Ако не си Спаска Митрова, или от Гуантанамо – държавата ти обръща гръб!

Пиша тези редове със срам и гняв. В държавата, която съм се родила, с още над 7 милиона българи – ако не се казваш Спаска Митрова, или не идваш от Гуантанамо – властта ти обръща гръб и те изоставя.

В един момент правителствен фалкон лети, за да прибере болен българин от другия край на света – в друг момент – държавата обръща гръб на бедстващи българи по летищата на Европа.

Едва ли някой ще запомни и повтори лесно името на вулкана от Исландия, Ейяфятлайоктул, но над 6 милиона души, блокирани по летащата на Стария контитент дълго ще си ближат раните от последиците от облака на този вулкан.

Трудно може да се изчисли колко българи бяха блокирани в различни европейски летища, бе да имат възможност да се приберат в страната, или без да могат да се явят на работа, в която и да е чужда държава в Европа в понеделник – и всичко това, заради блокиран неизвестно докога въздушен трафик.

Вчера коментирах безпрецедентното изявление по БНР на министъра на външните работи, Николай Младенов, който си позволи да каже, че държавата ще се погрижи само за държавни служители, извън граница, намиращи се в командировка. За другите български граждани Младенов даде да се разбере, че подопечното му министерство няма да си мръдне пръста!

Тази сутрин Нова телевизия и в. „Сега” съобщиха за 12 ученици от гимназията по електротехника и електроника в Пловдив и ръководителят им, които са прекарали три днонощия на летище "Гетуик" в Лондон заради отменените полети! В неделя станало ясно, че от самолетната компания "Wizz Air" им презаверили билетите за след пет дни, без да им предложат или се погрижат за храната и подслона им!

В същото време, от посолството в Лондон, чиновниците на Младенов изслушали воплите на децата и ръководителя им, но никой от тях не им предложил да се подслонят в посолството!

Оказва се, че държавните чиновници ще получат помощ от бюджета, за да не спят по летищата на Европа гладни, но група от 12 деца няма право на такава грижа!

Най-добрите малки програмисти на родината бяха изоставени от държавата си, докато министърът на външните работи даваше високомерни пояснения, че всеки попаднал в премеждие зад граница трябва да се оправя сам!

В. „Сега” съобщи днес, и за друга група българи, блокирана в исландската столица Рейкявик, която също не можела да организира връщането си в родината. За разлика от Лондон – сънародниците ни получили подкрепа от местните власти! Кметството се погрижило за тях и ги настанило къде да пренощуват, а освен това им подарило карти, с които да ходят безплатно на басейн, да ползват градски транспорт и да разгледат всички музеи в района.

Посолството в Осло също не отговаряло, вероятно за да избегне проблемите да изпаднат в положение българи да искат от тях помощ!

Засега българите безуспешно се опитват да се свържат с нашето посолство в Осло. А и в Рейкявик всички стоки са много по-скъпи, а сънародниците ни вече са останали почти без пари.

Проблемите с блокираното за въздухоплаване европейско небе, заради облака на вулкана от Исландия затрудниха до риск и придвижването на хора и органи, предназначени за трансплантации, тъй като в тези случаи – времето е най-важният фактор за бъдещия успешен край на бъдеща трансплантация. А повечето от тези операции, както е известно са животоспасяващи!

Тук ще прибавя и възникналите остри проблеми с инвалиди и хронично боли, които са останали по летищата и са се нуждаели от лекарства, подслон и медицинско наблюдение.

Мнозина от българите, пътуващи зад граница не обръщат внимание когато си купуват билети дали авиокомпанията възстановява сумата, при инцидент и невозможност да се осъществи полетът, дали се дължи обезщетение.

В. „Сега” публикува част от правилата за правата на пътниците на ЕС - при анулиране и закъснения от два часа или повече, при полет до 1500 км, три часа и повече за полет до 3500 км, и четири часа за дълъг полет пътниците имат право на безплатни напитки и храна. Ако чакането продължи през нощта, пътниците имат право и на хотелска стая.

В случай, че авиокомпанията заяви, че хотелите са препълнени, пътникът трябва сам да потърси свободна стая и ако намери, трябва веднага да информира авиолинията, която да поеме разходите. Ако дадена самолетна компания не се погрижи за правата на пътниците в подобни ситуации, трябва да се запазят сметките и да се подаде жалба до националната служба за въздушен контрол. В случая може да се подаде и сигнал в организации, защитаващи правата на потребителите, и да се наеме адвокат, който да заведе дело.

Възможен е вариант и авиокомпанията да поеме билета за пътуване с влак, но преди това трябва задължително да се попита конкретната авиокомпания.

Ако авиокомпанията предложи извозване с автобус, пътникът трябва да приеме. В случай, че пътници изберат друг начин на пътуване, те сами поемат разходите.

 

Българския вариант на държавна „грижа”

Не трябва да се оставя без санкции фактът, че на летище Гетсуик, чакаща се оказа единствено групата български деца, изоставени от държавата. И това, докато информационните агенции съобщиха, че британски военни кораби ще спасяват блокираните зад граница британски граждани, тъй като въздушното пространство над Великобритания ще остане затворено поне до 01.00 часа във вторник.

Премиерът Гордън Браун, за разлика от българския му колега Бойко Борисов, вчера заяви, че сигурността на пътниците е от първостепенна важност. В операцията по прибирането на британци са се включили три военни кораба: "Арк Роял" и "Оушън" са отплавали за Франция, а "Албион" е на път за Испания, откъдето предстои да вземе група британски военнослужещи.

Смята се, че момента около 150 000 британци са блокирани зад граница.

Правителството на Испания, след разговори на високо правителствено равнище с властите във Великобритания обяви, че летищата в страната ще бъдат използвани, за да се помогне на около 70 000 британци да се приберат в родината си.

Друга държава, която не дели гражданите си на: държавни чиновници и други, се оказа Русия. Вчера стана ясно, че руското правителство се е разпоредило да се извозват гражданите му от европейските летища с автобуси и влакове, предаде Агенция "Фокус", цитирайки ИТАР-ТАСС.

Веднага щом стана ясно, че възниква криза във въздухоплаването, руският премиер Владимир Путин е провел съвещание с министъра на транспорта Игор Левитин, представители на Министерството на външните работи, Министерството на спорта, младежката политика и туризма, на което е било решено как ще се организира помощта на закъсали руски граждани по европейски летища, предаде ИТАР – ТАСС.

Решено е било превозът на руснаците по европейските летища за Русия да бъде организиран с автобуси и влакове, тъй като това в момента са единствените възможности за работещ транспорт.

Вчера бе съобщено, че Министерството на транспорта на Русия разполага с точен списък колко пътници на кои летища се намират. Най-много от тях са в Германия, Холандия, Франция и Северна Италия. От 12 000 блокирани руснаци по европейските летища, 7000 са клиенти на авиокомпанията „Аерофлот”.

Властите в Русия са преценили, че е необходимо да се помогне на хората, на които им изтичат визите. Служителите в консулствата са инструктирани да подхождат внимателно и да реагират оперативно на случаите, в които е необходимо да се окаже визова подкрепа на гражданите – поръча руският премиер. В посолствата и консулските служби са били получени своевременно необходимите инструкции и много европейски държави реагират гъвкаво на ситуацията.

След като в понеделник управниците мълчаха и никой не реагира на изявлението на външния министър Николай Младенов, за което стана дума по-горе, днес ситуацията се промени.

Днес Агенция "Фокус", която се позова на  Министерството на външните работи, разпространи информация, че над 200 души български граждани са потърсили помощ от задграничните представителства на България, във връзка с транспортната криза.

Ведомството на Николай Младенов побърза да замаже скандала, като увери всички, че се прави всичко необходимо, за да окаже пълно съдействие на българските граждани, които не могат да се завърнат, поради затруднения въздушен трафик.

Днес стана ясно, че на блокираните в Лондон ученици от транспортна гимназия в Плевен, посолството е осигурило храна и вода с лични средства на служителите. Родителите изпращат допълнително пари. От България вече е тръгнал автобус за Лондон, осигурен от родителите на децата, който трябва да вземе учениците на 21 април.

Други 12 души в Лондон също са поискали помощ и са били насочени към евтин хотел.

25 души от юношеския национален отбор по футбол са останали в Португалия. Вчера те са отпътували с автобус от Порто за Лисабон и се очаква днес да отлетят за София.

Посолството в Мексико е помогнало на българския национален отбор по хокей на лед да се свържат с авиопревозвача си и спортистите ще бъдат превозени с първия възможен полет за София.

Няколко десетки българи са били блокирани на летището в Мюнхен. На тях е предоставена информация за други възможности за придвижване. Уведомени са, че след намесата на МВнР ще могат да преминат през Сърбия само с лични карти и могат да използват автобус.

Петима българи, от които 4 деца, са били настанени в комплекса на посолството в Париж. След организиран превоз до Германия, групата от 14 човека е отпътувала за София.

След като медиите не останаха безучастни към нелепите изявления на външния министър, в които се препоръчваше всеки да се оправя сам, от днес българските представителства в чужбина продължават да оказват помощ на блокирани от транспортната криза български граждани по света, съобщиха от МВнР. Посолствата дават информация за възможности за пътуване, отворени летища и визови ограничения. Издават се визи и временни паспорти.

МВнР повтори информацията, че българските граждани могат да преминават през територията на Република Сърбия само с лична карта. Мярката е временна до разрешаване на транспортните проблеми в Европа и не е дело на МВнР, а на настоятелните молби на много държави-членки на ЕС.

Вярно е, че управлението на държавата ни се осъществява от политици, и намесата в развода на гражданката Спаска Митрова от страна на България бе по-скоро политика.

Вярно е, и че приемането на един затворник от Гуантанамо също е политика на това правителство, което 20 години демонстрира, че не може да отказва нищо на новия Голям брат – САЩ. Но в Република България, в различни точки по света живеят, работят българи, чието самосъзнание изобщо не е по-малко българско от това на македонската гражданка, Спаска Митрова.

Тук, в родината плащаме данъците си, тук работим, тук живеем, тук дочакваме старини, тук създаваме децата си. И най вече тук е нашата родина, независимо кой, кога и откъде се появява, за да твърди, че имал българско самосъзнание!

Политиците ни превърнаха един гражданско-правен спор в национален въпрос, в казус – без ясна представа как служи това на страната.

Политиците днес са на власт, утре са забравени и идват следващите. Остават българите, в родината си, и тя е така законово уредена, че да работи в полза на гражданите си. Дали го прави?

Всеки може сам да намери своя отговор. Вече сме в Европа, редом с държави, които работят денонощно в полза на своите граждани. Тогава остава въпросът: каква държава е България, която в лицето на управниците си, си позволи да изостави своите граждани в беда?

 

Коментари 

 
0 #2 Ник 2010-04-22 08:40
Спаска Митрова показа,че е Българка с голямо "Б"!Това,което прави е героизъм!И не бива да се противопоставя на каквото и да било,нито да се употребява за каквото и да било.Правителството е длъжно да се намесва в такива случаи,както го правят всички държави.Всички!Само нашата не и в случая се намеси заради общественото мнение и според мен недостатъчно!А, има и други места по света където прокудените българи се нуждаят от помощта на държавата,чувст ват се българи и вярват в нея!
Цитиране
 
 
0 #1 GG 2010-04-20 15:22
Сбъркана държава!Един поплювко,номад от партия в партия,от министерство в министерство се напъва да е управник...е и!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене