Най-после Министерство на външните работи „призна” и „проговори” за гражданството на българите в САЩ!

Най-после говорителят на Министерство на външните работи на България, Драговест Горанов „проговори” по скандала за отнетото българско гражданство на българите, живеещи в Щатите! В два поредни дни „Хроники” пусна анализи с документи и отправки към статии на колегата Атанас Чобанов и българи в Чикаго, за отнето българско гражданство на българи, живеещи в САЩ, с американско гражданство. Това е станало след прекратяване на Договора за натурализация между САЩ и България преди шест години и половина, и е усетено в родното Министерство на правосъдието чак преди месец!

Как докато Соломон Паси е бил министър на външните работи е бил прекратен този Договор без никой да се усети за последствията?

Защо преди месец, сегашният зам.-министър на правосъдието Жанет Петрова дава писмени препоръки към служба ГРАО и МВР във връзка с прекратяването на българското гражданство на тези наши сънародници – това се опитах да изясня в последните два дни. Отговор от Министерство на правосъдието – не последва.

Зададох и въпроса: кому бе нужен циркът с наказанието на българския посланик в САЩ за нарушения в последните парламентарни избори, след като де факто и де юре, българите в САЩ вече са били с отнето българско гражданство?

Ето какво каза тази сутрин, в предаването на БНТ „Денят започва” говорителят на МВнР по този скандал:

http://bnt.bg/bg/news/view/19677/za_grajdanstvoto_na_bylgarite_v_sa_sht_dragovest_goranov

 

През 1923 г. между България и САЩ е подписан договор, който влиза в сила през 1924 г. Договорът се нарича - Договор за натурализация между България и САЩ. В него има клауза, според която всяка една от договарящите се страни може едностранно писмено да заяви своето желание за прекратяване на договора.

В студиото на „Денят започва" на БНТ, Драговест Горанов уточни какво следва от това.

 

Драговест Горанов - говорител на МВнР:

- Българите в САЩ, които са придобили американско гражданство, продължават да бъдат български граждани. Първо, този договор вече е прекратен, не действа. Ние смятаме, че този Договор не се прилага автоматично, т. е. независимо, че той е бил в сила през този дълъг период от почти 80 години, загубването и придобиването на гражданство не става по автоматичен път. И затова имаме немалко доводи. Първо, през 1995 г. български гражданин, който е придобил американско гражданство по време на силата на този договор, нашият Конституционен съд, след като е разгледал случая, категорично заявява, че този гражданин е с двойно гражданство. Освен това съдът постановява, че Договора, за който говорим дава материалното основание да започне една процедура по придобиване или загубване на съответното гражданство. И в българския закон за гражданството, член 36, категорично се казва, че придобиване, загубване, лишаване от гражданство на българските лица става само с указ на президента.

 

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водещ: Още веднъж, добро утро, от мен, Виктор Николаев. Добро утро на зрителите, които ни гледат и по БНТ 1, но и по БНТ САТ. Това е важно уточнение, защото следващата тема засяга едно притеснение, изразено в доста публикации и коментари в интернет, и в писма до нашата електронна поща за това дали тайно и полека българите в САЩ в опит да бъдат изолирани от правата си на граждани, които да гласуват, губят българското си гражданство, ако са натурализирани американци, ако получат американско такова? Добро утро на Драговест Горанов, говорител на външно министерство.

Драговест Горанов: Добро утро.

 

Водещ: Помолихме ви да се намесите и да се запознаете с този казус, понеже наши сънародници твърдят, че остават без отговор техни молби и запитвания до правосъдното министерство, което по принцип отговаря за гражданството. Какво е положението с прословута спогодба, първи документ всъщност, който сме имали с американците, от 1924 г., че ако бъдат натурализирани и получат американско гражданство, българите губят автоматично българското си гражданство. Каква е тази история?

Д. Горанов: Така, ще се опитам с няколко думи да внеса яснота по този казус. Вие правилно споделихте, че въпросите с българското гражданство се интерпретират и третират от Министерството на правосъдието, докато Министерството на външните работи е натоварено да тълкува и да дава позиции по двустранните споразумения и многостранните споразумения на Република България. . .

 

Водещ: Да разтълкуваме точно този Договор от 1924 г.

Д. Горанов: Наистина през 1923 г. между България и САЩ е подписан договор, много кратък, който влиза в сила през 1924 г., който договор се нарича Договор за натурализация, между България и САЩ. В този договор има клауза, нарочно така прескачам същността на договора, която ще тълкувам малко по-късно, има клауза, според която всяка една от договарящите се страни може едностранно писмено да заяви своето желание за прекратяване на договора. И това го прави американската страна по собствено желание през 2002 г., и 12 месеца след това, както е според договора, 2003 г., този договор престава да действа.

 

Водещ: Тоест не действа това, че ако бъдат натурализирани и получат американско гражданство, не действа условието да загубят българското си. И тези хора в момента не губят българското си гражданство. Твърдите ли го категорично?

Д. Горанов: Момент, аз твърдя категорично, че българите в САЩ, които са придобили американско гражданство, те продължават да бъдат български граждани. Сега ще ви обясня защо? Първо. . .

 

Водещ: Сигурен ли сте?

Д. Горанов: Да. Първо, искам да споделя, че този договор, той вече казах, че е отменен, денонсиран е.

Водещ: Защо стои, извинявайте, че ви прекъсвам, на страницата на Държавния департамент на САЩ към 01.01.2009 г.?

Д. Горанов: Това е работа на Държавния департамент. Този договор, казах ви, имаме всички документи, е прекратен. . .

 

Водещ: Прекратен е. . .

Д. Горанов: . . . е не действа, да.

 

Водещ: Това, че стои на страниците, какво означава - пропуск на американската страна да го махне?

Д. Горанов: Да. Това трябва съответно ние да ги. . .

 

Водещ: Ще ги помолите ли по някакъв дипломатичен път. . .

Д. Горанов: Разбира се.

 

Водещ: . . . да го махнат, защото хората са изпаднали в огромни притеснения в Щатите?

Д. Горанов: Разбира се. Това ще го направим. Но искам да споделя нещо повече по същността на договора. Ние смятаме, че този договор не се прилага автоматично, т.е. независимо, че той е бил в сила през този дълъг период от почти 80 години, загубването и придобиването на гражданство не става по автоматичен път. И за това имаме не малко доводи. Първо, искам да кажа, че през 1995 г. български гражданин, който е придобил американско гражданство, забележете, по време на силата на този договор, нашият Конституционен съд, след като е разгледал случая, категорично заявява, че този гражданин е с двойно гражданство.

 

Водещ: Тоест не си губи?

Д. Горанов: Той не си губи. Освен това съдът постановява, че договорът, за който говорим, той притежава, той дава материалното основание да започне една процедура по придобиване или загубване на съответното гражданство. И в българския закон за гражданството, чл. 36 категорично казва, че придобиване, загубване, лишаване от гражданство на българските. .. на лица, които го притежават, става само единствено с указ на президента.

 

Водещ: Тоест единствено президента, ако поименно всички, всички българи в Щатите тръгне да им отнема гражданството, само тогава има опасност те да не могат да гласуват или да загубят земите на дядо си примерно. . .

Д. Горанов: Да, това е така. Продължавам в този ход на мисли. Този договор, пак казах, дава материалното основание, примерно, ако български гражданин реши да се откаже от българското си гражданство, този договор му дава материалното основание да започне процедура пред нашите власти в Министерство на правосъдието в един момент да прекрати своето гражданство.

 

Водещ: Добре, това е друга хипотеза, да чуем обаче две мнения. ..

Д. Горанов: От Министерство на правосъдието казах. . .

 

Водещ: . . . ама ето, те са се позовали на този договор? Откъде накъде, нали казвате, че не важи.

Д. Горанов: Не, категорично казвам, нашата интерпретация, посочих ви правните основания, има решение на Конституционния съд. Също така мога да продължа и в тази посока, една секунда, да продължа в тази посока. От много години държавата е създала специална институция, която се нарича Държавна агенция за българите в чужбина, която се занимава, тя се грижи за тези хора. А да не говорим, че при настоящето правителство има и министър, който отговаря за. . .

 

Водещ: Божидар Димитров.

Д. Горанов: . . . връзките между България и. . .

 

Водещ: Към тях ли да се обърне Райна, чиято малка дъщеря тук властите. . .

Д. Горанов: Да.

 

Водещ: . . . не искат да бъде българче?

Д. Горанов: Да, категорично трябва. . .

 

Водещ: Вие твърдите, че нямат право да отказват с такива основания.

Д. Горанов: В Министерство на външните работи смятаме, че този договор следва да се тълкува в тази посока - че те са български граждани, не са загубили. . .

 

Водещ: Надявам се да има синхрон в тълкуванието, защото вие го тълкувате по един начин, те си позволяват да не дават гражданство на това детенце, което. . .

Д. Горанов: Сега, нека първо да видим и какво ще каже другата страна, тъй като не рядко попадаме на случаи, когато при подаване на документите комплектът е непълен. . .

 

Водещ: Има някакви неточности.

Д. Горанов: . . . и неточен и поради това се получава този отказ. Бързам да се обърна специално към нашите сънародници в САЩ и в другите държави. В САЩ имаме три генерални консулства, едно посолство. Моля ви, обръщайте се към тях директно, писмено, тъй като те са институциите, които са упълномощени и които ще дадат най-компетентен отговор по всички въпроси.

 

Водещ: Дано да не изхвърлят чувала с жалбите. Това в кръга на шегата. Трябва да приключваме. Българите в САЩ са все още и ще бъдат български граждани. . .

Д. Горанов: Български граждани.

 

Водещ: . . . твърди Външно министерство. Ако някакво друго министерство, българско, като това на правосъдието, не изпълнява това тълкувание, това вече е проблем, пак е проблем.

Д. Горанов: Смятам, че се изясни въпросът.

 

Водещ: Благодаря ви. Драговест Горанов.

Д. Горанов: Благодаря и на вас.

 

Кратък коментар

Българското министерство на външните работи твърди, че действието на Договора за натурализация между САЩ и България е прекратен, но сънародниците ни са си български граждани. Нещо като състояние на „полубременна жена”, т. е. няма действат Договор, но и без него сънародниците ни продължават да са български граждани! Без да има действащ Договор – сънародниците ни в САЩ не са загубили хправата си на български граждани!

Ами тогава какви ги пише зам.-министъра на правосъдието, г-жа Жанет Петрова, какви указания дава тя в цитираните от нас документи?

Във връзка с казуса за българското гражданство на нашите сънародници, живеещи в САЩ, зам.-министърът на правосъдието Жанет Петрова цитира на едно запитване до дирекция „Международно право” на МВнР, с което е искано изясняване на статуса на прекартения Договор за натурализация между България и САЩ. Оказва се, че още миналата година, по времето на външния министър Ивайло Калфин, дирекция „Международно право” на МВнР е уведомила дирекция „Българско гражданство” на Министерство на правосъдието, че Договорът за натурализация между двете държави се счита за прекратен още в средата на април 2003 година, и за българската държава е възникнало международноправното задължение да признава на натурализираните в САЩ български граждани американско гражданство, и същевременно да се счита по отношение на тези граждани, че са загубили предишното си, т. е. българското си гражданство!

Това е отговор на запитване на дирекция „Българско гражданство” на Министерството на правосъдието, който е даден от дирекция „ Международно право” на МВнР. Тогава за какво говори днес говорителят на МВнР? Защо „прескочи” този документален факт за ведомството, което представлява?

Някой е за наказание, някой е за уволнение – въпросът е кой ще го направи. Или и този скандал ще отмине без последствия? Може би Румяна Желева ще изтича във Вашингтон инкогнито и ще подпише друг Договор за натурализация между България и САЩ? За да замаже скандала и очите на сънародниците ни?

Как ще се оправи тази абсурдна международно-правна бъркотия – с успокоителни интервюта няма да стане.

Е, имат ли сънародниците ни в САщ българско гражданство или нямат? И ако имат докога ще го имат, защото Договор за натурализация между двете държави – липсва в правния мир?

И най-накрая: за започване на каква процедура по придобиване или загубване на съответното гражданство говореше днес сутринта Драговест Горанов? Не се ли пристъпва към започване на подобна процедура, след като налице са юридически основания за това, например междудържавен договор? А такъв засега между България и САЩ липсва.

 

Коментари 

 
0 #5 Българският шоп 2009-12-20 17:45
Хайде Стояне, обясни на простите българи, имащи две, три гражданства, как стои въпроса със Щатите. Много хора очакват твоето квалифицирано обяснение по въпроса!
Цитиране
 
 
0 #4 Стоян 2009-12-19 02:43
Пълни глупости шопе, абсолютно не си в час по въпроса!!!!!!!! !!!!!
Цитиране
 
 
0 #3 Павел 2009-12-18 03:27
Проблемът е обратен на тълкуванието ви - хората си губят гражданството през времето, когато договорът е бил валиден,т.е. до 2003 г. След 2003 г. вече няма проблем с двойното гражданство. Това тук: "за българската държава е възникнало международнопра вното задължение да признава на натурализиранит е в САЩ български граждани американско гражданство, и същевременно да се счита по отношение на тези граждани, че са загубили предишното си, т. е. българското си гражданство" е точно обратното - не е "възникнало", а е прекратено това задължение на България.
Цитиране
 
 
-1 #2 Българският шоп 2009-12-17 21:17
Знаете ли как се придобива американско гражданство по натурализация – като официално подпишеш декларация, че се отказваш от българското (френското, немското, английското и т.н.) или това, което си имал преди това. Двойното гражданство не се допуска по американското законодателство . Когато ставаш американски гражданин се отказваш да бъдеш какъвто и да е друг! Друг е въпроса, че повечето българи си спестяват 800$ и 200 лв., изисквани от американските власти, за да информират писмено БГ , че съответния човек е станал американец и да изискат от БГ властите да издадат указ за отнемане на БГ гражданството. Това е суровата и непреодолима истина !
Цитиране
 
 
0 #1 Atanasov 2009-12-16 15:03
Сънародниците ни в САЩ може и да нямат българско гражданство,
но в България им издават лични
документи като на български граждани!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене