Дянков поиска да заглуши президента по БНТ и БНР! Не успя

Днешното изслушване на министъра на финансите Симеон Дянков за антикризисните мерки на правителството бе включено на пряко предаване по БНТ и БНР. Това решиха депутатите по предложение на Искра Фидосова, съобщи Агенция „Фокус”. Причината е, че в същото време бе обявена пресконференция на държавния глава и неговите думи трябваше да бъдат заглушени от вицепремиера Дянков. Човекът, който осем месеца проспа, че в държавата има договори за 2, 160 млрд, необезпечени като заплащане. Човекът, който направи бюджет без да отдели в него средства за антикризисни мерки, човекът, който излъга Европа, че България е с най-ниския бюджетен дефицит и само след месец стана ясно, че дефицитът е бил поне 10 пъти по-голям – този човек използва йезуитски депутатите от мнозинството, за да бъде предаван пряко по БНР и БНТ! Всъщност Дянков си поиска пряко излъчване за неговото четене на антикризисните мерки, които му написаха синдикати и работодатели!

С чужда пита – помен прави - казва народът. Написаха му домашното, и той поиска цял народ да го слуша!

Парламентът гласува, но БНР и БНТ излъчиха пресконференцията на държавния глава! Оставям темата без коментар и минавам към дебатите по мотивите за отстраняване на президента.

Читателите на сайта „Хроники” са интелигентни и затова ще публикувам най-съществаната част от прозвучалите изказвания от парламентарната трибуна по исканото отстраняване на президента. Изводите оставям на тях:

От мухата – слон или какво казаха вносителите на мотивите и опонентите им

Ето по-съществените цитати на народните избраници от несъстоялото се мнозинство:

"Атакувайки министър Дянков и министър Цветанов, президентът ясно осъзнава, че атакува цялото правителство. Подобна атака не е водена нито към правителството на Сакскобургготски, нито към правителството на Станишев", коментира съпредседателят  на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. - Пред журналисти в кулоарите на парламента депутатът на Бойко Борисов каза: „Това са неща, които явно са маниери в политиката. Точно затова винаги съм се отвращавал от някои действия на политици. Тук обаче вие само можете да направите една връзка, която сутринта ми подсказаха ваши колеги – „президентът - тайните служби - Яне Янев - Алексей Петров - ДАНС”. Може би там някъде се крие разковничето - защо г-н Янев го няма днес. Притеснява ме едно и би трябвало цялата гражданска общественост да го притеснява и то е, че не дай си Боже, все още, ако тези, които управляваха 20 години държавата скрити, това са бившите структури на Държавна сигурност, чрез този акт показват, че отново управляват държавата. Това ще е лошо”, обясни Велчев.

„Трябва ли да напомня думите на Овчаров на техния пленум, на който каза - „Създадохме РЗС и направихме грешка”? Вие сега направете сметка дали сега Шесто не се връща обратно... Не бих искал да съм на мястото на президента и да давам обяснения, че 155 народни представители са против или за снемане на доверието от него. Това е един морален акт. Ако бях на негово място щях да си тръгна”, каза още Велчев.

Като главнокомандващ на българската армия президентът Георги Първанов е разпродал паметници на културата. Това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на ГЕРБ Красимир Велчев, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

По думите му има много неща, които трябва да се завършат като разследване и обвинения срещу Първанов. Той добави, че трябва да им се обърне внимание, а да не се оставят така.

Гласувайте за отстраняването на Георги Първанов. С тези думи председателят на ПГ на "Атака" Волен Сидеров се обърна към председателя на БСП Сергей Станишев от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Вашият президент ви предаде, затова и вие така слабо го защитавате тук. Този човек ви предаде и вас като партия. Той направи най-голямата интрига във вашата партия срещу вас г-н Станишев. Прокара разделителната фигура във вашата партия и вкара марионетката си Румен Петков”, коментира Сидеров.

Депутатът се извини на слушателите и зрителите на БНТ и БНР „за това мъчение, което са преживели, защото е наистина мъчение да слушаш каканиженето на бившите управляващи”. „Вие откраднахте, не „Атака”. Вашите опити да дискредитирате партия „Атака”, която не е корумпирана, могат да говорят само едно, че действията на службите са правилни”, заяви Сидеров. Трябва да има все повече осъдени ваши министри, заместник-министри и министър-председатели, защото само така може да ви се затвори устата, заяви той.

СДС ясно заявява, че за нас основният мотив е скриването от страна на президента на неговата принадлежност към Държавна сигурност /ДС/, от което всичко е следствие, добави Мартин Димитров от Синята коалиция. Той уточни, че всякакво определяне, че това отстраняване е заради отношението на президента към правителството категорично не съвпада с тяхната позиция.

От парламентарна зала бе изгонен социалистът депутат Антон Кутев. Кутев поиска лично обяснение от лидера на "Атака" Волен Сидеров, след негово изказване, от което се обидил, "че социалистите са деца и внуци на тези, които са убивали хората в комунистическите концлагери".

"Не може Волен Сидеров да нарече мен и моите роднини убийци и аз да нямам право на реплика на това. Може ли именно Сидеров да се окаже моралният съдник? Човекът, който замерваше с кюфтета стюардесите в немския самолет, човекът, който е известен с магистрала "Тракия" и с това, че бие къде който срещне, човекът, който изнудваше след това Павел Чернев, за да го покрие. Съжалявам, но моите предшественици са Филип Кутев, художничката Надежда Кутева, Елена Кутева - професор в консерваторията. Това не може да свърши така. Това е потъпкване на демокрацията, което рано или късно ще доведе до диктатура. За сега все още е мека, просто защото Бойко Борисов не може да стигне до тежка диктатура. Той ще падне от власт преди да е въвел тежката диктатура", каза още Кутев, цитиран от "Фокус".

„За нас няма съмнение, че такова нарушение е извършено. Това заяви от парламентарната трибуна, по време на дебатите за искането за импийчмънт на президента, депутатът от ГЕРБ Тодор Димитров

Димитров отправи редица въпроси, на които трябва да се даде отговор по време на дебата. Сред тях са: Равнопоставено ли е президентството с останалите държавни органи на управление и техните администрации? Нормално ли е взаимодействието между институциите? Има ли изземване на компетентности на президента в нарушение на Конституцията? Използва ли властта президента за лични цели?

„За първи път в българската история е внесено такова искане в парламента, коментира Димитров. Неоспорим е фактът, че 162 народни представители подкрепят искането за отстраняване на президента, което сочи най-малкото недоверие на депутатите към президентската институция, допълни депутатът от ГЕРБ.

„Искането за отстраняването на президента е изключително сериозна работа и затова не можем да премълчим или да подминем с усмивка това свободно съчинение, наречено мотиви”, обърна внимание на колегите си депутати Любен Корнезов от БПС. Той определи мотивите като опасни, тъй като икономическата криза лесно можела да се превърне в политическа.

„Президентът е обвинен че е нарушил 12 текста от Конституцията. „Конституцията не е готварска книга, че всеки да се рови в нея и да търси, каквото му е угодно. Това са юридически абсурди”, възмути се Корнезов от парламентарната трибуна.

По думите му - има правило в древността, че това, което не забранено, е разрешено. Абсурдно е да се забрани на президента да публикува стенограмата. Няма нарушение на чл. 32 от българската Конституция, заяви Корнезов.

Георги Марков е казал, че мотивите съдържат т.нар „кандидат-студентски бисери”. Това искане с тези мотиви е неоснователно - подчерта Корнезов, според Агенция „Фокус”.

„Един президент може да наруши Конституцията преди всичко с актовете - указите, които той издава – пояснил Корнезов, който бе преди време съдия в Конституционния съд. - Президентът Първанов е издал 303 указа, които са напълно неоспорими. В обвинителните мотиви се твърди, че срещата с министър Дянков има личен характер, но това не е така, защото преди срещата Дянков е чакан от над 30 журналисти, срещата се провежда в официалната зала, а Дянков е натиснал копчето само на 2 метра от стенографа.

„Има едно вярно изречение във вашите мотиви и то е „Симеон Дянков е символ на това управление”, отбеляза депутатът от БСП, Корнезов. - Дръжте си символа. Аз съм сигурен, че тук ще се намерят народни представители, които да купят еднопосочен билет на Симеон Дянков, заяви Корнезов и уточни:

„Днес не ни трябват битки, войни между институциите. На нас ни трябва битка срещу кризата... Не е адекватно поведението на вицепремиера Дянков в шоуто, който внуши позорни обстоятелства, което е престъпление по Наказателния кодекс. Този, който нарушава, извършва правонарушение, иска сега отстраняването на президента. Народът е казал „Крадецът вика – Дръжте крадеца” – така обърна внимание върху несъстоятелността на мотивите и искането за отстраняване Любен Корнезов.

Дянков е институция, Дянков е правителството – който не го е осъзнал – за негова сметка си е.

Президентът се е изказвал критично и срещу правителството на Сакскобургготски, и срещу правителството на Станишев, но ако някой неиска да види и чуе това – то означава, че президентът не е критикувал никого другиго освен правителството на ГЕРБ.

„В Конституцията има забрани – никой не може да бъде записван без неговото знание или чрез изричното му съгласие”. Несъстоятелен и несериозен е аргументът, че Симеон Дянков е знаел, че натискайки бутона, е записван, отбеляза депутатът от ГЕРБ Павел Димитров в отговор на Корнезов.

„Истинските мотиви са политически и те бяха казани открито от министър-председателя на страната г-н Борисов”, коментира мотивите за отстраняване на президента бившият премиер и настоящ депутат, Сергей Станишев. „Президентът се опитал да критикува стълба, символа на управление бих добави и слънчицето на премиера – Симеон Дянков, каза той по време на дебата в парламента.

„Щом един президент може да бъде свален за това, какво остава за обикновените граждани – лекарите, фермерите, съдиите и пр. Жалкото обаче е, че аз не си измислям, а просто цитирам ежедневието на този кабинет”, каза Станишев.

„Направо си приемете Закон за защита на държавата. Не случайно вашият лидер лансира тази идея преди месеци. Променете и Конституцията и запишете, че България се управлява от Цветанов, Борисов и Дянков...”

Депутатът от ПГ на „Атака” Станислав Станилов каза: „Президентът може да си отиде с този импийчмънт. Може и да не си отиде. Той ще си отиде обаче завинаги от политическата сцена”. „...Той никога няма да се появи повече на политическата сцена, защото се държа като предател на собствения си народ”, коментира Станилов.

Иван Костов, лидер на ДСБ заяви по време на дебата: „... президентът Първанов се представи като алтернатива на политическата власт. Като истински сътрудник на Държавна сигурност, той е записал Дянков... Дянков никога не е казвал, че Първанов е млад милиардер”, подчерта Костов и определи това твърдение като „пълни глупости”. "Причината да се води този дебат е самият Първанов – Гоце”, допълни Костов.

Депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев заяви по време на дебата: „Говорейки за единството на нацията възникват въпроси по отношение на г-н Първанов, както и по отношение на БСП. Къде беше президентът Първанов, когато на България бяха спрени еврофондове за над 1.8 млрд. лв., от които 800 млн. лв. безвъзвратно загубени? Къде беше президентът Първанов, когато се подписа т.нар. „Голям шлем”? Знаем, че го договаряше в пиано-бар „Синатра”. Къде е записът от пиано-бар „Синатра”? Нали това би трябвало да бъде разговор по официални държавни дела”, посочи Мавродиев. По думите му, когато са се потопили милиарди левове в поляната наречена „Белене” президентът не е коментирал икономическия ефект и ползите за данъкоплатците. Депутатът попита къде е бил президентът при проекта „Цанков камък”, когато са били платени 60 млн. евро за инфлационни добавки...”

Проведените дебати трябва да се изучават в училищата – така реално учениците ще научат как в парламента се губи скъпо парламентарно време, платено от джоба на гражданството. Ще научат и как се защитават интересите на избирателите, как се мисли за тяхното настояще и бъдеще.

Парламентът гласува с „за” 103 гласа, 8 „против” и 5 „въздържали се” Дянков да звучи по националното радио и Националната телевизия. В ефира звуча и бе гледан президентът от пресконференцията, която даде.

 

Коментари 

 
+1 #2 Българският шоп 2010-04-05 07:20
Ако това момче (Симеон Дянков), не е израснало в чужбина под крилото на ПГУ на ДС, то неизбежно в много кратък срок ще се превърне в най-мразената фигура за мутиралите комунисти в България. (П. Бощджиев)
Цитиране
 
 
+3 #1 Нане Вутев 2010-04-02 10:26
От юридическа гледна точка, мотивите са смешни. Но от политическа са страшни - някакво механично мнозинство, чиито водачи нагло лъжат за собствената си мотивация, налага волята си на цял народ по измислен повод.
Не съм фен на Първанов, но той е единственият глас на здрав разум в истеричната какофония от телевизионни изяви на ББ и ЦЦ. А наглед безсистемните мерки на "символа" Дянков всъщност са твърде целенасочени - да се ликвидира, каквото е останало от безплатното здравеопазване и образование, както и да се разпродаде на безценица (кой ще даде реална цена в условията на криза?), каквото е останало държавно имущество.
За Белене и прочие - да видим каква песен ще запее ББ след предстоящия лов с Путин. Очевидно посещението на леля Тетка в Москва е пожънало небивали успехи, щом Алекперов ще затваря Нефтохим.
ПП - бе тоз гений Дянков отказа ли се от американското си гражданство?
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене