Защо не са пуснали в Белия дом една кръшна румба?

Преди 24 часа стана ясно, че малко преди да отпътува за САЩ, назначената за министър на външните работи Румяна Желева, посетила Главния прокурор Борис Велчев. Желева, прочула се напоследък сред гражданството с изпълнението си на румба, се информирала от магистрата за разследванията срещу бивши министри, съобщи самата тя в самореклама до медиите.

„Четири дела за корупция по високите етажи на властта ще докладва следващата седмица на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън министърът на външните работи Румяна Желева” написа часовият всекидневник, в който явно са забравили, че България е суверенна държава, членка на Европейския съюз, на която не прилича външният й министър да „докладва” зад океана какво се случва в съдебната ни система. Да не говорим, че едно е да има разследвания, друго е да се повдигнат обвинения, а трето и четвърто – съдът да издаде осъдителни присъди. Между впрочем, само след издаване на присъди, влезли в сила, някой би могъл да заяви, че е имало действия срещу корупцията по високите етажи на властта. Другото е приказки на принципа „Празна Мара – тъпан била”.

Ще пропусна и епизода с обявеното намерение на Желева преди срещата й с държавния секретар Хилъри Клинтън, че е снела доверието си от посланика на България в САЩ и ще проведе официалното си посещение без негово участие. Тук би следвало да спомена и обърна внимание на госпожица Желева, че въпреки обявлението за „снето доверие” от посланика ни в САЩ, все още няма указ от президента за освобождаване на този дипломат. А освен това дипломацията все пак не е разрушен брак, в който демонстрираш като напълно в реда на нещата, че спиш с друг, преди официалния развод със съпруга.

Подобна изцепка на външен министър могат да дават за пример в университетите за това, как не трябва да се държи един дипломат №1. Но в същото време няма да е излишно да подчертая, че повечето действия и изявления на Желева откакто е на този отговорен пост трябва да влязат в учебниците и един ден да се изучават от студентите като поведение на министър, граничещо с гафове и скандали.

Другата смехория на Желева, която чухме, бе твърдението й преди отпътуването за САЩ, че прокуратурата започнала разследвания срещу бивши министри, защото такава била препоръката на Европейския съюз? Т. е., според Желева излиза, че ако ЕС не бе препоръчал да се разследва въпросната корупция – то ние сме щели да не правим нищо в това отношение, или най-много сме щели да чакаме някой друг отвън да ни препоръча да започнат разследвания!

Слава Богу, преди отлитането за Щатите Желева поне обещала, че „няма да обещава осъдителни присъди”! Както се казва – само това оставаше!

Министър Желева обяви преди срещата с Хилъри Клинтън, че ще търси американски инвестиции в енергийните ни проекти и най вече за „Белене”. Странно е една некомпетентна по енергийните въпроси висша чиновничка и член на правителството, каквато се явява в случая Желева, да поема ангажимент да дискутира такива важни проблеми като енергийни инвестиции. Все пак в делегацията, която е придружавала Желева не е имало енергиен експерт, а само зам.-външен министър, шеф на кабинета на министъра, и шефът на дирекция "Америка" в МВнР.

Няма да коментирам и какво означава в дипломацията, да не си дал отговор на свой партньор по подписан междудържавен проект, вече да афишираш, че търсиш други партньори. Още през септември т. г. руският премиер Владимир Путин поиска отговор за намерението на правителството на ГЕРБ относно енергийните проекти и още тогава му бе отговорено твърде уклончиво. Не твърдя, че Путин досега е стоял чакал българските управници да се натуткат и угодят на всички външни господари, за да решат бъдещето на „Белене”, „Южен поток” и прочие, но все пак някакъв отговор досега трябваше да бъде даден от София на Москва. Известно е, че Русия продължи и подписа десетки договори за енергийни инвестиции с другите балкански държави като: Турция, Сърбия, Румъния, Гърция прочие, докато правителството ни мълчеше и гласува Бюджет за 2010 без да има и намек в него за енергийни проекти.

Известно е и че вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че „...цялостната политика на България е да се отдалечи от енергийната зависимост от Русия и да се търсят други европейски партньори...”

При това положение нямаше как да не очакваме, нищо не вдяващата от енерегетика Румяна Желева да тръгне да решава енергийното бъдеще на страната в разговори с американската администрация.

„България ще настоява за по-активно участие на американски компании в големите енергийни проекти у нас” е било мотото на разговорите на Желева във Вашингтон. След което тя повторила урока си, цитиран вече веднъж и от вицепремиера Цветанов: „Стремежът на страната е за намаляване на енергийната зависимост от Русия”.

Както преди заминаването на Желева за САЩ, идеята американски пари за енергийни проекти е била сред главните теми за обсъждане, така след като кацна зад океана тя разбра, че не тя и България определят темите за обсъждане с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Така казаното от Желева предварително в интервю за Асошейтед прес увисна във въздуха на фона на събитията, които последваха след пристигането й във Вашингтон.

Не трябва да се пропуска фактът, че в това интервю Желева стигна дотам да пояснява, че големите енергийни проекти, включително газо- и тръбопроводите през България, както и втората ни АЕЦ, могат да бъдат частично или изцяло преработени така, че да станат атрактивни и за американските инвеститори!

Да преработваш проекти, договорите за които са подписани на межудържавно равнище е нов „принос” във външнополитическите виждания на поредния български дипломат №1. Дилетантщината в това упражнение даже не е и смешна, тъй като всичко, което говорят и вършат Желева и сие ще се плаща от нашите джобове във вид на неустойки и липса на газ, и ток в обозримо бъдеще.

Но да оставим енергетиката, по която тема от Вашингтон дадоха на Желева да разбере, че вместо инвестиции, препоръчват повече прозрачност и, че ще пратят някого от своите експерти в скоро време в България! Така бе оценен този напън в русофобски излияния и брътвежи.

Очакването да се вземат решения на високо равнище против руските интереси в момента от САЩ е все едно да вървиш срещу вятъра. Нямам обяснение защо родните външнополитически експерти, които би следвало да дават съвети на властта, не са обърнали внимание на управниците ни върху десетки факти и събития, които дават ясно да се разбере, че президентът Барак Обама и САЩ в последните месеци работят в посока на подобряване на отношенията с Кремъл. Така се стигна до следните събития:

 • САЩ се отказаха от плановете си за разполагане на противоракетен щит в Полша и Чехия;
 • Обама поиска от Пентагона радикални изменения в ядрената доктрина на САЩ;
 • Преди 40 дни държавният секретар Хилъри Клинтън посети Русия конкретни идеи за сътрудничество с Русия в сферата на противоракетната отбрана;
 • Вашингтон декларира, че ще се откаже от публичната критика по адрес на „суверенната демокрация” на Русия;
 • По време на посещението на Хилъри Клинтън в Кремъл бе заявено, че САЩ разчитат на сътрудничеството с Русия по въпроса за ПРО, че от Вашингтон искат да работят с Русия за оценка на общите заплахи за сигурността, както и че руските специалисти могат да инспектират ядрените обекти на САЩ;
 • Освен горните събития, американският държавен секретар Хилари Клинтън оцени преговорите си в Москва, като „преобразуване на взаимоотношенията върху тяхното развитие по пътя на взаимните интереси и взаимно уважение”;
 • Съветникът по националната сигурност на САЩ Джеймс Джоунс подчерта желанието на Белия дом за приятелски отношения с Москва на срещите си с руски официални представители за преговори по ядреното разоръжаване;
 • Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че страната му работи по подготовката на нов договор с Русия за стратегическите настъпателни въоръжения.

На фона на този ясно изразен завой в отношенията САЩ-Русия, България, в лицето на външния си министър и вицепремиера в правителството тръгна да го играе русофобски! Нерде Ямбол, нерде Стамбол – казва народът в подобни случаи!

Доколо са хванали вяра уверенията на министър Румяна Желева, че се борим с корупцията по високите етажи свидетелства фактът, че САЩ са обещали да окажат експертна помощ на страната ни в борбата в този проблем.

 

Инвестиции ли? А защо не на босия цървулите?

Що се отнася до искането за инвестиции, време е българското правителство да си даде ясна сметка, че трудно ще дочака пари в енергетиката, докато ни припоръчват повече прозрачност в този отрасъл!

Към момента:

 • помощ на Щатите да излязат от най-тежката рецесия през живота на едно поколение оказа партньорството с Китай.  Този факт отчете и самият Барак Обама;
 • Над 49 милиона американци или една седма от населението на САЩ изпитват затруднения в осигуряването на прехраната си. Toва сочат данни от проучване на американското правителство, цитирано от Ройтерс;
 • Американските власти затвориха девет банки, с което броят на фалиралите финансови институции в САЩ достигна 115, предаде Ройтерс.

Докато българският парламент прие на първо четене най-антисоциалния бюджет за последните 20 години, докато министърът на финансите Симеон Дянков непрекъснато настоява за закриване на болници, учебни заведения, поскъпване на лекарствата, вдигане на данъци и спиране на помощи за социално слаби и инвалиди – президентът на САЩ Барак Обама предложи да бъдат похарчени 13 милиарда долара през следващата година, за да бъдат подпомогнати 57 милиона възрастни граждани, хора с увреждания и ветерани, предаде Ройтерс.

Докато числото на българите, които са на границата на оцеляването се увеличава, фалират фирми и десетки хиляди остават на улицата - Обама предложи да бъде удължена с още една година програмата за отпускане на помощи в размер на 250 долара на човек заради икономическата рецесия. Въпросната програма е част от пакета за стимулиране на икономиката на стойност 787 милиарда долара.

"Дори когато се стремим към възстановяване, трябва да действаме в интерес на най-тежко засегнатите от тази рецесия", заяви американският президент, призовавайки Конгреса да подкрепи плана.

"Тези плащания ще осигурят помощ на над 50 милиона души през следващата година, помощ, която ще има ефект не само за тях, но и за икономиката като цяло", подчерта Обама.

Има ли смисъл да продължавам със сравненията на родните управници с действията и решенията на техните идоли зад океана? Даже няма смисъл от коментар.

Има ли смисъл да очакваме каквото и да било от САЩ освен потупване по рамото, след като в навечерието на посещението на Желева в Щатите, „Бизнесуик” отбеляза, че България ще иска помощ от САЩ, за да се освободи от зависимостта си от руските енергийни доставки. Да искаш помощ от един от Големите братя, САЩ срещу Русия и то в момент, когато той подобрява отношенията си с Москва е не дилетантщина, даже не е и наивно невежество. Това е по-скоро доказателство, че отново по върховете на властта в държавата имаме хора, които хал хабер си нямат от това, с което са се захванали!

 

Рекет за визи срещу още войници в Афганистан?

Другият резултат от посещението на министъра на външните работи Румяна Желева бе, че на искането да се отменят визите, Желева е получила недвусмислено предложение да увеличаване на българското присъствие в Афганистан! Нещо като кокошка за кон.

В момент, в който Канада реши да изтегли своите военнослужещи от Афганистан, в момент, в който американският президент Барак Обама даде сигнал, че може да се откаже от полагане на нови усилия за нормализиране на обстановката в Афганистан. И това американският президент прави точно, след като командващият американските сили в Афганистан, генерал Стенли Маккристъл настоя за изпращането на допълнително още 40 000 войници, за да може да контролира положението в страната.

Успехът или провалът в Афганистан ще изиграе сериозна роля и при определянето на бъдещето на НАТО. Решението на Обама дали и колко нови войски да прати в Афганистан има не само военно, но и политическо значение, но то има също и сериозно отражение върху бюджета, което засилва натиска за намаляване на ангажимента. Според последните преценки на Белия дом, изпращането в Афганистан на допълнително още 40 хиляди американски войници ще увеличи разходите за войната там драстично. Дори и по-малко войници и въоръжение да бъдат прехвърлени, финансовата тежест пак ще бъде голяма.

Ако Обама, който е разколебан, вземе такова решение, което би удовлетворило искането на генерал Маккристъл, военният бюджет на Щатите ще нарасне до абсурдната цифра от 734 милиарда долара – т. е. с 10 процента по-висок от последния военен бюджет на Буш. Такава ескалация на военните разходи ще създаде сериозни политически проблеми за Обама във време, когато бюджетният дефицит нараства, икономиката е слаба, а той започва трудна здравна реформа, за която също са нужни много пари.

Според по-голямата част от американците, войната в Афганистан не си струва да бъде водена, предаде АФП, позовавайки се на проучване, показващо понижаване на подкрепата на американския народ към начина , по който Барак Обама се справя с конфликта в Афганистан.

Само 44 на сто от американците смятат, че военните действия в далечната страна имат смисъл, докато 52 на сто или с 13 процента повече от декември 2008 г., са на противоположното мнение.

Очаква се Обама да потвърди изпращането на повече от 30 хиляди американски войници, съобщават военни източници. Очаква се повечето страни да игнорират призива на Обама. Към момента само две страни са обещали да изпратят още войски – Великобритания и Турция, като не се очаква никоя от другите страни от НАТО да се ангажира.

Мнозинството от американците се противопоставят на идеята за изпращане на подкрепления в Афганистан, сочи проучване на общественото мнение, предаде АФП.

А българите, ще ги попита ли някой дали да се пращат още войски в Афганистан, ще ги попита ли някой и дали да се пилеят пари за обречената война там?

Естествено, че никой никого няма да пита. В България никого не питат за участие във война, кражби в милиони, или загробване на енергетиката. За това българите даже гласуват – гласуват, за да си правят след избори политиците каквото им дойде наум, независимо дали ще е срещу гражданството, или срещу интересите на България.

Абе, човек слуша, гледа и чете всичко около посещението на министър Румяна Желева в САЩ и се пита: защо вместо да губят време, домакините от Белия дом не са пуснали една кръшна румба на дипломат №1, че да избегнат необяснимото й поведение и некомпетентни позиции по време на срещите с чиновници от администрацията на Щатите.

Човек каквото и да прави – рано или късно избива като въшка на чело, че е започнал да се учи на контакти с чужденци на къмпинг, от рецепцията.

 

Коментари 

 
+1 #7 Nar 2009-12-03 14:36
Обама призна, че Афганистан ще бъде втори Виетнам...и струва ли си да се задълбочава предварителната обреченост и поражение? Само заради признаване на тази прилика, аз бих казала, че Обама си заслужава Нобеловата награда за мир.
Цитиране
 
 
+1 #6 Българският шоп 2009-12-02 22:10
Илия-Калоян - 13-годишният син на покойния президент на “Мултигруп” Илия Павлов, стана шампион на младежката футболна лига на Америка с отбора си “Стилърс”. Семейство Павлови няма планове скоро да дойде в България, но пък вече е поканило бабите и дядовците на гости за наближаващите празници. “До това решение стигнахме, защото децата имат много натоварена програма и няма как да пътуваме толкова далеч”, обясни г-жа Павлова.
Цитиране
 
 
0 #5 Българския шоп 2009-11-25 09:17
Лордо, достатъчно е да си спомниш за проблемите около изборите в Чикаго другите градове и веднага ще ти стане ясно от коя мафия е посланика.
Цитиране
 
 
0 #4 Българския шоп 2009-11-25 09:00
За Лордо: "След време, - след уволнението от СО "МАТ" на Б. Б.-Бец, той си спретва своя идентична фирма (чуждестранна), като натъпква в нея отбор служители от Държавна сигурност и следствието: ген. М. Михайлов, подп. С. Спасов, полк. Андрей Русинов, Тома Илчев, следователят от Главно следствено Тончо Тончев..." цитат от истинската Лювба Манолова.
Цитиране
 
 
+1 #3 Българския шоп 2009-11-25 08:55
Ех Лордо, ти изглежда не знаеш, че 80% от постоянно живеещите в САЩ са бивши "партократи-бизнесмени", "ченгета- бизнесмени", мутри и техните отрочета, защото САЩ не екстрадира. Там си живеят на топло в ЛА, Чикаго и се опитват да умножат откраднатите от България пари. За разнообразие има няколко талантливи бивши студенти, станали учени, няколко честни емигранти,но те са останалите20%
Цитиране
 
 
+3 #2 Лордо 2009-11-24 21:20
Шопе случайно да си забелязал, че искат да отзоват посланика ни в САЩ заради допуснати нарушения при изборите и дали дървената ти глава ще включи , че той е бил доста преди изборите там за да може да е извършил нарушения. А дали пък няма да щракне нещо в главицата ти и да се замислиш защо тия "комунистически ченгета" и български граждани живеещи в САЩ скочиха да защитават посланика.
Цитиране
 
 
+2 #1 Българския шоп 2009-11-24 13:49
И гаргите в София знаят, че назначените, няколко дни преди изборите, посланници са близки идейни и политически приятели на Гоце Първанов и Станишев или просто казано ченгета. Само "разследващите журналисти" от сайта не го знаеха и се учудват, че новата власт не иска да работи със саботьори. Между другото ЕС "случайно" не го покани Гоцето на тържествата в Берлин, защото Европа празнува края на комунизма с дисидентите, а не с агентите. Драги "новинари" започвате все повече да намирисвате на купени или иначе казано "платени мадами".
За ваша информация, при разговори между министри на външните работи, се прецизират основните теми, които след това се обработват на правителствено и експертно "ниво" (русизъм, влязъл в БГ речника).
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене