Премиер и президент - 200 метра скандал

Разстоянието между Президентството и Министерския съвет е 200 метра, взема се за миг. Обратно пропорционално на разстоянието са скандалите, които мине се – не мине се вихрят с всичка сила. То не бяха вътрешно-международни скандали, то не беше партизански натиск от парламент и правителство върху институцията на държавния глава, то не беше мерене на мускули и международни авторитети, то не бе надцакване, избиване на политическо-партийни комплекси и забиване на дузпи без санкция на „съдията”! Искри прехвърчаха и от двете страни.

От всички тези тъпи караници между институциите на гражданството му става все по-тъпо и скучно. Тези дни министърът на финансите говореше за кенгуру. Що не извадят маймуни и да ги пуснат по улиците, да белким стане по-интересно? Може да се пробват и с повторение на румбата на външната министър Желева, с връзване на очите на Яне Янев като на Темида, или с пресконференция с прислугата на Симеон Дянков от Боянския му дом №7? Добра работа би свършила и среща на атакисти с труженички от Околовръстното и разговор с тях за бъдещата им интеграция в обществото ни. Сигурно ще е далеч по-интересно...

Какво е да бъдеш на върха на властта? Игра на стражари и апаши, или надцакване? Да вземем 9 ноември. За честванията на 20-годишнината от падането на Берлинската стена, присъстваха президенти, ръководители на правителства от различни държави. Най-изненадващо, на честването не замина президентът Георги Първанов, а там попадна само премиерът Бойко Борисов. Два покани за честванията – един заминал, липса на съгласуване между институциите, евтини номера от екипите на премиер и Външно министерство, лъжи, че пристигнала само една покана, мълчание от страна на Министерския съвет по искането за съгласуване екипа на Президентството и съгласуване за изпращане единствено на Борисов в Берлин – с две думи казано: играта загрубя като първо издребня.

Премиерът Бойко Борисов, който взе участие в проявите по случай 20 години от падането на Стената в Берлин, заяви, че не бива да бъде изненада фактът, че тъкмо той е поканен - "сред приятели, но и сред хора дисиденти, а не бивши агенти от тайните служби", правейки намеци за президента. Така Борисов отговори от разстояние, на съобщението на президентството, че била отправена покана и към държавния глава Георги Първанов, но Министерският съвет отказал да съгласува кой ще представлява България на честванията в Берлин.

Най-напред ще кажа: добре, че Лех Валенса не е чул „закачките” за бивши агенти, защото като нищо щеше да се обиди. Да изтъкваш като аргумент принадлежност към бившите структури на Държавна сигурност на заемащия поста президент, след като си назначил в правителството си министър с агентурно минало е не странно, а необяснимо.

Новината, че хората на Борисов за "пропуснали" Първанов за честванията в Берлин, дойде на фона на възобновените поредни атаки на президента към правителството и последвалата контраофанзива на премиера Борисов и партиите ДСБ и "Атака".

Според прессекретаря на държавния глава Бойка Башлиева, поканата за Берлин била подписана от канцлера Ангела Меркел и е била от името на германския президент Хорст Кьолер. В този вид поканата била изпратена до правителствените и държавни ръководители на всяка една от поканените страни.

Въпросната покана била получена на "Дондуков" 2, но когато от Президентството направили опит да бъде съгласувано представителството на българската държава на това събитие с МС, оттам са отговорили, че те вече са потвърдили участието на премиера Бойко Борисов. И дотук.

По-късно от Министерския съвет заявили, че "писмо, за каквото се говори от президентството, в кабинета на министър-председателя не е получавано".

Коментарът бил: "Именно поради това премиерът Бойко Борисов недоумява какво трябва да съгласува с президента, след като поканата за участие в тържествата в Берлин е лична", посочили от правителствената пресслужба на колегите си от Президентството и уточнили още, че Бойко Борисов е получил даже две персонални покани за посещения в Германия.

Едната, от президента на ФРГ Хорст Кьолер за участие в тържествата по случай 20-годишнината от падането на Берлинската стена, а другата от канцлера Ангела Меркел – за официална визита през януари 2010 г.

Всъщност целият този бюрократичен абсурд явно е резултат от липсата на нормално функциониращ Единен, държавен протокол, но не за това сега става дума. Истината е, че един добре работещ Единен държавен протокол би спестил всички патаклами и всякакви изненади между институциите в държавата.

Маргините, червени куфарчета, сметки за пътувания до Австралия, липса на осъдителни присъди за знакови фигури, вадене на скелети от гардероба, връщане 65 години назад, в миналото бе сготвено набързо с натиск за укази, съчетан с предварително взети решения. Най-абсурдни теми се завихриха в едно, в скандали между правителство, парламент и Президентство.

„ ...Той /президентът Георги Първанов – бел. Л. М./ защо не мисли, преди да прави тези глупости. Защо не се изказваше за Маргените, когато Румен Петков излезе и каза кои са неговите момчета? Защо не се изказваше, когато Татяна Дончева обясняваше за червените куфари, раздадени на спортистите тогава, сиреч на борците?” попита премиерът Борисов.

От другата страна бивши съпратийци на държавния глава в лицето на Антон Кутев контрираха:

„Бих поискал от премиера да се извини за всичко, което се случва напоследък у нас – за орязаните социални бюджети, за неповишените пенсии, за необясненото богатство на жена си, за това, че е бил съдружник на Румен Николов - Пашата и с други личности от подземния бизнес”.

Около скандала, започнал с отказа на президента да подпише указ за освобождаване на двама посланици, министър-председателят каза в новините на „Календар”:

„Разбирате ли? Това е една необмислена постъпка, пряко удряща авторитета на държавата от страна на президента, това негово изказване онзи ден! И така, събрали 15-20 студента, просто, за да се ... при неговия приятел в УНСС, все едно на среща със студенти... Това адски ми прилича на Тодор Живков на среща със студенти. Тея номера са известни – просто вероломно ни напада, и аз просто се учудвам защо беше тази провокация... Толкова да е важен тоя посланик в Турция, за да се скараш с правителство, за да създадеш такъв проблем в парламента...
Действително сега ме поставя в деликатна ситуация! Нито няма как да не подкрепиме хората в парламента, които защитават правдата и истината, нито в същото време, искаме да събориме институциите! Само че той, повтарям, с неговото поведение, даде изключително много поводи, колегите в център дясно да го атакуват остро. И поставя в деликатно положение, когато президентът атакува мен и правителството, а те го атакуват него – ние кого да браним.”

Премиерът съобщи пред журналисти, че ще поискат от иракските власти всички документи по сделката „Петрол срещу храни”.

„Важно за българската история е да бъде изяснен случаят около темата „Петрол срещу храни”, обясни Иван Костов. А защо докато беше на власт той, след това Симеон Сакскобургготски, след това Тройната коалиция - не беше важно да се изясни за историята сделката „Петрол срещу храни”, а сега е важно? Това Костов едва ли ще може да обясни.

Президентът бе лаконичен по въпроса за тази сделка:

„Няма ги законите, които да решават проблемите на България. Това е, което ме притеснява и го казвам без злост. Аз говорих за изхода от кризата преди няколко дни на този „вероломен” форум. Няма ги законите, които ще стимулират българската икономика. Ние ще си говорим след броени дни за бюджета. Може би ще трябва да си поговорим за програмата за управление. Извинявайте, но как ви звучи като програмна цел да се поддържат редовни контакти с ЕК и други такива.

Вчера сутринта, външният министър Румяна Желева обясни в прав текст по БНТ, че на 3 ноември е внесла документацията по случая с освобождаването на двамата посланици, а на 4 – кабинетът е гласувал. Внасяне на Доклад до Министерския съвет за назначаване не е съгласувателна процедура – откъдето и да го погледне човек... Но според министър Желева, процедурата била спазена! Ако внасяне на документи и светкавично вземане на решение е „съгласуване” – то явно някой в изпълнителната власт нещо не разбира. Според този Някой: уведомяване, внасяне за сведение на документация може да мине за съгласуване. Но тук идва въпросът: съгласуване не означаваше ли изчакване на становище от отсрещната страна? Например. А ето и казаното по случая с посланиците от държавния глава на пресконференция:

„... В деня преди заседанието на МС в 17,30 ч. в президентската администрация постъпи предложение за решение на МС. Това не е съгласувателната процедура. Тя е нещо по-различно- тя е трябвало да се състои до този момент. Да кажем, че понякога се налага. Извинявайте, ама не е прилично в края на работния ден да се обадиш на президентската администрация и да искаш на другия ден президентът да рапортува с готов отговор... Много основателен е въпросът какво ще правим, когато министърът вече е свалил доверието от посланиците. Това е много тежък реален проблем. Те са делигитимирани в очите на съответните приемащи страни. Ако едно правителство няма доверие на посланика, как ще погледнат на него оттатък? И сутринта прозвуча- как намери време министът да съгласува този въпрос със съответните страни, а не го направи с президента на страната. Ей Богу, това не мога да го разбера. Очаквам целия обем от информацията- в това число и обясненията на посланиците. Ако има грешки, ако са виновни, ще подпиша без колебание указите... И този поход, който върви към овладяване на властовите структури, не би трябвало да засяга отбраната, дипломацията и някои други сфери. Когато се иска колективната оставка на 28 регионални директори, няма значение на какво са, това какво е? Това не е ли политическа чистка? Когато се казва, че има прекалено много посланици от времето на Тройната коалиция, едва ли не трябва да мислим да ги сменим? Така ли ще я караме. Ние може да дискредитираме всички и тогава президентът къде ще ходи- ще трябва да подписва. Не става така.

Берлин, Брюксел и София - какво се получава като теглим чертата?

Интересен момент в целия скандал между парламент, премиер и президент бе смяната на посоката на изявленията със скоростта на светлината. Веднъж, за разгорелия се скандал около гафа, защо не е съгласувал визитата си в Берлин с президента, премиерът заяви:

“Не съм знаел, че иска да идва в Берлин. Ако ми беше казал, щях да го взема. Щяхме заедно да си стоим тук. Макар че е студено и влажно". В Берлин сме поканени приятели и дисиденти, а не служители на ДС!”...

От Брюксел премиерът продължи нагнетяването на ситуацията, като заяви, че ГЕРБ ще подкрепи искането на ДСБ и „Атака” за отстраняването от длъжност на президента Георги Първанов:

„Президентът с непремерените си действия създава реална опасност за реалната политическа ситуация в една държава. Точно, когато ни трябва много спокойствие да работим в Европа, виждате и за еврофондовете, и отношението на хората към нас, ние влизаме в една политическа криза с него. Защо – защото неговите авери сме ги върнали, които провалиха изборите в Турция. Срам ме е за такава махленска работа, да се стига до такива процеси”, подчерта министър-председателят. След като нашите партньори в парламента са го направили, след като президентът се изложи по този начин – ако не ги подкрепим, това означава какво? В случая ще ги подкрепим, понеже те искат. Иначе аз не бих предизвикал такава криза, но те са ми по-важни вече от президента Първанов”, заяви Борисов, след което предложи като първа стъпка президентът да се извини.

Позицията на министър-председателя Бойко Борисов да подкрепи отстраняване на държавния глава издържа 28 часа. След това Борисов започна да дава заден ход и начена завъртане на 180 градуса.

„Да излезе президентът да се извини на всички и да имам основание на отида при тях, една по една политическите партии в парламента, и да ги помоля да оттеглят искането. Но той трябва да ми даде основание да го направя”, каза още Бойко Борисов.

Какво става в тази държава? Президентът ни да не би да е лош ученик, на когото ще канят да издърпат ушите? По-късно, на събитие в МВР, а след това и в Министерски съвет, премиерът говори съвсем различно. Така след като в Брюксел премиерът Бойко Борисов бе казал, че ще подкрепи искането за предсрочно освобождаване на президента, с няколко поредни изявления малко по-късно, той смени позицията и обяви, че моментът не е подходящ за това. В следобедните часове Борисов отправи миролюбив призив:

„Очаквам разум от всички – да върнем назад емоциите и обидите... Във времето на финансова криза събарянето на президентската институция, събаряне на правителството, нови избори, ще ни извадят от правия път, според премиера. За България ще е добре, ако може да се намери разумен изход от тази криза и се направят отстъпки и от страна на Президенството.

Успявате ли да следвате събитията? Ето поредността им:

 • В началото президентът обвини правителството, че не притиска мутрите и престъпните босове, но е готово да вкара бившият премиер Станишев в затвора заради една папка.
 • Премиерът Борисов отговори, че с думите си Първанов оказвал натиск над съда, в защита на разследвания Станишев.
 • На следващия ден, ДСБ и „Атака” обявиха, че започват процедура за отстраняване на държавния глава: едните заради сделка със Саддам по „Петрол срещу храни”, другите – заради отказа на държавния глава да отзове посланици, вече освободени от Министерския съвет, както и заради това, че не се отчитал пред парламента и така нарушавал Конституцията.
 • Последва изявление на вицепремиера Цветан Цветанов, в което той съобщи, че ГЕРБ ще обсъди темата за отстраняването на президента. Към процедурата се присъедини и СДС.
 • Същия ден, следобяд премиерът съобщи, че ГЕРБ ще подкрепи искането на десните за импийчмънт на президента.
 • Четири часа по-късно, в Брюксел Бойко Борисов продължи атаката:
"Как ГЕРБ да не подкрепи нашите партньори в парламента? Нали утре ще искаме от тях да ни подкрепят бюджета. Ще ги подкрепим, защото те са ми по-важни от президента Първанов. Иначе лично аз не бих предизвикал такава криза",

аргументира се той. Но премиерът остави резервен вариант - ако президентът се извини публично, Борисов лично да убеди десните партии да се откажат от отстраняването му.

 • На следващия ден, вече в София, Борисов определи като "вероломно нападение" атаките на президента срещу правителството и го обвини, че с поведението си е дал повод на десните да го атакуват.
 • Час по-късно в парламента вече вървяха консултации за отстраняването на президента. Четирите партии - ГЕРБ, РЗС, "Атака" и сините, поставиха ултиматум Първанов да отзове веднага посланиците в САЩ и Турция, за да не се стига до импийчмънт.
 • РЗС на Яне Янев призова за импийчмънт не само на президента, но и на цялата държавно-политическа система и избори за Велико народно събрание.
 • По обяд, след заседанието на МС, премиерът публично призова за примирие с президента и открито започна подготовка за заден ход:
"Очаквам разум от всички - да върнем назад емоциите, обидите. Във времето на финансова криза събарянето на президентската институция, събаряне на правителството, нови избори ще ни извадят от правия път".
 • Последва призив на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който настоя да се задейства процедурата по импийчмънт на Първанов, след като от президентството упорито продължаваха да мълчат.

Тогава Иван Костов обяви, че никакви извинения от Първанов не могат да заличат факта, че е търгувал със Саддам, и ДСБ остава твърдо за импийчмънт!

От Министерския съвет до Президентството разстоянието е 200 метра. 200 метра скандал вдигна пушилка в държавава. Въпросът е: защо?

Дали за да притъпи вниманието на гражданството около приемането на Бюджет 2010?

 

Коментари 

 
+2 #6 blag009 2009-11-16 09:47
Драги Шопе(шегичка) :lol:,ако бяхте прочели внимателно писането ми, щяхте да стигнете до извода на една стара поговорка."Защо търсиш под вола теле"!Имам едно въпросче, с не повишена трудност: "Колко мандата са нужни на агент Гоце, да се научи да спазва Конституцията и Протокола"?Иначе, наукообразните изрази на комуниските, освен едно отекчение, друга реакция не предизвикват в мен.
Кибик Блаже
Цитиране
 
 
0 #5 Българския шоп 2009-11-16 09:08
Драги blag(шега)009,к огато каниш гости на твой специален празник ти избираш кого ще поканиш. Дай и правото и на Европа да не кани един компрометиран президент, бивш сътрудни на ДС. Там липсваха и много други "ръководители" от страни, не завършили прочистването на "партокрацията".
Цитиране
 
 
+1 #4 blag009 2009-11-14 22:17
...Именно в Държавният общ протокол са описани подобни случаи и РАЗГРАНИЧАВАНЕТ О, но не И прекрачването на различните пълномощия.Май е вярна приказката, нормалните хора подлежа на развитие, болшевиките НЕ!
Кибик Блаже
Цитиране
 
 
+2 #3 blag009 2009-11-14 22:13
Коментар само за посланиците и няма да Ви досаждам.
Удобрявам реакцията на бат Бойко. По добре вътрешен скандал, отколкото злепоставяне на институцията ПРЕЗИДЕНСТВО пред външният свят.
До колко съм чел в пресата, ПРЕЗИДЕНТА не може по СОБСТВЕНА инициатива да назначи една ЧИСТАЧКА , камо ли посланик. ВСИЧИК посланици, се назначават след ПРЕДЛОЖЕНИЕ на правителството и чак ТОГАВА президента подписва указ.
След оказа на ПРЕЗИДЕНТА да изпълни конституционнот о си право да подпише УКАЗ по предложение на правителството, нищо не пречи на МИНИСТЪРА на МВнР, да изпрати едно писмо(нота и т.н.) до ДЪРЖАВНИЯТ глава на Турция и САЩ, че ПОСЛАНИКЕ на България, няма доверието на ПРАВИТЕЛСТВОТО. И МИНИСТЪРА на МВнР да извика съответният посланик за "справка" в София и да НЕ ГО допусне да припари до посолството в Турция и САЩ.
Е, кой в случая прави конфликта?....
Цитиране
 
 
0 #2 blag009 2009-11-14 21:56
Ще направа коментар само за Берлинската стена. Имам към Вас няколко въпроса?
1)От кога поканите къ Държавният глава на дадена страна , се адресирват към правителството?
2) От кога Държавният глава ИСКА разрешение от Премиера за визитите си?
3)Съгласен съм , трябва да има съгласуване м/у Държавният глава и Премиера. Но не лие близко до ума, че няма какво да се съгласува с Държавният глава който не е поканен.
4)Виe как мислити, толкова ли е тъп бат Бойко да си вкарва автогол, ако приказките на Държавният глава са вярни?
5)Ако приказките на държавният глава са вярни, СТИГАМ до извода, че това не е Държавният глава на БЪЛГАРИЯ (втори мандат), а е един МУХЛЬО!!!!
6)Което за мен не е вярно.
Кибик Блаже
Цитиране
 
 
+3 #1 Българския шоп 2009-11-13 08:39
И отново: Европа празнува края на комунизма с дисидентите, а не с агентите. Иначе тя се бори с корупцията здравата. Във Франция експремиерът Доминик де Вилпен чака присъда, ексминистъра на вътрешното министерство Шарл Паскуа е в съда, а и експрезидента Жак Ширак съвсем скоро ще бъде пред съда. Президент на регион е вече в затвора. Така е и в Англия, Германия, Италия и др. А у нас бившите се разхождат наперени като пауни и дори “раздават акъл“, защото разчитат, че са “недосегаеми“. Докога, Бойко ? Ясно ли ви е форумци, защо Европа чака чистка по горните етажи? Ако може при тях защо да не може у нас ?
Време е да поразмислите малко, защото отново се смъквате на махленско ниво !
Жалко за хубавия коментар "нов прочит" за разследвния...
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене