За крушката и опашката в спецоперацията „Наглите”

„В ДАНС се създаде един уникален хаос. Всеки започна да разпорежда на всеки. При г-н Сертов се носеха заповеди от различни хора, които той подписваше. Тези заповеди предварително не бяха координирани. Подписаха се десетки заповеди, които една на друга си противоречаха. Почнаха да се създават някакви полутайни групи като Хвърковатата чета на Бенковски, които ходеха, вършеха някакви работа, привикваха хора, използваха се оперативни документи без надлежния ред, винаги в НСС е имало ред, знае се кой взема документа, подписва се, връща се и т.н. Започнаха да се привикват колеги не по установения ред, зад гърба на ръководството, прякото им ръководство, да им се поставят задачи, да се казва на тях тази задача ще я изпълниш, но няма да докладваш на прекия си ръководител. ... агенцията бавно и сигурно затъваше... като резултат от тези мои разговори се получи така, че към мен и към тези мои заместници и началници започна да се проявява едно грубо отношение и дори към някои от тях започнаха да се отправят преки и косвени физически заплахи...”

Думите на на Иван Драшков, казани по време на интервю с Николай Бареков. Ще допълня изреченото от Драшков с още малко от разговора в bTV:

„- Добре, ролята на този елитен отряд, 12 души, воден от г-н Велин Хаджолов, каква е била? Групата за задържане.

Първо, не злоупотребявайте с думата елитен. В този отряд няма нищо елитно и аз не съм запознат с неговата дейност, но от приказките на външни хора, които чувам, а за тази година чух такива неща, че косите ми настръхнаха и аз останах с впечатление, че някои структури в ДАНС са работили като организирана престъпна група, защото има редица известни отговорни бизнесмени, които са рекетирани за милиони левове, но за съжаление хората се притесняват и не смеят да се оплачат официално, защото не знаят дали някой ще им обърне внимание и какво ще последва от това. Така че този елитен отряд трябва да бъде разследван какво е вършил. Ако си е вършил перфектно работата, чудесно, но аз считам, че от приказките, които чувам навънка, тази работа не е била най-перфектна, нито най-почтена...

- Казвате, че служители на ДАНС са действали като улични банди, като организирани престъпни групи и че служители на ДАНС са рекетирали за милиони бизнесмени?

- Това са ми го споделяли определени хора.

- Нещо конкретно обещахте да кажете.

- Целта на написването на тази справка беше моят последен опит и надежда, че тя ще стигне до г-н премиера, че той ще я прочете, ще вникне за какво става въпрос и ще вземе някакви действия, за да може да се спре това безобразно съсипване на службата.... Г-н министър-председателят какво направи? Не обърна внимание, предоставил е справката не знам на кого, тя е стигнала до точно тези лица, които се визират вътре, след което справката започна, оригиналът да плува в обществото, а спрямо колеги, към които е имало подозрение, че имат отношение в написването на справката, в службата започна, един тормоз след това е започнал и в тази връзка искам да ви кажа, както казах одеве, че за това нещо има физически бит в сградата на ДАНС...”

„Служители на ДАНС са действали като улични банди”, „някои структури в ДАНС са работили като организирана престъпна група”, „има редица известни отговорни бизнесмени, които са рекетирани за милиони левове, но за съжаление хората се притесняват и не смеят да се оплачат официално, защото не знаят дали някой ще им обърне внимание и какво ще последва от това”...

„Аз и рекет?” Велин Хаджолов, ръководителят на отряд ОСА, който не се оказва секретен, го играе на изненадан.

Друг факт: бившият МВР-министър се срещаше с оперативно интересни лица. Тук имаше подробности, които никой не анализира овреме.

Първоначално от ДАНС /начело с Петко Сертов-бел. Л. М./ съобщиха, че не знаят за такива срещи. По-късно Сертов „си спомни” за такива срещи и изпрати уточняващо писмо на вътрешната парламентарна комисия за срещи на Румен Петков с "оперативно интересни лица". Сертов не назова имена.

Логично идва въпросът: след като Петков се е срещнал с тези лица, които впоследствие се оказаха братя Галеви – защо първоначално Сертов е отговорил отрицателно и какво го е накарало по-късно да „се сети”?

Друг въпрос който не бива да се пренебрегва е: има ли пръст Алексей Петров в тези два отговора на Сертов, след като срещите на Румен Петков с Галеви са били на „негова територия” /на Алексей Петров – бел. Л. М./– къпалнята „Левски-Спартак”.

Освен това: срещата на оперативно-интересни лица с Румен Петков е била записана със СРС-та. Това бе изнесено в пресата. Тук обаче има няколко въпроса: кой е записал СРС-тата, след като срещата е била неофициална? БОП, МВР, ДАНС, частни лица или Алексей Петров?

И освен това: един запис ли е правен или няколко? Защо е записвана срещата след като не е била официална? Само видеозапис ли има на тази среща или съществува и аудиозапис?

Алексей Петров присъствал ли е на срещата или само е дал територия за провеждането й?

Има ли Петров запис от тази среща, след като бе обявено, че СРС-тата били изтрити?

Някой издаде Румен Петков за срещата му с Галеви. Издаде го на ДСБ. Пита се: кой издаде МВР-министъра на Станишев: хората на самия Петков или предоставилия територия за срещата, Алексей Петров чрез свои хора до ДСБ?

Така или иначе – Петков бе издаден удобно на опозицията, за да бъде ударен Станишев.

 

Защо се връщам към тези две събития: интервюто на Иван Драшков и „разкритите” срещи на Румен Петков с оперативно интересни лица?

Поводът са събития от днешния ден и по-точно: специализираната полицейска акция „Наглите”, по време на която един от задържаните бе свързан с Алексей Петров, а малко по-късно твърдението за такава връзка бе оттеглено, за да се върне в публичното пространство, изречено от устата на политик.

Присъствието на Алексей Петров в ДАНС, което, както се оказа много късно е било регламентирано бе свързано с разкритията, че „служители на ДАНС, действали като улични банди”, „ структури в ДАНС, работили като организирана престъпна група”, „има редица известни отговорни бизнесмени, които са рекетирани за милиони левове...”

Става дума за старото ръководство на ДАНС, в което важна роля е играл самият Алексей Петров. Същият, който бе свързан с един от задържаните по операцията „Наглите” и с твърдения на Волен Сидеров, че има трайна връзка на РЗС - задържан по „Наглите” – Алексей Петров. Самият Петров не отрече, че е близък до РЗС, че познава задържания Антон Петров - Хамстера и че влиза в политиката.

 

Защо операция „Наглите” може да се издъни?

Политикът Волен Сидеров обяви, че един от задържаните Антон Петров е събирал гласове за РЗС по данни от ДАНС, и че същият е близък до Алексей Петров...

Това е поредната лъжица катран в кацата с мед, защото от едно изречение на Сидеров, хора на РЗС, Алексей Петров и прочие ще скочат и основателно ще запитат: откъде Сидеров знае за това с какво разполага ДАНС по случая, как така цитира вътрешна информация, която вероятно е и класифицирана? Кой му я е дал, чел ли я е, съобщил ли му я е някой?

Делото по „Наглите” се гледа в съда при закрити врати, заради използването на СРС-та и приказките на един политик надскочиха законовия праг на разрешеното за изявления.

От друга страна: да се подпомага политическа кампания не е незаконно, стига политческата сила да е обявила тази помощ и размера й.

Друг приказливец по „Наглите”, министър Цветан Цветанов заяви публично, че очаква съдът да си свърши работата и да наложи тежки наказания, /присъди на задържаните при спецоперацията „Наглите”. Това е чиста проба намеса в работата на независимата съдебна власт – не, че въпросната съдебна власт е безупречна при издаването на свои решения, но да се предопределя изходът от едно незапочнало съдебно производство е повече от скандал и олекотява работата, свършена от полиция и Прокуратура при залавянето на 25 души по „Наглите”.

Никой не спори, че често съдът излиза със странни от законова гледна точка присъди, но правило е, решения на съда да не се коментират и оспорват. Затова следващата стъпка на недоволни граждани от издадени присъди е съдът в Страсбург. И пак по тази причина, в повечето случаи българските граждани плащат от джоба си присъдите и грешките на родните магистрати.

 

Противоречията по „Наглите”

Съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” на петима от групата на „Наглите”. И петимата са обвинени за участие в престъпна група за отвличания. По думите на единия от защитниците на подсъдимите - обвиненията са за три отвличания в периода от октомври 2007 до декември 2009. От задържаните 25 души при специализираната полицейска акция – 5 са с арест, а останалите 21 са пуснати под гаранция. Два часа продължи закритото съдебно заседание, а подсъдимите бяха доведени в съда под засилена полицейска охрана.

„До тук е ясно само, че има основания за задържане на шест човека от т. нар. група „Наглите”, т. е. за шест човека може да излезе престъпление, което оправдава задържане, но за другите 19 - нищо.” Това заяви в предаването „Сеизмограф” бившата депутатка от БСП, Татяна Дончева. Основанията за задържане са свързани с класифицирана информация, и тук трябва също да се попита: как Дончева се сдоби с такава информация?

Оттук нататък идват въпросите: защо специализираната полицейска акция бе толкова медийно афиширана; защо от 25 задържани само 5 са с арест? Престъпленията като отвличане са твърде сериозни, за да се пускат под гаранция арестувани.

Защо бе това преиграване свързано с самохвалство в медиите – нима полицията и прокуратурата не са съвсем сигурни в крайния резултат и по тази причина преекспонират акцията „Наглите”?

Не е нормално по време и след такава акция – висши полицаи, политици и Главен прокурор да се надпреварват с разкази какво е било открито като доказателства в къщите, където се предполага, че са били държани похитените. Всяко едно,  предварително обявено доказателство служи в бъдещо дело по обвинение за отвличане - по-скоро на защитата, отколкото на обвинението. Доказала го е практиката в редица европейски държави.

Извършители ли са 25-те арестувани при спецоперацията „Наглите” или сред тях има и поръчители? Ако не, известни ли са поръчителите на престъпленията, тъй като медийният шум е в състояние да ги накара да се покрият и обезопасят много добре.

Хора от високите етажи на властта – изпълнителна и съдебна дадоха да се разбере, че имат свидетели по бъдещите дела за отвличания. А свидетелите в България не са защитени по никакъв начин. Глупост или прибързаност развързаха устите на идеолози и ръководители на акцията? Защо се разказваше предварително какво се прави, какво са намерили на местата, указани като помещения за скриване на жертвите от отвличане?

„Имаме намерено ДНК...” Всъщност ДНК се установява с продължително и сравнително изследване – а никъде не чух или прочетох: бившите жертви на отвличания да са придружавали полицейските автомобили по време на акция „Наглите”, носейки в ръка – резултата от своето ДНК!

Дайте да се уважаваме и да не си говорим глупости!

Едно е да твърдиш, че дадена банкнота е от откуп по записани номера, а далеч по-невъзможно е да разправяш наляво и надясно, че още с влизането в дадено помещение си „установил ДНК на жертвите”!

Едно друго съобщение в медиите пък гласеше, че по тялото на един от задържаните са намерили ДНК на Гунински. Пита се: не се ли е мил този бандит, та да къта така ревностно ДНК-то на Гунински, за да го открият полицаите при ареста?

Ще ни се смее Европа, ще ни се смеят от ФБР и Скотланд Ярд... Така през смях и тупане по гърдите не се осигуряват всички необходими преки и неоспорими доказателства за тежки присъди! По-скоро се провалят дела за тежки престъпления.

На пресконференция, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че за 12 от 19-те отвличания, в които са заподозрени задържаните има безспорни доказателства. Не беше ли по-дорбе да се изчака съдът да прецени ккави са доказателствата?

Обявено бе, че има свидетели за отвличанията – това обявиха още докато траеха арестите и обиските. Но има свидетели, които пропяват, за да не останат в ареста, а след това се отказват от показанията си. Съдебната ни практика е пълна с такива случаи. Тогава защо трябваше да се тръби, че има свидетели за извършените отвличания?

„Имаме свидетел, но това не значи, че имаме човек в групата”, обясни завършилият руска филология, главен комисар на МВР, Калин Георгиев. Той призна още, че е правена подготовка за ново отвличане, но за кого конкретно - можело да се говори на по-късен етап.

„При събраните доказателства, няма европейски съд в страна-членка, който да не задържи криминалните лица от групата”, категоричен бе МВР-министърът.

Обявеният за автокрадец Антон Петров – Хамстера всъщност никога не е бил задържан, никога не е бил обвиняван, а още по-малко пък е бил съден и осъждан. Това ли са събраните доказателства? На какво основание Хамстера бе обявен за криминално лице? Та официално той се занимава с охранителна дейност – или официално той работи против кражбите на автомобили, а нелегално – ги краде? Може и така да е, но това трябва да се доказва в съда и то безспорно.

И все пак: защо Хамстера бе обявен за криминален пристъпник? На какво основание? Нима не са достатъчно събраните налични улики и доказателства, та се наложи да се включва и точно Антон Петров – Хамстера, който се оказа по-късно помагач на партия РЗС и близък до Алексей Петров?

Как може да се определи тази грешка, освен като недоглеждане и създаване на повод Алексей Петров, РЗС и прочие да викнат в хор, че ги преследват и репресират политически?

За доказателството – ножица, забита в стената. Както е с кръвта на жертвите по нея. Ако това действително се окаже кръвта на някоя от жертвите на отвличания – то тогава хората, свързани с това помещение, тази къща и въпросната ножица ще се окажат най-елементарни кокошкари. Кокошкари, които дебилно оставят на видно място улики и не почистват след пускането на похитените!

По време на арестите и обиските, така щедро разказвани по телевизии и радиостанции, нямаше и намек за следа от апаратура, с която бе заглушавана полицията при даването на откупа за Ангел Бончев. Къде са компютърните специалисти, къде са компютрите, радиостанциите, мобилните телефони, купищата SIM-карти, къде са стратезите на перфектните отвличания – май не заловиха точно тях...

Обидно е да се приеме, че известните с прецизността си отвличания са дело точно на такива трудно мислещи и немарливи хора. Обидно за гражданството, което чака да се заловят бандитите. Обидно и за полицията, която много дълго време не успяваше да хване конеца, за да разплете историята с похищения на граждани.

Има много наглост в ножицата, забита в стената, но важното е да се разчете правилно за кого е адресирано това послание.

Кокошкарите, които залаваха в акцията „Наглите” кротко лягаха и чакаха да им наденат белезниците. Показа го видеозаписът на МВР. Нито един не оказа съпротива.

 

Междувременно Гейзо се върна, за да го арестуват

Докато траеха фоейрверките по специализираната полицейска акция „Наглите” в родината се завърна един друг, обвинен в отвличания и магистрални грабежи - Евгени Милев – Гейзо. Той бе задържан на границата на ГКпункт Калотина. Въпреки че беше обявен официално за издирване, въпреки че министърът на вътрешните работи го обвини по медиите, че си е създал фалшиво алиби с твърденията, че е извън страната, докато си е бил в България.

Граничарят, за когото имаше съмнения, че му е помогнал, като го е вписал като напуснал страната - бе арестуван. Другият брат Милев, Емил, продължава да се издирва. Обвиненията към братята Милеви се появиха, след като при Вакарел, на отклонението от магистрала Тракия, бе застрелян Димитър Богоровеца, заради отвлечен турски гражданин.

Собственикът на „Опел”-а със синия буркан, с който е бил осъществен обирът на „Тракия”, бе задържан. В него са били намерени 9 мобилни телефона... но тази случай няма връзка с другите отвличания, които бяха наречени знакови. Единственото свързващо нещо е, че гражданството трябваше да се убеди, че го пазят и закрила от бандитите.

В акция „Наглите” бе задържана банда от 25 души. Да се създава група за отвличания от 25 души е безумие – потвърдиха пред „Хроники” експерти, тъй като отделните звена, работещи по едно или няколоко тежки престъпления като отвличанията обикновено не се познават, не са свързани, защото това крие опасност от изтичане на информация.

Обикновено една група следи бъдещата жертва, друга подслушва близките и МВР, трета влиза в системата на банките, четвърта подсигурява прибирането на откупа: от заглушаването на радиовръзките на МВР-честотите, изолирането на предаването на парите /визуално и звуково/ и прибирането им, до успешното приключване на тази най-важна част от операцията около похитеното лице.

Кой от задържаните 25 души към коя от малките групи принадлежи? Подбирането на хора за такава дейност предполага доказване на качества, а фактът, че задържаните непростимо и непрофесионално бяха оставили следи от престоя на жертвите в помещенията, където са държани, говори за нисък интелект на членовете на тези групи.

 

Кой от задържаните е имал добри познания в следенето, кой от тях е имал познания в комуникациите, кой от арестуваните е бил стратегът, мозъкът на всяка една част от сложното престъпление каквото е отвличането на хора?

Медийното преекспониране не помага при невлязло още в съда наказателно производство. Не помага и на защитниците, които се изкушават да „водят” защитата си по медиите. Единственото сериозно и стабилно нещо в борбата с организираната престъпност е събирането на неоспорими доказателства, наличието на железни улики и свидетелствата на лица, които имат гаранция за своята неприкосновеност, и които никой няма да е в състояние да разколебае.

От къде и от кога започна изработването на стратегията по бъдещата операция „Наглите” От думите на Иван Драшков, казани пред Бареков? От двойните игри около оставката на Румен Петков? От афишираното влизане на Алексей Петров в политиката?

А защо за нещо съвсем просто и очевидно, като предаване на секретен Доклад на ДАНС Петров бе оставен на свобода с твърдението, че е постъпил като лоялен гражданин? Това бе чисто и действително, нагло престъпление.

От къде започва борбата с организираната престъпност и къде свършва тя, за да започне политиката? Всичко е пари – и действията на организираната престъпност и политиката. Как се прехвърлят тези пари от едното на другото място – това е въпросът, който 20 години никой не може да разреши. Но ако един ден полиция, съд и прокуратура се справят с организираната престъпност – политиката ще придобие друг облик, ще се облече в законност. Точно това отчайва засега гражданството и европейските партньори – фактът, че връзката престъпност-политика е все още жива, здрава и силна.

Дали политиката има връзка с престъпността? Може и да е така, но трябва също да се докаже. За да бъде преборено.

 

Коментари 

 
+1 #5 blag009 2009-12-22 14:36
До колкото съм чел в пресата "Няма извесна мутра, която да не Е "секретен сътрудник", на някаква служба!!!
Колкото до "...говори за нисък интелект на членовете на тези групи." , ако смятате че полицията ГЪМЖИ от висок интелект...мозе всичко мозе!!!!
Кебек Блаже
ПП.Да не дава господ "Наглите" да не се изроди като "Респект"!!!!!
Цитиране
 
 
+1 #4 Българският шоп 2009-12-21 15:59
"Има един лаф в кръга Монтерей: който не е служил на Държавна сигурност, няма да служи и на държавата." Коя държава??? ДС никога не е била българска служба, а само отдел на КГБ в България. КГБ винаги е имала свои още структури във всяко поделение на системата на МВР, това били така наречените му съветници.
Цитиране
 
 
+1 #3 Българският шоп 2009-12-21 15:48
"Разприказвалият се" в нея не познавал Антон Петров, който израснал в семейство на служители на министерството на вътрешните работи, бил с две висши образования и интелигентен!!! ????. Никакви “синчета, дъщерички, племенници–чки, шурейчета, баджанаци и др“., защото са “наши хора“ в службите. Така доста бързо ще се решат проблемите на вътрешната сигурност. А всички "дядки", с мутри, на които пише КГБ и ДС, да не говорим за сенилността, от която вече страдат да бъдат пенсионирани, а на тяхно място да се назначат квалифицирани 25–40 годишни служители, задължително завършили специалните школи в САЩ, Германия, Франция и т.н, а не "школото в Симеоново".
Цитиране
 
 
0 #2 Българският шоп 2009-12-21 15:47
"Адвокатката на Антон Петров - Хамстера Ваня Траянова. Тя познавала Петров през всичките му съзнателни години по линията на спорта!!!??? По тази линия Хамстера познавал и Алексей Петров!!!" Ето го разсадника на мутрите и ченгетата!!! Все пак някой би трябвало да разкрие една от "мистериите на прехода". Защо ДС раздаде огромни суми на бившите спортисти и така създаде класата на "мутрите"? Явна тайна беше, че всички спортисти бяха на заплата в ДС, МВР и МНО, имаха формални чинове за заплата, но това в никакъв случай не издигаше тяхното "интелектуално ниво", и никак не оправдаваше превръщането им в "дебеловрати бизнесмени".
Цитиране
 
 
+3 #1 Българският шоп 2009-12-21 15:47
"Полк. Начев се похвалил пред приятели, че това е детска работа, тъй като в Школата на КГБ в Москва бил обучаван да заблуждава детектора на лъжата, дори и след яко пиене. "Славните разузнавачи" некомпетентни и тъпи чукундури – учени-недоучени в "школото“ в Симеоново и "школите" на КГБ за "подпомагане" на братските партии, които не бяха заинтересувани да ги научат, а ги оставяха да пият и гонят руските проститутки. Истинските школи на КГБ не бяха в Москва.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене