Освободен или пуснат от похитителите е Румен Гунински?

Отвлеченият преди повече от месец студент Румен Гунински е освободен, съобщи днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в предаването на бТВ „Тази сутрин”. Според казаното от Цветанов, освобождаването е станало около 20.00 часа снощи в района на стадиона в Елин Пелин. Момчето е в добро здравословно състояние след шока, научи „Хроники” от източник от Прокуратурата и се възстановява от преживяното.

„Преповтаряне на почерка на похитителите е налице, върви хипотеза, че една и съща група извършва тези отвличания” – обясни Цветанов пред зрителите на предаването „Здравей, България!” на Нова телевизия.

Час по късно след думите на вътрешния министър стана ясно, че момчето е било накарано да лежи на земята по очи, докато похитителите се отдалечат от него. Стана известно и че Гунински не е бил освобождаван, а пуснат от своите похитители и казаното от Цветанов не отговаря на истината. Преди да бъде пусната жертвата, откупът бил платен в горичка зад игрището, съобщи информационна агенция БЛИЦ на своя сайт.

http://www.bulpress.net/news/article/64956

Друга версия от източници от МВР, която бе разпространена в сутрешние часове бе, че преди няколко дни е бил платен откупът за студента и затова в неделя вечер похитителите са го пуснали.

Трета версия излезе в сайта http://botevgrad.com/. Според нея, момчето е било изхвърлено от бавно движеща се кола малко след 20 часа в неделя вечер, на пътя между Елин Пелин и село Григорево. Тази версия се допълни от непотвърденото съобщение, че бащата на отвлечения Румен е платил за живота на сина си откуп от 1 млн лева.

„Няма нещо, което би могло да се каже като ново от снощната новина, че Румен Гунински е при близките си. Момчето е в добро физическо състояние, при близките си е. За нас беше важно той да бъде върнат жив и здрав на родителите. Това каза в предаването на бТВ „Тази сутрин” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. В предаването на Нова телевизия „Здравей, България!” министърът избегна отговора на въпросите: дали е бил платен откуп за Румен от близките му, както и дали студентът е освободен или е пуснат от похитителите заради платен откуп.

„Всичко за случая „Гунински” ще бъде предоставено за широката публика. Знаете, че МВР полага максимум усилия, за да се справи с този вид престъпност, така че аз не бих се ангажирал да споделя каквото и да е, защото това е конкретика от разследването”. Това каза в предаването на bTV „Тази сутрин” Павлин Димитров, зам.-министър на МВР.

„Не, на тази тема, знаете, че не би следвало да има каквито и да било коментари”. Това каза още Димитров по повод въпроса кога е платен откуп за Гунински-младши.

Около отвличането на Румен Гунински, което бе извършено преди месец и половина, посред бял ден, плъзнаха слухове, че го е следила тайнствена жена, която обикаляла около блока, в който живеела майката на момчето.

МВР-министърът и вицепримиер Цветан Цветанов пък остави отворена темата, дали това отвличане има нещо общо с предстоящите избори за кмет на град Правец, тъй като бащата Гунински, който е общински съветник от БСП, бе кандидат за поста.

„Първите думи, като ме взеха, вкараха в автомобила бяха: „Ти нали разбираш, става въпрос - отвличане за откуп” – разказа предишна жертва на отвличане, бизнесменът Киро Киров по Нова телевизия на 21 октомври 2009 година в предаването „Здравей, България!”. - http://www.novatv.bg/bg/videos/view/1418/.

„През всичките тези 17 дни съм си мислел как можа това да се случи, тъй като не съм имал идея да се пазя от каквото и да било – сподели Киро Киров за времето, в което бе в ръцете на похитителите си. – Пътувам сам, карам си колата сам, нямам охрана... Сега имам охрана, не съм и помислял, че може да се случи такова нещо...

... Или има политически привкус, или става въпрос за пари – предположи Киров в студиото на „Здравей, България!” след отвличането на младия Гунински... подкуп поискаха след няколко дни, само те могат да разкажат защо – вероятно има нужда от някаква подготовка. Поискаха телефон на сина ми...

... След единствения разпит, който ми направиха ме попитаха дали искам да ми съобщят резултатите – аз казах – да...”

След този първи разпит – Киро Киров не е бил викан или разпитван повече.

Тампони на очите, превръзка, качулка върху главата – всичко това не дава възможност на жертвата да види похитителите си. Притискат отвлечения до пода, в колата, ръцете му са с белезници, с какво и защо е бил бит Киров докато се е намирал в ръцете на похитителите, той нямаше обяснение.

Полицейски униформи, предупреждания от рода на „Внимавай какво говориш, защото ние ще разберем!” – всичко това навежда отвлечения Киро Киров на мисълта, че похитителите му имат вътрешна информация и връзка с полицията.

Има ли списък с хора, които са платежоспособни, по който да се извършват отвличанията – това е въпрос, който все още няма своето обяснение или разкритие.

Бизнес с отвличания, или похищения на предварително определени, платежоспособни хора от бизнессредите – каква е точно причината, за да се тръгне в определен момент, към отвличане на определени хора.

След плащането на откупа, Киро Киров е бил веднага освободен.

Съветът на Киров към близките на отвлечения Гунински, за да спасят сина си беше: „Трябва да платят!”.

Финансирането на похитителите според Киров означава свобода. Затварянето на сметките на роднините, е равносилно на призива: „Дайте да убием отвлечения!” убеден бе бизнесменът след преживяното.

„Плащането на откуп е единственият начин да бъде спасено това момче!” заяви Киров в студиото на Нова телевизия.

Плащане на откуп, който ще финансира бандата, за да извърши други похищения и се дооборудва с най-модерни технологии, или другият вариант е: да не се плащат никакви пари и така да се пресече този вид престъпност.

Кой е правилният начин на поведение на близките на жертвата. Ако има нормално функционираща държава, професионално работеща полиция, специалисти по отвличанията, внедрени хора в бандите, тогава може да се рискува със блокиране на банкови сметки на близките на отвлеченото лице, но пак трябва да се иска мнението на семейството на жертвата.

„Отстрани е много лесно да се каже” – обясни своята позиция по освобождаването на похитената жертва спасеният бизнесмен Киро Киров. - На мен не ми казаха нищо.... на сина ми са казали, че трябва да се плати. Единият път са изпратили гривната ми, другият път – снимката ми – спомни си Киров дните, прекарани при своите похитители. – Един път са се обадили по телефона, че съм жив, тъй като синът ми е имал съмнения, че може да се поискат парите, а аз да не съм жив...”

Увеличени наказания за отвличания, или затваряне на сметките на близките. Трети вариант бе да се приемат в закон и двете мерки. Това бе сред предложенията за предотвратяване на отвличанията на хора в България.

Аргументът на тези, които държат сметките да се затварят, е че в Италия тази мярка е спряла отвличанията. Но дали приемането на такъв законодателен текст е станало причина за убийства на отвлечени – това никой не коментира.

Най-лесно е да се приемат законодателни инициативи, но дали те няма да доведат до умъртвяването на отвлечени хора? Не трябва ли преди да се дискутира и прибързва с приемането на законни мерки за превенция на този вид тежко престъпление срещу личността, да се сложи ред в държавата - чрез съответните служби и структури, чрез професионализма на така наречените борци срещу организираната престъпност.

20 години бяха системно и целенасочено унищожавани структури за борба с организираната престъпност, много от работещите в тях бяха натирени на улицата. Борбата с отвличанията и ефективното й противопоставяне в България, се случва единствено от телевизионния екран в чуждите сериали. Там чуваме и виждаме за лаборатории, в които се изследват микроскопични следи от местопрестъплението, там работат с огромна база данни за бизнес, адресна регистрация, банкови сметки и движенията по тях, в сериалите единствено виждаме как специално обучени агенти влизат в база данни за архитектурни проекти на сгради и инфраструктура, научаваме за професионалната квалификация, интереси и идентификация на отделни граждани – къде, кога с кого и какво са учили, как и къде са живели или работили.

Това за България е фантастика. За да стигнем някога до тези професионални висоти, ще трябва да мине животът на няколко поколения. Ще трябва да минат десетилетия.

Отвличанията, побоите до смърт и нападенията с киселина, или основа са от прерогативите на организираната престъпност и представляват част от тежките престъпления срещу личността.

В същото време няма никаква отчетност къде, какви количества се съхраняват от киселини или основи, кой внася и кой, къде съхранява тези количества от тези особено опасни за здравето химикали. Кой и по колко, кога и откъде купува въпросните химикали – няма никаква яснота, няма създадена база данни за този вид дейност.

Най-лошото е, че в България няма и нормативна база, която да урежда закупуването, съхранението, продажбата и разпространението на особено опасни химикали и отрови. Оттук и липсва каквато и да било представа как и откъде да се тръгне при разкриване на вече извършени тежки престъпления срещу личността, което да доведе разследващите до следа, къде може да се търси евентуалният виновник.

Тогава как можем да очакваме полицията или звеното за борба с организираната престъпност да работи ефективно, за да залови извършители на конкретни тежки посегателства срещу личността?

Това бе причина тази сутрин вицепремиерът и министър на вътрешните работи да не може да отговори на един обикновен въпрос: освободен ли е похитеният преди месец и половина студент Румен Гунински, или е пуснат на свобода след платен откуп. Цветанов обяви, че това е тайна...

Уточняването на този въпрос няма как да е следствена тайна, а е по-скоро прикриване на безсилието на държавата в този случай на отвличане. В по-късните часове преди обяд стана известно, че Гунински младши е бил намерен от пазач на строителен възел, който подал сигнал до МВР за намереното да лежи по очи на земята момче.

Днес МВР поиска още време за разкриването на това престъпление и извършителите му, но това разкриване няма нищо общо с необходимостта полицията да признае, че в случая е била безсилна и само платеният откуп е причина, да бъде пуснат студентът на свобода.

Така че шикалкавенето и прибързаното приемане на законодателни мерки по отвличанията не са най-добрият ход, който предприе властта.

Основателен остава и въпросът - в случай, че сметките на близките на отвлечен човек бъдат блокирани след извършването на похищение, а държавата е безсилна да реагира адекватно, кой ще поеме отговорността за риска, ако отвлечената жертва бъде умъртвена?

Или на чужд гръб сто тояги са малко?

Има време за усилена работа да се реагира професионално адекватно на всяко посегателство на личността, има време и изработване и влизане в действие на законодателните мерки за стопиране на тези престъпления. Проблемът е да не се впряга каруцата пред коня, защото това би било опасна игра с живота на невинно човешко същество.

Няма неща, които се случват в човешкия живот без причина. Поне това можеха да установят досега разследващите – кой, защо и по каква причина посегна на младия Румен Гунински с неговото отвличане посред бял ден?

Засега е ясно и сигурно едно: момчето не е причина за това похищение, тъй като е твърде младо. По-вероятно е отвличането му да е било удар срещу бизнесинтереси на бащата, или хора от обкръжението му. Има вероятност да е налице и политически мотив. Отвличането в случая е било средство – важно е да се установи какво са целели похитителите: само получаване на откуп, удар срещу бизнесинтереси на бащата на жертвата, удар срещу политическите му амбиции да участва в изборите за кмет. А твърде възможно е някои от горе изброените причини да са били в комбинация.

Властта имаше месец и половина време, за да разследва всяка една от версиите, всеки един от мотивите и досега да е готова с отговор на въпроса: защо бе отвлечен студентът Румен Гунински.

Сега, след като Гунински бе пуснат от похитителите – колкото и време да имат службите на МВР и БОП е ясно, че момчето е живо и свободно благодарение на платения откуп от близките.

Тогава за какво време говорят през половин час от МВР по различни медии? Какво време искат от Прокуратурата? Всички те чакаха месец и половина безсилни да се случи чудо и Румен Гунински да бъде пуснат на свобода.

Далече сме от Италия, за да приемаме у нас, вече действащ там ефективен закон за противодействие на отвличанията...

Половин ден след пускането на Румен Гунински, бащата на отвлеченото момче  отрече да е даван откуп на похитителите. В същото време, градският прокурор Николай Кокинов на въпрос дали е плащан откуп, заяви: „Не е моя работа да коментирам действията на родителите".

Koгaтo една институция peши дa cвъpши нeщo, кoeтo oтлaгa с години, вeднaгa ce пoявявa дpугo нeщo, кoeтo е тpябвaло дa ce cвъpши пpeди тoвa.

Нищо не е така лесно както изглежда. Това ни показва непрекъснато животът.

В България вcичкo, кoeтo зaпoчвa злe - cвъpшвa oщe пo-злe, тъй като бездействието на властите е тяхна отлика и същност.

 

Коментари 

 
+1 #3 Дени 2009-12-01 07:53
Обидно ми е,че министърът нарича народа "публика":( Ние не сме сеирджии,а загрижени за всички безумия,които стават в държавата.Въпросът е КОЙ ще ни защитава от недосегаеми бандити и защо изобщо се насилваме да живеем,да плащаме заплатите на цяла гвардия хора,избрани да ни служат? Не се чудете,че никога няма да всявате респект от когото и да било
Цитиране
 
 
+1 #2 Българският шоп 2009-11-30 18:58
Решението е всички дядки на 65 години и повече, с мутри, на които пише КГБ и ДС, да не говорим за сенилността, от която вече страдат да бъдат пенсионирани, а на тяхно място да се назначат квалифицирани 25 – 40 годишни служители, задължително завършили специалните школи в САЩ, Германия, Франция и т.н, а не "школото в Симеоново". Никакви "синчета, дъщерички, племенници–чки, шурейчета, баджанаци и др." - така наречените "наши хора" в службите. По този начин доста бързо ще се решат проблемите на вътрешната сигурност.
Цитиране
 
 
+1 #1 Българският шоп 2009-11-30 18:49
В България обаче проблемът е, че не дойде демокрацията, защото отсъства най-важният атрибут – правовата държава. Последните 20 години, както и предходните 45, страната се управлява от хора, а не от закони.
Няма съмнение, че днес Европа и преобладаващото мнозинство от гражданите у нас са единни в констатацията си, че България е преустроена комунистическа държава, но не и демократична, защото не се управлява от закона, а от каприза на власт имащите.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене