И The Economist след The Wall Street Journal ни взеха на подбив за „мощите” на Йоан Кръстител!

Демонстрация на древен зъб и на няколко кости е необичаен начин за привличане на туристи и за отвличане на вниманието на избирателите. Но не и в България, където неотдавна беше открита кутия с древни фрагменти от кости, за които се смята, че са на Йоан Кръстител, написа на 19 август сп. "The Economist".

По-нататък списанието уточнява: „На 28 юли археологът Казимир Попконстантинов откри кутията при разкопки под олтара на древна християнска църква на черноморско островче край бреговете на малкия курортен град Созопол, Източна България. Кутията носи надпис с името на Йоан и предполагаемата му рождена дата...”

Католическата църква смята, че костите трябва да бъдат изследвани, за да се потвърди автентичността им посочва "The Economist" в публикацията.

Българската православна църква твърде удобно изрази становище, че "небесните тайни не трябва да бъдат разбулвани от простосмъртни".

На 5 август костите бяха тържествено пренесени в созополската църква и заключени в сребърна мощехранителница, дарена от премиера. Не се планира да бъдат изследвани...

Намери се издание, което нарече Созопол новия Ерусалим, а друго определи откритието като чудо и приписа свръхестествени способности на костите. Икономическите трудности и непопулярните пенсионни и здравни реформи породиха недоволство от правителството, което дойде на власт преди една година с обещание да се пребори с корупцията и да засили конкурентноспособността на България. Така някои умни глави стигнаха до идеята, че спасението може да се крие в туризма...

През последните години доходите намаляха заради икономическата криза и трудното привличане на заможни посетители. Финансовият министър Симеон Дянков, който иначе е привърженик на затягането на коланите, отпусна голяма сума за финансирането на разкопките край Созопол с надеждата за нови открития. Ако реликвите бъдат приети, те ще привличат поклонници отбелязва на страниците си "The Economist".

Самият министър на финансите Симеон Дянков се повлече подир тълпата около вълненията на „мощите”, въпреки че неотдавна призна, че не е вярващ!

Предполагаемият череп на Йоан Кръстител е най-светият експонат в джамията Умаяд в Дамаск, еднакво почитан, както от християни, така и от мюсюлмани. Широко отразеният от медиите спор между министъра на българите в чужбина Божидар Димитров /професор по история/ и археолозите в страната помрачи оптимизма. Димитров, който е роден в Созопол, гръмко защитаваше автентичността на находката и влезе в обиден спор с археолозите и всички, които си позволиха да се усъмнят в автентичността на намерените мощи на св. Йоан Кръстител.

След „The Wall Street Journal”, който написа, че „България се надява Йоан Кръстител да възкреси линеещата й икономика”.


„Правителството на страната гледа на откритието като спасение – с финансови измерения – отбелязва изданието. - Тленните останки, включващи част от череп и зъб, бяха открити миналия месец по време на разкопки в манастир от четвърти век на остров Св. Иван край българското черноморско крайбрежие. Мощите са били поставени в запечатан реликварий, заровен до малка урна, надписана с името на Св. Йоан и датата на раждането му.

Официални лица в засегнатата от икономическа рецесия страна смятат, че реликвите ще дадат голям стимул за туризма, привличайки вярващи от съседните православни страни в курортния град Созопол.

Десетки милиони долари вече са били предназначени за подготовката за очаквания бум на посещаемостта. Строителни работници разширяват пристанището и строят голям паркинг. Пътеводителите търпят редакции, а нови пътни знаци ще насочват хората към реликвите...

Възможно е двете авторитетни издания да грешат. Възможно е археолозите да завиждат на откривателя на мощите на свети Йоан Кръстител.

Възможно е в представите на министъра-професор целият народ да му е „шибан”...

Но на 19 август, Международната рейтингова агенция "Фитч" /Fitch Ratings Ltd./ потвърди в четвъртък, 19 август, кредитния рейтинг на България, като перспективите за дългосрочния рейтинг са отрицателни, посочва агенцията...

В средата на юни министър Симеон Дянков обяви, че заради икономии вече няма да ползваме анализите на "Fitch Ratings Ltd.". Разпространеният в четвъртък, 19 август анализ бил изготвен за други клиенти на агенцията и обхващал по-широк периметър от държави, сред които и нашата страна поясниха експерти от Министерство на финансите...

*        *        *

Три века преди обявеното от министъра без портфейл, проф. Божидар Димитров, Джовани Бокачо разказва един спомен от своето време, който е влязъл в неговата така наречена Биография, написана от Чезаре Марки, и изданена още през 1975 г., а от Народна култура – през 1986 г.

В Глава девета на това издание, наречена „Въглените на брат Чипола” четем: следните редове, в които е описано къде какво се е съхранявало:

„В катедралата на Шатр – ризата, която носела Богородица, когато раждала,  в „Нотр Дам” - трънения венец и един пирон от Кръста, на който е бил разпънат Иисус...”

„ ...Най-голямата мъка, която жителите на Милано изпитали след разрушението на града им от Фридрих Барбароса, /разрушил Милано 1163 година/, било присвояването на мощите на Влъхвите...”

„...Никакво начинание не започвало преди да бъде поставено под закрилата на някой светец и, за да си осигурят осезателно, хората търсели да се снабдят по всякакъв начин - позволен или не,  с някоа реликва от светец, ако може и цялото му тяло...”

„...Венецианците отмъкнали от Египет тялото на Свети Марко,генуезците докарали от град Стамира от Близкия изток прахът на Свети Йоан Кръстител...”

„... Императрицата Константина Визатийска поискала от свети Григорий Велики да й подари главата на апостол Павел, а папата й отговорил, че не ще е възможно, защото обитателите на Рим ще вдигнат революция и като утешение й изпратил, гарантирайки, че са еднакво ефикасни няколко брънки от веригите на светите Павел и Петър...”

„... Безброй са стъклениците в църквите на християнския свят, съдържащи „истинско” мляко на Богородица. Някоай дори отбелязъл, че за да се напълнят всички стъкленици  от светата майка е трябвало да тече мляко като от чешма...”

„... Реликвите се превърнали в обект на фанатичен фетишизъм, с който спекулирали мошениците, особено след Четвъртия Кръстоносен поход 1204 година, когато венецианците завладели Константинопол...”

„...Реликви с особена стойност били залагани в банките като гаранции за теглене на заеми. Монахините от Ордена на Света Клара притежавали мантията на светицата и мантията на Свети Франциск, която била чудотворна за паралитици...”

„...Достатъчно е да се спомене, че главата на свети Андрей била почитана едновременно  в 6 църкви, тази на Свети Матей – в 8, мощите на свети Петър – в 16, мощите на Свети Франциск – в 30.

Кое е било истинското – по-добре било човек да не разследва...”

„...Тогава италианските морски републики започнали да пренасят от изток на запад свети мощи и почитани реликви, при което било трудно да се различи набожността от измамата: зъби, нокти, косми от брадата на Христос, съвсем лесно се намирали на пазара. Някой мошеник показвал на коленичилия народ слама от Витлеемската ясла...”

Известните днес цели или почти цели черепи на св. Иван Предтеча са най-малко 11, макар че упорити слухове ги увеличават с още няколко – написа Иван Петрински.

Не зная дали намерените мощи са автентични, проф. Димитров твърди, че са, но въз основа на какво? На намерения надпис?

Вярно е, че икономиката ни е на дъното и отдавна удря по него, но еуфорията около находката на мощите на Свети Йоан Кръстител твърде прибързано бе призната без изследване за автентична.

Опяване на мощите на св. Йоан Кръстител ще се проведе в Созопол, съобщиха медиите. На събитието са поканени министърът на финансите Симеон Дянков и министърът, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров, съобщиха от правителствената пресслужба. В 9.00 часа в Археологическия музей двамата министри ще присъстват на церемонията, която ще бъде оглавена от Сливенския митрополит Йоаникий. Двамата министри ще се включат и в литийното шествие до църквата „Свети Георги” в града, където за поклонение ще бъдат изложени мощите на светеца.

Като капак на „шоуто” с „мощите” се появи и Реликвариум, който бе подарен лично от министър-председателя Бойко Борисов!

"Защо бе, майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е т'ва не мога да си го обясня при тоя шибан народ, при тия шибани колеги!"

Пред bTV, проф. Б. Димитров продължи с приказките си: "Гледах в нашата църква българките - голи! Тука само на зърната на циците /покрили с/ нещо. С голи крака... А рускинята - не! И най-долната курва да е - забрадката - и тогава влиза вътре!"

Достойно! Българите сме шибани, българките – голи, рускинята в църква – и „най-долната курва да е” – забрадката – и тогава влиза вътре!”

Атеистът финансов министър, вместо да седне при министър-председателя и си признае, че не отбира от финанси и икономика, вместо сам да си стегне багажа и остъпи мястото си на човек, който ще направи твърде закъснелите реформи – застана твърде карнавално до „намерените” мощи на свети Йоан Кръстител и се включи във всички църковни ритуали!?

Като имаме печалните примери от векове назад, като имаме налице една хазартно управлявана финансово и икономически държава – какво трябва да си мислим?

 

Коментари 

 
0 #1 Звезделина Милева 2010-08-23 11:40
Трябва да си мислим,че ни чакат трудни,ама много трудни времена.Ще мрем поради невъзможност да си платим лечение и прегледи,ще ходим беззъби-протезите са скъпи.Ще се молим на Бога и на мощите на св.Иван да ни отпуснат поне те някой и друг ден на тази земя.Ще се молим да ни е жив и здрав Премиера и антуража му,че са ни обещали много хубави неща.Е,някои може и да ги доживеят...- хубавите неща,разбира се?!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене