Дянков се спаси от съда, но от себе си – трудно ще може

Опозицията на ГЕРБ може спокойно да проспи мандата – ако някой свали премиера Бойко Борисов, то това ще е финансовия му министър Симеон Дянков и хаотичните му и некоординирани действия, които наблюдаваме откакто кацна на родна земя.

В ранните следобедни часове стана известно от сайта vsekiden, че Министерство на финансите е превело все пак пари на магистратите за Коледа. Лошата новина е, че магистратите няма да могат да ги получат, тъй като електронната бюджетна система СЕБРА не работи. Така отмъщението на човечецът долетял от Америка е в ход, - хем има пари в сметката, хем не могат да ги вземат, хем парите са получени, хем няма за какво да го съдат и ще трябва да си оттеглят иска!

Вторият „бисер” на Симеон Дянков бе, че остави личните лекари без заплати за Нова година и превод имаше само за медицинския персонал в болниците.

Другата „изненада” откъм Дянков дойде с новината, че е поискал оставките на четирима от членовете на Българската фондова борса, за да ги смени с хора на кръга „Капитал” на Иво Прокопиев. Така от БФБ при положение, че Борсата излиза с печалба, ще трябва да си отидат: Виктор Папазов, Бистра Илкова, Андрей Пръмов и Тодор Брешков. Не е незаконно, но...

Сайтът vsekiden съобщи, че предложеният за член на ръководството на БФБ, Петко Шишков е бил главен редактор на в. “Капитал”, както и акционер в инвестиционния посредник “Булброкърс” на бизнесмена Иво Прокопиев.

Представители на корпоративни интереси влизат да защитават интересите на държавата? Остава да наблюдаваме как точно ще се случи.

Вчера, на 28 декември по адрес на министър Дянков дойдоха две новини:

Първата, че Съюзът на съдиите му иска сметка за парите, които той не преведе на магистратите въпреки че имаше решение на Висшия съдебен съвет.

Втората новина дойде привечер, когато бе съобщено, че над 500 съдии, прокурори, следователи и административни длъжностни лица в съда са подали иск срещу Симеон Дянков заради отказа му да им преведе парите за гласуваните от ВСС коледни бонуси. Освен, че с това свое действие, което е всъщност бездействие, Дянков на практика е извършил престъпление по служба, магистратите са изразили  недоволството си и от намесата на изпълнителната власт в независимата съдебна власт.

Освен този Иск, ако се спазваше Законът в България, редно бе и Прокуратурата да заведе проверка и повдигне обвинение срещу Дянков, но тъй като Прокуратурата реши да стои настрана и да запази своята импотентност – Дянков бе пощаден от наказателно преследване.

Няма да коментирам дали е в полза на отчаяната борба с престъпността да се унижава и мачка съдебната власт, няма да коментирам и дали някой си, дошъл от някъде си върши добро дело като демонстрира сила точно пред българските магистрати. Определено поведението на Дянков няма да е в полза на бъдещото дело за отвличания, което се очаква да тръгне срещу задържаните от полицаите и баретите по план на вътрешния министър Цветан Цветанов.

След като се разправи с магистратите стана ясно, че не са преведени и парите за личните лекари и здравните специалисти в болниците и то пари от възнаграждението за месец ноември! От този скандал болниците не можеха да изплатят консумативите си освен заплатите на своите служители...

Като причина за това забавяне бе съобщено, че от НЗОК чакали одобрението от Министерство на финансите в София, за да пуснат парите. Накрая, както вече е известно парите бяха пуснати, но само за болниците, неи за личните лекари.

„Държавата дължи около 700 млн. лева на строителни фирми за неразплатени проекти и поръчки на ведомствата”. Това каза председателят на Българската строителна камара и шеф на "Главболгарстрой" Симеон Пешов. Близо една трета от тези задължения са към фирмите за пътна поддръжка и зимно почистване.
Очаква се до края на м. март догодина строителните фирми, които не са получили 700 млн лева от държавата, да получат превод от поне 200 милиона лева. А това са пари за вече свършена работа от фирмите, и средствата са необходими, за да покрият фирмите заплатите на служителите си, осигуровките им, и други належащи плащания.

По думите на Дянков, парите щели да дойдат от събраните в първите месеци на 2010 г. данъци и акцизи – нещо като от умрял – писмо.

„Най-големите длъжници на здравната система са фирми от браншовете, на които държавата и общините дължат много средства” - каза пред Агенция “Фокус” председателят на Българската стопанска камара /БСК/, Божидар Данев по повод информацията, че към 30 септември работодателите дължат на здравноосигурителната система 199 млн. лв.

Получава се омагьосан кръг – държавата дължи на фирмите, те дължат съответно на здравната система и всичко това, заради своеволията на министъра на финансите Дянков и пристрастеността му да спира парични преводи за неопределен срок.

„Бизнесът е в много сериозна криза и това, което първо може да направи работодателят, е да ограничи плащанията. Така, както държавата ограничава плащанията към работодателите, така и работодателят ще се научи да ограничи плащанията към държавата”, заяви Данев.

Дълго време беше размахвано пред гражданството, че пенсионерите може и да получат коледни надбавки. След това стана ясно, че коледните надбавки ще бъдат само 50 лева, последва ново решение, надбавките за третата възраст да са 25 лева, и то само на половината от пенсионерите. И най-накрая бе обявено, че надбавки за Коледа ще вземат само половината пенсионери и то след Коледа, с януарските си пенсии!

Над 1 млрд. лева по различни проекти и програми успя да осигури новото правителство от встъпването си в длъжност досега. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, като не разграничи парите от проекти от времето на предишното правителство и парите, които са заслуга на сегашното. Борисов пропусна да спомене, че 400 млн. лв. изгуби България от програма САПАРД. Тази цифра присъства в окончателния отчет на земеделската програма, който бе публикуван. От общо 1.3 млрд. лв., българското земеделие усвои едва 876.7 млн. лв., с които са субсидирани 2600 проекта, макар че фонд "Земеделие" е одобрил 3506.

Но да се върнем към Дянков

Преди време Дянков остави сметката на държавния глава Георги Първанов празна, за да демонстрира арогантност и сила. След като избухна скандала, финансистът се направи на луд и отрече да е знаел за скандала с опразнената сметка на президента!

Последва ударът срещу адвокатите, на които той лепна да плащат ДДС, с което услугите им ще скочат и ще станат непосилни за доста българи.

За цвят ще добавя как Дянков се направи на интересен и напусна студиото на Дарик радио, обвинявайки водещия Кирил Вълчев в неплащане на осигуровки. След това естествено се извини, но...

Демонстративен бе начинът, който финансовият министър използва като кризисен PR, за да погне фолкизпълнителите за данъци. Същият похват той приложи и към футболистите – с една реч: вижте, ме, чудете се, аз събирам данъци, аз санкционирам!

Далеч съм от мисълта, че данъците трябва да се крият, но да правиш панаири от служебните си задължения, настройвайки цели съсловия срещу властта – това е класическа проява на лош вкус.

Да вземаш пари от тези, на които нямаш право да пипаш средствата им, да даваш пари на тези, които те гледат в очите и изпълняват прищевките ти – какво друго е това освен много лош вкус!

Спомнете си разказа на Алеко Константинов: „Пази, Боже, сляпо да прогледа!” Спомнете и и какво се учи в отделенията – разказа на Елин Пелин за Андрешко.

"Политическата власт е инструмент, с който една класа потиска друга". Това ясно е осъзнал пристигналият от Америка син на град Монтана.

Слушам чета, гледам какви ги върши откакто е в правителството и неволни ми идват думите на американския генерал и президент на САЩ Дуайт Дейвид Айзенхауер: "Няма защита за такава страна, която съсипва собствената си икономика".

А за министър, който съсипва страната, съсловията в нея – има ли защита? Айзенхауер едва ли е предполагал какво ще се случи на българия в началото на 21 век.

Животът е Виенско колело – днес си горе, утре – долу, а в миг спира и токът... казваше го една личност от началото на прехода.

Ще припомня на министър Симено Дянков какво си е повтарял често японският министър-председател Коное: "Колкото и да е ужасно това, което светът ми стори, това, което аз сам си направих, е още по-ужасно".

 

Коментари 

 
0 #6 Българският шоп 2010-01-01 09:15
Ех нешоп, ти изглежда си от онези 3,5 милиона българи, с промити от “тошовщината“ мозъци, дресирани да са мнителни, да мразят, да доносничат, да пречат на другите и да се ръфат помежду си. Такива като теб не могат да си представят, че болшинството българи, живяли или живеещи в чужбина обичат Родината си и са разбрали от живота, че България е една прекрасна страна и искат да ѝ помогнат да стане истинска европейска страна и да се отърве от раните и стигматите останали от турците и комунистите. За онзи 1 милион, които заминаха след 1989 не се безпокой – те ще се върнат, као разберат, че от България по-хубаво няма. Този народ дълго бе държан в изолация от света и сега има право да се запознае. И накрая, за Дянков ще анализираме през 2010-11, когато няма да “пази обран бостан“ и няма да раздава малки пици.
Цитиране
 
 
+2 #5 Българския Нешоп 2009-12-31 08:03
Гледам, напоследък коментарите са много кошерни. Което иде да рече, че статиите са точни.
Американският гражданин Дянков е обикновен колониален администратор, изпратен от СБ да досъсипе, каквото е останало недосъсипано.
По плана Ран-Ът българите трябва да сме 3,5 милиона. Намаляваме със 100 000 годишно, с дянковите реформи в икономиката и здравеопазванет о тая цифра ще се увеличи доста.
Браво на Люба Манолова!
Цитиране
 
 
-4 #4 Българският шоп 2009-12-30 17:24
Браво Дянков, само така с наглите-3 корумпирани магистрати и частните лекари. Те и така са по- богати от 90% от българите. 13-та заплата им трябваше, за да си купят маркови уискита и да ги изпият някъде из "райските кътчета" по земята. Опитайте се да намерите по спешност лекар, адвокат, съдия или следовател след 20 декември!
Цитиране
 
 
-4 #3 Б. 2009-12-30 11:36
Според мен Дянков е и ще бъде все популярен всред трезвомислещите .
Цитиране
 
 
+1 #2 анти 2009-12-30 11:34
"Виктор Папазов, Бистра Илкова, Андрей Пръмов и Тодор Брешков..." Поне 2 фамилии звучат познато. Това да не са отрочета на известни комунистически фамилии?
Цитиране
 
 
-2 #1 blag009 2009-12-29 16:27
Е, Дянков виновен за БАТАЦИТЕ на комунягите?
За да Ви обора под ред, ШЪ трябва да надвиша Вашето писане госпожо!
Но за съдиите, со кротце:
-Доколкото на времето ВАС осъди Симеончо за АЕЦ"Козлодуй", толкова ШЪ осъдят и Дянков(зад гърба на който е ПРЕМИЕРА), според мен една находчива находка на бат Бойко!!!
Лекарите..., интересно... инвалид съм, пенсионер, НОООО това не пречи на лекуващата МИ лекарка да прибира ВСЕКИ път по 2.40 лв.Самата Вие казвате "Като причина за това забавяне бе съобщено, че от НЗОК чакали одобрението от Министерство на финансите в София, за да пуснат парите." кво ЧАКАТ на КОЧА нещо да падне? :))) Има си Закон, прокуратура и т.н., не те с МЕКИЯ бруст и накрая ревят(а ка ядоха кифтетата си траяха-как окаше Слабака)
Пътните строители...след Братко и Батко...кво чакат ТЕЕЕ...хем бутат рушвети, завишават мънгизите и накрая реват като опарени!
Друго да видаааа...немааа...Здраве да е !
Кибик Блаже
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене