Присъда за Мирчо Петков - Циганина? Забравете!

На 1 декември делото за източване на Държавния резерв бе отложено за пореден път, този път поради заболяване на един от подсъдимите – Цоло Йотов. И това е поредното разтакаване на съдопроизводството за източване на Държавния резерв, към което са и следствието и делото срещу Мирчо Циганина за източване на 120 милиона лева!

Източени десетки хиляди тонове зърно с пари влезли в джоба на Мирчо, към тях се прибавиха и десетки хиляди тона източено дизелово гориво. Да не отварям дума за намерените в дома на въпросния Мирчо чували с документи с гриф „Секретно” от Комисията за защита на личните данни. Историята е дълга и тягостна, ако не е свикнал човек да чете и слуша за безобразията в родното съдопроизводство.

Сагата за Мирчо Циганина започна преди шест години когато през април 2003 г., в Софийската градска прокуратура /СГП/ постъпва официален сигнал, че Мирчо Циганина и четирима негови ортаци са взели от Държавния резерв 126 000 тона зърно, продали са го и са похарчили парите за „лични нужди”.

Две години по-късно, през февруари 2005 г., сините депутати Йордан Бакалов и Валентин Василев обявиха в парламента, че 16 фирми на Мирчо Циганина са получили от Държавния резерв около 45 000 тона дизелово гориво, което също прадават, а парите изчезват.

На следващата година, на 3 август, при акция на ГДБОП, в дома на собственика на “Бета – Червен бряг”, Мирчо Циганина, в кв. “Малинова долина”, Мирчо е арестуван. При обиска в дома му са намерени чували с документи с гриф “Секретно” от Комисията за защита на личните данни. Уточнявам, че от 2003 г. член на Комисията е ботевградският адвокат на Петков, Станимир Цолов.

Срещу Мирчо Петков е образувано следствие за източване на средства от Държавния резерв за 120 млн. лв. В последните месеци преди задържането му, Петков е водил разговори с Министерството на правосъдието за безвъзмездното предоставяне на недвижим имот, в който да се помещава първият частен затвор у нас!

 

Имало ли е политически чадър над Циганина? Според в. „Банкер”, на 22 август 2006 година, социалистът Румен Петков се е срещнал с посланика на Русия в София - Анатолий Потапов, пристигайки в посолството с кола с официалните знамена на Русия и България, охрана, преводач и прочие. Впоследствие става ясно, че Петков идва на неофициална среща? Разговорът с Потапов имал единствен въпрос: "Може ли г-н посланикът да накара руския гражданин Андрей Смирнов да престане с писането на доноси срещу Мирчо Петков?"

Министър посещава посланик на чужда държава с кола с официалните знамена на Русия и България, охрана, преводач, с искане да не се нарушава личното спокойствие на Мирчо Циганина, роден в с. Койнаре, Плевенска област!

До този момент са подадени сигналите да източване на Държавния резерв от Мирчо Петков, минали са и три седмици от ареста на Мирчо, при който са намерени чували с документи с гриф „Строго секретно”. И нищо!

Малко след задържането му при обиска на дома му, Мирчо Циганина е освободен във връзка с две дела за измама, свързани с източването на Държавния резерв през 2002 г., в особено големи размери. Като че ли дела, свързани с измама в особено големи размери са основателна причина един арестант да бъде освободен!

На 7 август 2006 г., четири дни след ареста на Мирчо Циганина, говорителят на Върховната касационна прокуратура /ВКП/ и ръководител на антикорупционното звено в обвинението тогава, Бойко Найденов иска да се провери защо бизнесменът Мирчо Петков е задържан за кратко и после освободен. Какъв е резултатът от това искане – не е ясно.

На Мирчо не е повдигнато друго обвинение, въпреки водените две дела за измами в големи размери за източване на Държавния резерв и афишираното от него спонсориране на различни политически партии и функционери. Властите се държат, като че ли в дома му е нямало чували с документи с гриф „Строго секретно”?

Междувременно, бившият шеф на Държавен резерв, Димитър Димитров, посочва Мирчо като ръководител на източването на Резерва в размер на 200 млн лева!

По-късно в съда е внесен Обвинителен акт срещу бай Мирчо, по съдът връща делото за допълнително доразследване и едва четири месеца по-късно на делото е даден ход.

Кой е Мирчо Петков, известен още като Мирчо Циганина или бай Мирчо? Цитирам публикация от Медияпул:

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=147077&p=6,  в която се казва:

„Според запознати Първанов ловува в компанията на Валентин Златев, Тодор Батков, Емил Димитров, Манол Велев, Бойко Борисов, Алексей Петров, Младен Мутафчийски и т.н. Предпочитано от президента е ловното стопанство на Емил Димитров в етрополския Балкан "Елен-хънтинг”.

Тази публикация бе отмината с мълчание от всички имена, споменати в нея.

Да вземем само фирма „Езтур”, Емил Димитров и Мирчо Петков – и всичко свръзано с тези имена около Правец.

С всеки изминал ден, след всяка смяна на властта се оказва, че Мирчо Циганина, бившият кадър на Комсомола, собственик на “Бета – Червен бряг”, съдружник и близък по бизнес до ДПС, прочул се с източването на Държавния резерв, е много по-високо в йерархията на лобистите от някакъв си Красьо Черния. Той има връзки с политици от повечето партии в парламента.

Той е в дъното на голяма измама срещу известния Вячеслав Иванков - Япончик и само случайност го спасява от сигурна смърт.

Бай Мирчо завлича и спасителите си, руски бизнесмени с измама, като им взема 12 милиона долара. Срещу тези 12 млн. долара руснаците са получили обратно едва 30 000 лв. и нито един квадратен метър собственост. Остават неизпълнени обещанията за закупуване на плевенската фабрика „Боряна”, за закупуване на резиденцията в Правец на Живков.

Никой от прокуратурата не си прави труда години наред да зададе простия въпрос, откъде и с какви пари Мирчо купува военния завод „Бета”? Къде са източените от мирчо Циганина милиони от Държавен резерв, а не от съседа Генчо, да речем.

Никой не си прави труда да разследва как така преди 17 години, през 1992 г., по банков път, от Русия на Мирчо Петков са били изпратени 1 милион щатски долара, с които той да купи резиденцията в Правец. Петков я купува, но вместо да впише като съсобственост имената на тези, които му дават парите, той прехвърля след време резиденцията на фирма "Финметалс Холдинг". Измама и то класическа, но никой не реагира срещу измамника. Точно обратното: през месец юли 2002 г., в Районна прокуратура - Ботевград е подадена жалба от фирма "Финметалс Холдинг" АД срещу руския гражданин Андрей Смирнов. В нея е заявено, че руснакът и съпругата му ползват чужд имот, без правно основание. Самата "Финметалс" твърди, че е броила 100 000 лева, за закупуване на имота, бившата правителствена резиденция в гр. Правец, като сделката се осъществява, чрез синдика от "Езтур" АД.

По жалбата е образувана прокурорска преписка В-1197/2002 г. с резолюция на зам.-районния прокурор. В хода на проверката се доказва по безспорен начин законното основание за пребиваването на Смирнов  и семейството му в резиденцията, както и това, че действията му не са довели до противоправна промяна в съществуващото фактическо положение. Съдът постановява отказ за оказване на съдействие за влизане в имота на резиденцията на претендиращата за легитимен собственик фирма "Финметалс Холдинг" АД.

Това става повод Мирчо Петков и адвокат Станимир Цолов Цветков, чрез генерал В. В. и с помощта на хора от ДНСП и РДВР - София да предприемат отнемане на имота от Смирнов, като го изгонят силово от него.

В поредица от жалби до прокуратурата и полицията, съпругата на Андрей Смирнов, Мила Максимова описва оказаното насилие над мъжа й, при принудителното му извеждане от бившата резиденция на Тодор Живков в Правец. Протести по този случай са отправени и от Руското посолство. Максимова обвинява Мирчо Петков и Веселин Костов, че със съдействието на бившия началник на полицията генерал В. В., 40 униформени са превзели резиденцията, собственост на Смирнов, и насилствено са го изгонили. От прокуратурата и от Външно министерство отричат да е имало насилствени действия. Проверката срещу полицаите е спирана три пъти, твърди Максимова.

76-годишните родители на Андрей Смирнов, съдружник на Петков, също са пострадали от организирана провокация на Циганина, като освен това са били безпричинно отстранени от полет за Москва.

Старо правило за бандитите е, че когато законът няма как да се пребори, в действие влиза силата. Около изгонването на Смирнов и семейството му в редица български медии излизат редица потресаващи подробности, някои от които ще спомена, тъй като във времето не бяха опровергани.

При акцията по изваждането на Смирнов и близките му от резиденцията в Правец, 40 полицаи нападат и пребиват в 11,00 ч. него и съпругата му, след което, на лежащия три часа на пода, безпомощен Смирнов е поставена в 13,00 ч. успокоителна инжекция под натиска на съдия-изпълнителка от СРС и адвокат Б. Б, въпреки протеста на руснака, че е алергичен. На лежащия на пода с белезници Смирнов, инжекцията въпреки всичко му е поставена от пристигнало от Правец медицинско лице С. П. В резултат на това, състоянието на руския партньор на Петков се влошава, и чак в 19,00 ч. изплашените полицаи разрешават той да бъде откаран в болница. Медицинска помощ му е оказана, според данните в здравното заведение, едва 14 часа след като е пребит от петима полицаи, с което живота и здравето му са били сериозно застрашени. Това е потвърдено по-късно в диагнозата - комоцио.

От преживения ужас Мила Максимова изпада в тежка следродилна депресия, вследствие на която й спира кърмата и 45-дневният им син остава без храна.

Това е много накратко историята на сътрудничеството на българския гражданин Мирчо Петков, известен с прякора си и Мирчо Циганина или бай Мирчо с група руски граждани. Към днешна дата въпросното лице Петков е на свобода, въпреки описаните събития около неговата дейност. Каква е причината за тази свобода, след като по неговото участие в източването на Държавния резерв имаше две дела, а жалбите на руски граждани до Главния прокурор отдавна да лежат на нечие бюро.

Кой от политиците подкрепяше и продължава да подкрепя Мирчо Циганина, кой от изпълнителната власт го пазеше и все още го пази от правосъдието - така и не стана ясно.

Има косвена връзка между смъртта на Ахмед Емин и делото за източването на Държавния резерв, това разказа пред ТВ "Европа" Андрей Смирнов, свидетел в делото срещу Мирчо Петков, известен още като Мирчо Циганина. Според Смирнов, началникът на кабинета на ДПС е знаел за всички злоупотреби, ощетили Резерва с десетки хиляди тонове зърно за милиони левове. Мирчо Циганина е давал милиони на родни политици, за да му осигуряват политически чадър. Мирчо Петков е бил и в дъното на обръчи от фирми на ДПС, присвоили над 200 милиона лева от резерва. За това е знаел и покойният Ахмед Емин, смята Смирнов.

Името на бай Мирчо изплува отново тези дни, когато се появи в много форуми твърдението, че Румяна Желева, днешен министър на външните работи и бъдещ еврокомисар била от близкото бизнесобкръжение на бай Мирчо. В форумите е безспорно едно: връзката Правец, Валентин Златев, Мирчо Циганина, Езтур, депупатът от ГЕРБ, Емил Димитров.

Без спор е и фактът, че все още не е известна съдбата на жалбите на руските партньори на Мирчо Петков.

Не е известно и как един комсомолски секретар на „Главбулгарстрой” в Москва се превърна в милионер в зелено.

Защо преди време в интервю на бай Мирчо, той говори за „Бета-Червен браг” като за „моя завод”? Как и с какви пари го придоби?

Не е ясно и защо Мирчо Петков е на свобода и по извършените от него измами няма действия от страна на Прокуратурата и съда.

Емблематичен е случаят от първите дни на август 2006 г., когато Софийската градска прокуратура не позволи на Столичната следствена служба да привлече Мирчо Циганина като обвиняем по две дела за източването на Държавния резерв и да го задържи за 72 часа. След скандали, траяли цяла седмица, въпросните две наказателни производства срещу Мирчо Петков бяха изтеглени в Националната следствена служба и бяха обединени в едно дело.

Какво е Мирчо Циганина към днешна дата – старото положение след смяна на караула може би?

 

Всичко, което може да се каже за Мирчо Циганина ще намерите в разследването:

1. Защо Главният прокурор Борис Велчев се направи на изненадан за Мирчо Циганина? От 1 до 4

http://www.lubamanolova.info/2009-05-02-10-52-14/2007/744-1-

http://www.lubamanolova.info/2009-05-02-10-52-14/2007/743-2-

http://www.lubamanolova.info/2009-05-02-10-52-14/2007/742-3------------

http://www.lubamanolova.info/2009-05-02-10-52-14/2007/741-4------------

 

Коментари 

 
+1 #4 lili slava 2013-03-24 22:09
Журналистите "услужливо" под натиска на временно изпълняващият длъжността кмет на гр.Правец, са пропуснали информацията, че Юрисконсулт на Мирчо Петков и по-точно на едно от ключовите дружества "Финконсулт ИВ", както и член на Съвета на дирикторите на "Бета-99" е било иминно синчето на кмета-Гергин Нитов.Именно той е обслюжвал всички дружества, чрез които е бил източван Резерва, но въпреки достатъчното събрани от 2004 г. до сега доказателства, срещу същият няма повдигнати обвинения.Не е разпитван дори като свидетел в Съда, макар да е бил разпитван в ССлС.Това е загадка, нали?Според вас, ГЕРБ НЕ СА ЛИ ВЛИЯЛИ ВЪРХУ РАЗСЛЕДВАНЕТО ?
Цитиране
 
 
0 #3 100ян 2009-12-15 05:38
Тук са най стойностните разследвания,за жалост такова ни е правосъдието.Преди изборите живеех с някаква надежда за истинско правосъдие но сега е съвсем друго.Много ми е интересно дали някой от съветниците на премиера не попрочитва нещо от нашите коментари и да разбере че не смедоволни от това което не вършат.Госпожо Манолова продължавайте да ни осведомявате за безобразията които се вършат в милата ни родина,пък да се надяваме че нещо ще се промени и тия ще ги видим в затвора.
Цитиране
 
 
0 #2 Българският шоп 2009-12-05 11:13
ДС никога не е била българска служба, а само отдел на КГБ в България. "Куфарчетата" са само една метафора!
Един откъс: "Полковник Лилов признава, че Юрий Андропов имал свои структури във всяко поделение на системата на МВР, това били така наречените му съветници, и посланикът, в съответното чуждо посолство /в случая съветското - бел. Л. М./, който посланик винаги бил един от представителите в пенсия от КГБ!" (Л. М.)
Цитиране
 
 
+4 #1 Българският шоп 2009-12-05 08:51
Най-после! Това е истинската Люба Манолова! Поздравления и пожелания за продължаване на истинската безмилостна разследваща жърналистика!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене