Някой да лее куршум на Станишев и въглен да му гаси!

Бюджет 2010, последният писък в икономическите опущения на финансиста Дянков бе приет на гимнастика – без дума дебати от страна на опозицията. От кумова срама поне, Станишев, Овчаров и ДПС можеха да отворят уста и да изрекат нещо. Както се казва социалисти и доганови съратници да го бяха писали този бюджет – повече щяха да отворят уста за дебат в парламента!

За първи път в родната парламентарна история, бюджетът на държавата бе представен чинно, комисиите изчетоха становищата си като отличник стихотворение на дъската и толкова! Дето се вика – по-скоро дърветата щяха да цъфнат, отколкото опозицията да рипне в зала на управляващите.

„Нема начин” е казал мързеливият хитрец пред бедствието. „Нема начин да нема” му се опънал зевзека на инат.

И така: Вчера, на 17 ноември 2009 г. стана възможно, един пришълец да обяви без око да му мигне, че това бил най-добрият бюджет в целия Европейски съюз! А защо не и в света, бе Дянков? Защо спираш само на Европа?

Като не се намери кой да им настръхне насреща на правилно гласуващите от управляващото мнозинство – залата прие на първо четене Дянковия шедьовър. Ама това „искане на думата”, ама това „разисквания и дебат”, ама това списък с желаещи да се изказват - опозиционерите подвиха опашки и показаха, че нямат никакво намерение да го играят самоубийци и да се ежат на Бойкоборисовия бюджет за 2010.

След депутатската гимнастика около приемането на първо четене на бюджета, някой плахо сподели, че имало списък с желаещи да се изкажат от ДПС и РЗС. Потвърди го и в. „Труд” от страниците си. И толкова.

Истината обаче бе, че председателката на парламента Цецка Цачева попита има ли други желаещи да вземат думата и никой не се обади - нито от управляващите, нито от опозицията. След този въпрос Цачева обяви разискванията за приключили и се мина към гласуване. Социалистката Мая Манолова поиска думата за процедура, но не я получи. В същото време лидерът на БСП Сергей Станишев, от когото се очакваше изказване, не беше в залата. Вън бяха и други знакови говорители на левицата. Това се чу по радиото.

Червени депутати напуснаха залата и обясниха пред изненаданите репортери, че са очаквали първо колегите им от ГЕРБ да защитят бюджета на правителството си, а после те да се обаждат, тъй като това повелявала стара парламентарна практика.

Дали е имало списък със заявени изказвания, дали Цачева го е метнала „без да иска” някъде в суматохата,  така и не стана ясно. Опозицията и по този въпрос мълча. Що да бегат срещу ветъро, както би запитал шопът. Спретна им Борисов проверки, обърна с хастара министерства и агенции, четири месеца, сутрин, обед и вечер се пъчи в телевизии с национален обхват, че е открил колко са крали и вземали предишните от властта и как ще си платят за стореното! Бюджет 2010 показа, че всичко това е имало ефект. Опозицията драсна в обратна посока и картинката заприлича на онзи, дето един разхождал лаеща каишка вместо куче.

Ама това, че животновъдите не били доволни от бюджет 2010, ама това че в държавата имало 500 000 безработни на 5000 незаети места, ама това, че по сметките на Дянков, бюджетът отсега бил със заложен дефицит, ама това, че се намаляват средствата за здравеопазване и социални разходи за сметка на увеличени пари за администрацията в Министерски съвет и парламента, ама че парите за наука били на границата на оцеляването, там министър Дянков обясни, че учените не заслужават повече!

Още преди да влезе в зала Проектът за бюджет предварително бяхме подготвени, че неплатените отпуски ще бъдат заменени с чаша студена вода. Предварително ни обясниха и че властта е решена да се отнемат имоти, и при конфликт на интереси, и то без да се чака осъдителна присъда.

Преди да се озове бюджетът пред депутатите научихме и че по искане на финансовото министерство в Проекта на държавния бюджет за догодина е залегнало еднократните помощи за отглеждане на близнаци до едногодишна възраст да се намалят от 1200 на 600 лв. за дете. А освен това била заложена и отмяна на еднократната помощ от 2 880 лв. за раждане на дете от майки студентки.

Вярно, че по-късно ни хвърлиха прах в очите около орязаните пари за близнаци, с номера, че станала „техническа грешка”, но човек откъдето и да го гледа, Дянков си е бил решил да води родени близнаци за едно дете, така че номерът с „грешка” да го пускат на някой хванат от гората!

Властта ни изненада и с решение за допълнително повишение на здравната вноска, и то при положение, в момента събраните пари от нея не се изразходват по предназначение, а голяма част от тях стоят като резерв в БНБ!

Приоритетни за бюджета били социалната сфера, образованието и екологията – обясниха хората на Дянков. Приоритетни за какво обаче, никой не уточни. По сметките, които бяха гласувани на първо четене в парламента, приоритетно ще се съсипят лечението, прехраната, и осигуряване на топлина за зимата на над сто хиляди социално слаби, тъй като социалните помощи тепърва ще се решава дали, колко и на кого да се отпускат. Включтелно и добавките за инвалидите.

За парите за наука всички разбрахме, че Дянков няма намерение да дава – тогава какво остава?

Липсата на средства в Бюджет 2010 за енергийни проекти? Ами тогава финансистът Дянков да вземе и да обясни откъде ще бъдат платени над 800 милиона евро неустойки за „Белене” и защо всички ще плащаме, а взелите решения ще получават орден за храброст!

„Това е бюджет на оцеляване!” успя да каже министърът на здравеопазването и настана тишина.

„Парите може да купят любов!” обясни австралийският професор Пол Фриджтърс в

„Сидни морнинг хералд” и явно властта е пропуснала да чуе откритието на учения. Без пари, в недоимъка, властта трудно ще може да кара управлението, не отварям дума за политическо дълголетие, каквото явно очакват някои отворковци от обкръжението на премиера.

И тук вече мога да кажа: не е изненада, че Бюджет 2010 на Симеон Дянков ни обрича на глад, мизерия, липса на лечение и мъчителна смърт – това си го знаехме и почти сме готови да го приемем. Изненада и необяснимо бе поведението на опозицията на 17 ноември т. г. в зала, докато вървеше приемането на Бюджета на първо четене.

Всички видяхме ясно, че колчем им поднесоха от властта поредната дивотия – и от опозицията се скриха като бълха в топла козина. Прехапаха си езиците в зала и – ни звук, ни стон! Остана само, да се строят и запеят за премиера Борисов, и неговия министър Дянков! Най-малкото химн във възхвала на Бюджет 2010!

Явно мерките на Борисов срещу пропилените пари дадоха своя ефект и ето, вместо да скочат и опонират на Дянков по недомислиците в Бюджета – опозицията от БСП и ДПС офейка от дебата, като хлебарки от санитарни власти офейка!

Това очакване от гражданството – опозиционери да налетят на управляващите за тъпите решения в Бюджета – не се случи. За опозиционерите тая работа не се оказа дип така проста.

Каквото можаха – социалисти, царедворци и ДПС четири години крадоха, каквото имаше профукаха и гепиха, тогава защо да сме изненадани, че хукнаха от залата- и дим да ги няма! Драснаха от дебата – дето се вика и гумите им  свирнаха от бързината, като приклещено прасе свирнаха гумите на депутатските автомобили от паркинга на парламента.

Баба ми, Бог да я прости, казваше – при зор, ако врявата се вдигне от едната страна – ти, бегай на другата. Та и депутатите от опозицията – плюха си на петите, за да не им сервират пак попарата, дето те я надробиха на Борисов и гражданството за цял мандат във властта.

Инстинкт за самосъхранение било мълчанието на опозицията по бюджета заключиха някои умни глави. Къде наследствен инстинкт, къде си им е дар Божи. Те си траят – пък избирателите, вълци ги яли.

Даде им интифа Борисов, че ще ги праща на сгледа с прокурор и вчера, в парламента – елате, да гледате! Мълчаха като умрели лисици.

Едно са изборите както показа животът за пореден път – да веят знамена и да скандират, а съвсем друго – да им свият знамената и да им видят сметката на скандирането с изнасяне на далавери, кражби и прочие подобни. Какво друго й оставаше на опозицията вчера, освен да се скатае, за да не ги закачи ветъро. Че както си го пускат новите сайбии на властта – полъх да те барне и се събуждаш потен, разследван и без имунитет.

Гимнастическото приемане на първо четене на Бюджет 2010 вчера показа ясно, че да си бием главите и да се тръшкаме – това дето се случи в парламентарна зала – ние си го докарахме. С гласуване на последните избори.

Кой да им отвори очите на социалисти и доганови съратници, че ако не вържат едно скандиране поне в калабалъка по бюджета – калабалъкът тех ще ги навърже и помете? Нищо че вчера около гимнастиката по гласуването за Бюджета, опозицията си ветрееше капите и нямаше с трън да завъртиш кого да хванеш. Поне дума да обели против Дянковите сметки.

Вярно е, че трябва ептен да си изветрел, та да рипнеш срещу ръжена, нали ще се набиеш на очи на Бойко Борисов! Трябва ептен да си прост, та да скачаш срещу надробеното от самия тебе. Това опозицията явно го осъзна.

Къде - къде по друго си е да си следваш орбитата и да не кривваш от инерцията, защото излезеш ли от орбита – лошо става.

И най-после – защо да стават за резил червените и тези на Доган около Бюджета, и да зареждат батериите на Борисов с дебати, та пак да ги хули, колко са крали и колко профукали! Далеч по-безопасно бе да излязат от зала и там на прожекторите да го ударят на критика и факти!

Както е тръгнало – вземам да се замислям сериозно. Защо не му уредят някъде бабите на Станишев, я куршум да му леят, я въглен да му гасят, та белким му мине страха и потенето от новата власт?

А ние, редовите граждани – какво? Пак ще се чудим догодина – кое е по-доброто: те ли да мрат, ние ли да сме живи.

А как: Симеон Дянков го знае.

 

Коментари 

 
0 #4 Българския шоп 2009-11-21 12:27
За Joro: Драги мой, мога да ти гарантирам като потърпевш, че данъците В БГ са между най-ниските в Европа. Никъде не съществува данък 10% и затова моли се не 5 пъти като търчелята, а 10 пъти на ден да ни остане тази привилегия. Да не говорим за останалите десетки данъци, които лакомо папкат големите на вид заплати на европейците, на които българите така им завиждат.
Цитиране
 
 
0 #3 Joro 2009-11-21 09:30
Не съм специалист по икономика,но не мислите ли,че при почти европейски цени и данъци,България е много далеч от развитите европейски държави като стандарт?
Цитиране
 
 
-1 #2 Лордо 2009-11-18 18:35
Дянкоф узми си шопо у САЩ да си се либите.
Цитиране
 
 
+3 #1 Българския шоп 2009-11-18 13:16
Най–после един качествен коментар. Иронията и хумора са отлични. Единствена слаба точка е фиксацията към Дянков. Той, горкия прави каквото може, за да спаси България от резултатите на комунистческо-ченгесарското управление. Ще ви приветствам искрено ако намерите причини да критикувате неговия бюджет за 2011 и 2012 година. Само без “демагогски коментари“. Иначе отговор на новото ви, вече цивилизовано писмо ще последва. Доста съм зает в момента, но ще се постарая.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене