Импийчмънт на президента? Най-добре е да чуем психиатъра...

Симеон Дянков трябва да понесе санкции заради неплатените си здравни вноски, каза премиерът Бойко Борисов в Бургас, предаде радио „Фокус” - Бургас. По непотвърдена информация министър Дянков се оказа с прекъснати здравноосигурителни права, тъй като не бил плащал здравни вноски близо 9 години.

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че това не е редно и изрази предположение, че министър Дянков ще си понесе санкциите и ще си ги плати веднага в брой.

Какво става в тази държава? Този, който гони гражданите да си плащат осигуровките, така както американската армия гонеше виетнамци, за да ги прави демократи - та този същият, назначен за министър на финансите сам не плашал осигуровки! И това ако не е скандал - здраве, му кажи!

И какви точно санкции ще ти понесе Дянков? Ще си плати с лихвите със задна дата, или ще го трудоустроят в портиер на Националната агенция по приходите?

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева съобщи тази сутрин в кулоарите на парламента, че няма да има анкетна комисия, която да проучи случая с разпространената стенограма от срещата на президента Георги Първанов и министъра на финансите Симеон Дянков. Това си го знаехме и без Цачева да ни отваря очите! Според Цачева, по Конституция и по действащия правилник за работата и дейността на Народното събрание не съществувала такава процедура.

Следващата стъпка е ПГ на ГЕРБ да предприеме предвидените в чл. 103 от Конституцията на България действия по внасяне на проект за решение за предсрочно прекратяване на правомощията на президента, обясни още Цачева.

Алинея първа от този член гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това, се казва в конституцията.

След това Конституционният съд трябва в едномесечен срок за разгледа обвинението срещу президента и ако бъде установено, че той е извършил нарушение, правомощията му се прекратяват.

Ако се окажело, че Симеон Дянков е записван без неговото изрично съгласие. можело да бъде поискан импийчмънт. Това бе в основата на обвиненията на ГЕРБ спрямо държавния глава, въпреки че преди всяко свое изречение по време на разговора си с президента Симеон Дянков е натискал копчето, за да светне червената лампичка и чак тогава е започвал да говори... това откъдето и да го погледне човек не прилича на „записван без негово изрично съгласие”!

Явно, излизайки от президентството и след като бе огласена Стенограмата, Дянков отново е заблудил другарите си, като е заел позата на обидена гимназистка с твърдението, че видите ли – някой тайно го записвал, а той, бедният даже не предполагал!

От майка сме родени все пак, бе Дянков, нито един от нас не е жертва на аборт, за да ни пробутваш подобни истории!

Реално погледнато, нещата опряха до медицински заключения и най-добре бе да потърсим и мнението на психиатър ... Намерихме го при д-рът психиатър Николай Михайлов.

Нова телевизия, изживяваща се като най-„смелата” сред телевизиите с национален обхват неизвестно защо не пусна на сайта си видеозапис на разговора на Лора Крумова с д-ра психиатър Николай Михайлов и социолога Живко Георгиев, в който прозвучаха нелицеприятни квалификации за вицепремиера Симеон Дянков.

„Дянков е политически маргинал, лесен за шамаросване гастрольор на българската политическа сцена. Президентът се изкуши да покаже мощ, като стовари върху нещастния финансист цялото лукавство на своята администрация. Левицата в лицето на Първанов наби десницата в лицето на Дянков. На този етап символично.”

, това каза д-р Николай Михайлов...

Потърсих интервю на д-р Николай Михайлов по темата и го намерих в „Новините днес”, където той е разговарял с журналистката Павлина Живкова. Пускам разговора с малки съкращения:

Д-р Николай Михайлов: Първанов не показа сила, а насилие

- Формалният повод за избухването на скандала между Дянков и Първанов бе изявлението на финансовия министър, че „Първанов не е млад милионер“. Защо президентът този път реагира така остро?

- Намекът на Дянков, че Първанов не е млад, но може и да е милиардер е нещо средно между несръчна шега и политическа глупост. Не вярвам това да е комплот. Дянков е художествено завършен чиновник от Световната банка, природно протоколиран да се държи уставно и да чака периодични повишения. Борисов му действа развращаващо, обаче. Чувства се длъжен да бъде „варварин”, безцеремонен мъж с бицепс на езика /Комарницки/. Склонността му да имитира Борисов го превръща в рецидивист на неуместни остроумия. Произведе шедьоври на лошия вкус. Тази публична неадекватност, комбинирана със славата му на фанатично стиснат финансов министър, го прави удобна мишена за атакуване на управлението. Дянков е политически маргинал, лесен за шамаросване гастрольор на българската политическа сцена. Президентът се изкуши да покаже мощ, като стовари върху нещастния финансист цялото лукавство на своята администрация. Левицата в лицето на Първанов наби десницата в лицето на Дянков. На този етап символично.

- Какво има на втори план в този скандал?

- Първанов нанесе удар в стила на опозиционен лидер, на богатир на лявата идея. С бухалка и подслушвателно устройство. Класически подход. На втори план са корпоративните интереси, АЕЦ Белене, политиката и геополитиката.

- Ще има ли победител или и двете страни ще загубят?

- Чу се,че президентският екип предприел покушението срещу Дянков е празнувал резултата в "Син сити". Ако това е вярно, веселието ми се струва прибързано. Оттук нататък ще инкасират щети, нека имат търпение да ги дочакат. Акцията е реализирана като активно мероприятие и издава умора на Първанов да изобразява президент на всички българи. Нещо повече и по-лошо - операцията „Стенограма” превръща подозрението за склонност на президента да действа отмъстително и даже подло, в добре обосновано убеждение. Дянков е превърнат в жертва, в бито от хулигани момче. Това ще му събере известни симпатии, от нещо подобно на състрадание. Това, което показа Първанов не е сила, а насилие. Свидетели сме на неомутренска вълна, на реабилитация на директното действие и активните мероприятия. Дясното на Борисов и лявото на Първанов са феномени на политическа деградация, а не ново начало. Няма в тази работа Европа, а Балкански полуостров. Мръсната игра деморализира и натрупва омерзение. Първанов ще спечели от процедура за предсрочно отстраняване. Трябва да оставят стенограмата му при впечатлението за подлост на постъпката, без да правят опит да я превръщат в мотив за импичмънт, защото това е невъзможно. Тези, които ще настояват за предсрочно отстраняване ще работят за Първанов. Ако това е Костов, ще го прави съзнателно.

- Колко сериозен и дълбок е според вас сблъсъкът между Първанов и Борисов и какво може да е развитието му?

- Изглежда, че политическата поляризация, от тук нататък ще бъде олицетворявана от тези двама души. Станишев е дисквалифициран като опозиционен лидер. Сблъсъкът между президента и премиера залепва Костов за Борисов и прави неговата макиавелистка игра на „управляваща опозиция” невъзможно упражнение. Така до президентските избори. Но тъй като в българската политика всичко е по възхитителен начин безпринципно, не бива да се изключва и нов прилив на национално отговорно уважение между Първанов и Борисов. В перспективата на президентските избори Борисов няма интерес от изтощаващ сблъсък, но затова пък Първанов няма шанс извън този сблъсък. След тази стенограма, Първанов е лидер на национал-популистката левица със всички следствия, произтичащи от това патетично обстоятелство.

- Възможно ли е скандалът да се окаже начало на битката за наследник на Първанов, в която е възможно да участва и самият Борисов?

- Всичко зависи от развитието на кризата и от адекватността на управлението. Ако положението се влоши до социални напрежения, номинацията на Борисов ще се изтълкува като бягство. Ако Цветанов стане президент, в края на това управление Първанов ще има на мушката един отслабен, може би пародиен Борисов. Първанов ще развие мощна ляво-популистка реторика на ревизор на прехода и архитект на лявата държава. Ще иска да чете икономическите досиета на Костов,а Костов ще го нарича Гоце. Борисов отново ще бъде човекът от подземието, този път обогатен с управленски провал, ако ще има провал. Ще играят на ангели и демони, на гърба на амортизираната публика. Меглена Кунева ще изобразява европейска фея между персонажи на Кустурица. Населението ще се утешава с българското оперно чудо.

Други изявления на д-р Михайлов окончателно оформят картинката по казуса „Президент-правителство на ГЕРБ” и икономическата ситуация в страната. Намерхиме ги в сайта на „Гласове”, ето част от тях:

Вицепремиерът Цветанов явно е набрал много голяма инерция да го играе силен, настъпателен и безпощаден. Не пропуска момент да прави енергични изявления, изпълнени с категорични декларации за намерения и зле прикрити заплахи. Остро реагира той и след като беше огласена стенограмата от разговора между президента и финансовия министър. На въпрос дали се готвят да искат импийчмънт на президента, Цветанов не отговори конкретно, но заяви, че може и да се върви към избори, ако се наложи. Неразумно.

*           *           *

Изключително остра декларация по същия повод пусна управляващата партия ГЕРБ. Шефката на парламента Цецка Цачева пък изиска записите от срещата. Ако се окажело, че Симеон Дянков е записван без неговото изрично съгласие. можело да бъде поискан импийчмънт. Да се публикува разговор с Дянков - че това си е държавна измяна бе! Такава изцепка можеше да има някакъв положителен ефект през август-септември м. г., но сега, когато рейтингът на правителството върви надолу, а този на Симеон Дянков гони онзи на Волен Сидеров и Иван Костов, това настъпление е обречено на провал.

*           *           *

По-първите партийци в ГЕРБ пробват кризисен пиар в слаба позиция. Вече и в България има предостатъчно примери за безперспективността да се брани пробита политическа фигура, защото тя неминуемо повлича след себе си целия отбор. Естествено беше Георги Първанов да се възползва и да натрие нахалния нос на командирования от САЩ, почти всеки би се възползвал. Бойко Борисов не трябваше да урежда срещата, Симеон Дянков не трябваше да отива и да мрънка при президента.

*           *           *

С тази истерична акция само наливат вода в мелницата на президента и изчерпват и без друго неголемия си политически ресурс. Теоретически могат да предизвикат импийчмънт и да отстранят Първанов, но ще дойде Марин и това не им решава никакъв въпрос. Населението не е настроено на обичайния сеирджилък, цели големи социални групи стават все по-недоволни от политиките на властимащите, а върхът на кризисните явления в икономиката и обществото тепърва ще бъде достигнат.

*           *           *

Накрая премиерът отново ще избере да се договори с президента и всички ревящи срещу Първанов ще станат смешни. Вече се е случвало. Не им ли минава през главите на умниците от ГЕРБ и крепители в Народното събрание, че премиер и президент може още от началото са се договорили да изпържат нетърпимия вече гастрольор от Световната банка?

*           *           *

Назряха сериозните конфликти на различни социални прослойки и групи с управляващите. Изчерпа се търпението на бизнеса и синдикатите към правителството. Фирмите не само не са склонни да дадат 10% отстъпка за забавените плащания на държавата, но смятат и да си поискат сумите с лихвите. С отказа си да плаща задълженията си, с арогантния си натиск за тези отстъпки в полза на длъжника в лицето на държавата Борисов и Дянков напълно сриват напъните си да представят правителството като принципно и последователнно. Вече се виждат последствията във вид на свиваща се предприемаческа активност и фалити на фирми, съответно и на безработица реално около 15 на сто и гонеща според синдикатите 20 на сто. Последното число е критичното за социалното спокойствие в страната.

Масово брожение тръгна сред малки фирми и счетоводители заради указание на НАП, което ги задължава да плащат доста по-високи осигуровки от 1 януари 2010 г. Този подход на финансовия министър неизбежно ще вкара голям брой фирми в зоната на мрака или поне в сивия сегмент. Няма как Дянков да изтръска повече приходи от предишните по такива некоректни начини, които се използват от грабители като монополистите от електроразпределителните дружества и доставчиците на вода. Глупост след глупост прави този човек...

Докато сервираха зрелище на гражданството, в парламента партньорите „Атака” и ГЕРБ кръстосаха шпаги по закона за нотариусите. Зрънцето на раздора се оказа основателното искане на хората на Сидеров нотариусите да носят отговорност за законността на извършваните от тях сделки. Може би така, както е във Франция, където нотариусите носят имуществена, финансова и наказателна отговорност за некоректно сключени сделки.

Човек трябва да остави всичко и да следи непрекъснато какви ги вършат в парламента, в правителството и къде ли още не политиците...

Всичко е възможно – стига да си жив и да няма къде да бягаш!

 

Коментари 

 
0 #7 Ник 2010-03-12 11:28
Каквото и да правят и който и да го прави,няма да е за доброто на Българите!За съжаление!
Цитиране
 
 
0 #6 Smarty 2010-03-11 20:13
Стига с тези глупости. И цитираният е един "доктор", ако седне някой ученик ще направи по-добър психо-портрет.
Не обичам да ми се натрапва някаква изключителна безалтернативна "правда".
Цитиране
 
 
+1 #5 ivan 2010-03-11 16:28
Това с Дянков вече омръзва. Човечето си заслужи шамарите, а му ги заби Първанов от името на "страдащий народ". Преди няколко дни написах, че фискът ще глоби и неродените, а няма да прости и на умрелите. А всичката дунанма е на принципа "дръж го в мъгла, да му е ясно". Прогледнете, хора! Не съм Фучик, но ми се иска да разберете, че хем ни обират, хем ни баламосват. Цачки-Боре-Цветачки.
Цитиране
 
 
-1 #4 Пламен 2010-03-11 12:29
Колкото и да рипате срещу това правителство (не са моя избор!) няма как да не признаете, че то е първото след злополучната 1989. което се опитва да направи нещо за държавата и държавноста...
Цитиране
 
 
+1 #3 Гео 2010-03-11 12:14
:oops: Бих Ви поправил ето така: "Всичко е възможно - стига да няма къде да бягаш" - т.е. не е необходимо да си жив.

Спомнете си случаите на теглене на банкови кредити с личните данни на покойници, или даже на регистрирането на фирми. У нас е разработен цял комплекс от "авангардни технологии" на измамата, които се пробутват на съдебната система с цел "развитието на правото в условията на пазарната икономика" - или нещо подобно, не помня как беше точната формула в ТЗ.
Чичиков със своите мъртви души и особено Чарлз Понци със своите селяндурски схеми са смешни и жалки дилетанти.

Като "прогноза" - в тези игрички победители няма да има. Финансовата криза ще забърше всички ни.

Enjoy! :lol:
Цитиране
 
 
0 #2 Дени 2010-03-11 05:19
Защо ли се хванаха за гушите :lol:
Цитиране
 
 
0 #1 Ник 2010-03-10 21:51
"Няма в тази работа Европа, а Балкански полуостров.." Глупаво!Всичко тук, /на Б-ския п-ов/,става по причина на "Европа".Каква Европа???! И името и , и културата и /на Европа,тази от която се възхищаваме,не днешната/, е от нас!Ние сме Европа,но няма луди да го кажат,само сметкаджии.Докога ще се правим на аборигени?Или ще търпим да ни правят?Не знаете ли истинската история?
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене