисията проект до този момент няма развитие. По всичко личи, че турската страна е преценила плюсовете и минусите межу двата проекта, и както залагаше досега на „Набуко”, сега предпочете „Южен поток”. Което далеч не означава, че Турция се е отказала от „Набуко”, но случилото се на Тристранната среща в Милано определено сочи за смяна на приоритетите на Анкара по енергийното обезпечаване на държавата.
Южната ни съседка вече планира и разширяването на капацитета на друг руски газопровод - "Син поток 2″, от Турция през Гърция за Италия. Според експерти "Син поток 2″ ще се реализира много по-бързо от подписания през юли в Анкара между Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия проект "Набуко", чието изграждане се обсъжда от 2004 г. насам.

Три руски фирми “Роснефт“, “Транснефт“ и "Совкомфлот" вземат участие в строежа на нефтопровода “Самсун-Джейхан“, по който суровината ще бъде транспортирана между турските пристанища Самсун на Черно море и Джейхан на Средиземно. Строежът на тръбата започна през 2007 г. Целта й е да заобикаля Босфора при доставките на петрола. Руската страна бе канена неведнъж в проекта, но едва през август тази година руският и турският премиери Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган подписаха протокол за сътрудничество в тази сфера.
Тогава това действие беше разчетено от анализатори като подсигуряване на Русия в случай, че България се откаже от сходния проект “Бургас-Александруполис“.

Когато Владимир Путин подкрепи всички съмнения на премиера Бойко Борисов по отношение на целесъобразността и полезността от построяването на Бургас-Александруполис, все някой трябваше да си направи съответните изводи. Но за жалост такива експерти и специалисти по прогнози към изпълнителната власт няма!
По повод съобщенията в различни медии, че България ще бъде изключена от реализацията на газопровода „Южен поток”, Български Енергиен Холдинг съобщи, че България не е уведомена за подобно намерение от страна на Русия. Кой да им обясни на чиновниците в БЕХ, че нещата са прозрачни и бъдещето изключване на нашата страна от този проект се подразбира?

В същия ред на мисли тук мога да задам въпроса: а

България уведоми ли Русия, че иска да участва в „Южен поток”?

И на кое отгоре политиците ни говорят глупости и хвърлят прах в очите на гражданството?
Кой да обясни на някои отворковци в парламента, че няма как тръби да минават и към България и през турски териториални води? Вярно е, че заобикаляне на България е трудно, но също така е вярно, че не е невъзможно. Ето защо след Тристранната среща в Милано, изключването на нашата страна от проекта „Южен поток” е толкова сигурно, колкото и това, че националният отбор по футбол няма да участва в Световното първенство!
Турция, Италия и Русия изградиха „Син поток”, в който благодарение на Иван Костов, България не участва. Сега сме отсвирени от „Южен поток”, този път със „заслугата” на политици от всички цветове в парламента! А премиерът Борисов твърдеше, че не го подкрепят!
„На „Самсун-Джейхан” едва ли ще се гледа сериозно” изтърси председателят на Балканската и Черноморска петролна асоциация Валентин Кънев пред Агенция „Фокус”. Така Кънев коментира възможните последствия от реализацията на конкурентния на „Бургас-Александруполис” петролопровод „Самсун-Джейхан”.
Във всички случаи едно междудържавно тристранно споразумение, каквото бе подписано между Турция, Италия и Русия в Милано е мноооого по-сериозно от глупостите и небивалиците, които ръсят в парламента и пред тв-камерите политиците ни последните два дни. Договореният и подписан „Самсун-Джейхан” е много по-сериозен от несъществуващата позиция на България по енергийните проекти с Русия – това се вижда с просто око. А, че някого гроздето му е кисело – това вече е друг проблем!
Иван Костов определи като глупост тезите, че ако България иска да участва в „Южен поток”, трябва да „преглътне” АЕЦ „Белене”.
„Управляващите са внимателни по отношение на енергийните проекти – не са екстремисти, не са крайни и търсят решения, опитват да намерят защита на българския интерес”, каза още той.
Иван Костов отприщи цял порой откровения след като стана известно, че България е изключена от проекта „Южен поток”, а проектът „Бургас-Александруполис” няма да се строи. Ето едно от тях, което прозвуча доста странно от устата на един бивш асистент по политикономия на социализма:
„Какви са тези глупости? Ние българи ли сме? Докога в студио на българска национална телевизия ще се коментира руски интерес?”
От пресслужбата на руското енергийно министерство днес, 22 октомври, в ранния следобед съобщиха, че на срещата на Трайчо Трайков с министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко са били обсъдени всички двустранни енергийни проекти- това са газопроводът „Южен поток”, АЕЦ „Белене” и петролопроводът „Бургас- Александруполис”. Обща е била констатацията, че работата по тяхната реализация върви нормално.

Въпросът е какво да се разбира под „нормално”:

„нормално” - без България в „Южен поток”, „нормално” - без да се строи „Бургас-Александруполис”, или „нормално” - като все още не се искат неустойките от 800 милиона евро по бъдещия ни отказ от строежа на АЕЦ „Белене”?
България изключи от Списъка с проекти, по които ще се дават държавни гаранции изграждането на „Белене”. Съобщи ли го Трайков това на Шматко?
Днес, 22 октомври, в Санкт Петербург са продължили разговорите на Путин със Силвио Берлуксони след Тристранната среща в Милано на Турция, Италия и Русия за проекта „Южен поток”. Руският и италианският премиери ще уведомят турския си колега Ердоган за новите моменти от разговорите си. Въпросът ми е:

след като България също е страна по „Южен поток”, защо нямаше никой от властта в Милано?

Така че съобщението, че българо-руските енергийни проекти вървели добре вероятно е вярно. Въпросът е: къде сме ние в тези проекти, защото „добре” може да означава и без българско участие, тъй като политиците ни още мислят, разсъждават, оплетени в някакви неясни теории на вероятностите.

 

Коментари 

 
+3 #1 Идва зима 2009-10-22 14:15
Другари и другарки, Джапония, значи, вратаро им ги е слап, немат нищо . Имат само ора и ги ползуват добре. Аку ни са нарежат с оньиези мечиове, разбирва се. Оти за Джапония да не страшну а зоа нази да ьие ? Оти не съ реши циганскио вопрос, амчи съ гуворим за търбите с газ ? Ъ !Оти они циганчетата шъ ви гъзирват, а за Русия само с любоф...
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене