Докога Дянков ще ни размахва Нероден Петко?

Безпрецедентни публични разходи и пълна мъгла за размера на бюджетния дефицит – това на първо време се натрапва най-фрапиращо, като неясни очертания в мъглата на информациите, които министър Симеон Дянков свежда до гражданството. Колко милиарда му са необходими на Дянков, за да стане бюджетният дефицит поносим и не скандален, никой не е чул все още. Всеки ден се хвърлят в публичното пространство различни цифри, което говори от една страна за сигурен хаос във финансовото състояние на държавата, а от друга – за още по-хаотични виждания на министъра на финансите как да се стигне до приемливи варианти за антикризисни мерки на правителството.

Всичко написано дотук се гарнира и с подхвърлените идеи на Дянков, които той дава, и с които той,  твърде недобросъвестно „захранва” премиерските медийни изяви.

Какъв е проблемът колко е тежък, налагат ли се крути мерки, или нещата могат да се решат с далеч по-поносими решения - това правителството досега не е обяснило. Вместо това, гражданството се заглавиква с исторически сериал на управленски грешки и недобросъвестност на предходното правителство, което в никакъв случай не може да се определи като далновидно, а още по-малко, като конструктивно като подход към очевидната криза, която в момента тресе държавата.

В момента България е с 18 милиарда валутен резерв – за масата на широките пари и размера на фискалния резерв трудно може да се говори с конкретика, поради твърде противоречивите данни, които съобщава Дянков.

Правителството трябва да направи няколко прости неща: първото от тях е да съкрати публичните разходи като първа и най-важна антикризисна мярка, В Бюджет 2010 са предвидени 42, 5 процента от брутния вътрешен продукт /БВП/да бъдат преразпределени за публични разходи, заедно с вноската за Европейския съюз. Без тази вноска – цифрата е около 41, 5 процента. Става въпрос за повече от милиард и половина повече пари, за публични разходи, което в условията на криза и приказки как няма никакви пари - е безпрецедентно висока цифра. За сравнение с цифрата от мандата на Тройната коалиция за 2008 година е 39 процента, което е 3 процентна разлика – милиард и половина повече разходи в абсолютен размер.

Това е най-важната мярка, а не да се търси увеличаване на приходите чрез увеличаване на данъци и други осигуровки.

Всяко увеличаване на данъците е ПРО-кризисна мярка, а всяко съкращаване на публичните разходи е АНТИ-кризисна мярка. Знае го всеки учил икономика.

Най-важното е първо да се изясни колко голям проблемът с бюджетният дефицит – информация, която поради увъртанията на финансовия министър и говоренето му на границата на лъжата никой не е чул все още.

В момента в България има голям риск да се тръгне по гръцкия път на развитие ни плашат ежедневно от правителството. В същото време всяка преценка, че кризата в Европа или САЩ е приключила не почива на никакъв конкретен анализ, сочат икономически експерти, които консултират сайта „Хроники”.

Преди месеци в „Хроники” излезе горчива прогноза, че както вървят финансите на държавата, управлявани от Симеон Дянков – нищо чудно да се стигне до варианта: „Гасете лампите! Последният да затвори държавата!”

На фона на нестихващата икономическа и финансова криза сме принудени да слушаме от министъра на финансите Дянков несъстоятелни прогнози, че видите ли, кризата ще приключи до май, или кризата си отивала в края на 2010 година! Що за нахалство и обидно безотговорно поведение към интелигентността на българите е да се замърсява публичното медийно пространство с подобни неистини? Преглътнахме онагледяването на бюджет 2010 с пица, като че ли не журналисти и икономисти стояха на пресконференцията в залата на Министерския съвет, а малките дечица на Дянков!

От тогава продължават да ни облъчват с подобни примери – като се започне от лъжата, че сме имали най-ниския бюджетен дефицит в края на 2009, та се стигне до сегашните скандални изпълнения да се прокарват антикризисни мерки на тъмно, като че ли сме западнала държава от Латинска Америка, а не страна-членка на ЕС!

Да не казвам, че в близките няколко години, изгледи кризата да приключи не се виждат. В Доклада на Жозе Мануел Дурау Барозу от 11 февруари т. г., много ясно са очертани мащабите на кризата, като е дадено и определение – безпрецедентна.

В този Доклад се изтъква, че промишленото производство в Европа е върнато на равнище 1990 година, а публичните разходи са върнати на равнище – 30 години назад.

Какво имаме днес?

Липса на какъвто и да било политически консенсус, за излизане от кризата, а сама която и да било политическа сила трудно би се справила с настоящето положение в икономиката и финансите. В интерес на истината ще добавя, и че нито една политическа сила извън управляващата ГЕРБ, все още не е дала сигнал, че би могла да се заеме с управлението на страната и да продължи мандата на този кабинет.

Да се потърси консенсус с други партии, синдикати, работодатели, в името на това, да се излезе от кризата, далеч не е признание за тотално несправяне на кабинета със сегашното положение в страната. Търсенето на общ политически консенсус би показало по-скоро желание за добросъвестно управление в името на националните интереси.

Единствено с осемсемесечни обвинения, само с припомняния за грабежи и недобросъвестно управление – от криза не се излиза. Има ли престъпления при предишни правителства – работа на Прокуратурата е да установи, а не всяка вечер вицепремиери и министри да водят рубрики по темата в различни телевизии. От голи констатации, или действителни документни разкрития – нито кризата ще се реши, нито гражданството ще намери работа и храна – крайно време е това да се осъзнае от сега управляващите. Пиша го съвсем добронамерено и прагматично.

Вторият голям минус на настоящето правителство е, че допусна Симеон Дянков да пробута  в парламента за приемане - Бюджет 2010, без да има в него заложени антикризисни мерки!

Бюджетът, с тази 42, 5 преразпределителна функция залага всъщност най-високата ПРО-кризисна, проциклична мярка във финансите на държавата. Оттук и причината в края на януари, не беше минал още февруари, да настъпи паника – от страна с „похвално” нисък бюджетен дефицит – България се оказа в най-тежката финансова и икономическа криза за последните десетилетия.

Експерти предупредиха, че да се правят изводи за резултатите от събираемостта е твърде рано! След само един месец от новата 2010 година, в условията на Бюджет 2010! Резултати за ръста на събираемостта се виждат реално след края на първото тримесечие – т. е. в началото на април.

Единственото обяснение за паниката и приказките на премиера Борисов, че никога България не е била толкова зле е, че министър Дянков му внуши, тези мрачни краски и то без аргументи и обяснения как точно се стигна до толкова ниска събираемост и големи липси в хазната.

Казано по друг начин: лъснаха нечии голи зад..ци и то не толкова нечии, а конкретни голи зад..ци, с адрес – Министерство на финансите.

Баба ми, очевидно мъдра жена имаше една приказка: Накъдето и да се въртиш, задникът ти винаги е отзад и трябва да се внимава!

Защо се стигна до паника, след като в парламента, Законът за Бюджет 2010 бе приет без опоненти на първо четене? Причините са прости: липса на интерес у опозицията, грешно заложени приходи, грешно заложени и изчислени разходи, и оттук грешно заложени политики за правителството – всичко това автоматично се превърна в капан за кабинета.

Другото определение за Дянковия Бюджет 2010 е: да си направиш сметката без кръчмаря.

От заложения капан, следващата крачка доведе до: паника, искания за вдигане на осигуровки и данъци, мерки за рязане на заплати, увеличание на ДДС – на практика Духът от бутилката бе изпуснат. Бюджет 2010 се оказа грешно съставен и нереално изчислен. А това задължително доведе до спадане на доверието към кабинета на инвеститори, гражданство, различни социални групи, синдикати. Когато една държава изпусне Бюджета от контрол – никой не й вярва, спират се реформите в пенсионната система, в здравеопазването, спряна е административната реформа. В първите месеци на годината дефицитът се вдигна бързо, и това доведе до стрес на пазарите, икономиката се срива, и... стигаме до рецесия. Ходът надолу води към рецесия – рязането е път към рецесия: намаляването на заплатите, вдигането на осигуровки и данъци – посоката е надолу, към рецесията.

В случай че не се изпълни бюджетът в приходната част, каквато реалност вече се прояснява на хоризонта, се отива към рязане на разходната част – замразяване или намаляване на пенсии, заплати социални помощи...

Мерките, които се предлагат от правителството са панически, тъй като се мисли единствено – от кого да вземем, кого да натиснем, а не се мисли как да се увеличат приходите.

Кога е правилно да се направи актуализация на Бюджета? Шефката на парламентарната бюджетна комисия, Менда Стоянова заяви преди седмица, че още е рано да се пипа и да се прави актуализация на Бюджет 2010. Увеличаването на данъците, комбинирано с рязане на заплати – по всички учебници е ПРО-кризисна мярка, която Дянков би трябвало да знае. А ако е пропуснал тази лекция – Иван Костов може да му обясни за какво иде реч.

Един Списък броди из държавата

– Списъкът, който извади вицепрезидентът на „Подкрепа”, списък от министерството на Симеон Дянков – списък, от който Дянковите хора веднага се отрекоха.

Мерките в Списъка бяха ужасяващи... Сайтът „Хроники” пусна този Списък за своите читатели:

Премиерът гладува, работи ден и нощ, събота и неделя...

Димитър Манолов потвърди, автентичността  и принадлежността на документа към екипа на Дянков и обясни огласяването на Списъка с убеждението, че ако си беше замълчал – е съществувала опасност този списък да се превърне в реалност.

Човекът, който извади тайния Работен списък с обсъждани мерки от Министерство на финансите, човекът, който безпощадно клеймеше в медиите финансовата политика на правителството и лично на министър Симеон Дянков – този човек бе „прибран” от медийни изяви и вече цяла седмица го няма никакъв, въпреки че точно сега текат дискусиите в Тристранната комисия между синдикати, работодатели и власт.

Защо скриха Димитър Манолов, след като управляващите поголовно отрекоха че „изтеклите” мерки от Списъка не били техни? Защо замълчаха от кабинета на ГЕРБ след като зам.-министърът на финансите Ани Михайлова призна, че това бил работен вариант, който се обсъждал в министерството? Защо Иван Костов нарече „саботаж” изнесената информация, но след като стана ясно, че написаното е достоверно – замълча?

Кой са авторите на Списъка с мерки и блъф ли е той?

„Както се работи напоследък, ако си бях замълчал, това нещо щеше да стане официално предложение, абсолютно съм убеден – призна в предаването „Отпечатъци” на bTV синдикалистът Манолов. – Саботьорите са на друго място, саботьори са онези, в чийто глави се въртят подобни идиотщини. Това е някой от онази безумна шайка, които наричат себе си независими, икономиси, учени... Понеже тези момчета, никога в живота си не са изкарали два лева с труд – те са адски удобни за такива неща...

... Значи – антикризисни мерки няма. Такова нещо не се вижда. Единственото, което се вижда е опитите за ограничаване на разходите, което в нашия вариант може да се окаже ПРО-кризисна мярка – по начина, по който се прави разбира се. И оттука нататъка рязането няма да е рязане на живо месо, а рязане на жизненоважни органи... Ако в Гърция се спори за това дали държавните служители да имат 14-та заплата или не, в този пакет от мерки се видя, че се предлага нашите държавни служители да вземат девет заплати!”

Божидар Данев:

„ Вече осем месеца няма нито една антикризисна мярка от страна на правителството... За разлика от всички европейски правителства, включително и правителството на САЩ, където негативите от кризата се поеха до голяма степен от държавата и се подпомогна финансово, както банковия сектор, така и структуроопределящи производства – у нас се случи точно обратното. Не само негативите се прехвърлиха изцяло на бизнеса и незаетите.., не само държавата не помогна, а ускори кризата...”

Управляващи и опозиция в предаването „Референдум” на БНТ:

„Надявам се ситуацията да не се промени до степен, в която да се наложи да правим промени в данъците, каза Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в НС.

Мартин Димитров, съпредседател на ПГ на Синята коалиция, обвини предишното правителство, че е изхарчило бюджетния излишък, вместо той да отиде в Сребърния фонд. „Сега са много тежки времена и е много важно да има ясна визия какво правим”, обясни Димитров.

„Все още няма криза на потреблението, в България няма финансова криза, защото всеки, който твърди обратното, трябва да каже колко банки са фалирали и колко пари похарчи държавата, за да спасява банки, подчерта Пламен Орешарски, депутат от ПГ на Коалиция за България и финансов министър в правителството на Сергей Станишев. Говорим за последици от глобалната криза и вляние върху нашата икономика, допълни той.

След появата на Списъка от МФ...

Премиерът Бойко Борисов каза:

„За майчинството – това на кого му е хрумнало не знам. Но аз, ако някой пише във вестниците си това, което му диктуват, и аз след това да излизам и да го коментирам – това няма да го бъде. Искам да кажа на българските пенсионери, че от първия ден, в който дойдох, с 900 млн. повече пари давам за пенсионерите. Даваме повече пари за образование, за култура, най–много на пенсионерите... Аз просто не мога да разбера защо продължават да изпреварват събитията със слухове"...

Слуховете се оказаха истина...

А ето част от разговора на Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа” и Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.

Разговорът се е състоял на 21 март, в БНР, предаването „Неделя 150” с водещ, журналистката Лили Маринкова

Водеща: Господата Димитър Манолов, вицепрезидент на Конфедерация по труда „Подкрепа” и Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара след една доста изморителна в разноезичието си седмица и, разбира се, с очакванията си за не по-малко трудна в следващите дни...

... Може ли да поясните смисъла на разговорите ви вчера и това, към което се придвижвате? Има ли нещо, което, да кажем, ви обединява или разделя? Слушаме ви. г-н Манолов най-напред.

Димитър Манолов: Това, което направихме вчера, просто е едно продължение от нещо, което бяхме почнали по-назад, по инициатива на работодателите. Тоест идеята да предложим на правителството един пакет от спешни мерки, които трябва да се предприемат, защото да се ограничават разходи е една част от стратегията за излизане от кризата, обаче не се ли увеличат приходите, всичкото това пет пари не струва... вече сме готови и днеска вероятно ще представим на вицепремиера един пакет от мерки, за които повече може да говори г-н Данев, ако иска.

Водеща: Добре, слушаме ви, г-н Данев.

Божидар Данев: Какво мога да кажа? Ние сме се договорили днеска в 1 часа да направим пресконференция, предварително да не даваме решенията си. Решенията са 4 пакета от мерки, свързани с допълнително приходи за фиска, намаление на разходите на фиска, свързани с пазара на труда, с някакви иновативни решения, тъй като виждаме, че правителството изостава със своите мерки...

...................

... Ето министърът вчера излиза, другият министър, премиер-министър Цветанов излиза и казва „няма да намаляваме заплатите, нормално всичко, най-малкото е нормално”. Да, за сметка на бюджета, на може би на министерствата, е нормално, ако могат да се запазят заплатите, но с тази дискриминация, която съществува вече 20 години, наследена от всички правителства, и тази демагогия да не се плащат личните вноски, а да се превеждат директно от бюджета на заетите в икономиката, независимо кой работодател, дали е държавата, дали частен бизнес, всеки да си праща личните вноски и осигурителни вноски, също има един разнобой, който го виждаме...

......................

Само две цифри ще ви кажа. може ли две цифри да съобщя?

Водеща: Да, кажете.

Божидар Данев: България, която жизнено се нуждае от чуждестранни инвестиции, миналата година, месец януари е имала 360 милиона евро. Този януари имаме едни 52 милиона евро. Така че при тази криза, когато /.../ всички инвеститори, ако им сложим една допълнителна такава ограничителна мярка, тоест, когато почнем да променяме дори временно или невременно, особено това постоянно напрежение, че могат да се сменят нещата, създава недоверие в чуждестранния инвеститор, който отново подчертавам е жизнено необходим за една страна с остарели технологии и с необходимост да промени нещата. Подобни изрази, че са разбойници работодателите...

Димитър Манолов: За съжаление е факт.

Божидар Данев: ... тези работодатели осигуряват хляба на 2.5 милиона граждани в страната и такива приказки, може да има такива хора, но една голяма част от тези инвеститори са и чуждестранни инвеститори с добри положения и с добър образ в целия свят, така че грубо е да се говори, мисля, че са разбойници били работодателите.

Димитър Манолов: Сигурно и мутрите са почтени бизнесмени.

Водеща: Г-н Манолов...

Божидар Данев: В края на краищата по Конституция всеки гражданин на Републиката може да стане работодател, но той трябва да поеме риска и трябва да има уменията да работи, а не само да говори.

Димитър Манолов: Затова наричат и бизнесмените мутри...

..............

... Разбира се, че г-н Данев като цяло е прав, но ние знаем, че една лъжица с катран разваля кацата с мед и това е проблемът, защото ние в България наричаме мутрите бизнесмени и се правим, че не знаем те какво вършат и ако мислите, че тези, които идват тука с парите да наливат, не ги знаят тези неща и не ги отчитат в главите си, мисля, че дълбоко ще сгрешим. Това изглежда дребно на пръв поглед, но има значение и според мене много по-голямо от плоския данък и нивата на осигуровките...

Божидар Данев: Аз искам да отговоря. Мисля, че не е нормално да правя реципрочни изявления за качеството, да кажа, на българския работник, за това колко, да кажем, каква култура има, да не казвам по какъв начин, примерно качете се в такситата да видите каква е чистотата на такситата или дали са обръснати и дали са учтиви, дали стават да ви вземат багажа. Това е нивото на българския работник.

............

Водеща: ... на въпроса, свързан с облагането на по-богатите с подходящи мерки. Кажете какво мислите за това. Г-н Данев?

Божидар Данев: Първо искам да кажа, не става дума за облагане на по-богатите. Извинете за грешната фразеология, която се употребява. Става дума за хората, които имат по-големи доходи, хората, които имат по-голямо образование, хората, които имат по-голяма квалификация и печелят повече, имат по-големи доходи. Думата „богати” е малко от речника да не кажа на определени политици, които си отидоха. Така че подобно нещо, отново казвам, тъй като България се смяташе, че е страна данъчен рай, променяме изцяло образа на България пред целия свят. Отново подчертавам, в този момент България не трябва да прави такива опасни движения, защото всяко опасно движение ще бъде наказано в международен план.

Димитър Манолов: Г-жо Маринкова, България отдавана се сочи с пръст по отношение на това, че сме данъчен район, защото данъчните райове, извинявам се тази дума няма подходящо множествено число, ужасно много не са на почит в ЕС, ама ужасно много. И там се води целенасочена борба срещу т. нар. данъчни райове, защото това е дъмпинг по отношение на общия пазар...

....................

Водеща: Чуйте сега този цитат, става дума за следното...

Димитър Манолов: Един човек, колкото и да е умен, колкото и да е предприемчив, той има потребност от точно толкова калории или сходни количества, колкото един човек, който с двете си ръце примерно може да цепи дърва. И в този смисъл съществува това, което се нарича солидарност в обществото, за да има все пак от тези, които имат повече, да бъде преместено към тези, които имат по-малко, защото е известно, че и едните, и другите живеят с едно и също. Или горе-долу да кажем.

..................

Божидар Данев: Това нещо много ми прилича на социализъм, това, което ми се говори. Да изравним всички, да сме солидарни всички, да ядем всички еднакво, но някои да бъдат по-равни.

Димитър Манолов: Не, не, не, в никакъв случай...

Божидар Данев: В края на краищата всеки човек има различни изисквания за живота. Един се храни с вилица и нож, друг се храни само с лъжица. Извинете, един обича да ходи само с дънки, друг обича да ходи с костюми. Така че това са въпрос на изисквания, въпрос на култура. Един обича да чета книги и купува книги, а другият въобще не купува книги, а гледа само телевизия. Или отива на футбол да гледа... Така че не трябва да приравняваме това, интересът, че нацията има богатството на различни хора, на различни личности, и тези различни хора имат различно чувство към риска и различно чувство да бъдат предприемчиви. А без предприемчиви хора ние няма да имаме просперитет.

Димитър Манолов: Нека да го кажем така. Един човек, който днеска получава 10 хиляди лева, спокойно би могъл да преживее и с осем, без сериозно да му пострадат битът, културата, ще може пак да си купува каквито си иска книги и ще се чувства твърде добре. Обаче в ситуацията, в която се намираме в това общество трябва всеки да дава каквото може. Защото този с 240 лева вече няма откъде да даде повече. Нали така?

.....................

Водеща: А как ще накарате правителството да плаща на частния бизнес?

Божидар Данев: Как да плаща?

Водеща: Това, което държавата дължи на частния бизнес.

Божидар Данев: Ами ние сме предложили един цял пакет от мерки. Първо откъде да вземе пари, фискът откъде да вземе пари, за да ги плати. Ние предлагаме няколко решения за това нещо откъде да се намерят парите, как да се плати на бизнеса, как да се завърти икономиката. Защото икономиката в момента работи на ниски обороти, поради една от големите причини, че държавата не е първокласен платец, че държавата е некоректна, не спазва финансовата дисциплина и действа заразително и останалият бизнес да не спазва финансовата дисциплина – да не плаща и на работници, да няма потребление, да не влиза ДДС в приходната част на бюджета. И това е то. Завърта се, по нискосходящата спирала се върви. Ние влизаме в капана на двойния дефицит...

.................................

... дефицит по текущата сметка и дефицит по търговската сметка. Така че ако не се вземат бързи мерки, не знам накъде ще отиде икономиката. Както виждате, и...

Димитър Манолов: Ще ми позволите обаче едно нещо, което е изключително важно и което сега ще кажа за първи път и което днеска се чу и на други места. Историята със заменките. В заменките стоят 3 млрд. евро. И това, за което ние ще бъдем осъдени от съда в Люксембург, не е защото сме направили заменките, а защото не сме си потърсили разликата между действителната стойност на заменките и тази, на която те са били извършени. Ние за това ще бъдем осъдени. И тука се мучи и се казва от нас ще вземат милиард и половина. Разбирате ли? Значи ние отсега си казваме ние тия пари няма да ги търсим. Там има 3 млрд. евро, в заменките. И ако там бъде възстановена пазарната правда, да го нарекат така най-общо, то това би било един много сериозен източник на доходи. Разбира се, давам си сметка, че няма как да бъдат взети всичките тези 3 млрд., защо не си ги потърси държавата там, защо не продадоха емисиите от протокола в Киото. Седят, мълчат и не отговорят. Не може да стане, поне това да кажат. Седят и мълчат, никакви коментари. 120 млн. има в емисиите от парникови газове. Ние веднага пипаме там, където ни е най-лесно, тези, които не могат да ни избягат...

.......................

... държавните служители, работниците и бизнеса, разбира се.

Божидар Данев: (...) но ние от година и половина алармираме за правата от Киото защо не се продават, поставихме въпроси и пред новото правителство защо не публикуват, както е законово изискуемо, списъка на тези хора, които са направили замените, да излязат на светло, законът го изисква, а го няма този регистър. Така че ние в това отношение с г-н Манолов сме единни. Нека да излязат тези неща, нека да се продадат правата от Киото, ето вече осем месеца и това правителство, въпреки че януари г-жа Караджова каза, че ще ги продадат, но какво става...

................

... И не е само това, редица други неща бяхме предложили, още преди 6 месеца предложихме продажба на миноритарните дялове, сега г-н Дянков казва, че ок, ще стане продажбата на миноритарните дялове... има достатъчно резерви, с които фискът може да бъде напълнен, приходната част да расте и бюджетът да се разплати с бизнеса да завърти икономиката...

................

... Димитър Манолов: По това, което днеска ще предложим на правителството по целия този пакет. А иначе не ми се правят политически оценки, защото от гледна точка на традиционните ни виждания за политика, това, което се случва напоследък, е твърде различно и странно. И за мен е необяснимо и някак си не мога да разбера защо едни министри се месят в ресора на други, защо един министър си мисли, че може да управлява всички системи, на какво отгоре, защо може да говори от името на цялото правителство, при положение, че други негови колеги управляват едни или други сектори, дори без да ги попита, без да потърси тяхното мнение, аз лично не бих постъпил така. На какво мисля аз, си е моя работа, аз не съм вицепремиер и няма и да стана...

Рано е за финал...

На 16 март, 2010 г. бяхме на прага да избухне грандиозен скандал между синдикатите от КТ "Подкрепа" и правителството, след като вицепрезидентът на организацията Димитър Манолов извади наяве Списък с проекторешения за 31 нови мерки, които кабинетът "Борисов" е бил на път обяви за справяне с кризата.

Разкритието за "чудовищните", по думите на Манолов, мерки на властта синдикалистът направи в ефира на радио K2.

Ето какво каза Манолов в радиоефира преди 40 дни:

"Историята е ужасяваща. По мои канали се сдобих с този пакет от мерки. Вътре има чудовищни неща, от които ще ви настръхнат косите":

  • Облагане с данъци на всички пенсии;
  • Принудителна неплатена отпуска за всички бюджетни служители веднъж в годината;
  • Намаляване до минимум на полагаемия допълнителен платен отпуск за ненормирано работно време;
  • Намаляване на срока, за който ще се получава обезщетение за бременност и раждане от 410 календарни дни на 225.

"Направо треперя като ги чета тези глупости. Ужасяващи са! Това нещо ни праща в специфична ситуация - няма кой да приеме тази идиотщина. Всички тези мерки са ориентирани към най-ниските доходни групи от населението. Там е всичко, както винаги нали. Тези с дебелите задници никой не ги пипа, тях трябва да ги завиваме с памук", продължи емоционално Манолов по радиото... - В момента имаме заседание и това няма как да не попадне в полезрението ни. Няма нито една мярка, която да стимулира производството и икономиката. Всичко е свързано с взимане и ограничение. Ще се граби от бременни и пенсионери. И разбира се служителите от бюджетната сфера", допълни той.

Манолов добави, че споделеното от него е част от чернова, придобита по неофициален ред, но със сигурност тя е от Министерството на финансите.

"Може и да не е окончателен вариант, но в ръцете ми има 31 антикризисни мерки и явно те ни очакват", завърши синдикалистът.

Къде изчезна Димитър Манолов и защо го няма в медиите вече цяла седмица, и то в момент, когато върви обсъждането на антикризисни мерки между правителство, синдикати и работодатели?

Отговорът е ясен.

Преговаря се с удобни, полуглухи, полуслепи и бързо съгласяващи се социални партньори. Особено ако виновникът няма аргументи, освен че държи в ръцете си властта..

 

Коментари 

 
0 #2 Ник 2010-03-30 10:25
Браво на г-н Манолов!Въпреки това,като чета по-горе,оставам с впечатлението,ч е и той и Данов са от другата страна на барикадата.Отсам е Народът!Данов се изживява,като "избран" и му личи,макар,че каква е ползата от него?С риск да отида твърде в "ляво",изразявам лично мнение,не трябва да има в България свръхбогати.Инвеститорите са грабители,естес твено идват не от алтруизъм,а да печелят и печелят с "безкористната"помощ на правителството твърде много /енергийните и телекомпании,а и др./Де да имаше такава грижа за дребния бизнес,когото разсипаха,а той даваше много работни места.И накрая,какво,ак о всичко това не са грешки,а обмислено,плано во и целенасочено поведение на това,а и на предишните правителства,за ликвидиране на държавата и народа!Жалоните на политиката от 20 г.насам водят към именно такова заключение!Толк ова е истинско,че..как да повярваш?
Цитиране
 
 
0 #1 Богомил Михайлов 2010-03-26 12:59
Аз мисля,че г-н Манолов е озаптисан от шефа си Тренчев(Доган в КТ ,,Подкрепа")за да не му разваля рахата.Не ми се коментира повече госпожо Манолова.Вие по-добре от мен знаете,как стоят нещата на върха на тоя синдикат и така наречената електорална партия Демократичен алианс,създаден а от Тренчев да обслужва посочени от него политици,като Симеон Кобурготски и някои други от глутницата.Аз казах хауг.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене