Волните съчетания на посланик Поптодорова по енергийните проекти

При връчване на акредитивните си писма, извънредният и пълномощен посланик на България в САЩ, Елена Поптодорова коментира с заместник-държавния секретар Джеймс Стайнберг необходимостта от видимо, по-пряко ангажиране на САЩ с проекти за енергийна диверсификация.

„...аз с удоволствие ще ви кажа как възнамерявам да развивам енергийната тема пред моите американски събеседници – обясни в интервю за в. „Сега” Поптодорова. - Тъй като многократно е заявявана от правителството необходимостта от диверсификация и на източници, и на пътища, и на доставчици. Принципите в Енергийната харта ще бъдат основата, на която ще разговарям с Департамента по енергетика на САЩ, ще поискам среща с посланик Ричард Морнингстар /специалният пратеник на САЩ по евразийските енергийни въпроси – бел. Л. М./, който е добре познат у нас. Това е специалният пратеник на президента Обама по въпросите на енергетиката. Ще разговарям и с големите енергийни компании за това как те биха могли да се включат в усилията на българското правителство за диверсификация, което включва различните видове енергия - ядрена, газ, петрол и разбира се, възобновяеми източници...”

Диверсификация на ядрена енергия, газ и петрол едва ли би могла да бъде извършена с помощта на Щатите, най-малко поради географските разстояния на двете държави. Каква диверсификация на ядрена енергия би могъл да осигури официален Вашингтон след като се очакват инвестиции за АЕЦ „Белене” след насилственото закриване на АЕЦ „Козлодуй” и лъжите на еврокомисаря Гюнтер Ферхойген.

Необходими са инвестиции, но по традиция САЩ предпочитат да се намират на приказки, да се бъркат там, където не им е работа, техни представители да говорят колкото да запълват и регистрират присъствие в медийното пространство – реални инвестиции на САЩ едва ли ще дочакаме в скоро време. Още повече, че Щатите продължават да увеличават дълга си, който вече мина 13 трилиона.

Бягането на къси разстояния от посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик из министерства и Министерски съвет цели единствено да провали съвместните българско-руски енергийни проекти, без да се предлагат каквито и да било алтернативи. И това е прозрачно и разбираемо на всеки що годе интелигентен човек.

Нещо подобно Щатите вършат и в Европейския съюз, след като работиха усилено за провала на ангажимента на ЕК с „Южен поток” срещу яловите перспективи на идеи по почти идентичния „Набуко”.

Посланик Поптодорова и зам.-държавният секретар Джеймс Стайнберг   препотвърдиха готовността на САЩ и България да търсят нови възможности и средства за задълбочаване на двустранния и многостранния диалог по въпроса с оглед гарантирането на сигурно енергийно бъдеще.

Но това са протоколни фрази и нищо не означаващи словосъчитания от дипломатическите любезности. Ако нещата се случваха само с приказки, то досега, за последните 20 години Щатите щяха да са Голямият благодетел на България. Поптодорова обеща в интервюто на в. „Сега”, че ще се види и срещне с представители на Chevron, на място, за да разбере от първоизточника как разглеждат възможността за проучвания на шистов газ у нас.

„Американската Chevron иска да добива шистов газ в Североизточна България” обяви гръмко посланик Джеймс Уорлик. Всъщност нещата са още в сферата на вероятностите, тъй като шистов газ тепърва трябва да се търси на територията на страната и чак тогава ще може да се говори конкретно за добив на тази суровина.

„Досега сме се спрели на находище в Североизточна България на границата с Румъния. Проучването ще отнеме пет години", каза Йън Макдоналд – вицепрезидент на Chevron на пресконференция. Той допълни, че този вид газ все още не е добиван в Европа и се очаква цената му да бъде много по-висока от тази на природния газ. Тази информация беше премълчана от преводача на събитието.

Chevron е подала искане за разрешително за проучване на залежите на шистов газ през май и чака решение на екоминистерството и Министерски съвет.

„В България има възможност да бъдат диверсифицирани източниците на енергия. Надявам се скоро да бъде одобрено разрешителното за проучване на Chevron, които ще инвестират много пари в България", допълни Уорлик, поясненията на Йън Макдоналд.

Йън Макдоналд нееднократно напомни, че добивът на шистов газ е все още на етап – „концепция" в Европа.  Според технологията за добив на шистов газ, се провеждат сондажи на дълбочина от 2000 до 5000 м, като първоначално се използва много вода. В случай, че се докаже наличие на газ в кухините на земните недра, се предизвикват миниземетресения, които да го изкарат на повърхността.

Представители на американската Chevron не бяха категорични, че технологията е напълно безопасна. Според експерти, подобен добив трябвало да се прави в слабо населени територии, където пространството е свободно. Шистовият газ се образува в кухини на земните недра, не е концентриран на едно място като природния и не е под такова налягане.

Какви инвестиции са тези, за които говорят Уорлик и Макдоналд, след като изобщо не е ясно има ли находище на шистов газ изобщо в България?

Що се отнася до желанието на Поптодорова да преговаря с Chevron, то тук му е мястото да спомена, че компанията, заедно с ExxonMobil и Halliburton успя да заработи в Казахстан. Борбата за надмощие в добива на петрол накара навремето американският вицепрезидент Дик Чейни да обвини Русия, че използвала нефта и природния газ за „международно изнудване”.

А присъствието на САЩ в Ирак какво е? Игра на дама може би?

Нефтът и природният газ, подобно на войната уеднаквяват или заличават много критерии в преценката за социален статут или политическа доктрина. В нефтопровода на Каспийския тръбопроводен консорциум /КТК/, който тръгва от Тенгиз и завършва в руското пристанище Новоросийск, основни акционери са Русия, която чрез „Транснефт” държи 31 процента, и Казахстан -19 процента. Дялове в КТК  притежават и основните чуждестранни играчи в находищата Тенгиз и Кашаган – Chevron – 15 процента, ENI – 2 процента и Лукойл, чрез LukArco – 12,5 процента.

Каспийският петрол стана повод в Азербайджан да се установи управленска династия Алиеви, а основателят й, Гайдар Алиев да има восъчна фигура в Музия на мадам Тюсо, въпреки че навремето е бил шеф на азербайджанското КГБ и също бивш член на съветското Политбюро. Петролът „затвори очите” на американските партньори на Алиев – син, за династичното управление в тази държава. Съпругата му Мехрибан като първа дама бе избрана на срещата на върха на Северноатлантическия пакт за „Мисис НАТО”...

България ще предоговори газовата връзка с Гърция, което едва ли ще е лесно на фона на шикалкавенето на управниците ни по участието в „Бургас-Александруполис”, тема, по която посланик Уорлик също твърде много се вълнува.

За какви инвестиции иде реч по отношение на напъните на AES, след като токът, който ще се получава ще е по-скъп, както е по-скъп в пъти токът след инвестициите на същата компания в ТЕЦ „Марица-Изток”.

Колегата на Поптодорова Уорлик преди близо две седмици отиде в телевизия bTV и  в интервю поиска сметка от правителството - защо се бави изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция, подобните съоръжения с Турция и другите съседни страни.

Доста дълго Уорлик го игра едва ли не настойник на министъра на икономиката,  енергетиката и туризма, Трайчо Трайков – след срещите и разговорите на премиера Бойко Борисов с първия вицепремиер на Русия,  Виктор Зубков. Посланикът на САЩ даже извика журналисти и изпадна в логорея да иска обяснения за водените разговори, за повече прозрачност и за „ползата” от намаляването на зависимостта на България от Русия по отношение на енергетиката.

Подобна открита намеса нито един посланик на САЩ не си е позволявал в страни като Турция, Сърбия, Гърция, Италия, Франция, Германия, които също са обвързани с газовите доставки от Русия, но в България явно нещата са отишли доста далеч и унизителната намеса и диктат на Уорлик се приема от премиера Борисов за нещо нормално, като го отдаде по-скоро на емоционалността на дипломата!

„Какво стана с диверсификацията? Разнообразяването на източниците за доставка на суровина е въпрос на национална сигурност не само за България, но и за региона" изнервено попита Уорлик министър Трайков веднага след разговорите „Борисов-Зубков”.

„Прозрачност в преговорите” поиска Уорлик, без да го е грижа, че се разпорежда като генералгубернатор в една суверенна държава, членка и на Европейския съюз.

Оказа се, че Уорлик не „виждал” действия на правителството на ГЕРБ в посока на изграждането на междусистемни връзки за газови доставки с Гърция и Турция? Все едно Поптодорова да критикува Щатите, че не си подобряват отношенията с Уго Чавес в осигуряването на диверсификация на енергийни доставки!

На въпрос на в. „Сега” към посланик Елана Поптодорова:

- А ще търсите ли и партньор за АЕЦ "Белене"?

Отговорът на Елена Поптодорова е:

- Това е въпрос от по-друг ранг. Това би било възможно при едни условия на структуриране на пакета за АЕЦ "Белене", които да позволят участие на американски компании. Но по принцип - да. "Козлодуй" и "Белене" са два ядрени обекта, които се надявам да бъдат от интерес за американски компании.

За какъв друг ранг, какво структуриране на пакета за „АЕЦ „Белене”, за какво участие на американски компании говори бившата преводачка на Тодор Живков, след като колегата й Джеймс Уорлик първоначално мърмореше за инвестиции на „Уестингхаус” по този проект, а след това закова, че „Белене” не е икономически обоснован и е екологично опасен проект?!

Що се отнася до насоката на Поптодорова към за диверсификация на енергийни източници, то тя е продължение на усилията на Джеймс Уорлик да уреди американската фирма AES с проект на американската компания AES за изграждане на слънчева централа в България.

Инвестиционните намерения на енергийния гигант за построяване на соларен парк за 400 млн. долара край Силистра бяха представени от посланика на САЩ Джеймс Урлик, който упрекна правителството, че повече от година бави отговора си за реализацията на проекта.

„Става дума за факта, че ако искаш да привлечеш инвеститори, в който и да било сектор, на мен ми се струва, че една година е твърде дълъг период от време за даване на разрешение“, заяви Уорлик.

Уорлик „пропусна” да каже колко ще ни струва токът от слънчевата централа, както „пропусна” и фактът, че от AES настояват за фиксирана цена за продажба на тока им за целия 25-годишен период, предвиждан от законодателството, както и за преференциално изкупуване на количествата енергия от слънце.

В същото време намеренията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са за въвеждане на фиксирани цени на произведената от възобновяеми източници енергия, нещо, което едва ли ще устрои американската фирма.

„С предвидените поправки в Закона за възобновяемите енергийни източници, възможността за държавна субсидия за цените на този вид енергия ще се дава на конкурентна основа“, коментира темата министър Трайчо Трайков. - Ако в момента цената на енергията от слънце е 750 лв. за мегаватчас и има блъсканица като в автобус от желаещи да получат тази цена, ако я свалим на 500 лв., те ще са пет пъти по-малко. Това е начинът, а не всеки да идва с посланика си, да ми говори за проекта си“, възмути се министърът на натиска на Уорлик.

„Проектът на американската компания AES за изграждане на слънчева централа в България ще прибави между 50 и 100 млн. лв. годишно към сметките за ток”, изчисли министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„Аз съм приятел на руснаците, на американците, на гърците, на катарците, на канадците, въобще на всички, с интереси в българската енергетика, но най съм приятел на българския потребител, заяви Трайков, цитиран от Владислава Пеева от електронния сайт „Mediapool”. - И когато някой дойде и поиска да се прибавят още 100 млн. лв. към сметките за ток, аз не съм съгласен“, отсече министърът.

Да се разчита на американски инвестиции е все едно да разчиташ на ланския сняг, а когато към темата се прибави и непрофесионалното консолидиране на мнения на един посланик като Елена Поптодорова – тогава нещата придобиват съвсем несигурен облик.

Затова далеч по-безопасно е въпросната дипломат на България отвъд океана да работи по безвизовия режим и други по-важни насоки, от които досега, след 20 години потупване по рамото нищо не се случи.

 

Коментари 

 
0 #2 blag009 2010-08-21 06:16
Стига тръшкане "Звездичке", помисли в/у словата на вождо в прав текст:
-Други народи при нашите условия за 15-20 год. ... ЗАГИВАТ, на нас ни трябва 150 год. да си отговориме на въпросо, кой създаде чета, кой я предаде и как аджебя ДВА дни след пубедата, в растояние на ДЕСИТИЛЕТИЯ, все още слизат славните четници от БАЛКАНО!!!
За домашно, КВО става, май ШКУМБАТА е за предпочитане да е дипломат, ОКОЛКОТО професионалисти те като Поптодорова?
Лелееее нема угодия на народ БОЛГАРСКИ!
Кибик Блаже
Цитиране
 
 
+1 #1 Звезделина Милева 2010-08-14 09:51
При посланици като Поптодорова,мин истри като Божидар Димитров,не ни трябват външни врагове .Те ще ни предадат на когото трябва,ще ни ПРОДАДАТ за колкото трябва и ще ликвидират България окончателно.Ако ги търпим ,разбира се!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене