Лошо е да се продаваш евтино, а да се продаваш скъпо е страшно!

Преди 32 години, Благовест Сендов заяви от страниците на в. „Народна армия”: „Където народът - там и ние”.

Имаше такъв вестник – сега го няма, защото и армията ни нещо липсва...

Та Сендов, с потекло от род на индустриалец обичаше да припомня: „Три години чаках да вляза в университета”...

Добре, че свалиха Живков, та биографията му придоби героичен облик: „Три години бях метач, за да могат да кандидатствам в университета. Завърших го и тъкмо станах аспирант, през 1956 ме изхвърлиха заради семейството ми.

И Сендов се оказа дисидент с годините, ако не знаете и сте пропуснали...

Политиката е странна работа – всичко може да се каже, всичко може да се чуе и най вече всичко трябва да се забравя.

Сендов обичаше да казва, че мрази подлостта, и че любими герои са му Дон Кихот и Паисий, същият Сендов, който през 1993 призна: „Лошо е да се продаваш евтино, а да се продаваш скъпо е страшно!”

Човек неволно си задава въпрос: какво му е сега на академика – страшно или лошо?

Без да е злопаметен, Сендов прозря още по Живково време, че „Юлската стратегия ще претвори по-нататък преустройството на нашето общество” и изкара депутатство в няколко комунистически парламента, както определят новите Паисиевци времето преди 10 ноември 1989 г.

С годините, Сендов вървеше към сиянието на науката, обгърнат с личната си философия: „Бедният гледа да преживее днес – само богатият може да мисли за бъдещето”.

Както се казва: и академиците могат да сгрешат.

Съвременници на математика от Асеновград още помнят как той твърдеше, че „нашата наука е провинциална наука”... сиреч – като ти си от провинцията и науката мериш със свой аршин – така ли?

„Дисидентът Сендов разказваше според това, кой е във властта: „Аз бях канен на заседания на Политбюро, за конгресите...”

"Вкупом съгрешилият" математик академик нямаше намерение да става непотребен, в което и време да люшваше историята историческото развитие на България.

„С кой мигач завивате, академик Сендов” попита вестникът на червените, като ответен удар на Сендовата „забрава” и така по своему му припомни какво направи партията на него.

Тези дни Сендов се появи по БНТ, за да говори и той за реформа в науката по повод усилията на властта да закрие БАН. Слушах го и си припомнях любимите изрази на академика, които хвърляше с мекота в пространството през годините:

„За всяка роля трябва да се намерят съответни артисти” и „Всеки с враговете си”...

Днес Сендов отново е на вълните на властовата нагласа: „Академията трябва да бъде преобразувана във вид, който е естествен и отговаря на съвременния начин на управление на държавата, заяви той в „Денят започва", готов със свой законопроект за БАН. - В законопроекта се дава значително място на държавата в управлението на академията - правителството се притеснява, че няма непосредствена информация как се управляват финансите на БАН – обясни Сендов, който напоследък е приел ролята и на поредния адвокат на властта в разправата с Академията.

А автономията на науката – да не би да я отмениха без да сме разбрали?

Не беше ли Тодор Живков против университетската автономия? Питам за тези, които удобно ползват къса памет...

"Върви, народе възродени,

към светла бъднина върви,

с книжовността, таз сила нова,

съдбините си ти поднови!”

Знае ли някой всички стихове на химна на Стоян Михайловски "Върви, народе възродени!" Едва ли...

Мило е да го чуе човек на 24 май, само дето книжовността е безсилие, и съдбините са оставени на самотек... Единствената нация, която празнува азбуката си, писмеността си, днес духовността й е безкнижовна, без сила.

Какви съдбини, какви пет лева! Каква мощна просвета, какви световни борби?

„Върви към мощната Просвета!

В световните борби върви,

от длъжност неизменно воден -

и Бог ще те благослови!”

„Лъжат в бройките на учениците в училища, за да запазят училищата в малките населени места, но ние ги проверяваме стриктно! Където няма бройки – закриваме училищата, криза е, пари няма, както знаете!” – казва строго висш чиновник от просветното министерство.

Мощната просвета е без мощ и блед, никому ненужен спомен.

Световните борби, в които сме вървели пред вековете - днес са чужди борби – борбите на Големия американски брат с другите народи, в които борби нашата функция е обслужваща...

Длъжността, в която народът бе „неизменно воден” се свежда до какви гърди си е подарила фолкфурията..., предупреждението, че някои силиконови бюстове се пукали! Или кой с кого е разменил жена си.

Безвестен беше ти, безславен!...

О, влез в Историята веч,

духовно покори страните,

които завладя със меч!..."


Тъй Солунските двама братя

насърчаваха дедите ни...

О, минало незабравимо,

о, пресвещени старини!


България остана вярна

на достославний тоз завет -

в тържествуванье и в страданье

извърши подвизи безчет...

„Вярно ли е, че си спала с мъжа си и баща му едновременно?” пита облещил закачливо очички от малкия екран някакъв къдравичък водещ, уморена от недоспиване буля в шоу, което върви целодневно.

„Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!” е посланието на поредното предаване от къщата на Шоуто. Ако нямаш какво да правиш, пускаш и виждаш на живо, по всяко време на деня и нощта кой се мие и подмива, кой се бави в тоалетната, кой пошляпва половинката си за добър ден...

Кой с кого откровено си ляга и какво се случва под юргана...

Бе време, писмеността наша

кога обходи целий мир;

за все световната просвета

тя бе неизчерпаем вир;

Обезкосмен татуиран мъж, с телосложение на разливащо се желе във всички посоки обяснява развълнуван своята професия в шоуто: „Получавам ги покойниците, снимам ги, гримирам ги и пак си ги снимам!” Да ти е драго да му легнеш в частната морга!

Това ни е просветата, това са борбите – ако счете за нуждо Бог – да благославя! Ако не – ще минем и без това...

*        *        *

„Когато твърдят, че ние сме най-добре в Европа, или поне толкова, колкото е Европа, трябва да им напомня това – в Европа белите държави дават повече от три процента за наука, от брутния вътрешен продукт, ние даваме 0, 2.” – съобщава ни предпразнично проф. Николай Василев от радиопредаването „Неделя 150”. Пак си говорим за бели е не съвсем бели държави...

„Никоя власт не обича науката, никоя власт не обича свободомислието, никоя власт не обича умните хора” смята проф. Василев. - А в годините на криза инвестициите в образованието и науката са изваждали страните от нея. След Втората световна война делът за образование е стигал 10 процента от БВП...

„Снощи се изля такава помия върху мен – аз можех отдавна да ги приключа!” – коментира накратко министър-председателят едно друго шоу, пак по национална телевизия.

„Най-важното производство за една държава е производството на интелект. Това е задачата на образованието и науката – да произвеждат човеци, да произвеждаме интелект.

„С тази политика, не само на това управление а и на предишни правителства - ние ще продължим да произвеждаме тъпанари”! - гневно заявява професор Василев. - ... Нашите депутати са неграмотни. Те говорят неграмотно. Те не владеят литературния български език...” заключи професорът.

бъдете преблагословени,

о вий, Методий и Кирил,

отци на българското знанье,

творци на наший говор мил!”

Как се говори в шоу по национална телевизия – пускам го без превод:

- Говори бай Брадър фемили! Не мъ прекъсвай, ща та изплющя! Миндил, с миндил!

- Твоя изневерявал ли ти е!

- Изневерявал ми е... Имаше едногодишна връзка с едно Квазимодо... много грозно същество... Значи тя е много грозна, и на малкия ми пръст ни мож да съ намажи! -обяснява поредната красавица от екрана.

- ша тъ утрепа... заканва се друг мъжага в Шоуто...

- ... много ше се ребедееш после... сопва му се трети.

- ... как ше се наджаскаме после... направо ми е мъка

- нидейти траскайте вратити, пак ша отиди пръста! – грижовно припява някаква майка май на палаво детенце.

На този диалог, героите на последния български сериал биха казали: „Суперяко!”

„Реформи не са необходими, те са само претекст за финансови ограничения – заявава професор Василев.” Дали някой го чува?

„... Просто трябва да се каже, че няма пари... В образованието трябва да се пипа много внимателно...

... И още един актуален въпрос -децата били неграмотни. Но защо, пита проф. Василев, училището трябва да отговаря за неща, които са задължение и на семейната среда, на домашното възпитание.”

Рада Госпожина? Кво беше тва, бе-ееее!

„Ученици не знаят кой е Дарвин...”

„Младите американци не знаят кой е Хитлер...”

От новините:

„Ученици пребиха учителка, заплашват я с изнасилване...” или „Майка и син пребиха учител от Шабла...”

„Отивам да пикая” – съобщава поредния герой от шоуто на живо, докато две-три каки се гримират безизразно в съответствие с изрусените си коси...

„Желая на българските граждани самочувствие на европейци” каза председателят на парламента Цецка Цачева. А защо не пожела на европейците самочувствие на българи?

Не сме ли единствената нация, която празнува писмеността си?

Още новини:

„... момичета убиха друга своя съученичка и изхвърлиха тялото и в асансьорна шахта...

„ ... седемнадесетгодишно момче разфасова съученика си...”

„подвижници за права вярна,

сеятели на правда, мир,

апостоли високославни,

звезди върху Славянски мир,

бъдете преблагословени,

о вий, Методий и Кирил,

отци на българското знанье,

творци на наший говор мил!”

Цар Борис бил изпратил до папата и цял поменик от въпроси на брой около сто относно тайните на вярата и правилата на нравствеността. Папата отговорил подробно на всички въпроси. Отговорите изпратил по двама свои пратеници - епископите Павел Популонски и Формоза Портуйски...

Цар Борис? Това не беше ли улица? Или булевард – но там е „Борис Трети”, като тръгнеш към Владая...”

Телевизията на Ватикана, която пусна репортаж от аудиенцията на Бойко Борисов при папа Бенедикт XVI, като го обяви за ръководител на делегация от Македония, или БЮРМ-а, както наричат тази държава в ООН!

„Не обръщам внимание!” – реагира Борисов.

Повтори се гафа с картата на България, на която по нечие хрумване, родината ни бе изобразена на изложба в Европейския съюз във формата на тоалетна!

Някакъв художник, направи държавата ни на тоалетна и ... нищо!

Къде е Крум Страшний да потърси художника и да му даде урок за българска държава, което по традиция по негово време е завършвало с пиене на вино в черепа на провинилия се... Защо да се обърща внимание – не е ли Бившата югославска република Македония част от романтичната история на България? Или и историята ни вече е в ръцете на учените от БЮРМ-а?

При Бойко Борисов благословията идва от Ватикана, там благославят и него, министър-председателя и другият - министъра на вътрешните работи... На вътрешните работи? Той що ще в Рим – ще дисциплинира ли някого, или ще респектира?

Спокойно, и министърът на културата е в Рим, и колегата му министър без портфейл, професор, останал да напомня всяка събота за „Паметта българска”.

„Халал да им е Италия! Халал да са им Ватикана и папата! Щом има пари – да ходят!

Ако може без въпроси... ако обичате!

 

Коментари 

 
+3 #6 Звезделина Милева 2010-05-27 16:11
Смятам,че не може да се говори обобщавайки под общ знаменател в която и да е обществена прослойка.Самата БКП имаше разни недомислени "правила" като например да се приемат работници и "от бедно селско семейство"което опорочи идеите,които трябваше да носи тази партия.И днес в БСП членуват предимно очакващи облаги и постове.
Цитиране
 
 
+1 #5 Гео 2010-05-25 20:42
"Изперкали държави" (Двете "изперкали" държави според Дойче Веле са България и Гърция)

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5468348,00.html
Цитиране
 
 
+1 #4 Гео 2010-05-25 20:29
2) Най-любезно Ви препоръчвам още един път внимателно да прочетете "Оптимистична теория на българския народ" от Иван Хаджийски.

"За миналото на тези народи ние можем да призовем като свидетели лица, срещу които е невъзможен никакъв отвод за заинтересованос т: Шекспир, Свифт, Рабле, Молиер, Мопасан, Волтер, Шилер, Гьоте. Нима материалите за написването „Крал Ричард III“, „Хамлет“, „Гаргантюа и Пантагрюел“, „Тартюф“, „Белами“, „Разбойници“ са вземани от българската история, от българския бит?...Нима Фридрих Велики не смяташе тевтонската раса за един обор говеда, ненуждающи се от особна просвета и незаслужаващи особни права? Не преди пет века, а във времето, когато Паисий пишеше нашата история, половината от английския парламент прилагаше на практика доктрината на постното дробче, подблажавано от длъжностите, пенсиите, паричните подаръци, които негово превъзходителст во президентът Валпол раздаваше на депутатите и благодарение на които той управлява цели 20 години?..."
Цитиране
 
 
+1 #3 Гео 2010-05-25 20:07
Относно "страшните въпроси" на Звезделина:

1) Вие имате предвид не БКП, а живковщината в България, и не редовите членове на БКП, а живковската номенклатура...

Ще Ви припомня достойните думи на един български комунист пред фашисткия съд:

"Много по-рано от онова време, когато германският император Карл V говореше, че по немски той беседва само със своите коне, а германските дворяни и образовани хора пишеха само по латински и се стесняваха от немската реч, във „варварска" България светите братя Кирил и Методий, създадоха и разпространиха древно-българската писменост. Българският народ с всички сили и с всичкото си упорство се бореше против чуждото иго. Затова аз протестирам против нападките върху българския народ."
Цитиране
 
 
+2 #2 Звезделина Милева 2010-05-24 11:31
Вторият не по-малко важен въпрос е този с културата на народа.Тя се диктува пак от чужденци - собствениците на телевизионни канали.Те диктуват как и с какво да се развличаме.Наивно е да смятаме,че тези хора ще болеят за вековната ни култура,за това,че четиристишие на наш велик поет е златно изографисано в Сорбоната.Това не носи финикийски знаци значи-голям кръст.Да живее пошлостта и скудоумието.
Цитиране
 
 
+1 #1 Звезделина Милева 2010-05-24 11:26
Тук повдигате два много страшни и болезнени въпроса.Първият е за този 1,5 милиона партийци членували в БКП за облаги,ане по политически убеждения-всичките се продадоха,преди мно на чужди господари - кой по-евтино,кой по-скъпо,но се продадоха и заедно със себе си продадоха България и българите.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене