Румяна Желева - тя ще танцува май само едно лято?

„Разчитам г-жа Желева да е направила това, което законът повелява, ако не е - няма да получи моята подкрепа” – това заяви в сутрешното предване на БНТ, премиерът Бойко Борисов. Крачка назад ли прави министър-председателят по отношение на Румяна Желева? Ще излезе ли отново на бял свят прозрението на социалога Живко Георгиев, че премиерът Борисов печели, когато прави крачка назад?

„До този момент единственото, което сме се разбрали с колегите от Брюксел, е да изчакаме юристите да се произнесат по казуса дали има конфликт на интереси. Самата Румяна Желева счита, че няма конфликт на интереси... Надявам се, че тя си е проверила нещата, заяви още Борисов. „Аз съм изпратил там човек, който считам, че е компетентен и може да се справи с тези задачи”, коментира още той. На въпрос, ако не е направила това, той каза, че ако не е, то ще си понесе отговорността. „Няма да получи моята подкрепа”, добави той.

 

Какво още каза по БНТ българският министър-председател:

„...Самата г-жа Желева счита, че няма конфликт на интереси. Аз не съм юрист, така че ще изчакам колегите в Брюксел да се произнесат... Аз пак напомням, че аз г-жа Желева я взех като професор, който преподава на студенти в Магдебургския университет в Германия.

Водещ: А ако е нарушила закона? Начинът, по който беше атакувана, преди още да започне изслушването, и то от България. Защото нека да напомним, още следобеда БСП започна да дава пресконференции, да обяснява колко лош е кандидатът. Което не им прави чест, разбира се, но това си е БСП, НДСВ пак...

Бойко Борисов: Те в случая разпнаха България, не нея. Разбира се, това уязвява и мен, и правителството, и държавата безспорно. Аз самият дори не мога да допусна, че г-жа Желева и била евродепутат, след това външен министър, толкова пъти са подавани декларации. Знам, че конфликт в истинския смисъл на думата, да е изкарала пари или да е направила нещо с тези фирми няма. И все съм си мислил и продължавам да мисля, разбира се, че юристите, които са й попълвали декларациите, са ги попълвали така, както трябва... Вижте, начинът, по който беше ударена, преди да започне изслушването и ако и гледате стенограмата, тя на няколко пъти молеше да я питат по същество, да спрат с личните нападки. Те, преди да й зададат един въпрос, свързан с нея, направиха всичко възможно да я извадят от равновесие. И те я извадиха, те успяха. Още следобед БСП с пресконференциите си, с публикациите в чуждата преса, които всички знаем, че има начини да излезе една публикация в чуждата преса...

Водещ: Какво следва, г-н премиер, кога имате следващ разговор? Сигурно тече усилена комуникация с Барозу, какво следва?

Бойко Борисов: Не, никаква комуникация няма. По простата причина мисля, че, снощи да, с Джоузеф Дол се чухме. Той каза просто това е нормално, затова има изпити, затова има комисии, затова се пишат оценки, затова сме го създали прослушването в Европейския парламент. То не е формално, в Европейския парламент не правят формални неща. Едни кандидати се представят по-добре, други по-слабо...

Водещ: Нали има вписване там с дати?

Бойко Борисов: Влязъл закон, невлязъл закон, вписване с дати. И аз в края на краищата разчитам г-жа Желева да е направила това, което законът повелява.

Водещ: А ако не е?

Бойко Борисов: Аз се считам ясен.

Водещ: Какво казахте? Ако не е?

Бойко Борисов: Ако не е, ще понесе своята отговорност.

Водещ: Т.е. няма да получи подкрепата на ЕНП?

Бойко Борисов: Не, тя няма да получи моята подкрепа. По простота причина, че аз отговарям за нейните качества, за това, че съм я представил там и да има политическа воля зад нея. Оттам нататък всичко е нейна сметка. Ако тя се е съгласила да отиде еврокомисар, трябва да си подготви документите.”

„Политически тя е мъртва - независимо дали ще оцелее като комисар, или не.” Така европейски дипломат е оценил перспективите на външния министър Румяна Желева след драматичното й препитване в комисията по развитие на Европарламента. Евродипломатът е цитиран от Веселин Желев, спец. Пратеник на в. „Труд”.

От тази посока идва и логичният въпрос: още ли е министър на външните работи Румяна Желева?

В България политическата смърт на даден политик обикновено настъпва не когато трябва, а или с физическата му смърт, или след поредица скандали. В случая поредицата скандали е налице и следващият въпрос е: кой ще прояви по-голям инстинкт за самосъхранение – Жозе Мануел Дурао Барозу или Бойко Борисов?

Истината е, че след това представяне Румяна Желева още при слизането си от самолета трябваше да връчи оставката си на премиера. Въпрос на достойнство е и въпрос на чест. Още повече, че ехото на скандала от нейното изслушване оттеква вече върху имиджа на страната й, а не само върху нейния – просто, защото тя в момента е без какъвто и да било имидж за Европейския парламент. Изтрита е – както като показана компетентност, така и като начин на представяне при изслушването й за еврокомисар.

Капан или липса на компетентност

заличава в момента Румяна Желева от възможността да е свързана с европерспективите на България?

В България може и да мине номера с некоректно попълнена декларация, но в Европа?

„Не се занимава с това дружество”, „няма участие”, „не са изкарвани пари” за Брюксел не означава спазен Закон за конфликт на интереси. Законът повелява името на Желева да липсва в Търговския регистър и в системата ДАКСИ.

Румяна Желева не отговори достатъчно изчерпателно или задоволително на нито един наш въпрос. Това гласи заключението на координаторите на политическите групи в комисията по развитие към ЕП.

Изключително силна е критиката към кандидата ни за еврокомисар и относно географските познания. Според координаторите, Желева не знае местоположението на важни обекти, а и нямала конкретни идеи за "горещите точки".

В оценката е записано още, че външният министър е нямал конкретни идеи за Афганистан, Конго, Судан и Газа – изнесе actualno.com.

Припомняме, че през декември Румяна Желева направи нелепа грешка след като в отговор на уточняващ въпрос кои страни е посещавала, тя заяви: "Била съм в Близкия изток – в Грузия и Египет". /Египет е в Африка, а Грузия е в Кавказкия регион/.

"Еврокомисарка без квалификация: вреда за имиджа на България" - под това заглавие Die Welt помести редакционен коментар от Щефани Болцен, която наскоро публикува анализ за Желева, озаглавен "Гангстерска невеста за ЕК?", съобщи Дойче веле, цитиран от АСН.

„Проблемът не е каква фирма е притежавала Румяна Желева и колко пари е получила от нейната продажба. Решаващият въпрос е съвсем друг: как може правителствен ръководител на държава от Европейския съюз да изпраща в Брюксел кандидатка, която явно не е квалифицирана за висша длъжност в Брюксел” – продължава Болцен в днешния си коментар.

Истината, която съпартийците на Желева не искат да видят е, че при изслушването в Европейския парламент, българската кандидат за еврокомисар се оказа и с твърде повърхностна професионална квалификация за съответния еврокомисарски пост. На въпроса за конкретни конфликтни региони в света, Желева отговори с указанието, че в близко време щяла да отиде там и че детайлните въпроси и без това били материал за по-нисши чиновници.

Стигна се дотам, Групата на социалистите в Европейския парламент да заяви, че ще настоява официално пред Жозе Мануел Барозу да поиска от България да номинира друг кандидат за еврокомисар на мястото на Румяна Желева, заяви за румънското електронно издание Зиаре.ком румънският евродепутат Корина Крецу. „Освен проблемите за конфликта на интереси и декларацията за имотно състояние, ясно е, че няма необходимата квалификация за този пост", заяви Корина Крецу.

Имало други много по-трагични кандидати, заяви премиерът Борисов, в нескопосан опит да защити своето партийно протеже. Възможно е, но тези кандидати не представляват България, а своите държави, е отговорът на подобна плоска защита.

В 21.00 часа снощи, в ЕП се проведе закрито заседание на координаторите на политическите групи в Комисията по развитие, която изслуша Желева. Те трябваше да решат как да подходят към обвиненията за конфликт на интереси и нарушаване на закона, които бяха многократно отправени към българския кандидат-комисар и да оценят изслушването й, съобщи БНР.

Капан или липса на компетентност бе в дъното на причините за провала на Румяна Желева на изслушването в Европарламента в Брюксел?

Десетминутното си встъпление тя произнесе на английски и немски, но при въпроса за декларацията на интересите, премина на български, издавайки смущението си. Английският беше грапав, с повтарящи се запъвания и правоговорни грешки – коментира Веселин Желев за „Труд”.

Според правилата на ЕС евродепутатите могат да имат участия във фирми, но са длъжни да ги декларират. Желева не даде ясен отговор, а предложи на препитващите я депутати папка с документи от български държавни органи, които според нея удостоверяват, че не е извършила нищо нередно. Тя не отговори и дали е продала фирмата, обяснявайки: "Тя е декларирана като компания, която не е работила и не е била активна на пазара."

"Елате в България да се запознаете с моя съпруг, да посетите града, където живея, да се уверите, че няма нищо, което може да предизвика вашите тревоги." Ръководещата прослушването френска евродепутатка от Зелените Ева Жоли първо прие предложение на Желева да разпространи между депутатите въпросната папка, но после спря това, защото германският колега, християндемократ Вернер Ланген се противопостави, изтъквайки, че документите са предоставени само на немски и български.

Това, че отиването на Желева в Брюксел неподготвена си беше чист туризъм едва ли подлежи на съмнение. Но да кани за туризъм и евродепутати – това вече надхвърли и най-смелите представи на евродепутатите като вариант за отговор на бъдещ еврокомисар.

Защо не е споменала позицията си на ръководител на фирма за периода 2008 – 2009 г., попита европейски депутат.

„Мислите ли, че сте достатъчно прозрачна”, поинтересува се друг евродепутат, от Зелените.

Като част от обясненията си Желева обвини българската евродепутатка от либералите Антония Първанова, че е разпространила невярна информация за нейното фирмено участие, и че я е злепоставила с писмо до председателя на Еврокомисията Жозе Барозу. Това отпуши бутилката и духът на скандала излезе и зомбира цялата зала.

Първанова от своя страна поиска думата и обясни, че е било поискано от нея да предостави информация.

„Това, което каза тук г-жа Желева, не е вярно. Ако погледнете официалните документи, които тя е представила пред тази институция, ще видите, че се казва, че тя е била активна в компанията от 2001-2003 г., а след това от 2006 до 2007 г., което не е вярно. Тя е била мениджър на компанията от 14 юни 2006 г. до 9 април 2009 г. В България съществуват закони, които казват, че в такива случаи се нарушават правилата и депутатът не може да поема своята функция. При това тази компания е била продадена, но всъщност е била преименувана, а 60 на сто от акциите са собственост на г-жа Желева. Това са официални данни, които бяха анализирани от „Файненшъл таймс” днес и които са обявени. Затова не смятам, че съм направила нещо лошо, а само предадох тази информация до ЕК, за да избегнем неприятности в бъдеще”, заявила Антония Първанова.

На питанията за конкретни бъдещи инициативи на Желева за защита на хуманитарните работници, на човешките права, на тези на жените в бедстващи региони, за работата с бежанци, за глобалното затопляне и климатичните промени, българската кандидат за еврокомисар обеща да отиде навсякъде, където има кризи - при пиратите в Сомалия, в Газа, Афганистан, Зимбабве, Конго. Желева не предложи конкретни инициативи, с които Европейската комисия би била полезна за решаване на конфликтите в тези тежки региони.

"Що се отнася до Конго, аз като жена ще бъда много активна по този въпрос", отговори тя на въпрос какво да направи Еврокомисията за защита на жените там от сексуално насилие.

За сигурността на хуманитарните работници тя предложи "допълнително обучение тук и там". Италианският евродепутат Давид Сасоли репликира, че не е доволен.

Шведската "зелена" евродепутатка Исабела Льовен запита защо България не дава хуманитарна помощ на страдащите по света, а Желева обясни, че самата тя е направила такова звено във външното министерство. На повечето конкретни въпроси как би реагирала на кризи в отделни страни Желева даваше общи отговори и си служеше с шаблонни фрази, коментира Светослав Терзиев във „Сега”.

Самото изслушване може да се проследи на:

http://wm.streampower.be/ep/archive/ep-channel02_20100112_002.wmv

и http://www.europarltv.europa.eu/ParliamentLive.aspx

Кои са против Желева?

Ще започна с чуждестранните издания, които бяха единодушни в оценките си за Румяна Желева.

В Европейския парламент има съмнения към кандидатката за еврокомисар от България Румяна Желева. Ще бъдат поискани разяснения от юридическата служба на европарламента и от Европейската комисия за обвиненията срещу Желева в нередности, съобщиха евродепутати, цитирани от Франс прес.

Българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева се провали на изслушването в Европейския парламент вчера, като не успя да се противопостави на обвиненията в конфликт на интереси и даде разочароващи отговори на политическите въпроси, коментира електронното издание „Еурактив”.

Трима кандидати за еврокомисари не издържаха своя изпит в Европейския парламент – Румяна Желева /България/, Оли Рен /Финландия/ и Алгирдас Шемета /Литва/, коментира белгийският в. „Де Стандаард” .

Българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева трябваше да се изправи пред неловки въпроси относно предполагаемите връзки на съпруга й с мафията, коментира полският в. „Газета виборча”.

Кандидатът за еврокомисар от България Румяна Желева бе посрещната от неприятни въпроси по време на изслушването си пред Европейския парламент, написа австрийският в. „Ди Пресе”. От самото начало един от евродепутатите поиска от Желева, която получи от Барозу ресор международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, да узнае, дали тя е разкрила изцяло своите бизнес дейности.

Бъдещето на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева е под съмнение, след като евродепутатите взеха решение да питат председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, дали тя е излъгала за своя фирма, коментира електронното издание „ИЮ Обзървър”.

Кандидатът за европейски комисар за хуманитарна помощ стана първият човек, номиниран от ЕС, който се сблъска със затруднения по време на изслушванията в Европейския парламент, като критици я обвиниха, че не е декларирала всичките си материални интереси, написа в-к „Ню Йорк таймс”.

Българският политически опонент на Желева, Антония Първанова, заяви по време на изслушването, че изявленията на Желева пред парламента „не отговарят на истината”.

Размяната на реплики хвърля сянка върху номинацията на Желева за поста комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

Изслушването на кандидатите за еврокомисари вчера изпадна в хаос, след като външният министър на България се опита да опровергае твърденията, че тя не е била достатъчно честна в декларацията си за своята бизнес дейност, отбеляза изданието „Айриш таймс”.

Румяна Желева, кандидат за поста еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, каза, че тя е продала своя дял в консултантска фирма и вече не е свързана с нея.

Зелените и либералите в Европейския парламент, въпреки това, заявиха, че официалните архиви в България сочат обратното. Изправена пред въпроси за хуманитарната ситуация в редица горещи точки на света, повърхностните в някои случаи отговори на Желева също станаха повод за критики от страна на евродепутатите.

Българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева не успя да опровергае обвиненията, че тя е „слабото звено” в новия състав на Европейската комисия, получил името Барозу ІІ, отбеляза белгийското издание „Юропиън войс”.

Либералите, социалистите и „Зелените” в Европейския парламент са изключително предпазливи спрямо кандидата на България за еврокомисар, Румяна Желева, съобщи телевизия „ЕвроНюз”.

„Има слухове около Желева относно финансовите интереси на нейното семейство в България, бих искала тя да ги опровергае. Надявам се, че тя е предоставила на Барозу всичките възможни неща, които са необходими да се установи дали слуховете за финансовите интереси се базират на реалността или са само идеи на някой, който не подкрепя Желева”, каза Ребека Хармс, съпредседател на Групата на зелените в Европейския парламент, помолена да коментира българския кандидат.

Противоречивият кандидат на България за поста на еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция Румяна Желева отхвърли обвинения за нередности в нейния личен живот, казвайки, че тя няма нищо за криене, съобщи „Монстърс енд Критикс”.

Номинирана за длъжност, която включва отговор на кризи, Желева не успя да покаже компетентност дори по основните елементи на контролирането на кризи, или дори общуването, коментираха повечето европейски специализирани издания.

Българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева се провали на изслушването в Европейския парламент вчера, като не успя да се противопостави на обвиненията в конфликт на интереси и даде разочароващи отговори на политическите въпроси, коментира електронното издание „Еурактив”. Нейното оттегляне от новия екип на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу може да бъде обявено по-късно.

Възникналите съмнения около един от кандидатите заплашват да се стигне до институционална криза в Европейската комисия. Парламентът в Брюксел се опитва да намери решение след бурното изслушване на българския кандидат Румяна Желева и появилите се съмнения, че тя ще получи поста на еврокомисар, съобщи телевизия „Евронюз”.

Говори отлично немски език, има докторантура по социология от университета в Магдебург, и е заемала няколко преподавателски позиции. Но анализаторите бяха скептични за способността й да бъде външен министър. Така представи Желева АФП.

Критиките в Европарламента

„Тя не ни убеди в своите знания за ресора. Нейните отговори не бяха уместни. Критериите за оценката на кандидатите са компетентност, специфични знания за бъдещото портфолио и чисто финансово минало… Желева не бе убедителна”, заяви евродепутатът Ханес Свобода, заместник председател на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Заключението на парламентарната комисия „Развитие” не е официално, но изразява настроението, което съществува след изслушването на Румяна Желева, предаде кореспондентът на БНТ. Вътре има няколко акцента. Според депутатите от тази комисия - Румяна Желева е показала липса на яснота и не е била подготвена да отговори детайлно на въпроси, явно бидейки не добре подготвена, пишат депутатите. Румяна Желева е казала, че е в синхрон с българските закони и е декларирала, че няма какво да крие, но не е отговорила на конкретни въпроси за фирми, в които има участие и за дати.

Що се отнася до самия ресор, депутатите казват, че нито един от въпросите, зададени от нашите членове, не получиха отговор – достатъчен и задоволителен, както и че повторни въпроси, свързвани с конкретни ангажименти като Афганистан, Газа, Конго и Судан не са получили отговор.

„Изглежда тя не знаеше къде географски се намират някои конфликтни зони, например Аденския залив”, цитира кореспондентът на БНТ. Като цяло оценката на Румяна Желева не е добре.

Координаторът на социалистите в Комисията по развитие Тайс Берман информира за изслушването на Румяна Желева и подчерта неспособността й да се защити адекватно по отношение на проблема за декларацията за финансовите интереси. "Вместо да признае, че е пропуснала обявяването на недействащата си фирма, тя се опита да заблуди евродепутатите. По-голям е проблемът обаче с нейната пълна некомпетентност и неспособността й да отговори адекватно на нито един от зададените въпроси" - каза той.

След като бизнесът на съпруга й Красимир Желев стана обект на внимание в български и германски медии, миналата седмица Желева се закани да заведе дело срещу немския в."Ди Велт" във връзка с неласкателна статия. Дело все още не е заведено.

„Няма да коментирам самото изслушване, тъй като вече казах каквото имам относно зададените ми въпроси”, коментира Желева.

„Струва ми се, че сме дошли да обсъждаме важни въпроси за реакции при кризи, за това как да помогнем на хората. Аз съм тук, защото няма какво да крия, така че смятат, че няма за какво да говоря. От 2007 г. съм публична личност и съм декларирала всичко, което трябва да декларирам. Всички слухове и съмнения, и казани неща за моя съпруг, са измислица и може да се съсредоточим върху по-важните неща”, посочи Румяна Желева.

Какво искаше да покаже Желева с тези думи, че е над закона, че е над интереса за достоверност на декларациите й, или че евродепутатите я разпитват неправилно?

В България тя демонстративно избягваше журналистите и техните въпроси относно представянето си. Не беше ли политикът човек, който трябва да застава с открито лице пред хората?

Колко бе в политиката Желева? Малко и кратко. По-дълго продължи танцът й с балетистът Месечков по телевизията. Но дипломацията е едно, а румбата – съвсем друго.

Бумерангът с уволнените посланици ли се върна, за да отнесе главата на Желева, или й бе даден ясен знак, че ще е добре да смени професията си и да се върне към социологията и преподаването?

Европарламентът е политическа организация и в него бизнесът, липсата на знания, поведение и шикалкавенето нямат място. Едно е да мислиш, че може да правиш нещо, друго е да го вършиш компетентно, трето е да имаш умението да реагираш адекватно, а четвърто и пето е да имаш достойнство и чест.


 

 

Коментари 

 
0 #2 Topuzov 2010-01-20 15:00
Tazi Jeleva,e edin paraschut na Novoto pravitelstvo,ti a daje i ezisite gi govori sas veche razraboteni frazi ot koito se e polzvala...Magdeburgski uneversitet -prepodavala,toz i universitet triabva da zatvori...Angliiskia i e nevazmojen xaos.
Цитиране
 
 
+3 #1 Петър Дамянов 2010-01-14 19:48
Моето мнение е че когато един човек се нагърби с отговорна работа в каквато и житейска област да бъде трябва да е компетентен и стрриктен в действията си.Това нещо не пролича при изслушването на г-жа Желева.Тя не отговори на нито един въпрос компетентно така,че дипломатите да и ръкопляскат.Само с туризъм не се върши работа трябват конкретни действия.Тука вина имат и нейните съветници,които би трябвало да я подготвят за това изпитание.А може би и тяхното ниво е доста ограничено?
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене