Бургас не е Брюксел и изпитът за еврокомисар не е румба

Денят на изслушването на българския министър на външните работи и десети зам.-председател на Европейската народна партия, Румяна Желева се превърна в неочаквана Голгота за нея, бъдещето й, и срам на родината й, Република България. Тричасовото изслушване на Желева според нейни съпартийци в ГЕРБ, бе капан за нея, скроен от недоброжелатели на българската й партия. 24 часа ще се наложи да чакаме, за да узнаем какво е решението за Румяна Желева – одобрена ли е, или не. Засега е ясно, че българската кандидатка за поста еврокомисар получава 1,5 точки от 5 за представянето си.

Предварително

Българската кандидатка за еврокомисар Румяна Желева може да има проблеми при изслушването в Европарламента, признаха лидери на групи в него дни преди 12 януари. Това предупреждание остана без последствия.

Няколко дни преди самото изслушване на Румяна Желева, АЛДЕ предупреди, че гласуването на новата Еврокомисия може да се отложи и забави заради българската кандидатка Румяна Желева. АЛДЕ е всъщност Съюза на европейските либерали и демократи, към които пренадлежи и българката Антония Първанова.

Европейският депутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Кристиaн Вигенин, който е и от БСП призова още преди изслушването Румяна Желева да даде отговори на всички слухове за бизнеса й и този на съпруга й, нещо, което кандидаткомисарката не направи.

Лидерът на “Зелените” в ЕП, Даниел Кон-Бендит се позова на публикации и открити обвинения в медии от Европа и България, според които, при приемането на поста на външен министър, Румяна Желева подала декларация с невярно съдържание по конфликт на интереси.

“Не знам дали е така, но това може да застраши избирането й”, заяви Кон-Бендит, който е известен като отявлен опонент на шефа на Еврокомисията Жозе Барозу и на десноцентристката му Европейска народна партия /ЕНП/. А Румяна Желева, в навечерието на изслушването бе избрана за неин 10-ти зам.-председател. Говорейки за Желева, лидерът на Зелените, Бендит поиска “цялата информация преди изслушванията, за да подготвим въпросите си”. Такава информация не бе дадена.

Парламентарният лидер на ЕНП Жозеф Дол видя „нечестни атаки и завист” в нападките срещу Желева.

Дни преди изслушването на Желева в Европарламента бе разпространен анонимен материал за нея и съпруга й.

Вместо да даде ясни и смислени отговори, Желева се оплака в редица интервюта, че срещу нея се води компроматна кампания, но така и не преведе никакви аргументи.

Другото, което Желева стори, бе да увери Барозу, че декларацията й за конфликт на интереси е изцяло в съзвучие с Етичния кодекс. И толкова – нито документи, нито други доводи в полза на нейната истина по слуховете за нея и съпруга й.

Не съм се родила като политик, не искам и да умра като такъв”, заяви Румяна Желева пред в. “Ди Велт”, същият „Ди Велт, който излезе с публикация “Гангстерска снаха за Европейската комисия?”.

„Мадам Аштън има три качества: тя е социалист, англичанка е, и е жена” – така обобщи избора на английската баронеса за външен евроминистър, френският президент Никола Саркози. Но Катрин Аштън се дистанцира от миналото си. Аштън също се представи криво-ляво, и изданията към нея бяха по-меки, по ред причини.

Ден преди изслушването в Европейския парламента на номинираната за еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи, Румяна Желева, нейната кандидатура остана една от най-спорните и несигурни в предложения състава на комисията. За това съобщиха много информационни агенции и повечето европейски издания в навечерието на тричасовото изслушване на българската кандидатка.

Мълчанието й по предварителните обвинения даде повод и на в. "Айриш таймс", който написа, че Желева е смятана за най-слабото звено в новата комисия заради публикуваните в българския и германския печат твърдения за съмнителни бизнес връзки на нейния съпруг. Твърдения, които Желева не е опровергала конкретно и категорично с документи.

„Който обвинява Желева, да даде доказателства” – заяви Барозу по повод назряващия скандал от медиите, и опасността той да премине в Европарламента, и то в деня на изслушването.

Към така наречените „доказателства” Желева подходи доста фриволно: в деня на изслушването тя раздаде някакви документи на български и немски език, но това се стори твърде неубедително на евродепутатите. Всъщност Желева нямаше как да опровергае фактите, че според „Държавен вестник”, системата ДАКСИ и Търговския регистър тя е била в конфликт на интереси докато е била еврокомисар.

Така след тричасово, изслушване и много въпроси, българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева от 5 възможни, получи 1,5 точки на 12 януари, в късния следобед.

От препитаните досега 10 кандидати за евродепутати Румяна Желева е изложена на най-голям риск да бъде отхвърлена от Европарламента коментира в. „Сега”. Компетентен източник в Брюксел, пожелал анонимност, казал за "Сега", че българското правителство има вече резервен вариант за друг кандидат и това вероятно ще е сегашният военен министър Николай Младенов, който също бе евродепутат. Въпросът трябва да се реши до края на идната седмица, тъй като гласуването на ЕП за състава на Еврокомисията трябва да стане анблок и е предвидено за 26 януари.

Завърналият се от Израел и Палестина премиер Бойко Борисов бе категоричен: „Аз мисля, че решението на Европейската комисия за г-жа Желева ще бъде в нейна полза... Ще изчакаме решението на комисията. Аз вчера разговарях с много колеги от Европейската народна партия, които считат, че тя се представи добре. Бих се обърнал към колегите от БСП и НДСВ - на жените не се правят такива работи", бяха думите на Борисов в кулоарите на парламента, където той отиде, за да държи слово за новата сесия.

"Нека да благодаря на БСП за подривната дейност. Те винаги са били добри в тази посока. Вчера направиха изявление в България, принесоха го в Брюксел”, каза още премиерът Борисов. - Според евродепутати, с които говорил Борисов, Желева била вкарана в капан и реагирала емоционално.

Той не бил проверявал дали тя е била в конфликт на интереси и каза, че не вижда какъв е проблемът, след като обсъжданата фирма "Глобал консулт" не е работила. По отношение на сегашната работа на Желева, Борисов заяви, че не е забелязал тя да е в конфликт на интереси.

Ако конфликтът на интереси се забелязваше с просто око, ако не работещата фирма, в която Желева не била отписана не е конфликт на интереси, то сигурно и при обиските на „Наглите” ДНК-то се е търкаляло по земята!

Днес пред "Труд" евродепутатът Ивайло Калфин твърди, че Желева е назначила кума си Калин Рогачев за зам-директор на АДИС. Същият Рогачев, който беше зам.-министър на регионалното развитие в предишното правителство, и който имал  общ бизнес с Желева. Според Калфин новата главна счетоводителка на АДИС също била роднина на Желева.

Скандалът изслушване

Депутати от Комисията по развитие в Европейския парламент отправиха въпроси към българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева във връзка с нейната декларация за конфликт на интереси, защо не е споменала позицията си на ръководител на фирма за периода 2008 – 2009 г.

„Аз никога не коментирам слухове, които се появяват в пресата и факти, свързани с личния ми живот”. Това каза по време на изслушването си в Европейския парламент българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева, на отправен въпрос на европейски депутат дали в нейната декларация за конфликт на интереси има пропуснати неща.

„Струва ми се, че сме дошли да обсъждаме важни въпроси за реакции при кризи, за това как да помогнем на хората. Аз съм тук, защото няма какво да крия, така че смятам, че няма за какво да говоря. От 2007 г. съм публична личност и съм декларирала всичко, което трябва да декларирам. Всички слухове и съмнения, и казани неща за моя съпруг, са измислица и може да се съсредоточим върху по-важните неща”, призова евродепутатите Румяна Желева вместо да даде смислени обяснения.

Личният принос на Антония Първанова в изслушването

Атакувана с въпроси от евродепутати от различни групи в Европарламента, Желева отрече, че е укривала свои финансови интереси.

Тя призова събралите се евродепутати да погледнат приложените от нея документи. „Ще видите пределно ясно, че българското законодателство е спазено”, подчерта тя и призова парламентаристите да се концентрират върху по-важното: дали тя отговаря на изискванията за поста в Европейската комисия.

Документите обаче бяха на български и немски...

На въпрос: защо тя не е декларирала своята дейност като менажер на компанията „Глоубъл консулт” през периода 2006 – 2009 г. Желава отговори доста уклончиво и неясно: „Бих искала да ви уверя, че съм декларирала всичко, което имам да декларирам”. Тази отговор не само, че не бе задоволителен , но и предизвика шум в залата.

„Ако съм направила нещо грешно, българските власти биха го разкрили преди много време”, каза пред евродепутатите Румяна Желева.

Само че има една малка подробност: в България победителите и управниците не ги съдят, а още по-малко пък разследват. И след като парламентът прие поправки в Закона за нотариусите, заради Искра Фидосиева, след като министър Трайчо Трайков сам определи, че не е в конфликт на интереси по отношение на бившото си място на работа, на бившата си фирма, която спечели важен търг – то какво трябваше да очакват в Европарламента да отговори Румяна Желева?

Да каже пред 300 депутати в Европарламента, че „Държавен вестник” е излъгал, или, че Търговският регистър е провокирал бъдещото й изслушване като са публикували данни, които я поставят в конфликт на интереси? Кой ще се хване на тази въдица, все пак в Брюксел не заседават идиоти.

Желева трябва да е благодарна, че й се разминаха въпроси, свързани с бизнеспартньорството й с Мирчо Петков, наричан Мирчо Циганина, който източи Държавния резерв и в дома на когото откриха чували с лични данни на български граждани. За това Желева трябва да е благодарна.

Докато течеше изслушването на Желева, някои евродепутати разпространиха документи относно работата на българския кандидат в „Глоубъл Консулт”, които не присъстват в декларацията й от 2007 г.

Желева, бе разпитана от сънародничката си Антония Първанова, която тя по-късно обвини на пресконференция в разпространяването на слухове.

„Няма да говоря за слухове, говоря за официални документи”, контрира Първанова, която по-късно уточни, че има в пред вид Търговския регистър и „Държавен вестник”.

„Румяна Желева трябваше да  си даде сметка,  че фактите сочат ясно дали действително е подала декларация с неверни данни. Тя можеше просто да се извини за тази своя неточност” - това каза пред Нова тв евродепутатката от НДСВ Антония Първанова, която бе основно действащо лице по време на инфарктното изслушване от 12 януари.

Казват, че е лош тон да се решават вътрешни проблеми пред света. Уви, България отново попадна в подобна ситуация с изслушването на кандидата си за евродепутат Румяна Желева.

”Представянето на Румяна Желева по същество беше на необходимото ниво” коментира председателят на парламента Цецка Цачева. За един бивш общински юристконсулт може скандала по изслушването на Желева да е „по същество на необходимото ниво”, но това може да важи за община „Плевен” , а не за Европарламента в Брюксел.

Не е ли време да се скъса с демократичната традиция, завършили езикова гимназия да стават дипломати, че и премиери? Много теми за размисъл даде тричасовото изслушване на Румяна Желева на 12 януари. И ако нещата не се преоценят, България тепърва ще преживява дни като 12 януари 2010 година.

Само личните проблеми на Румяна Желева ли бяха в дъното на неуспешното й представяне пред Европарламента? Кой постави капан на Желева? Кой е виновен за скандала?
Четете утре списъка с виновниците за капана и скандала, както и последното развитие на събитията.

 

Коментари 

 
+2 #2 blag009 2010-01-14 11:10
Г-жо Манолово, в интерес на коректноста ИМАТЕ ли възможвост до пуснете ПЪЛНИЯТ запис на ИЗПИТА на г-жа Желева?
Търсих из интернет, но само коментари!
Благодаря Ви предварително.
Кибик Блаже
Цитиране
 
 
-1 #1 Българският шоп 2010-01-13 16:31
А. Първанова, М. Кунева и другите БКП "евродепупатки" са от онези 3,5 милиона българи, с промити от "тошовщината" мозъци, дресирани да завиждат, да мразят, да доносничат, да пречат на другите и да се ръфат помежду си, вместо да работят за благото на Родината. Срамота и за Симеон, че има такива сътрудници!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене