Новата градоначалничка на София – шегите на времето

„За пореден път сме ги сложили в ъгъла”, обяви премиерът изборните резултати от вота на частичните избори в София. Хубаво е когато министър-председателят ти е въодушевен, хубаво е и когато не гледа страшно, а в погледа му улавяш лека нежност и грижа за човека. Не че това гласуване не беше предрешено, не че интелигентните що годе софиянци не са наясно, че една бивша учителка по руски няма да им реши проблемите с дупките по улиците, проблемите с високия данък сгради и такса смет – провеждането на избори в столицата откровено казано бе излишно. Освен това, като чух и че Мартин Заимов бил щастлив от избора на Йорданка Фандъкова – определено трябва много да се внимава с радостта от изборните резултати!

На пресконференцията след вота за кмет на София, вицепримиерът Цветан Цветанов каза с малко думи - всичко:

„Нека все пак да дадем думата на учителя, но аз съм убеден, че ученикът ще надмине учителя на изборите, които ще бъдат 2011 година...”

Цветанов, нека да се уточним кой е Учителя, кой – ученика! Защото Фандъкова както е известно е бивша учителка по руски. И какво казвате, Цветанов? Че тя ще учи премиера и лидер на ГЕРБ? Не на нас тея!

При казаното от Цветанов неволно ни мина една „светла” мисъл на Мао: "Колкото повече книги чете човек, по-глупав става". Но да не възкресявам Учителя Мао и "безценните" му мисли, защото ще стигна и до лозунга на фаворитката на Учителя, Цзян Цин: "Обиждай с разум, а защитавай със сила!"

Да се говори с термини „Учител”, „ученик” е доста опасно, защото рано или късно ще стигнем до цитата от партийния устав на Китайската компартия от 1945 година, където е записано: "Мисълта на Мао Цзедун е необходима, за да "насочва" цялостната работа на партията." Точно този цитат може да даде повод на някой недобросъвестен гражданин да прави неволни сравнения с Китай – 1945 и България – 2009 година...

Имаше и един химн в Китай, в който китайските комунисти пеели:

„Мисълта на Мао Цзедун е необходима,

за да "насочва" цялостната работа на партията."

В едно от интервютата си с Цветанка Ризова, лидерът на ДСБ, Иван Костов бе обяснил, че раздялата на партия и мафия ще реши проблема с организираната престъпност. Добре и правилно казано, но Костов не уточни коя партия от партиите смята, че трябва да се раздели с мафията в България, за да се реши проблемът с организираната престъпност. Все пак от избухването на демокрацията доста партии се нароиха в родината, а виж, мафията си е една и съща.

Повече от месец премиерът Бойко Борисов ни повтаряше, че Йорданка Фандъкова ще спечели изборите със 60 до 70 процента. Вчера, на 15 ноември това „пророчество” стана факт! Нима е прав Сталин, който казваше, че не е важно кой гласува, а кой брои бюлетините?

Да не припомням, че социологът Кольо Колев от агенция „Медиана” заяви, че от имащите право на глас в столицата за Фандъкова са гласували 12 на сто! Което се покрива отвсякъде от актива на управляващите от ГЕРБ и приятели и роднини на кандидата за кмет.

Тук му е мястото да попитам – кой не е чувал за Фандъкова, кой не знае за нея? Да си припомним скандала със скъсаните нерви на родителите при приема на децата им в детски градини, когато Фандъкова беше зам.-столичен кмет! Такъв скандал до тогава не бяхме чували.

Фонтани, детски градини и прах в очите на завистниците

Вчера, на 15 ноември бе избрана ва първи път в историята на София жена за кмет! Ами излиза, че ГЕРБ освен всичко друго, пише и историята?

Като стана дума за история, ще припомня, че през 1956 година Мао Цзедун обявил своята политическа платформа с израза: "Да разцъфтят сто цветя". Тогава съветският лидер Хрушчов нервно контрирал китайския си колега, че се преструва, че "отваря широко вратите за демокрацията" за "да подтикне хората да споделят най-съкровените си мисли". "Мао действа като лунатик на трон, преобръща страната с главата надолу" отбелязал Никита Сергеевич, коментирайки икономическите и социални промени, които Мао обещал да направи в държавата си.

След като в родината ни бивш цар стана партиец и републикански премиер, защо пък една учителка по руски и училищна директорка като Фандъкова да не седне на кметското място?

Бюлетините за изборите били прозрачни – дискутираха в Нова телевизия сутринта след избора на Фандъкова! Ами какви да бъдат, бе колеги? Нека да се вижда, че се гласува за кандидата на ГЕРБ! Утре както се казва и отпечатъци може да ни накарат да оставяме върху бюлетините, особено след като въведат биометричната система за лични данни и лични документи! Стига с това скрито-покрито!

„Нека да поздравим госпожа Фандъкова за днешния избор. Хората я харесваха, вярваха й и затова гласуваха. Може би и затова колегите от СДС, ДСБ и „Атака” така спонтанно подкрепиха нейната кандидатура и то безспорно” – обясни премиерът Борисов на първата пресконференция след вота в столицата. Къде да губи човек време да обяснява, че трудно ще харесаш някого след като не го познаваш, още повече, че не е свършил нищо кой знае какво като министър - как да му вярваш? Но щом премиерът го казва – няма да спорим!

Що се отнася до СДС, ДСБ и „Атака” – те ако можеха да извадят подходящ и избираем кандидат за кмет – щяха да го сторят, но това не е проста работа! Затова и подкрепиха кандидата на ГЕРБ.

Ето Яне Янев например, извади кадидат, който трудно ще забравим: човекът загуби, но ни обясни, че през София ще минава магистралата „Лондон-Калкута”! А това не всеки го може, да свързва Лондон с щата в Западна Бенгалия, да прави връзка на градът на Темза с този на река Хугхли. В Калкута и на рикша може да те разходят. Що не прати Яне кандидата си поне да го метнат на рикша след изборната загуба? Да го потеглят впрегнати в рикшата индуси, да усети гъдела на Изтока поне...

"Бъдещето на БСП е в нашите ръце и не мога да си представя, че някой друг ще ме чака в бъдещето" – твърдеше близкият до Станишев Кирил Добрев. Е, сега в бъдещето го чакат не само ГЕРБ и Борисов, но вчера се прибави и новата столична градоначалничка Фандъкова! Да се беше стоял в Гоце Делчев, Добрев, за да не събираш разочарования в бъдещето!

"Ние не загубихме евроизборите, а пропуснахме да ги спечелим" - каза след един евровот кметицата на Смолян, Дора Янкова. Е, вчера социалистите пак пропуснаха да спечелят – да му мислят как ще е при задаващите се местни избори и бъдещите избори за президент, след като не могат  по никакъв начин да изчегъртат лидера си Сергей Станишев от поста!

Какво бяха току що отминалите избори за софиянци? Ще отговоря с един израз на Дън Сяопин, когато му се наложило да коментира хаоса след хунвейбините: „Виждаш само група хора, които тичат насам-натам по сцената..."

Животът е пълен с недоразумения, политиката - също. „Умният човек членува някъде, а не се опитва да бъде себе си" мъдруваше един от героите на Станислав Стратиев, Паскал. Колко умни хора имало сред българите, а ние да не си даваме сметка!

Защо го правят, защо един човек влиза в политиката? "Политическата власт е инструмент, с който една класа потиска друга" смятал Лин Бяо, известно време главнокомандващ китайската армия. Тогава трябва ли да съдим политиците, да им се обиждаме, че сме в различни класи? Председателят Мао твърдял, че "няма съзидание без разрушение", но продължението десетилетия се премълчаваше. А то е:

"Разрушението означава критика и осъждане - то означава революция". 20 години кой ли не от политическата класа не се постара да даде своя „принос” в разрушаването на държавата на българите, в критики, в осъждане - съзидание така и не се състоя. Защо тогава да се впечатляваме от действията на един министър на финансите като Симеон Дянков, или от мълчанието и липса на адекватна реакция, от страна на министъра на образованието и науката, Йорданка Фандъкова, избрана вече за столичен кмет?

В следизборната нощ, когато предварително известната и очаквана победителка Фандъкова се беше покрила с червени петна от притеснение и очите й бяха насълзени, на въпрос на журналистка, че много емоционално е приела изобра си, Фандъкова обясни: „Ще отговоря лично. Имам алергия и наистина очите ми сълзят. При всички случаи емоцията е голяма и това е съвсем нормално, но не плача в момента...”

И неизвестно защо, точно в този момент се сетих, че Фандъкова, в качеството си на министър на образованието в правителството, си замълча като свинкс, след като Симеон Дянков обиди учените и труда им в Българската академия на науките и доста ги насълзи: „БАН не прави наука, в БАН са феодални старци, които стоят там, събират заплати”.

Към гафа на Дянков и мълчанието на колежката му Йорданка Фандъкова ме върна въпроса на Диана Радева, новините на Пробг:

„Госпожо Фандъкова, все пак още сте министър на образованието... какво мислите Вие като все още настоящ министър на образованието, за учените от БАН, съгласна ли сте с определението, което даде по-рано ваш колега министър?”

„... По отношение учените от БАН – знаете, че още от началото на работата ми като министър на образованието, казахме, че ние работим заедно с ръководството на БАН за една реформа, защото БАН се нуждае от реформа. Самото ръководство на БАН знае това, има съгласие по това, че има институти, които трябва да бъдат закрити, има други, които трябва да бъдат преструктурирани, има и такива, които работят изключително добре и ефективно. Предстои излизането на одита, на проверката външната, която БАН има до края на месеца, а ние имаме готовност да представим този проект за реформа с най-големите ми уважения към всички учени в България не само от БАН, но и от университетите...”

Защо е мълчала Йорданка Фандъкова след като Дянков обиди открито учените от БАН и труда им – тя, като министър на образованието и науката не обели и дума – нито когато финансист № 1 го стори, нито – по-късно.

За да замаже гафа на любимеца си Дянков, на пресконференцията след избора на столичен кмет, се хвърли да адвокатства и самият министър-председател Бойко Борисов. Предавам думите му, без съкращения:

„Аз мога да допълня само, че популизмът изнервя някои министри, което аз не го одобрявам като изказване, но го одобрявам. Защото да си траеш в последните години, когато се крадяха парите, когато такива безсмислени сделки с фрегати, корвети и какви ли не глупости се вършеха в държава, си траеш, а сега, когато е ясно, говорим за спални вагони от по 50 на 500 хил. евро и какво ли не, и сега, когато знаеш, че просто пари няма в държавата, няма ги, не сме ги скрили, за 3 месеца не сме ги похарчили. Ако ги има, ние ще ги извадим и ще ги дадем, просто ги няма и това народът трябва да го разбере. Да излезеш и да кажеш най-популистки – трябва да се инвестират пари за наука, за образование, за социално, за здраве, за спорт. Ами трябва, ние знаем, то акъл не трябва за тази работа, пари трябват. Парите ги няма. И когато някой излезе и всеки ден ти набива без да даде оценка за миналото, то изнервя министрите и за това минават в по-груб тон. За това беше тази реплика, защото ние знаем, че трябва да инвестираме пари в науката, но парите са дадени за президентски и премиерски ЕЪРБЪСИ, тези за науката – няма ги. Те са заминали за спални вагони за по 500 хил. евро. Няма ги. Тези пари са заминали там. И първо ще излезеш и ще кажеш – тези тройната коалиция много крадоха, съсипаха държавата. Сега от Вас искам от утре се стегнете, 5-6 месеца поработете и след това вижте да инвестирате в науката, в образованието, във здравето, защото това е важно. Ще изръкопляскам и си тръгвам, ако ме разбрахте правилно.”

„То акъл не трябва за тази работа – трябват пари. А парите ги няма”.

Тъй рече Висшият разум.

„Ще изръкопляскам и си тръгвам, ако ме разбрахте правилно”.

Абе, не знам защо не вземат да му ударят на Станишев 10 тояги на голо и да свършваме! За пореден път ги сложиха в ъгъла, а нас – защо ни лепнаха там, не е ясно.

Изборите в София ме настроиха философски, припомних си притчата за Диоген, който имал нужда от помощ и я потърсил от някакъв неприятен човек, който му казал:

-        Ако успееш да ме уговориш – ще ти помогна!

-        Ако можех да те уговоря – отвърнал Диоген, щях да ти кажа: „Иди се обеси!”

Ех, Диогене! Така ли се говори!

 

Коментари 

 
+1 #8 Българския шоп 2009-11-17 09:19
Кибик Блаже, препращам ти веселото писъмце получено от екипа на сайта. Техния хумор и сарказъм са примитивни, както навремето некадърните недоносени новинарчета нападаха Волен Сидеров и го пращаха 4-ти километър. Така ще ти стане по-ясен моя последен коментар. Между нас, не се прави на неграмотен и не разказвай 100-годишни вицове. Шопският ти не е много добър – мини на “македонски“.
" Здравейте,
четем коментарите ви и се питаме дали наистина сте добре, защото явно защитата на премиера ви отнема доста сили и време. Колкото до намеците ви, че пишете на 65-годишно ченге, то ясно вече сте и объркан - в този сайт не работи такъв човек. Бъдете си партократ, бъдете си не на 65, а на 165 години ако искате, бъдете си и ченге, бивш функционер, но вземете мерки и си пийте хапчетата!
Явно имате крещяша нужда от лекар.
От екипа на сайта"
Цитиране
 
 
+1 #7 blag009 2009-11-17 08:46
Бедни ми бедни ШОПЕ! Не мое с РОГО напред.
Шъ те открехна, от поне 2 г. има няма, агитирах г-жа Манолова ч/з екипа и да има нещо подобно.Дори в началото , ако поискаш да си "копи"пасе" някой пейсаж не можеше да стане. Така, че по пулека чадо.
В сравнение с по рано, това си е ДИМУКРАЦИЯ, пишеш някакъв коментар по статийка :) на авторката авторката, гледкаш другите кво пишат и става НЕЩО.
Защо хленчиш вече на втора статия не знам.
Кибик Блаже
Цитиране
 
 
0 #6 Българския шоп 2009-11-16 20:35
До екипа на сайта: Ясно е, че моите коментари ви пречат и не ви харесват, но те не са предназначени за вас а за онези наивни и непознаващи истините читатели. Вие можете да го блокирате моят адрес и моите коментари, както вече направихте веднаж, но това ще бъде ясен признак за вашата професионалност и новинарска етика. Не мога да позволя с перверзни и демагошки коментари да се заблуждават читателите.
Цитиране
 
 
+1 #5 Ani Mazhdrakova 2009-11-16 20:01
Blagodarja za abonamenta, koito dori ne sam poiskala.
Za Fandakova - kakvo, ami da e zhiva i zdrava. Kogo da izlachi tazi mlada partia GERB - ...
Pozdravi
Ani Mazhdrakova
Цитиране
 
 
+1 #4 blag009 2009-11-16 14:55
Шопе, напълно съм съгласен с теб.Макар, че съм огняр надълго и нашироко, Шъ припомня на уважаваната от мен г-жа Манолово, кво точно последва след "розите"...Великата Китайска КУЛТУРНА Революция!
Г-жо Манолова, за ПРЪВ път срещам Ваша статия, която НЕ ми казва АБСАЛЮТНО нищо.
Сигурен съм , че над 90 % от народонаселение то приема ВЕЧЕ изборите като едно шоу. Както е в белите страни.
Льошото е , че и сега не се намери поне ЕДИН кандидат, КОЙТО да притисне ЛИДЕРИТЕ с конкретни обещания за времето, когато ще изпълни , ПОНЕ едно нещичко колкото и да е то малко!! Ако не го направи да ПОДАДЕ оставката.
Колкото до старците, прав е Дянков...нали учените от БАН бяха прибутали една дивотийка как да се спасява страната по време на криза!!!
Дени, ние старците , ако се махнеме ВИЕ младите от глад ШЪ изпукате!!!! Шапиш чадо? По тъпо от ТУЙ, да каже млад чувек ... старите ми пречат , е пааа нема чадо.
Кибик Блаже
Цитиране
 
 
+1 #3 Българския шоп 2009-11-16 11:55
Дени, навсякъде се работи "до гроб". Неповратно завърши времето когато в България хората работеха минимум, защото им плащаха минимум.
Цитиране
 
 
+1 #2 Дени 2009-11-16 11:42
Шопе-н, много бедна мисъл имаш,та на всеки пост си с нея:) Не чу ли,че Дянков иска да работим до гроб? Г-жо Манолова,спестя вайте ни изказванията на нашия вожд.Много ми е трудно да следя мисълта му:) Аз пък ще цитирам една друга мисъл: "Не се учудвай,че и пътешествията не ти помагат. Където и да ходиш по света,причината да си нещастен е,че навсякъде водиш и себе си". :lol:
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене