Само за 24 часа властта пребори отвличанията!

Не всички 25 задържани за подозрения в съпричастност към бандата за отвличания, по време на щедро раздуханата спецакция на полиция и прокуратура ще бъдат изправени в съда. Причина затова е липсата на годни доказателства, които да издържат по време на делото. Това съобщи рано следобяд Българското национално радио и по-късно наш източник от Прокуратурата потвърди. Очаква се срещу някои от арестуваните да бъдат повдигнати обвинения, а за повечето от прибраните да бъдат определени парични гаранции.

Участие в 12 от общо 19 отвличания заподозря още при арестите полицията за задържаните.

Утре в Софийския градски съд ще се гледат исканията на прокуратурата за постоянното задържане на ядрото на групата за отвличания. Тогава се очаква да станат ясни и основните доказателства, с които разследващите разполагат срещу тях.

Само за 24 часа и масирана полицейска акция под кодово название „Наглите”, в няколко града от страната, в София, Враца, Монтана и Велико Търново, полиция и барети заловиха 25 души, които са били задържани. Извършени са били обиски, известни са станали лидерите на организираната група за отвличания, осигурени са доказателства и свидетели съобщиха вицепремиерът Цветан Цветанов, премиерът Бойко Борисов и Главният прокурор Борис Велчев.

С тази операция държавата отвърна на удара и се опитва да постави край на наглите отвличания извършващи се през последните години в България, заявиха високопоставени политици и служители на МВР.

„Имаме къщите, и доказателства-ДНК, че там са рязани уши, пръсти, кръв на жертвите, свидетели, които показват и обясняват как точно е станало, от самата група” - заяви във всички централни новинарски емисии премиерът Бойко Борисов. - Те съвпадат с това, което преди това жертвите ни бяха казали... бие му инжекция, дава му хапчета, слага му памук, реже му пръста по същия начин и жертвите го обясниха "

Къща в Софийско село с шумоизолирана стая и забита в стената ножица, с която бе изказано предположение, че са рязани части от телата на евентуалните жертви на отвличания. Това показа видеозапис, разпространен от МВР в късните часове снощи и препредаден от Нова телевизия.

http://www.novatv.bg/bg/videos/view/2047/

„Вече имаме установена още една къща, където по всяка вероятност лицата от последните две отвличания са били там. – похвали се пред тв-камерите и МВР-министърът Цветан Цветанов. – Това, което мога да кажа е, че наглостта и агресивността им е стигнала до такова безобразие, че дори са започнали да оборудват втора стая, която да имат на разположение, което означава, че може да се получи ситуация – те да отвлекат един и може да има втори...”.

Тарторите и основните играчи са осъждани за магистрални, домашни грабежи в страната. Някои от тях са известни автоджамбази. Имат осъдителни присъди. Културиста е освободен предсрочно и е бил на облекчен режим в затвора по-рано.

Справка в съда уточни, че предсрочно освобождаване се разрешава, когато има налице основания за това и се прави по разпореждане на съда.

„За нас е важно, когато бъдат установени подобни престъпни деяния от такива лица, те да получават и съответните осъдителни присъди" – побърза да коментира и предначертае бъдещите дела Цветан Цветанов.

„Браво на МВР! – заяви бизнесменът Киров Киров, който също бе отвлечен преди време и пуснат след платен откуп. – Дано да не е кьорфишек!”

Гунински-баща, чийто син бе похитен и 40 дни в плен, бе далеч по-сдържан и изрази съмнение, че неуловимата банда за отвличания е била задържана, и вече е установено безспорно, че това е точно тя.

„Не знам дали те отвлякоха сина ми... Не съм сигурен дали хората, които са арестувани като група за отвличания са точно тези, които похитиха сина ми”, изрази съмнение пред “Блиц”, още в деня на арестите, Гунински-баща. Изявлението на бизнесмена от Правец ве дадено веднага, след като бе разпространена новината за арестите на лица, заподозрени в участие на отвличания.

Властта бе доволна...

“Те ни провокираха с няколко грабежа в един ден, ние днес за “Полицай на годината” им отговорихме, задържайки 25-ма души досега. Смея да твърдя, че с безспорни доказателства, те са процесуално заковани”, обяви министър-председателят Бойко Борисов едва сдържайки радостта и гордостта си.

“Поздравявам колегите с днешната операция, но това трябва да ви е за последно. Не чакайте някой да ви свърши работата. От вас очаквам оттук нататък да се справяте сами. Колегата Цветанов вече е министър, а не оперативен работник, така че, разбрахме се”, обърна се премиерът към служителите на МВР, присъстващи на церемонията.

Докато акцията все още продължаваше, хора от МВР съобщиха, че разследващите разполагат със свидетели, доказателства, вътрешен човек, и поясниха, че акцията била предприета след месец и половина задълбочени анализи. Поведение, твърде нетипично, след като издирването не бе приключило. Тепърва се издирваха още четири лица, чийто портрети бяха пуснати в медиите. Към необяснимата бъбривост и хвалби на политиците, по полицейската акция се прибавиха, и редица противоречиви твърдения, които хвърлиха в недоумение както юристи, така и магистрати, бивши спецполицаи, и набедени за престъпници лица.

Те ни провокираха – ние им отговорихме – какви би трябвало да означават тези думи на премиера, не е ясно.

„Не чакайте някой да ви свърши работата” – обръщението на премиера към МВР-служителите ясно показа, че до началото на акцията „Наглите” полиция и ГД „БОП” не са си вършили работата, а други хора са правили задълбочени анализи.

“Беше безкрайно несправедливо да се подценяват възможностите на българската полиция”, каза Велчев. Той посочи, че макар и със закъснение, но и в резултат на много дълга работа е бил постигнат много добър резултат. Но кой е подценил „несправедливо” възможностите на българската полиция, освен отправилия им строга забележка премиер?

Докато траеше акцията, Главният прокурор коментира, че намерените и иззети доказателствата са достатъчно солидни и прокуратурата ще ги представи, когато съдът гледа мерките им за неотклонение.

Смущението от тези два факта ще отмина без повече коментар, тъй като последвалите изявления бяха още по-абсурдни и необясними...

“Задържаните тази нощ повече никога няма да извършват подобен тип отвличания”, бе категоричен и Главният прокурор Борис Велчев, от което следват два въпроса: дали ли са арестуваните показания, признали ли са докато им слагат белезниците, че са извършвали отвличания и за кои точно си признаха. Кога се събраха доказателства, и то докато акцията вървеше с пълна сила, кога и как тези събрани доказателства за участие в отвличания на задържаните при полицейската акция „се превърнаха” в годни и по какъв начин.

Да не забравяме, че ДНК-тестът на жестоко убитите сестри Белнейски бе разследван с месеци зад граница!

На фона на тези недомислици и то изречени от устата на Главен прокурор – трябва ли да питам има ли смисъл да се извършва предварително производство, да се събират показания и да се проверява годността на доказателства – след като Главният прокурор на републиката заявява на всеослушание, че „задържаните повече никога няма да извършват подобен тип отвличания”? Ами тогава още с ареста, да им бяха прочели по една присъда и хайде в затвора! Както са привили при Сталин хората на Берия.

Пък след това да ни разнасят по Страсбург и да ни съдят да плащаме от джоба си за нарушено съдопроизводство, както редовно ни се случва.

Това ли е разбирането за борба с организираната престъпност? Задържаш криминално проявени, със стари присъди, обявяваш ги за известни на полицията, и може да са били автоджабази, може да са излежали наказанията си, може да са оправдани, или с висящи дела – но като се каже от високо: „Задържаните повече никога няма да извършват подобен тип отвличания” и ги заковаваш на кръста - без пирони.

“Тази престъпна група е най-основната и за нас тя е водещата. Идеолозите на тази група са задържани”, обяви Цветанов.

По методите на действия на престъпната група, които си приличат, разследващите обясниха, че са на мнение, че именно тази е основната група, занимаваща се с отвличанията в България.

За какви разследващи говори МВР-министърът Цветанов, след като налице бяха само мащабна, шумна акция и арести, обиски и изземване на доказателства, събиране на улики? Разследването не следваше ли след това, като процедура - когато се образува прокурорска преписка по съответен случай и която преписка след време, в най-добрия случай завършва с внасяне на Обвинителен акт в съда? Така че извършващите арестите полицаи биха били разследващи, само, ако са същите, които ще поемат и дознанието, което не е възможно според сега действащия НПК, тъй като процедурата изисква, дознател да разпореди арест. А не извършващ арест да е едновременно и разследващ по време на полицейска акция.

Какво се случи в последните 24 часа?

От една страна бе обявено, че са задържани хора от организирана група за отвличания – от друга – задържаните се оказаха: излежали присъди, автокрадци и лидер на наказателни бригади на наркодилъри. Освен това, все още не бяха намерени и арестувани, издирваните братя Милеви – също търсени за отвличания.

При мащабната полицейска акция не бяха задържани нито бивши, нито настоящи служители на МВР - не бяха съобщени никакви данни в групата да са участвали полицаи.

За единия от задържаните, Тони Хамстера бе съобщено, че е работил за Алексей Петров. „Лоялният гражданин” както го нарече премиерът Бойко Борисов.

Кое смущава в проведената акция и появилите се изявления на властта? Задържаните бяха тутакси обявени за членове на група за отвличане, въпреки че нито един от тях не бе арестуван по време на отвличане, при предаване на откуп, или докато групата е държала жертвите си.

"Нашето вътрешно убеждение е, че това е групата, извършила знаковите отвличания през последните две години. Надявам се да успеем да го докажем и в съда", заяви Главният секретар на МВР, Калин Георгиев по повод извършените арести, обски и изземвания.

“Има безспорни доказателства, че това е групата, която тероризираше обществото през последните две години с отвличания”, каза пред медии, в деня на акцията Калин Георгиев. Той отказа да уточни какви доказателства са били иззети по време на операцията с мотива, че има образувано досъдебно производство.

“Според прокуратурата, веществените доказателства, които имаме са достатъчно сериозни, така че можем да сме напълно сигурни, че това е групата за отвличания”, поясни все пак той.

Сериозно ли звучи „според прокуратурата, веществените доказателства, които имаме са достатъчно сериозни, така че можем да сме напълно сигурни, че това е групата за отвличания”? Сигурността по събрани улики, доказателства не се ли доказваше след като те са били намерени и иззети, чрез провеждане на изследвания и тестове в лаборатории?

Сутринта на другия ден след акцията, пред „24 часа” Георгиев обясни: „Факт е, че са намерени биологични следи и ДНК, но е рано да казваме на колко от потърпевшите са”.

Установени две къщи, където се предполага, че са държани похитените, е резултатът от акцията на МВР, съобщи министър Цветан Цветанов.

10 часа след началото на акцията полицията обяви, че е открита шумоизолираща стая със забита в стената ножица, с която вероятно са рязани уши и пръсти. Кой е свързан с тази стая, дали ножицата има следи от кръв на жертвите на отвличания, на които бяха отрязани пръсти и уши – това тепърва ще се наложи да се доказва.

Тепърва ще трябва да се доказва и връзка на заловени криминално проявени с въпросната шумоизолираща стая и извършените отвличания.

Доказани ще трябва да бъдат и банкови сметки и произход на големи суми, мотиви за отвличания, структура на групата и действията й при извършване на дадено престъпление.

За тартори на извършени отвличания висш магистрат съобщи цифрата пет души, а МВР-министърът посочи – от шест до осем души. Съобщена бе и цифра за съпричастност на арестуваните към 12 отвличания.

„Прокуратурата има основание да смята, че тази група е отговорна за няколко отвличания”, категоричен бе главният прокурор Борис Велчев. Но едно е да имаш основание, а съвсем друго – да имаш улики, необорими преки доказателства и стабилни свидетели за пред съда, за да осъдиш конкретни хора за знакови отвличания.

„Задържаните лица представляват нива от цялата престъпна верига” обяви прокурорът Велчев.

И все пак, Велчев е наясно, че едно е оперативна информация, а съвсем друго – неоспорими доказателства и показания на свидетели – коментира източник на сайта „Хроники”.

„Нито един от задържаните не е бил съден за отвличане” – призна зам.-главният прокурор и шеф на Следствието, Бойко Найденов пред Нова телевизия.

В ранния следобед вчера, МВР разпространи фотороботи на четирима души, за които се знаело, че са част от бандата. Текстът пред агенции и електронни медии бе следният:

"Полицията умолява гражданите, които са забелязали някое от лицата от публикуваните фотороботи да купува, продава или наема недвижими имоти в селски райони, както и ако те са били виждани или са пребивавали /посещавали/ във вашето населено място, да съобщят в най-близкото поделение на МВР или на тел. 982 83 63. Анонимността е гарантирана!", се казваше в съобщението на вътрешното министерство.

Броени часове след това гръмна новина, че е разкрита шумоизолирана стая със забита ножица в стената, малко по-късно бе съобщено и за открита къща, където са били държани жертвите на отвличания. Последва друга новина и къщите станаха две, а вечерта Цветан Цветанов вече обяви, че са установени три къщи, ползвани от бандата.

„Това, към което днес /т. е. вчера – бел. Л. М./ вървим като реализация и допълнителните доказателства, които ще бъдат събрани, ще нареди цялостната синхронизация на елементите от тази престъпна дейност", каза Цветанов пред "Фокус".

Нормално ли е да се знаят, нормално ли е да са известни предварително допълнителни доказателства и то преди да бъдат намерени, иззети и събрани?

"Повечето от задържаните лица са познати на полицията", обясни прокурор Бойко Найденов. Познанството на задържани лица, счита ли се за доказателство и съпричастие в престъпление? А наличието на прякори?

Заловени и задържани са 25 криминално проявени лица, излежали присъди, известни с домашни кражби, магистрални грабежи и кражби на автомобили – това се повторяше на всеки кръгъл час от МВР. В същото време все още не бяха и не са заловени, издирваните братя Милеви – с висящи дела в съда за грабеж и убийство, оправдани на две съдебни инстанции. Милеви бяха обявени за издирване, след като при отклонението за Вакарел, в престрелка, два дни преди акция „Наглите”, полицията застреля Димитър Митров – Богоровеца.

Две съдебни решения оправдават Емил и Евгени Милеви, известни като Крокодила и Гейзо. И в двата случая, защото представените доказателства срещу тях са били косвени, а показанията на свидетелите - вътрешно противоречиви и непоследователни. Обвинението се градяло на предположения от типа “струва ми се, че” и т.н., - а по предположения в нито една правова държава не издават осъдителни присъди.

Повече от 24 часа в страната бе демонстрирано голямо присъствие на тежко въоръжени полицаи, барети, както и отцепени за претърсване райони. Коли със сини буркани, както и автомобили на ГДБОП се виждаха на всяка крачка...

Все още в неизвестност е отвлеченият бизнесмен Вене Сотиров, който беше похитен през пролетта на 2009 година. Няма данни и за изчезналия преди години син на Венцислав Стефанов.

Междувременно в парламента...

бе гласувано изравняване на наказанието за отвличане с това за убийство.

„Тази промяна ще накара престъпниците да започнат да убиват заложниците си. Премахвайки жертвата, ще намалят риска да ги разкрият”, коментираха депутати.

Това предупредиха и известни юристи по време на първото четене на поправките в Наказателния кодекс. Парламентът прие правителствения проект, който променя към 90 текста от него. По повечето от тях драстично се завишават санкциите, разширяват се и някои състави на престъпления. Опозицията се обяви против някои промени с аргумента, че поправките са на парче. Известно е, че предните бяха през април, а и престъпниците демонстрират, че не се плашат от санкциите.

„Не може например приготовлението за убийство да е по-леко наказуемо от това за отвличане, колкото и да е чувстително обществото по темата, обясни бившият вътрешен министър Михаил Миков. - Така законодателят не възспира престъпниците от убийство, а ги тика към него, коментира Миков.

Издирват се още двама от „Наглите” стана ясно днес. Още за случая край Вакарел и защо се провали обвинението срещу братя Милеви, които вече няколко дни се издирват и още актуални новини по акцията на МВР и арестите на знаковите фигури – четете утре.

За 24 часа МВР „пребори отвличанията”! Такъв рекорд не е постиган в нито една страна в Европа, Азия или Америка...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене