Премиерът Борисов към инвеститорите: Интересът на държавата ми е над всичко. И няма да се правите на обидени, разсърдени!

На какво си играе правителството? Със скандал тръгнаха да привличат инвеститори! Като че ли не става дума за инвестиции и живителна глътка въздух за умиращата ни икономика, а за родителска среща с непослушни деца.

„Интересът на държавата ми е над всичко. И няма да се правите на обидени, разсърдени!” с тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към бизнеса на форум за условията за инвестиране в България. С него на форума са били министърът на финансите Симеон Дянков, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

В типичния си стил Борисов е призовал бизнеса да се инвестира и даже е назовал цифрата на инвестиции за тази година – 2 милиарда, след което веднага разказал за хиляден път на какви пачи яйца са го насадили от предишния кабинет на тройната коалиция!

Толкова ли не достигат на Дянков, за да му излязат сметките, та министри и премиер тръгнаха да просят пари като се сопват на бизнеса?

Непонятни са думите на министър-председателя Бойко Борисов към фирмите:

„Не бива да се крием под думата инвеститор. Инвеститор означава изгоден и за държавата. Извинявайте, но давам тук едни пари, затова вие трябва да ми дадете всичко, каквото си пожелая. Може би е било така, може би и ще бъде така, но по мое време няма да бъде така. Интересът на държавата ми е над всичко. И няма да се правите на обидени, разсърдени. Защото тук сега съм подготвил, тъй като бях обвинен в лъжа в петък от предишния премиер, че не е теглен заем за АЕЦ „Белене”, съм приготвил платежните нареждания и за това, което плащаме и за „Белене”, и за „Цанков камък”. А те са огромни пари: 5 млн. за „Цанков камък”, 10 млн. на три месеца за „Белене”. И 2012 година Дянков, въпреки че предишният премиер каза, че не знае, че правителството е взело такова решение, а някаква си НЕК, някаква си фирмичка НЕК, нищо, че това е Националната електрическа компания, си е позволила без те да знаят, да вземат половин милиард. Дотогава ще плащаме лихви като попове, а за 2012 ще се подготвиш с половин милиард да си вкараш в бюджета, да си платиме борча за „Белене”, който са взели. Така че няма да планирате още една магистрала за 2012-а, а ще платиме борча...”

Или по друг начин казано: знаем, че ще правите далавери, но няма да ви позволим! И никой да не смее да се обижда и сърди! Такъв случай в европейската практика премиер на държава да привлича инвестиции – няма и не е имало!

„Държавата няма ангажимент по банковия заем на НЕК", заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев по повод изказване на премиера по-рано днес. Станишев посочи, че всеки премиер е длъжен да прави разлика между корпоративен и държавно гарантиран заем.

Той отбеляза, че корпоративен заем може да вземе всяка фирма, в това число и държавна, но по този тип заем държавата няма ангажимент. Станишев отбеляза, че проектът за АЕЦ "Белене" е структуриран на принципа на проектно финансиране с пари не от държавата, а от заеми.

Според него се налагали два извода - или че премиерът Бойко Борисов "не знае тези елементарни неща, или че съзнателно мами българските граждани".

„България е най-добрата страна на Балканите за инвестиции от гледна точка на ниските данъци. Заради добрата фискална политика, няма да се наложи да се вдигат данъци и след излизането от кризата", разказа убеден в тази илюзия министърът на финансите Симеон Дянков:

„България е страната на Балканите, която осигурява в рамките на Европейския съюз най-добрата данъчна политика. За Турция също искам да дам една справка: корпоративният данък там е двойно по-голям от българския - 20 процента. От тази гледна точка това не е само данъчна политика, това е цялата икономическа и финансова политика на това правителство - да подпомагаме бизнеса и не само бизнеса, а запазването и разработването на нови работни места, повече заетост и запазването на ниските данъци.”

Не коментирам Справката на Дянков, но знам, че в страна с „най-добра данъчна политика”, връщането на ДДС се бави с месеци.

Знам, че бизнесът не е получил все още парите си и в момента междуфирмената задлъжнялост в страната се измерва със 100 милиарда лева.

Знам, че съдилищата са задръстени с дела по предизвикана именно от „добрата политика” на Дянков – несъстоятелност и фалити. Знам, че никога в последните 20 години не е имало толкова длъжници с висящи ипотеки, и списъци с жилища за продажби на стената в съда.

Знам, че и след актуализацията на бюджета на министър Дянков магистрала Струма няма да се строи, тъй като не се предвиждат пари за нея.

Знам, че Дянков твърди, че е показал само на еврокомисаря Оли Рен анексите и договорите за 2 млрд, но тук никога никой не ги е виждал.

Знам, че последното твърдение на премиера Бойко Борисов, че ще замрази „Белене” и няма да се прави „Бургас-Александруполис” днес има нова трактовка: „Белене” ще се прави, а „Бургас-Александруполис” часа оценка за околната среда. Само че такава оценка все още никой не е започнал да прави.

Що се отнася до АЕЦ ”Белене”, премиерът Борисов каза: „Проектът АЕЦ „Белене” ще го има в момента, в който намерим европейски инвеститори, в момента, в който се знае каква му е цената и колко, как и къде ще продава произведения електрически ток.” Т. е. няма да го има, защото в разразилата се криза европейски инвеститори не се забелязват на хоризонта, никой не изчислява истинската себестойност на тази атомна централа, никой не проучва пазари. В същото време чакането ще донесе: построена атомна централа в Турция с руски инвестиции, Румъния ще засили износа на ток – и тогава българското правителство ще се оправдава, че няма пазар за евентуално произведения ток от „Белене”!

Преди време министър-председателят Борисов обяви, че Министерство на финансите наблюдава проекта „Бургас-Александруполис”. Никой не е чул оттогава МФ и лично министър Дянков да е поръчвал екологична оценка на проекта.

По прословутите антикризисни мерки засега се изпълняват само разходите, докато приходите силно куцат.

Бави се създаването на Регистър на задълженията на държавата към бизнеса. По обясними причини. Остава в сила положението фирмите, на които държавата дължи от миналата година милиони за вече свършена работа да си получат парите с 10 на сто по-малко, с още 7 на сто, оставени в банката и липсата на лихви по сумите.

При това положение кой ще е луд да инвестира в държава, в която:

  • Премиерът хока бизнеса и в същото време казва да не се сърди;
  • Министърът на финансите откровено го рекетира;
  • ДДС-то не е сигурно, че ще се връща в законния срок;
  • И под път и над път страната е осеяна с фирми, които са в несъстоятелност, ликвидация и фалити.

В същото време в Европейската комисия са силно озадачени от факта, че вместо да се работи по и без това зациклилия проект за “Люлин”, НС се занимава с празно политиканстване. Разкрива го в интервю за в. „Труд” на бившият министър Меглена Плугчиева и настоящ зам.-председател на Комисията по европейските въпроси в Народното събрание.

Плугчиева твърди:

„Там / в Еврокомисията – бел. Л. М./са разочаровани, че мина година, а положителната промяна в усвояването на европарите в сектора е нищожна. Очакванията за напредък, дори за скок, при този кабинет не се оправдават. А най-голямата им тревога е за Оперативна програма “Транспорт” - факт е, че засега се реализира единствено споразумението за финансиране по оперативната програма за магистрала “Тракия”, прието още от миналия кабинет. Всичко останало не само че не се движи, а напротив - в ЕК са обезпокоени, че е направо дълбоко замразено...

... магистралите “Струма”, “Марица”, “Хемус”. По тях нищо не се прави и е напълно реална възможността да бъдат загубени средствата.Оценката е на Генерална дирекция “Регионално развитие”, която наблюдава структурните фондове и тази програма. Дълбоко впечатление е оставил фактът, че на последния Комитет по наблюдение в началото на юни представители на Пътния фонд дори не са присъствали. Бил е зам.-министър Московски, но хората, изпълняващи програмата - не. А точно тя бе декларативно обявена за приоритет от правителството на ГЕРБ. Но на практика се блокира. Пътният фонд кръстосва между министерствата за регионално развитие и на транспорта...”

Позната ситуация с малка забележка: изглежда министърът на транспорта Александър Цветков дърпа назад колегата си Росен Плевналиев умишлено, или поради липса на елементарен професионализъм. Министър Томислав Дончев, който отговаря за европейските проекти мълчи. Какво остава на фирми, бизнес и граждани да си мислят за подобно поведение?

Строителни фирми не могат да си вземат дължимото от държавата, въпреки одобрената от правителството схема за разплащане през Българската банка за развитие /ББР/. За това сигнализираха шефове на строителни компании, събрали се в четвъртък миналата седмица за избор на нов председател на Камарата на строителите в България /КСБ/.

Е, какво излиза в крайна сметка: едната ръка не знае какво прави другата, и след като в предишни срещи премиерът се скара на инвеститорите, на 27 юни, понеделник го удари на оплакване от предшествениците си!

Да не забравяме какво

прогнозира Американската aнализаторска група „Рубини глобал економикс” /Roubini Global Economics/. На сайта на „Deutsche welle”, авторът Соня Каникова пусна публикация под заглавие:

 

България: кризата вече не е само икономическа

Изстискването продължава

в анализа четем следното:

Макар вече да не вилнее така опустошително, кризата продължава да нанася удари. И то не само върху икономиката, но и върху политиката. Това важи с особена сила за България, предупреждава Световната банка.

Икономиките на източноевропейските страни-членки на ЕС ще се върнат към положителен растеж през 2010 и 2011 година, но едва ли ще достигнат нивата от периода преди кризата. В редовния си икономически доклад EU10 за 10-те най-нови членки на ЕС Световната банка предупреждава за рискове, които са не само от икономическо естество.

Според доклада икономическият растеж в Източна Европа през 2010 година ще е само 1.6 процента; той трудно ще компенсира рязкото свиване с 3.6 процента през миналата година. Прогнозата за 2011 е по-добра: 3.6 процента растеж, но това ниво на възстановяване е слабо в сравнение с темповете на икономически растеж преди кризата. Едва през втората половина на 2011 може да се очаква връщане към предкризисните темпове.

Изтокът зависи от Запада

Световната банка подчертава, че възстановяването на източноевропейските икономики зависи от серия външни фактори: бързото световно възстановяване, възвръщането на доверието във финансовите пазари, ниските лихви и по-доброто използване на европейските фондове биха гарантирали ускорено възстановяване на 10-те разгледани държави.

Накъде без пари?

„Но не и през 2010. Тази година растежът ще е доста скромен”, вещаят експерти от Световната банка, според които основните причини за това са мудното икономическо възстановяване в Западна Европа, както и вероятността от нови сътресения на финансовите пазари.

Безработица, безпаричие, безпомощност

Сред другите затруднения за икономиките на 10-те най-нови страни-членки на ЕС са слабото кредитиране за частния сектор, високата безработица и намаляването на капиталовите постъпления. През януари тази година близо 5 милиона души в десетте източноевропейски членки на ЕС са били безработни. 2010 година ще донесе още по-висока безработица, предупреждава докладът на Световната банка. В България от 2008 година досега безработицата се е увеличила с по-малко от 4 процента; страната е в групата на източноевропейските държави с най-слабо увеличение на броя на безработните.

В тези условия потреблението навсякъде остава ниско. Възстановяването на потребителското доверие е най-добро в Унгария, Словакия, Естония и Словения, а най-слабо - в България и Румъния. Слабото потребителско търсене в България е довело до намаляване на вноса от 83 процента от БВП през 2008 година на 58 процента през 2009. Преките чужди инвестиции са паднали под 2 процента във всички източноевропейски членки на ЕС, с изключение на България и Румъния. В България постъпленията на капитал са намалели от 33 процента от БВП през 2008 година на само 6 процента през 2009.

Политически сътресения спъват България

Световната банка изтъква и опасността от политическа нестабилност поради продължителния ефект на кризата и намалялата способност на правителствата да провеждат необходимите структурни реформи. Американската aнализаторска група „Рубини глобал економикс” (Roubini Global Economics) също алармира за големи политически рискове, особено в България.

Разтварят се нови дупки

В анализ на групата се изтъква, че подкрепата за правителството може да намалее поради няколко фактора: строгата фискална политика, насочена към поддържане на валутния борд и влизане в еврозоната от една страна и от друга страна договори, сключени между държавата и бизнеса, за които не са предвидени средства и които потенциално могат да доведат до 7 процента бюджетен дефицит - стойност, която би сринала перспективите за еврозоната.

Освен това, казва в анализа си „Рубини”, държавата дължи на частни бизнеси около 750 милиона евро, които трябва да бъдат изплатени тази година. „България получи много похвали за ниския си бюджетен дефицит, но той е бил постигнат чрез забавяне на плащания от страна на държавата”, подчертава в анализа си „Рубини”.

Импийчмънтът - лоша идея

Допълнителни рискове, според „Рубини”, произтичат от недовършената реформа на съдебната система, както и от идеята за импийчмънт на президента. Според американските анализатори това само би забавило икономическото възстановяване, тъй като „президентът е този, който ратифицира важни закони, необходими за раздвижването на българската икономика”.

Преди време „The Economist” критикува правителството на Борисов и премиерът тутакси реагира с обвинение, че някой в България е писал материала. Сега, след като от правителството отминаха с мълчание този анализ кой ще бъде обвинен за анализа на „Roubini”?

 

Коментари 

 
+2 #4 Гео 2010-06-29 19:42
Както е известно, Принципът на Лоуренс Питер гласи: "За всяка съществуваща в света длъжност съществува и човек, който не притежава необходимите качества да я заеме. При достатъчен брой преназначения, тази длъжност се заема в края на крайщата именно от този човек. Следствие: Даден човек се издига по своята кариерна стълбица до достигането на своето ниво на некомпетентност - и остава на това ниво"
Струва ми се, че политическият "елит" на "държавата ми" убедително опроверга Принципа на Питер - вече повече от 20 години масово се наблюдават случаи, когато отговорни държавни длъжности се заемат от хора, издигнали се високо над своите нива на некомпетентност .
Цитиране
 
 
+2 #3 Рубин 2010-06-29 17:33
Инженери в България работят по за 400 лв в германско-австрийски фирми.Това ли са ви инвеститорите-колониалисти?
Цитиране
 
 
+3 #2 Ник 2010-06-29 09:30
Координирани усилия отвън и отвътре,за да няма въздух за България.Имитация на загриженост и имитация на работа.Инвеститори,кои то ограбват!Думи отвсякъде,които не струват и пет пари!И тези отвън и тези вътре в България,всеки по ресора си правят унищожението и.И всички,разбори, коментари,стати и,анализи и пр.се занимават с това,което се вижда на повърхността,ко ето е уж важно!Само с това!
Цитиране
 
 
+5 #1 Звезделина Милева 2010-06-28 15:43
Като кмет на столицата сегашният министър-председател имаше съвсем същия маниер на "работа"-все му беше виновен някой преди него или правителството.Така и не свърши нищо съществено за столицата.А боклукът отново прелива в кофите на София.Няма нищо чудно,че и като министър - председател,"работи" по същата "методика".Е,българи,плаща те си за наивността.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене