За Дянков има Конституция, за другите българи – няма

Стенограма, аудиозапис и придружително писмо за срещата между министър Симеон Дянков и президента Георги Първанов бяха изпратени от Президентството до Народното събрание и председателя на парламента Цецка Цачева, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Дали е дал съгласие министър Симеон Дянков за това срещата да се записва попита председателят на парламента Цецка Цачева и... надявам се не чака отговор. Най-малкото защото в случая няма никкаво значение какво е дал и какво не е дал Дянков – все пак Първанов и Дянков са се срещнали, за да разговарят по лична молба на министъра на финансите в президентството и когато заявиш желание за такава среща – написваш си домашното и отиваш подготвен. А не после, след като Стенограмата от записа бъде пусната в медиите – да се вдигат писъци до небесата за нарушени права по Конституция.

Все пак Симеон Дянков само е разговарял с държавния глава, и при това не насаме – т. е. никой не го е държал под бюрото и не го е третирал като Моника Люински все пак. Министърът е бил приет подобаващото уважение, което предполага поста му в правителството.

Всички телевизии показваха когато и колкото им скимне, в централните новинарски емисии видеозаписи за нахлуване на барети, за тръшване на мъже по пода, за извиване на ръце при арестите, около които министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се изживяваше  като инспектор Катани.

Видеокадри, поръчани за PR на МВР показваха полуголи момичета, жени, снимаха операторите на МВР, въпреки че борбата с организираната престъпност изобщо не им го налагаше. Снимаха, въпреки че не питаха за съгласие, никого от заснетите не питаха или предупреждаваха, снимаха МВР-камерите, въпреки че видеоматериалите не бяха нужни за предварителното производство, снимаха, въпреки че в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ подобни ситуации са разрешени, по установен ред и форма и най вече след като се прецени, поиска съгласие ... и т. н., и т. н.

Кого попитаха дали е съгласен да бъде сниман с видеокамера: мъжете, които барети тръшкаха на земята, за да им закопчават белезниците зад гърба, или полусъблечените момичета, които известно е как са си изкарвали хляба?

Или щом са заподозрени, щом са нарочени – снимаш и излъчваш по телевизията? Независимо, че съдът веднага или след време ще пусне задържаните, независимо, че съдът няма да уважи заподозрените в евентуални престъпления.

Само че, в България никой не може да бъде обявяван за престъпник, ако няма влязла в сила присъда! И – тогава какво правим? Какво е налице?

Непрекъснато, хронично, нарушение на Конституцията.

Снимаха видеоператори на МВР унижение на хора от тежко въоръжени и екипирани барети – снимаха, без да са питани въпросните граждани дали са съгласни, снимаха, за да се рекламира един МВР-министър и това трябваше да предизвика аплодисменти сред гражданството и европейските партньори. Очакванията за аплодисменти не се сбъднаха. Не се чу и викане на бис, въпреки че за по-сигурно показваха полуголите момичета и по телевизията на поне 1,5-2 млн зрители...

В същото време пространството бе раздрано от силен писък, че министърът на финансите бил едва ли не опозорен с оповестяването на Стенограма от негов разговор с президента!

За неразрешено видео – може, но за стенограма, от която се вижда колко може да бъде жалък един шоуотворко – не може?

Народният мъдрец го е казал, когато се оплакваш от едното, дай си сметка за другото!

Какво ни поднесоха в първите дни на март политиците – вопли за това, как за някакъв финансист от класации имало Конституция и позоваване на текста от член и алинеи за задължително искане на съгласие за запис и снимки. За великия финансист – Конституцията на Република България действала, а за останалите граждани – мъже, жени – няма Конституция. Така се оказва май.

Да пищиш като щипана булка за това, че е излязло черно на бяло скимтенето ти, увъртването, подсмърчането пред държавния глава – независимо кой е той в момента. Да се вади Конституция, за да се уязвява президента, за това, че е оповестил разговор с министър и то не секретен – какво се опитват да ни внушат управляващите? Че едни са хора, но други са много по хора? Това ли е внушението?

Да, ама ще си говориме за  несъпоставимост – единият е избран мажоритарно за втори мандат, а другият е назначен. Май няма база за сравнение...

Да не отварям дума за това, че и ние сме ходили на училище, и ние четем Конституцията, но там е записано също така и друго:

Глава първа

ОСНОВНИ НАЧАЛА

Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.

(2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.

................

Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Чл. 7. Държавата отговоря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица.

.................

Чл. 16. Трудът се гарантира и защитава от закона.

И тук спирам, за да задам малко въпроси:

След като България е правова държава, която се управлява според Конситуцията и законите на страната

  • Как държавата гарантира достойнството и правата на личността, като  тръшка при полицейски операции на земята граждани, като заснема без съгласието на тръшнатите тази употреба на сила, извиване на ръце, заснемане на полуголи жени, и прочие, и прочие...
  • Как всички граждани са равни пред Закона, след като един министър ще се явява като по-равен от другите с демонстрацията на арогантно поведение да обижда, да обрича на мизерия и нищета цели професионални съсловия?
  • Как всички граждани са равни пред Закона, след като един министър си позволява да рекетира откровено фирми, на които държавата дължи пари?
  • Как всички сме равни според Основния закон, след като ни управлява финансист, който си позволява да удържа противозаконно суми, дължими за вече свършена работа, позволява си да оставя хронично тежкоболни без личен асистент, обрича тежкоболни без лекарства и без възможност да си набавят лекарства на бавен, но сигурен геноцид?
  • Как всички сме равни по Конституция, след като незрящи граждани се оставят без болница и без медицинска помощ?
  • Как сме равни по Конституция след като законодатели, и представители на изпълнителната власт демонстрират и налагат ограничения съобразно политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние?
  • Как точно държавата ще отговаря за вреди, причинени от незаконните задържания на дължими в срок милиони за детски надбавки, социално слаби, хроничноболни, лекари и болници?
  • Как точно държавата гарантира правото на труд, след като оставя без законно изработени суми фирми, лекари, медици и те са принудени да фалират?

Само Конституционният съд е компетентен да се произнесе има ли нарушение на Конституцията от страна на президента Георги Първанов с огласяването на Стенограмата от разговора с министър Симеон Дянков – или няма.

Министър Дянков е гледал стенографката как си води записки от разговора, но излизайки от срещата с държавния глава обяви, че не е бил предупреден!

Свикнали сме министър Дянков да говори на границата на лъжата: свикнахме същият да се изхвърля с безпардонни обиди, несъстоятелни обвинения, а след това премиерът Бойко Борисов да отива на „родителска среща” и да се извинява на засегнатите.

И още нещо: наемите паднаха, а министър Симеон Дянков все още си живее с американката и дечица в Бояна! Докога? И за чия сметка?

Хайде като сме за прозрачност, да даде Симеон Дянков отчет как с една министерска заплата плаща заеми в Щатите, сметки за храна на семейството, осигуровки, и може да си позволи да наеме прислуга, детегледачка, шофьори, охрана, на които да плаща заплати и осигуровки? Та този Дянков наистина ще се окаже магьосник?

Аз съм данъкоплатец, но Красимир Стефанов не е е приел, за да се поинтересува как си плащам данъците сметките, лекарствата. Стефанов приема само Васил Найденов. Че с какво Васил Найденов е по-равен от мен? Аз винаги си декларирам доходите и подавам в срок данъчна декларация, докато за Найденов се оказа, че пет години не е подавал Декларация изобщо!

Така, както Декларация е подавал в годините и един друг певец – с артистичен псевдоним Азис.

По Конституция трябва да уважавам председателя на парламента Цецка Цачева – уважавам я, като оглавяваща институцията, но като партийна креатура, като избирателно спазваща Конституцията – моите извинения, но...нещо съм разсеяна напоследък.

Очаквам аудиозаписа от срещата с президента и при техническа възможност ще го оглася, за да се чуе що за министър са ни трапосали в това правителство.

Чух, че в американските шоупрограми било възможно, това, което се случи в „Шоуто на Иван и Андрей”. Да, но тук не е Америка, а България. И ако ще правим сравнения, искам да видя в коя шоупрограма консевративните американски твцензори ще пуснат една майка, пък било тя и чалгаидолът Сашка Васева от Дупница – да седи на диванче на сцената и полуголи мъжаги, кръшно кършейки се ще си търкат и навират в лицето й, пакетите си!

Никой няма нищо против шоупрограмите, те идеално пасват за социален отдушник, но когато сценариите и хумора в една или две, излъчвани в национален обхват шоупрограми имат клозетни внушения – мерси, казвам аз на такива шоу-програми.

Мерси на програми, в които диалози между магистрални девойки и мъжаги се приемат за връх на сценарната мисъл! Мерси на диалозите за френска любов, в които водещото е кой, как, къде и колко гълтал! Много забавно е, няма що!

Мерси на шоупрограми, които сами се ракламират и обявяват за институция с някакъв неизвестно откъде придобит висок рейтинг!

И нека си дадем сметка, че ако някой си бе позволил в шоу, като горецитираните да изрази подозрение, че еди кой си министър го докарвал с тембъра на гласа на младия Парцалев, или пък друг изрази съмнение – дали пък този висш държавен чиновник не е с една топка, откъдето да му идва фалцетът... питам: щеше ли да скача председател Цецка Цачева и да иска да се спазва Конституцията?

Щеше ли въпросният министър с пресипнало гласче да иска извинение и обяснение от изреклите подозрението? Щеше ли въпросният висш държавен чиновник да потърси санкции за обида и клевета!

Момент – ставаше дума само за съмнение, и евентуално подозрение, а не за конкретно набеждаване все пак... Приемете го като лек опит за пример как един министър няма място в шоупрограми със съмнителен естетичен и от нравствено естество критерий.

Ама той отишъл с добри намерения, но бил паднал и го ритали в президентството еди кой си – сполучливо образно се изрази Иво Инджев за сцената:

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ: Вие защо дойдохте тук, г-н Дянков?

СИМЕОН ДЯНКОВ: За да се помъча и да Ви помоля...

Прав е Инджев за случая в президентството, но да го бяха изнесли като е паднал извиняващият се. Все пак всички видяхме и прочетохме, че лицето, което си пада по тъпоумни и дебелашки шеги в шоупрограми влезе при държавния глава свеж като портокал, а след половин час изхвърча оттам едва семка!

Вярно е и едва ли ще се намери някой да ми опонира – президентът Георги Първанов не е Сергей Станишев. Поне припозналият се  като Брад Пит с очила го разбра..., че и усети, май.

То не бяха изпразвани сметки на президентството, уж по грешка! То не бяха жълти статии за любовници на държавния глава, докато съпругата му е болна от ...

То не бяха подгравки, то не бяха изпровизации – е, и малкото камъче обръща колата.

Когато искаш да сразиш някого – бъди му равностоен и намери сериозни аргументи, съветват стратези. Обратното е: доброволни, почти ритуално самоубийство.

 

Коментари 

 
0 #2 Георги Василев 2010-03-09 07:23
За статията - браво!
Бе тоя "Брад Пит с очила" отказа ли се от американското си гражданство или продължава нагло да нарушава законите на България?
Цитиране
 
 
0 #1 Недялко Шаллиев 2010-03-08 16:03
Честит 8-ми март, госпожо Манолова! Бъдете здрава - и физически, и психически. Благодаря Ви за достойнството и гражданските позиции, които изразявате, благодаря!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене