Европа пак ще ни набива обръчите!

В нарочен Доклад до Министерския съвет министър Дянков с още един негов  колега, министърът на транспорта и съобщенията предлагат Комисията за защита от дискриминация да се превърне в регулаторен орган! Подобно на СЕМ например. Така на 3 ноември, т. е. утре, когато пристигне комисарят за човешките права от Съвета на Европа, който трябва да присъства на мероприятие на Хелзинския комитет, за деца от Дом за сираци, ще бъде сурвакан с тази новост!

Със съчинението, което Дянков е назовал Доклад, министърът на финансите е нарушил Закона, като не е взел мнението на президента по Доклада, тъй като в Комисията за защита от дискриминация има президентска квота и мнението на държавния глава няма как да бъде пренебрегнато. Освен ако Дянков не провежда някаква революция в родното и европейско законодателство, нарушавайки сума ти директиви от европейски мащаб.

Но какво да очакваме от държава, в която министър-председателят заявява, че чешкият държавен глава, Вацлав Клаус го изнервил?
„Чешкият президент прекалява с разиграването на ЕС и много от лидерите в Европа вече са изнервени от това положение”. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на срещата на върха на ЕС в Брюксел, на която се очакваше лидерите да обсъдят допълнителни гаранции за Прага.
Всъщност чешкият президент Вацлав Клаус успя да извоюва исканата от него отстъпка от Хартата за основните човешки права, която бе приета от останалите страни-членки на Европейския съюз. Това бе и условието, което държавният глава постави, за да сложи подписа си под Лисабонския договор. Чешката република е последната страна от ЕС, която не бе ратифицирала документа.
Ще припомня, че Клаус е професор и доктор хонорис кауза на УНСС, уважаван учен, а не някакъв квартален хип хоп ентусиаст.
Но да се върна към атаката по унищожаването на Комисията за защита от дискриминация. С предложенията на Дянков, довериха наши източници от Министерство на финанстите, чели Доклада, Комисията ще бъде принудена да съкрати броя на членовете си от 9 на 5, което на практика блокира дейността й, тъй като само един от оставащите пет члена да е възпрепятстван да участва в работата по даден казус, бройката четири няма да може да гласува крайното решение.
Какво цели Дянков, какво ще обясни премиерът му Бойко Борисов? Че българската Комисия за защита от дискриминация издава лицензи за дискриминация като регулаторен орган може би? Представете си, на даден работодател да се издаде лиценз, че дискриминира служителите си по определен признак! Или столична община да получи лиценз за дискриминация, че циганите карали каруци сре колите в трафика.

Против съзнателно организираната кампания на законодателната и изпълнителната власт срещу КЗД, излязоха с Декларация Български адвокати за правата на човека, Адвокати за човешки права, Хелзинският комитет и Асоциация за eвропейска интеграция и права на човека, но в печата никой не го отбеляза.

Атаката срещу КЗД започна още преди 10 дни, когато в парламента Комисията бе наречена „турско-циганска комисия” от депутати на „Атака” и ГЕРБ по време на приемането на годишния доклад на тази Комисия. От персонални промени до закриване на КЗД, ръководена от Кемал Еюб бе поискано в изказвания на депутати от парламентарното мнозинство в Народното събрание. Аргументът бе, че в Комисията работели турци и цигани, и че едва ли не тази Комисия е орган на ДПС!
Вместо да се дискутира и опонира върху изнесеното в Доклада на КЗД, атакисти се нахвърлиха върху Комисията, председател на която е Кемал Еюб. Всъщност причина за това действие на народните представители на управляващото мнозинство може да се търси във факта, че преди да стане премиер, Бойко Борисов е бил глобен от Комисията за защита от дискриминация.
Членове на Комисията си спомнят, че на излизане от заседанието на Комисията, Борисов се е заканил да ги закрие след като дойде на власт. На 21 и 22 октомври в парламента всичко случило се остави впечатление, че тази заплаха е пусната в действие.
От парламентарната трибуна се чуваха призиви да се прекрати действието на Комисията за защита от дискриминация, като атакисти откровено я свързваха с ДПС, забравяйки, че именно КЗД бе институцията, която на два пъти излезе с Решения против носенето и демонстрирането на религиозни символи в българските училища.

В миналия парламент никой не вземаше отношение по казуса със забрадките, по опитите на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев да се „сложи” на коалиционния партньор на царедворците, ДПС и да прокара носенето на забрадки в училищата.

Точно преди половин година, столичният кмет тогава, Бойко Борисов бе санкциониран заради жалба на група социалисти от Бургас, които се бяха оплакали на Комисията за защита от дискриминация, за това, че в свое изявление лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ги дискриминирал по политически признак, като заявил, че „Всички в БСП са без морал”. Комисията тогава излезе с Решение Борисов да се извини, като в противен случай ще му бъде наложена глоба. В подобни случаи законът предвижда глоби от 2000 до 10 000 лв.
Решението за глобата бе прието след като Борисов отказа да изпълни предписанието на Комисията да се извини на засегнатите.
Коментарът на Борисов за морала на социалистите беше направен след поредната кавга между БСП и ГЕРБ. Повод за нея стана кметът на община Ветрино, Георги Андреев. Той бе избран като кандидат на ГЕРБ, но после направи завой към БСП и стана неин член, а партийната книжка му бе връчена лично от премиера и лидер на БСП Сергей Станишев.
„За съжаление аз мислех, че тези хора се шегуват, но пък сега истински се радвам да разбера, че дискриминирам Комунистическата партия, заяви Борисов пред “Фокус”. - След 47-ия конгрес считам за нужно да я наричам така, защото тя в голямата си част на нейното съществуване е Компартия. Радвам се, че съм могъл да дискриминирам тези хора, които са нанесли непоправими щети на стотици хиляди българи, включително и на моето семейство, когато са екзекутирали дядо ми. Съжалявам, че има комисия, която може да отсъди в полза на комунистите за обида, че нямат морал. Това е безспорно, че те нямат морал. В противен случай те не биха се съюзили нито с монарха, нито с ДПС, тъй като именно те извършиха Възродителния процес срещу тези хора”.
Според него Комисията би трябвало да се занимае с всички жертви в концентрационните лагери по време на управлението на тази партия. „Ако аз съм им нанесъл морална обида, то те са убили хиляди хора, хиляди хора са безследно изчезнали. За обективността на тази комисия ще съдим, след като видим какви решения ще произнесе, когато всички заведем жалби заради фразата „Здравейте, циркаджии”, допълни той. С тези думи премиерът Сергей Станишев се обърна към представителите на опозицията, когато те му връчиха в Министерски съвет подписката с искане за уволнение на кабинета.
Жалба срещу обръщението на Сергей Станишев „Здравейте, циркаджии!” не бе заведена от никого.

Когато стана ясно, че го грози глоба, Борисов каза пред “Всеки ден”: “Ако не ги е срам, нека ме глобят! Но кой ще ми плати за смъртта на дядо ми?” Борисов съобщи, че е измислил и "оригинален" начин да събере пари за глобата, която може да му бъде наложена при неизпълнение на предписанието. "Ще продам на търг футболната си фланелка и ще направя пункт в София за дарения, с които да събера сумата", обясни той.
В резултат на всичко казано по скандала около лидера на ГЕРБ, Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент възрази остро срещу думите на премиера Бойко Борисов, че е грешка, че партия като БСП не е забранена.
Борисов направи съждението в интервю за Нова телевизия, а групата на социалистите и демократите в Страсбург призова България да спазва различията в мненията и да защитава политическия плурализъм.

Ще закрият ли Комисията за защита от дискриминация депутатите от парламентарното мнозинство с аргументите, които звучаха в пленарна зала. Ако това се случи, не вярвам в Европейската комисия да останат доволни от това.

И още: не само дядото на Бойко Борисов е бил убит от комунистически репресии. Комунистите убиваха и своите хора, да си припомним за само Трайчо Костов и Иван Тодоров – Горуня. Колцина са и тези, които станаха жертви на машинациите на Държавна сигурност по време на Живковото управление? Съдбите им често са били тема на публикации в този сайт.

В желанието си да обясни как стоят нещата с Комисията за защита от дискриминация, двама от нейните членове, доц. Ирина Мулешкова и Лало Каменов се явиха на диспут с члена на „Атака” и зам.-председател на българския парламент, Павел Шопов. Подробност, която не е известна от това предаване е, че на отиване на срещата, доц. Мулешкова е счупила глезен, пропадайки в дупка на улицата пред дома й. Дупката била от набързо излят асфалт.
Никой от зрителите на БНТ, дори водещите не знаеха, че г-жа Мулешкова, е със счупен крак по време на предаването, която тя стоически издържа. Никой не усети, че събеседничката на Шопов присъства в студиото със силни болки от травмата!

„Кемал Еюб е пратил някакви хорица” – обяви в същото предаване Павел Шопов. За него лично уточнявам, че доц. Ирина Мулешкова е преподавател и зам.-декан на Юридическия факултет на УНСС, и чете непрекъснато лекции по международно право в Женева, Брюксел, Лисабон, докато в биографичната справка за Павел Шопов на страницата на парламента – професионалната му биография на юрист започва от 42-годишната му възраст, без да е посочено къде и с какъв успех!

Зрелостта на един политик си личи от отношението му към опонентите – обидите и нападките далеч не са най-правилния аргумент.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене