САЩ отново въоръжиха Грузия в борба за петрола

Грузия изрази безпокойството си от разполагането на руския комплекс С-300 в Абхазия, съобщи АФП.

„Това не трябва да безпокои само Грузия, но и други регионални играчи като НАТО”, коментира грузинският вицепремиер и министър на евроинтеграцията Темур Якобашвили. - Това променя баланса на силите в региона”, каза той.

Абхазия, която е призната за независима държава от Русия, се намира на по-малко на 200 км от Турция, която е член на НАТО.

В същото време Пентагонът информира американския Конгрес за намерението си да продаде на Кувейт 209 противоракетни комплекса „Пейтриът” последно поколение, предаде Интерфакс.

„Кувейт се нуждае от тези ракети, за да се противопостави на заплахите – както настоящите, така и бъдещите, от страна на вражески ракети земя-въздух. Тези доставки могат да подобрят обстановката в сферата на безопасността на съюзника на САЩ, който продължава да бъде фактор на политическата стабилност и икономическия напредък в Близкия изток”, се казва в изявление на Националната агенция по въоръжението на САЩ.

Почни идентично бе изказването на главнокомандващият ВВС ген.-полк. Александър Зелин, цитиран от РИА Новости и Франс прес:

„Руските системи за противовъздушна отбрана /ПВО/, разположени в Абхазия и Южна Осетия, ще свалят всички летателни апарати, нахлули във въздушното пространство на тези две републики, заяви генералът. Според ИТАР-ТАСС генерал Зелин е допълнил:

„Задачата на тези средства за противовъздушна отбрана е не само да отбраняват територията на Абхазия и Южна Осетия, а и да предотвратят нарушаване на въздушното им пространство. Тяхна цел е да унищожат всички летателни апарати, навлезли във въздушното пространство над защитаваната територия, независимо с каква цел".

Две години след нахлуването на грузински войски на тариторията на Южна Осетия и Абхазия, президентът на Русия Дмитрий Медведев се срещна с държавния глава на република Абхазия, Сергей Багапш в Сухуми.

Това бе първото му посещение в Абхазия откакто тя обяви независимостта си. Медведев увери Багапш, че Русия ще развива „добри отношения с Абхазия” и ще й помогне да построи нов живот.

„Днес в историята на нашата страна, в историята на Абхазия, в историята на Южна Осетия е особен ден – заяви Медведев цитиран от ИТАР-ТАСС. - Точно преди две години грузинската страна провокира кървав конфликт, в резултат на който загинаха наши граждани, миротворци намиращи се в Южна Осетия, загинаха мирни граждани. И този ден завинаги ще остане в паметта ни като ден на скръб и ден, когато Руската федерация взе решение да защити мирните граждани и да отвърне на стореното им”, каза Медведев.

Съседните страни, по думите му, „трябва да се съобразяват с независимостта на Абхазия, с нашите договорености с нея, защото наши бивши партньори понякога забравят как да се държат”.

Тези две събития – разполагането на руските зенитни установки в Южна Осетия и продажбата на комплексите „Пейтриът” от САЩ на Кувейт - се случиха след като Международният съд в Хага излезе с консултативно мнение, че Декларацията за независимост на Косово не противоречи на международното право. В същото време Съдът в Хага избегна да обяви, че държавата Косово е законна, което е немаловажен елемент от обявеното Консултативно мнение.

Консултативното мнение, с което излезе Международният съд в Хага представлява политическа препоръка по отношение на признаване на нововъзникнала държава, което касае както Декларацията за обявяване на независимост на Косово, така идентичното положение с обявяването на независимост на Южна Осетия и Абхазия след петдневния въоръжен конфликт преди две години.

Две години след конфликта в Южна Осетия и Абхазия, вестник "The Washington Post" излезе със статия на сенатора-републиканец от щата Аризона и кандидат за президент на САЩ на изборите през 2008 година, Джон Маккейн, в която се казва, че „... въпреки съществуващите все още разногласия за това как започна конфликтът, не може да се отрече, че преди две години в тези дни руските войски пресякоха международно признатата граница и нахлуха в Грузия. Те нападнаха страната с помощта на стратегически бомбардировачи, навлязоха дълбоко в суверенната й територия, лишиха почти 127 етнически грузинци от дом, признаха независимостта на Абхазия и Южна Осетия и установиха военна окупация, която действа и до днес.

Много неща се промениха през тези две години, но не към по-добро. Русия не само продължава да окупира грузинска територия, но и строи там военни бази, отказвайки достъп на хуманитарни мисии и на наблюдатели, позволявайки етнически чистки на грузинци в Южна Осетия и укрепвайки административните граници на отцепилите се региони, за да ги превърне в истински държавни граници...”

Няма да коментирам измислиците на сенатор Маккейн, на когото не повярва целокупният американски народ, като не го избра за президент и предпочете съперника му, демократа БаракОбама, само ще цитирам едно изявление на руския премиер Владимир Путин:

„Нашите американски партньори се занимаваха с подготовката на грузинските въоръжени сили, като похарчиха огромни средства...

... Ние какво – продължи Путин, цитиран от редица руски и западни медии – трябваше да си избършем кървавите сополи, както се казва в такива случаи и да склоним глава, така ли?вие какво искате, да размахваме ножче за подостряне на моливи, когато срещу нас се използват такнове и тежка артилерия. Трябваше да стреляме с прашки ли? Грузинската войска би трябвало да очаква, че ще си го получи по мутрата” – бе категоричен той, макар и краен.

Грузия е стратегическа точка по пътя на петрола в Каспийския нефтен поток, откъдето и дойде през 2008 година причината САЩ да подтикнат президента Михаил Саакашвили да нападне Южна Осетия. Маршрутът от Азербайджан през Грузия минава пред конфликтни точки. Например Нагорни Карабах, населена с арменско население настоява да се откъсне от Азербайджан.

Официален Вашингтон употреби много усилия и дълго време се бори да убеди големите енергийни компании да не прекарват през руска територия транзита си. Най-прекият път на петрола от Каспийския басейн е от Азербайджан и Туркменистан до петролните терминали на персийското крайбрежие през Иран.

Напоследък САЩ губят позиции в този проект, тъй като са в твърде лоши отношения с Иран, заплашвайки я със санкции, а това влошава изгледите за успех както на най-краткия петролен маршрут, така и пълненето на тръбата на бъдещия газопровод „Набуко”.

Другият вариант на транзит на петрол от Каспийския басейн е тръбите да минат през Русия до пристанище Новоросийск, а оттам през Черно море. Този път обаче минава през Чечения, където непрекъснато има въоръжени конфликти.

Грузия изпрати хиляди свои бойци да воюват в Афганистан за каузата на САЩ, а в публикацията си във в. „The Washington Post" провалилият се кандидат за президент на САЩ Маккейн подканва политическия си противник Барак Омаба, от когото загуби президентските избори: „Ако администрацията на Обама търси отношения, които наистина се нуждаят от "презареждане", ... си струва да обърне погледне към Грузия”...

Маккейн подкани Обама да възвърне териториалната цялост на Грузия, да подкрепи Грузия към членство в НАТО, както и към оказване на помощ за възстановяване на нейния отбранителен потенциал.

Апропо, в петдневната война преди две години Русия сложи ръка на грузинското въоръжение, което бе голяма загуба за Щатите...

Не знам къде и на кой свят живее в момента Джон Маккейн, но явно не е научил още, че независими експерти от Евросъюза смятат, че Грузия е виновна за войната в Южна Осетия. Това съобщи германското сп. „Spiegel” преди време, като изданието се позова на източници от Брюксел, запознати със съдържанието на Доклада на специална комисия, разследвала причините за конфликта. Според „Spiegel”, в документа е записано, че отговорността за конфликта лежи частично и върху Русия, която е виновна за ескалацията му. Военните действия траяха през периода 7-12 август 2008 г. Независимата комисия бе създадена по инициатива на Германия, Холандия, Белгия и Люксембург.

По повод съобщението на „Spiegel” грузинският президент Михаил Саакашвили реагира доста остро: „Някакви си идиоти твърдят, че ние сме започнали войната".

Междувременно бе съобщено, че Тбилиси е настоявал да бъдат изключени някои хора от комисията, които грузинската страната смятала за пристрастни, а в медиите се появи версията, че докладът може да бъде засекретен, за да не се изострят международните отношения.

Министърът по евроинтеграцията Темур Якобашвили дори заяви, че някои експерти са финансирани от руския газов гигант "Газпром", но не даде никакви доказателства за това свое твърдение.

Изразеното Консултативно мнение на Международния съд в Хага означава, че след като не противоречи на международното право, обявената едностранно независимост от Косово, провъзгласяването на Абхазия и Южна Осетия също не противоречи на международното право! Оттук и няма значение коя държава признава и коя държава не признава обявената независимост – т. е. няма значение бройката.

Така например заради САЩ, изрично не е приета дефиницията за агресия, която предстои да бъде приета на международна конференция 7 години след влизане в сила на Римския статут за постоянен Наказателен съд.

Международният наказателен съд в Хага е независим съдебен орган, който се занимава с геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Предстои да се дефинира и четвъртото престъпление - на агресия.

САЩ не са ратифицирали документа, докато България го ратифицира през 2002 г.

САЩ не са подписали и ратифицирали документите за Международния наказателен съд Хага, тъй като не приемат дефиницията за агресия и поставят условия за дипломатически имунитет за всички свои действия по света.

„Никакъв съюз - нито конфедерация, нито федерация - не може да има с Грузия,” заяви пред агенция Интерфакс президентът на Абхазия Едуард Кокойти. Той подчерта, че „отношенията могат да бъдат единствено междудържавни”.

На свой ред президентът на Южна Осетия Сергей Багапш каза: „Със сегашното ръководство на Грузия не може да има никакви контакти. Михаил Саакашвили е военнопрестъпник и с него трябва да се разправя международен трибунал за престъпленията в Южна Осетия.”

„Отношенията между Абхазия и Грузия могат да бъдат само такива между две независимо държави, едва след като Грузия признае независимостта на Абхазия,” подчерта Багапш.

„Можем да говорим с осетинците и абхазците по всички въпроси, включително политическото устройство на Абхазия и Южна Осетия, само след деокупацията на тези региони, изтеглянето на всички руски бази и окупационни войски, при това като преговаряме пряко, без посредничеството на руснаците,” каза в отговор Темур Якобашвили в интервю за Интерфакс.

„Ако Медведев наистина иска в Русия да властва законът, би могъл да приведе правителството си в съответствие с международното споразумение за връщане на руските сили на техните довоенни позиции извън пределите на Грузия – смята републиканецът Маккейн. - Ако няма прогрес от руска страна, това трябва да доведе до последствия: Медведев трябва да знае, че сътрудничеството по темата Грузия е приоритет за САЩ и че, ако Русия не направи отстъпки по нашите приоритети, няма смисъл да очаква, че Съединените щати ще й помагат в нейните приоритети, като например влизането в Световната търговска организация.”

Какво се случва: САЩ защитават Грузия, или САЩ дестабилизират пътя на петрола от Каспийския басейн, след като загубиха позиции в този район и по тази причина нямат възможност за оказване на влияние на процесите, които произтичат в него?

Засега Грузия заплаши, че ще даде Русия с Европейския съд за правата на човека и то след като възстанови напълно военния потенциал, благодарение на помощта на САЩ.

„Борбата за окончателното освобождаване на Грузия продължава ежедневно”, заяви в свое телевизионно обръщение грузинският президент Михаил Саакашвили, предаде „Грузия онлайн”.

По думите на Саакашвили, Русия е започнала „агресията срещу Грузия” много преди август 2008 г. „Тази агресия не е спирала до днес... Нашата борба продължава дотогава, докато и последният окупатор не напусне грузинската земя, докато не бъде възстановена справедливостта по отношение на стотици хиляди наши граждани с различен етнически произход, които бяха принудени да напуснат домовете си,” заяви грузинският лидер.

Дали разполагането на зенитни установки на територията на Южна Осетия променя баланса на силите в района би следвало да се разглежда успоредно с разполагането на противоракетните комплекси „Пейтриът” на територията на Кувейт.

Местата на установките и ракетите са различни, но задачата им е една: осигуряване на безопасност и политическа стабилност в съответната държава, както и гарантиране на ненападение от външни сили.

В този смисъл странно звучи призивът на грузинския вицепремиер и министър Темур Якобашвили за опазване на сигурността на държава-членка на НАТО, каквато е Турция, и каквато не е и няма скоро да бъде Грузия.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене