Нова операция „Наглите 2”? Големият кораб минава...

„Бивши и настоящи служители на МВР са подпомагали престъпните групи” - това каза министър-председателят Бойко Борисов на работен обяд с членовете на Американската търговска камара и посланиците на страните от Европейския съюз, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

"Пет души задържахме, нови. Много добре върви акцията. Веществените доказателства са такива, че съм убеден, че ще издържат в съда", - е казал Борисов. За съжаление служители на МВР, бивши или настоящи, са подпомагали престъпната група... За съжаление групата се разраства. Била е много мощна и добре организирана”, е заявил още премиерът.

Служител от отряда на баретите е бил прострелян в ръката тази нощ, при оказване на съпротива при задържането на гражданина Димитър Лебешковски. Това съобщи в ефира на bTV рано сутринта министърът на вътрешните работи и вицепремиер, Цветан Цветанов. От разговора с министъра на живо бе потвърдено, че през нощта е била проведена специализирана полицейска акция на територията на столицата, под кодово наименование „Наглите 2”.

При акцията са били задържани първоначално четирима души, които според сведения от МВР също са част от основното ядро на групата за отвличания, и са свързани с хората, задържани при първата акция, от 17 декември.

Пети член на бандата полицията продължи да издирва и бе задържан минути преди 12 часа. Съобщено бе също така, че задържаните са криминално проявени и двама от тях са излежали присъди в затвора.

Източник от Прокуратурата съобщи, че се издирва още един, по прякор Сапата. Същото гласеше и неофициална информация, пусната в медиите. Сапата от началото на годината е в неизвестност и има предположения, че вероятно е убит.

При масираната операция на полиция и барети „Наглите 2” стана ясно, че са били претърсени 7 адреса. Установени са били още една къща и гараж, за които се предполага, че са били ползвани за задържане на отвлечените, както и за съхранение и смяна на коли, каза още министър Цветанов.

В събота, след двучасово закрито заседание на Софийски градски съд във връзка с проведената акция „Наглите1”, в ареста от 25 души, с постоянна мярка „задържане под стража”, останаха едва пет, - Антон Петров - Хамстера, Прокопи Прокопиев - Културиста, Ивайло Евтимов - Йожи, Любомир Симеонов - Гребеца, Данаил Димитров – Релето, като и петимата бяха обвинени за участие в престъпна група за отвличания.

На 17 т. г., докато се провеждаше акция „Наглите 1”, на границата бяха задържани Любомир Симеонов – Гребеца и Данаил Димитров – Релето, за които от полицията потвърдиха, че са й известни като автоджамбази. С тях задържаните като „група по отвличанията” станаха 27.

„За 12 от 19 знакови отвличания, извършени през последните две години има безспорни доказателства” – категоричен бе министърът на вътрешните работи Цветанов в очакване да бъдат повдигнати обвинения.

Планът за акцията „Наглите 1” е бил съставен в дома на премиера в Банкя призна самият той, като поясни, че след внимателен анализ той, Цветанов, Борис Велчев и шефът на ДАНС решили да пристъпят към арести. Операцията „Наглите 1” стартирала, след като три часа преди нея един от главните заподозрени – Ивайло Евтимов – Йожи се прибрал в страната.

Добра информация и анализ от 250 страници били в основата на плана за неутрализиране на „Наглите” – обясни Цветанов. Освен това на някои медии бе съобщено, че е бил внедрен в бандата и човек на МВР, който също събрал достатъчно данни, за да се тръгне към задържане.

Въпреки безспорните доказателства за 12 отвличания, по които прокуратурата повдигна обвинения, само две, минаха в съда – тези на Михаил Краус и Велислав Величков, съобщи анонимен източник от храма на Темида.

Според защитничката на Антон Петров, Ваня Траянова гостувала в Нова телевизия, банкнота от 100 лева от откупа на Гунински, намерена в портфейла на съпругата на Петров била главното основание за задържането му.

При задържането на 25-те лица след специализираната акция „Наглите 1”, от МВР бяха убедени, че са налице безспорни доказателства за поне 18 от 19-те знакови похищения, извършени в последните две и половина години. След съдебното заседание, обвинения бяха повдигнати само към петима от задържаните, а похищенията, по които ще трябва да отговарят останалите в ареста - са две. А според анонимни източници от съда – три.

Не е ясно как, след като всички български медии писаха и съобщиха за арестите по „Наглите1”, хора от така наречената банда за отвличания, се върнаха спокойно в страната – при положение, че бе сигурно, че ще бъдат арестувани.

А ето какво казаха в студиото на БНТ и съдия Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите и Красимир Шекерджийски – съдия от Наказателната колегия на Софийския апелативен съд, в разговор с водещия на сутрешното предаване „Денят започва”:

„Нели Куцкова: Но аз пак искам да кажа нещо, което от години повтарям. Това, че някой е арестуван, не значи непременно, че е виновен, и това, че някой е пуснат, не значи, че е оправдан. Както и това, че някой е задържан, не означава, че непременно е виновен и накрая ще бъде осъден. Тази мярка не случайно се казва неотклонение. Да не се отклониш от производството. Мисля, че трябва да кажем нещо ограмотително в случая. Първо, искам да кажа, че ние като граждани не може да не се радваме, когато МВР си върши работата, дай Боже, да си я е свършило добре. Но искам да се спра на един израз „безспорни доказателства”.

Водещ: Аз това исках да Ви питам. От вашата гледна точка, на съдиите, какво означава ясни, безспорни доказателства, понеже в случая бяхме убедени, че за няколко отвличания има такива.

Нели Куцкова: Аз чисто теоретично искам да кажа, колегата е наказателен съдия, но това е принцип в правото. Едно доказателство е безспорно или ако никой никога не го е оспорил, или след като е било оспорено по надлежния ред, то не е опровергано. А тепърва започва голямото оспорване, дай Боже, наистина да са стабилни доказателствата и можем да ви дадем примери много от практиката, при които съвестно са си вършили хората работата, но поради някакъв пропуск в процедурата, част от доказателствата просто стават негодни...

Водещ: И вие сте убедени, че лицето Х е виновник, но не може да го осъдите.

Красимир Шекерджиев: Да, случвало се е, поне на мен ми се е случвало няколко пъти. Но да се върна на доказателствата. Ние не можем да коментираме доказателствата, защото не сме ги виждали. Пак Ви казвам, единственият съдия, който е виждал тези доказателства, е колегата от Градски съд, който е гледал мярката.

Водещ: Добре, един принципен въпрос. За съдиите безспорно доказателство ли е например, ако има ДНК безспорно установено по една ножица, с която са рязани пръсти, имаме липсващи пръсти. Хората, които не са ограмотени в детайли във вашата дейност, но гледат доста филми, обикновено по американските филми финалът е ясен. Имаме липсващи пръсти, имаме ножица с ДНК, имаме кръв.

Красимир Шекерджиев: Вкарвате ме в професионален разговор. ДНК е експертизата, която единствено ще установи, това е дали следите, които са открити по ножицата са от кръв, принадлежаща на едно лице, пръстите не ни трябват. Да, това е доказателство, не може да се говори по принцип. Наказателното право е конкретно, доказателствата са различни и те се отнасят към всеки един случай. А в случая мисля, че не е редно да коментираме доказателства, защото не сме ги виждали...”

Няма да повтарям и изреждам имената на всички полицаи и магистрати, които още по време на специализираната полицейска акция „Наглите1” се упражняваха в категорични твърдения, че са налице безспорни доказателства за съпричастност към отвличания, които със сигурност ще доведат по присъди. С едно заседание – съдът отрезви главите на тези борци с организираната престъпност като от сигурността за съпричастие в поне 18 отвличания – съдът допусна евентуално  съпричатие в три.

От 25 задържани – съдът остави в ареста – 6 души. Съгласно доказателствата. А тези „безспорни доказателства” бяха услужливо намерени в помещенията, където засега се предполага, че бандитите са крили отвлечените. Скъпа писалка, косъм от Гунински, кръв по ножица, забита в стената, следи от ДНК на Гунински по тялото на един от задържаните – човек остава с впечатлението, че похитителите ревниво са пазели улики и доказателства до идването на полицията. Дали, за да не се загуби някои доказателство, или защото възнамерявали да си спретнат музей на отвличанията?

Ако действително всичко с намерените доказателства е така, то защо съдът уважи участие на шестима задържани само в три, от всичките 18 отвличания?

Ако пък наистина в помещенията са били намерени разхвърляни по пода, или на видни места доказателства, то как тези доказателства са се запазили недосегаеми при нахлуването на полицаи и барети?

И още: ако всичко с доказателствата е така, както се разказва от МВР и прокуратура – то тогава твърденията на премиера пред посланиците на страните членки на ЕС, че бандата е била особено опасна и добре организирана не се връзват в реалността, и в случая става дума за група идиоти и немарливи кретени.

Да прибавям ли към фактите на министър Цветанов и този, че задържаният на границата Евгени Милев – Гейзо, когото започнаха да издирват заедно с брат му, след като бе отвлечен турски гражданин на магистрала Тракия, при отклонението за Вакарел – ще има повдигнато обвинение, но не за магистрални грабежи, а за фалшиви печати в задграничния си паспорт? Припомням, че издирването на Гейзо и брат му започна, след като участник около похищението на турчина бе застрелян от полицията, а огромни заглавия в пресата тръбяха за „бандата на Крокодилите” – лидер в магистралните грабежи.

Двама от задържаните са излежали присъди – опита се да впечатли гражданството министър Цветанов след арестите по „Наглите 2”. Ако всеки излежал присъда тръгнат отново да го задържат – затворите няма да стигнат доникъде – коментираха магистрати, - а и излежаването на присъда изобщо не е аргумент за последващо прибиране на топло!

Едно е да искаш, друго е да се случи, трето и четвърто е да можеш, и да успееш – това трябва да бъде записано отвън на Академията в Симеоново.

Едно време питахме нашега – „Плува ли корабче?”. В случая с разкритията на МВР от последните дни направо може да си пуснем „Големият кораб минава”!

Имаше такава песен на Силвия Кацарова...

 

Коментари 

 
+1 #3 Българският шоп 2009-12-23 09:44
След 2001 г. във всички нормални европейски държави съществува и работи "Закон за национална сигурност (безопасност)". В България успяха да измайсторят "Закон за депутатска, партократска, ченгесараска и мутренска сигурност".
Цитиране
 
 
+1 #2 Българският шоп 2009-12-22 17:54
След 2001 г. във всички цивилизовани европейски държави съществува и работи "Закон за национална сигурност (безопасност)". В България успяха да измайсторят "Закон за депутатска, партократска, ченгесараска и мутренска сигурност".
Цитиране
 
 
0 #1 blag009 2009-12-22 14:54
Пъррр, сопри конете госпожо!На времето четох, че в Холандия или Белгия, при безпорни доказателства(о т рода на 2-3 трупа) на един педофил за гавра с деца, имало вълнение в страната, ТЪЙКАТО почти всички срокове по ДЕЛОТО изтичали, и педофила ТРЯБВАЛО да бъде пуснат.Кво прават властите(според мен), ИНСЦИНИРАТ "не починение"(припомене си Качатов в делото "Луканов") и по- БЪРЗАТА процедура е ОСЪДЕН за две години затвор, ииии...АКО и две години не стигнат...май ШЪ си помислят съдиите кво да правят!!!!!
Кибик Блаже
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене