Среднощна престрелка с полиция прати магистрален бандит в отвъдното

Тази нощ, след престрелка с полицията на моста, при отклонението за Вакарел от магистрала „Тракия” е бил убит мъж, за когото се смята, че е бил член на група за отвличане и магистрални грабежи. Друг член от тази група е успял да избяга. Полицията не съобщи за свои ранени или засегнати от престрелката. На мястото на инцидента са се натъкнали на турски гражданин, който е бил спрян, ограбен и отвлечен от група за магистрални грабежи, след което е бил вързан за дърво и изоставен. Чужденецът успял да подаде сигнал до полицията, въпреки, че е бил закопчан с белезници при изоставянето от нападателите си.

По пристигналите на място полицаи е била открита стрелба от нападателите, на която полицаите отвърнали и в престрелката е бил прострелян в главата един от магистралните бандити, докато се е опитвал да избяга с автомобил. Убитият е бил с маска на лицето и бронежилетка с надпис „Полиция”. Колите, които са се намирали на мястото на престрелката са били надупчени с куршуми и рано сутринта са били вдигнати. Автомобилът на чужденеца е бил опожарен, съобщиха рано сутринта от МВР. На място полицаите са открили цял сак с амуниции, автомати „Калашников”, две радиостанции.

Намереният турски гражданин, който е станал жертва на магистрален обир и физическо насилие е бил много уплашен. При първоначалния оглед на мястопроизшествието и първите признания на чужденеца, полицаите научили, че турският гражданин е бил спрян от кола със синя лампа и униформени маскирани мъже.

Веднага след информацията за нападението, министърът на вътрешните работи, Цветан Цветанов съобщи, че барети и жандармерия са в акция за издирване на съучастника на убития нападател, а жертвата е била заведена за разпит в Национална следствена служба. Краткото интервю, което Цветанов даде рано сутринта бе пълно с противоречиви твърдения и факти. Ето какво каза Цветанов по Българското национално радио в предаването „Преди всички” за инцидента:

Цветан Цветанов: Това, което мога да кажа, че в последните месеци предприехме коренна промяна в организацията на работа, свързана с грабежите на магистралите, и днес можем да кажем, че даде своя ефект тази работа. За наша радост, няма загинал полицай, защото престъпната група, която извърши поредния си грабеж на турски гражданин, минути по-късно, след като колегите бяха след тях, те стреляха срещу полицейския автомобил. Полицейският автомобил е надупчен с автомат „Калашников”. Полицаите, естествено, че реагират на тази стрелба с подобаваща от тяхна страна и лицето, което е карало лекия автомобил „Опел”, е простреляно с рана в главата, като мога да кажа, че лицето при стрелбата е било с маска на главата, дори и така беше при целия оглед, който извършиха колегите...

....

Водещ: За две лица говорихме дотук, загиналият и избягалият. Толкова ли са били?

Цветан Цветанов: Две до три лица.

Водещ: Две до три лица.

Цветан Цветанов: Да.

Водещ: Тоест нямате достатъчно информация за третия...

Цветан Цветанов: В момента нямаме информация за третия, но ние издирваме три – четири лица. В процеса на работа информацията се разширява и продължаваме да работим и за установяването, локализирането и задържането на повече лица от...

...

Водещ: Господин Цветанов, това Групата на крокодилите ли е, която има дълга биография, съдебна и полицейска?

Цветан Цветанов: Дълга биография, дълги спорове, МВР ги хваща, за да ги пусне. Но това, което мога да кажа, че Богровеца, който беше убит тази нощ, Димитър Митрев...

Водещ: Димитър Митрев.

Цветан Цветанов: Да, Димитър Митрев, е част от организираната тежка престъпна група за грабежи на територията на магистралите на територията на страната. Така че сме съпричастни към тези крокодили, за които говоря...

...

Водещ: В интернет, между другото, може да се прочетат много интересни неща около тяхната активност. Те, между другото, и преди няколко месеца са били особено активни. Казахте, че имате коренно различна стратегия, това означава ли, че този полицейски патрул не е бил случаен, а това са били хора на акция, които са следили за тези прояви?

Цветан Цветанов: Разбира се. Всичките полицаи, които днес участваха, те бяха в готовност и в акция от последните няколко месеца от това, което сме създали като организация на работа.

„Говорим за две до три лица”, „издирват се три до четири лица”, „...полицаите бяха в готовност и акция от последните няколко месеца от това, което сме създали като организация на работа...” – така в думите на Цветанов групата е от две до три лица, а след като убиват единият от тази група, полицията се втурва да издирва от три-до четири лица!

Уж полицията била в акция по залавянето на бандата за магистрални грабежи според МВР-министъра Цветанов, а пък чак след като я повикала жертвата – тогава се появила на местопроизшествието.

Кое е вярното в твърденията на министър Цветанов? Разбирам, че при засилената криминогенна обстановка напоследък: обири на трезор, на бензиностация, на турско семейство на магистрала и други подобни почти всеки божи ден – министър Цветанов иска да вярваме, че полицията е знаела и едва ли не – следяла бандитите, но това се оказа поредният популистки мехур на противодействие на организираната престъпност. И нищо друго!

Откъдето и да го погледне човек, в последните дни престъпниците са в акция, а не полицията. То не беше убийство в Бачково, то не беше прострелян мъж в Перник, то не бе намушкан мъж в центъра на София, на улицата, посред бял ден!

Днес сутринта стана известно, че докато на отбивката за Вакарел са обирали чужденеца, маскирани са откраднали оборота на магазин „Фантастико” в Студентски град от близо 2 милиона лева.

Докато полиция и барети търсеха избягалия нападател от магистрала „Тракия”, пак маскирани и въоръжени обраха търговския център в квартал „Люлин”.

Криминогенната обстановка в страната ескалира и това няма как да се отрече – най-малко защото всичко цитирано по-горе се случва в рамките на 24 часа!

Кризата или безсилието на полицията доведоха до тази ескалация на престъпления? В един от почивните дни полицаи за пореден път протестираха – това не даде повод на престъпниците да спрат. Въпросът е: докога полицията ще ни занимава със себе си, вместо да си върши професионално задълженията?

Вярно е, че заплатите на полицаите са малки, вярно е, че работата им не е лека, но също така е вярно, че тези, които се отказват, преминават от другата страна. С опита и информацията си. Преминават от другата страна, защото там се плаща добре, защото тав се работи с високи технологии. Полицаите предпочитат другата страна, защото все още трудно залавят бандити и най вече защото още по-трудно в България съдът стига до присъди за извършени престъпления.

Ежедневно и непрекъснато, много българи пътуват по магистралите на родината. Свикнахме с лошите пътища, но с бандити, в полицейски униформи няма как да свикнем. Може би докато властта се справи с тези банди, ще се приеме от парламента изменение в закона – да не спираме при вдигната полицейска палка на пътя?

„Може ли човек да избегне Злото? – написа Станислав Лец. – Да, спомням си, веднъж избегнах помощта му, и се спасих.”

Дали не трябва да избягваме „помощта” на спиращите ни на пътя полицаи със сини лампи и палка? И така да пропуснем влизането в полицейския бюлетин като жертви на пресъпление?

А как да разберем, че спиращите ни в униформи и с палка, не са истински полицаи? Няма как.

 

Коментари 

 
+2 #1 blag009 2009-12-14 15:31
И как !?!?!?
-Когато редовият КАТАДЖИЯ, глоби бат Бойко, че не си е сложил колана , когато седи на ЗАДНАТА СЕДАЛКА!!!! Подобни примери на Запада с лопати да ги ринеш!!!
Кибик Блаже
ПП.Припомнене си какво стана в Долни Дъбник! Какво прави редовия полицай и ЗАЩО редовия гражданин няма доверие на НЕГО!!!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене