От играчка става плачка...

„Проект нула”, поръчково убийство, пренасяне на секретна информация без хартиен носител – пред очите ни паралелен център на властта, макар и в опозиция диплят сценарий, след сценарий.
Руските енергийни проекти, или сваляне на правителството чрез дестабилизация на държавата и разформироване на ДАНС?
Защо един енергиен консултант се занимава със националната сигурност в държавата? Защо същият се афишира и като консултант по корупционни практики?
Тези дни от печатни и електронни медии научихме, че на лицето Стефан Гамизов бил поръчан от Станишев проект за преструктуриране на ДАНС от предишното правителство. По всичко случило се в последните дни личи, че заради осъществяването на въпросния „Проект нула”, нещата са тръгнали към тотално разграждане на службата за сигурност и смяна на властта.
Представилия се за консултант по енергийни проекти и корупционни практики в борбата с организираната престъпност, Стефан Гамизов е лобирал за някакъв сътворен от него „Проект нула”. Според Гамизов, след този „Проект нула” той е бил поръчан бивш шеф на ДАНС за убийство на издирвания от Интерпол, Таки.
Според Гамизов, веднъж, проектът не е бил одобрен от кабинета „Станишев”. Пак според Гамизов – проекът е бил одобрен с решение на Министерски съвет. Какво става и защо ни занимават с неясните приказки на хора, които спешно се нуждаят от квалифицирана помощ?
„Джи Ар Ес” – това е наименованието на американската компания, в която твърди че работи консултантът.
„Г-н Гамизов наистина се опита да бъде одобрен един проект, авангарден в ДАНС чрез американската фирма „Джи Ар Ес”- обясни в „Барекадата” пред Николай Бареков, Рашо Зайков, бивш началник на контраразузнаването в ДАНС. – За съжаление това не се случи...”
„Гамизов лобира за този проект пред Петко Сертов, бивш шеф на ДАНС и трима съветници на премиера Станишев – бе заявено в bTV-новините. – Проектът не е одобрен от кабинета” – бе коментарът на медията.
И така: бивш началник на контраразузнаването, с име Рашо Зайков, и телевизия с национален обхват твърдят, че Проектът „нула” на Стефан Гамизов не е одобрен от кабинета.   
Във многотиражен седмичник днес, самият Консултант, както ще наричам понякога въпросното лице опровергава твърденията на Рашо Зайков и bTV, че проектът му не е одобрен от кабинета „Станишев”:

„Проектът е готов, приготвен е... Проектът щеше да се ръководи от едно от най-известните имена в борбата с престъпността в западния свят. Това е единственото, което мога да кажа... Всъщност това е човекът, който снощи ме помоли да напусна веднага България...
Не лежи на ничие бюро /става дума за Проектът „нула” – бел. Л. М./. Защото той имаше решение за неговото осъществяване в едно скромно решение на Министерския съвет... Отдавна беше. Петко Сертов си го прокара, не знам кога е било, но всичките тези хора – Първанов, Драшков, Доган, Станишев впоследствие, Костов – сега – абсолютно всички започнаха да блокират това нещо да не се случи, защото то е смъртоносно за политическата корупция в България.... Аз утре ще замина и ще закрият проекта окончателно... най-важното нещо беше той да е секретен. Секретен не на гриф „секретен”, а между доверени хора, които се опитваме да направим нещо за обществото....
В интерес на истината проектът трябваше да се ръководи в България от човека, който – ще кажа, макар че не е много коректно да се казва – но това е човекът, който е основал Криминалния съд на Ирак след падането на Саддам Хюсеин. Човек с невероятен опит...
Аз ставам политически емигрант...”

Политически емигрант от страна членка на Европейския съюз, член на НАТО? Политически емигрант Гамизов няма как да стане. Затова пък искането му за политическа емиграция може да му осигури квалифицирана помощ, от която той явно се нуждае.
Една Ходеща диагноза, легитимирайки се ту като енергиен консултант, ту като специалист консултант по борба с корупционните практики, обясни в централната новинарска емисия на една от телевизиите с национален обхват:

„Христо Ковачки беше основният елемент от придобиване на предварителна информация за това как се случват лошите неща в България. ... Аз внимателно се бях инфилтрирал в групата на Христо Ковачки, за да мога да извличам информация за политическата корупция в България....”

Според Справка, Сръбското разузнаване уличава Христо Ковачки във връзки със Сретан Йосич, арестуван през 2002 година в операция, ръководена от Бойко Борисов, тогава Главен секретар на МВР.
„Аз лично вярвам, че връзката е обратна- че Ковачки е жертва на Сретан Йосич” – обяви Гамизов пред репортер на bTV в новините на 27 октомври...
Така енергийният консултант и американски консултант по борба с корупционните практики, Стефан Гамизов постави от едната страна на барикадата като жертви на Йосич - Христо Ковачки и Бойко Борисов. Независимо, че преди време Йосич нападна публично Борисов пред сръбски медии! Независимо, че Ковачки подпомогна за изборите не ГЕРБ, а ВМРО!
В интервю за bTV, президентът на американската фирма „Джи Ар Ес”, Франк Скорски, за която твърди Гамизов че е правил „Проект „Нула” заяви, че познавал Стефан Гамизов, но не е сключвал никакви договори с ДАНС:

„ - Ние сме американска компания, регистрирана по американските закони, с предмет на дейност, свързан с борбата с корупцията, измамите и борбата с организираната престъпност, и организацията на специализирано обучение и консултации... Стефан Гамизов е консултант и личен приятел...
Въпрос на bTV: Според секретен Доклад придобил публичност в България, е имало идея за прехвърляне на информация от българските служби към Вашата Компания...
- Не знам какво означава това...
Въпрос: Според този Доклад, Стефан Гамизов се е опитвал да упражнява натиск върху правителствени служители вБългария за бъдещ доковор между Вашата фирма и българската Агенция за сигурност. Планирали ли Сте подобен Договор?
- Ние се опитвахме да се свържем с всички клонове на правителството в тази област, защото ние сме компания, която осигурява консултантска дейност в тези области. В този смисъл – да. Ние имаме контакти с всички.
Въпрос: какво предлагахте на ДАНС?
- Нищо специално. Ние говорихме с тях за това евентуално какво бихме могли да направиме за тях. Нищо обаче не се случи.”

Равномерното въртене на 180 градуса на Гамизов...

„Хората се чудят какво ще кажа и какво няма да кажа – рече в предаването „На 4 очи” от 25 октомври, лицето Стефан Гамизов и обеща: Този път аз ще кажа всичко!”
„Докладът /става дума за разпространения и в Интернет секретен Доклад – бел. Л. М./е подписан в последния момент и третира мен, на 10 страници – обяви в Нова телевизия Гамизов.
Пред bTV-новините премиерът Бойко Борисов заяви: „Прокурорите имат много работа... И ако този път всички действащи лица не си отидат – от създателите до преносителите, при тези, при които е бил документът – по арестите и затворите, нищо добро не очаква тази държава! Всичко е в ръцете на Главния прокурор в момента...”
Всичко, но Гамизов не влиза засега в това число! Защо не е привикан след като заяви на всеослушание пред поне два-тримилиона души, че му е известно съдържанието на секретния Доклад на ДАНС, защо не е извикан, след като Главният прокурор бил наясно как Гамизов е бил поръчан да бъде убит? Защо Гамизов продължава да бълва интервюта, вместо да пише обяснения като какъв е бил уведомен и от кого за съдържанието на документ, съдържащ класифицирана информация. Отговорът знаят Главният прокурор, премиерът и министърът на вътрешните работи. Така въпреки, че Гамизов е наясно със секретния Доклад на ДАНС, /как, откъде и колко, прокурорът само може да уточни – бел. Л. М./- никой досега не го е привикал да даде обяснения. „Докладът започва с моята дейност и продължава с Алексей Петров...”
Гамизов обяви, че е бил поръчан на Христофорос Аманатидис – Таки за убийство и това било съобщено на среща, на която са присъствали: Главният прокурор, Петко Сертов и той, самият.

„Смятам, че има изключително красиво СРС, което е някъде по българските служби, на което е записан шеф на ДАНС и една личност, която се нарича Таки... попитайте, Главния прокурор на един разговор с Петко Сертов /бивш шеф на ДАНС – бел. Л. М./ - какво му каза Петко Сертов! Попитайте го /Главния прокурор – бел. Л. М./ дали Петко Сертов не потвърди тази информация. Попитате Сертов защо наведе глава..”

Вчера в. „Марица” пусна информация, че преди ден му се обадил лично главният прокурор, за да му се извини. Борис Велчев му казал: „Извинявам ви се, защото на срещата, на която бяхме аз, Вие и Петко Сертов, който смутолеви нещо за историята с Таки, аз не обърнах достатъчно внимание на въпроса”, разказва Гамизов.
Борис Велчев не опроверга думите му.

Голямото признание

Пред Нова телевизия, на 25 октомври в предаването „на 4 очи”, Гамизов заяви:

„... Премиерът осъзна напълно през последните няколко седмици и месеци, че независимо от конфликтните ни интереси преди това, всъщност Стефан Гамизов систематично е работил за българската държавност... Българските служби текат от всякъде... ”

„Сега ще Ви кажа нещо много важно, което всички трябва да го чуят много внимателно” – това е едно от любимите заклинания на консултантът по какво ли не, Стефан Гамизов.
И така, кой Сте вие, г-н Гамизов? – попита Цветанка Ризова.

„Аз мисля за себе си, така, както мисли детето на една моя приятелка, която оня ден ми донесе едно листче, седехме в едно кафе и ме помоли да спася любовта на живота й, който е явно на 6 години и се казва Димитър Спасов, и аз й обещавам, че ще се погрижа по тоя въпрос...
Аз от години се занимавам с това, което правят службите, само че в частния сектор...”

Само началото на отговора е достатъчен, за да вдене човек, че случаят е сериозен: На първата среща със Станишев, когото Гамизов никога не бил виждал и познавал се родил:

„... един много таен проект, на четири очи, който се движеше между мене и Петко Сертов, /очите стават шест – две за Гамизов, две за Станишев и две за Сертов – бел. Л. М./, който аз го кръстих „Проектът нула”... Идеята беше, много далече от България да бъде изнесено какво се случва в България. Много далече, защото в Европа, руските служби и корупцията бързо достигат такива идеи... и...далече от всякакви чужди служби за сигурност. Много сериозно го говоря това нещо. Изцяло си представете български проект, който да бъде създаден много далече от България, извън очите на престъпността, да се създаде ноу хау, което после да бъде върнато в България, и да започне в едно ъгълче на ДАНС да се създава здраво място в службите... това не е Проект, който е писан на хартия, това не е Проект, който е създаден, класифициран и така нататъка...
... Навсякъде по света, където държавността се разпада, се намира човек, който се наема със задачата, абсолютно тайно, на 4 очи, да създаде място, от което да не може да се достигне от тези, които са извършили преврата в държавата. Станишев не осъзнаваше за какво става дума тогава. Станишев трябваше да осъзнае мащаба на това, което ще му се случи, ако започне да променя нещо и да създава в службите....
... Аз се свързах с едни много близки мои приятели, които са в частния сектор. Това е една много известна личност, която е пенсионер от службите за сигурност на САЩ.... Започнахме да прехвърляме познанията за практиките на престъпността в България, политическата корупция всичко, в един много малък офис, където работеше този човек... и дообработваме...
- Въпрос на Ризова: На какъв носител?
Главата ми. Аз пътувах на всеки две седмици, изнасяхме познанието какво се случва в България, като престъпност – нищо повече.. Три години се правех на консултант в енергетиката на една много известна личност, за да мога да разбера наистина – ако се купува едно предприятие в енерегетиката, политиците колко пари взимат.... Един висш политик в България взе 15 милиона евро за приватизацията на едно предприятие, на ТЕЦ – без да му мигне окото... Времето си минаваше, въпросното ноу хау започна да се възпроизвежда, беше ясно какво трябва да се направи... Петко Сертов се оказа неспособен като човек да издържи... огъна се, в резултат започна да изтича информация, стигна до президента, че нещо се случва, стигна до Иван Драшков, че нещо се случва, стигна до някои ключови хора в България, от които ни зависи на всичките живота...
... факт е SMS-а, който имам в телефона си, какво е написал бащата на мажоритарния депутат от ГЕРБ, заплашвайки с името на Тодор Батков и на Цветан Цветанов шефа на „Марица Изток-2”... Той човекът си написа Доклад до премиера, Бойко Борисов взе адекватни мерки и така преди две седмици, 18 милиона лева не бяха откраднати...”

Коментарът е излишен.

Вчера сайтът „Хроники” единствен пусна новината, че Гамизов е много уплашен и се готви да напусне страната. По-късно сайтът „БЛИЦ” повтори тази информация, в интервю със самия Гамизов. Днес многотиражен вестник публикува на страниците си цялото интервю с Гамизов и фактът, че се готви да напусне страната.
Енергиен консултант, консултант по корупционни практики в борбата с престъпността, по думите на Стефан Гамизов, бизнесът му е обвързан с вътрешни разследвания и предотвратяване на корупция. С какви способи и как прави своите „вътрешни разследвания”, това така не не стана ясно, въпреки присъствието на Гамизов повече от две години в медийното пространство на държавата.
Според Гамизов, "Проект нула" е името на концепцията, по която са работили служители на ДАНС във времето, когато агенцията е оглавявана от Петко Сертов.
За действията си по проекта, в "Здравей, България" Стефан Гамизов призна, че бил получил американска подкрепа.
По Нова телевизия Гамизов се разграничи от бизнесмена Христо Ковачки, но пък призна, че бившият председател на ДАНС лично се е обърнал към него за подготовка на "Проект нула", предназначен за националната сигурност.
В една телевизия „Проект нула” бе обявен за отхвърлен, в друга – също, в многотиражен седмичник излезе, че Проектът е бил приет от МС?
Веднъж Проектът е правен на четири очи, друг път – на шест, информацията е била носена до Щатите в главата на Гамизов и нищо не е имало на хартиен носител. Колегата на Гамизов в Щатите призна, че нищо не знае, че не разбира за какво става дума.

Гамизов говори каквото му дойде на ум и то по сериозни теми, но никой не му иска обяснение или опровержение. Защо?

И накрая: защо внезапно Гамизов стана словоохотлив?

Дали защото Русия е обещала да потърси средства за проекта „Белене” и с това е настъпила по мазола много хора? Много хора, които искат България да е пустиня, икономиката й да крее, и да внася ток, вместо да го произвежда.
„Надявам се да ни заобиколят всички руски енергийни проекти. Надяваме се проектът „Белене” да спре, всички се надяваме да спре...” Това каза Стефан Гамизов на 25 октомври т. г., в предаването „На четири очи”.
Това е въпросът.
Важно е скандалът да приключи, но май това е само началото...

По думите на Борисов, и други документи липсват от премиерския кабинет, и затова началникът на секретната секция в Министерския съвет ще бъде уволнен. Но документи липсват не само от МС, а и от ДАНС, което превръща скандала от последната седмица в бъдещ преврат.

Свършва ли сценарият по смяна на властта, или тепърва започва?

Какво предстои – четете утре.

 

Коментари 

 
+1 #2 ЮРИСТИ 2009-11-01 10:52
Който има желание да разбере истината, може да напише в GOOGLE "Само+българскат а+мафия+си+има+ държава" и да прочете написаното от проф.Янко Янков по тази тема.
Цитиране
 
 
+4 #1 Българския шоп 2009-10-29 08:48
Странно е, че никой не вижда истинското решение за МВР, ДАНС и РУМНО ! Достатъчно е да се видят “специалистите“ , които говорят пред ТВ, радиата и вестниците. Всички са дядки на 60 години и повече, с мутри, на които пише КГБ и ДС, да не говорим за сенилността, от която вече страдат. Те отдавна трябваше да бъдат пенсионирани, а на тяхно място да се назначат квалифицирани 25 – 40 годишни служители, задължително завършили специалните школи в САЩ, Германия, Франция и т.н, а не “школото в Симеоново“. Никакви “синчета, дъщерички, племенници–чки, шурейчета, баджанаци и др“., защото са “наши хора“ в службите. Така доста бързо ще се решат проблемите на вътрешната сигурност.
Следващата стъпка е да поканят в “университето в Симеоново“ преподаватели и инструктори от ФБР, ЦРУ, МИ-5 и 6, МОСАД, за да учат новото поколение БГ полицаи, разузнавачи и контраразузнава чи.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене