Здравната реформа - между Светия Синод и Associated Press...


Цял ден различни информационни агенции и медии съобщават за новите икономии на парите за здраве, които минават границите на разумното.

Държавата намали с 50 на сто парите за спешната помощ, хемодиализа, ТЕЛК и психиатрична помощ, без да даде обяснение на болниците защо се орязват средствата за гарантираната по закон медицинска помощ. Това означава, че парите за спешна помощ вече са изхарчени, тъй като сме в края на осмия месец на бюджетната година, а за нови едва ли ще стане дума...

След като през месец юли сумите бяха орязяни 50 на сто, друго не можеше и да се очаква. По Конституция изброените по-горе дейности са гарантирани като медицинска помощ и се осигуряват на всеки гражданин, независимо дали той има здравни осигуровки или не. Държавните болници получават парите за тях чрез субсидия, превеждана от здравното министерство. Тези пари покриват освен дейността по хемодиализата, психиатричната помощ, работата на ТЕЛК и част от спешната помощ - прегледите, изследванията и лечението на пациенти, които са имали нужда от тях, но не е било необходимо да бъдат хоспитализирани. Ако те бъдат приети в болницата, за тях вече плаща здравната каса.

Откакто Симеон Дянков пое финансите на държавата, пари на лечебните заведения се превеждат с по 2-3 месеца закъснение и сумите са силно орязяни...

Както е тръгнало в скоро време спокойно ще можем да кажем:

Във връзка със здравната реформа, Синодалното издателство пусна от печат второ издание на книгата „Ще се видим ли на оня свят с нашите близки и мили”. И ако това минава в кръга на черния хумор, то днешна публикация на Associated Press дава много отговори за въпроси за хала на родното здравеопазване:

Румъния и България са с "най-болните" системи за здравеопазване в ЕС

Associated Press

24 Август 2010

Без хирургически конци, без основни консумативи, остър недостиг на персонал, катастрофална хигиена – и накрая пожар, който уби пет преждевременно родени бебета в Румъния, пише Associated Press в коментар за системите за здравеопазване в Румъния и България, публикуван във вторник.

Румънските болници бяха истински кошмар при комунизма. Но две десетилетия след свалянето на предишния режим и четири години след присъединяването си към Европейския съюз Румъния остава една от най-бедните страни в Европа – и това се отразява в плачевното състояние на болниците, посочва АР.

В годишния доклад за Румъния Европейската комисия посочва, че "две трети от анкетираните твърдят, че са давали пари на медицински персонал, а 81 на сто твърдят, че допълнителното заплащане до голяма степен определя начина, по който са лекувани".

В съседна България, още една от бедните страни в ЕС, пациентите също често плащат за медицински консумативи, лекарства и за преференциално отношение в болниците.

"Типични форми на корупция в болниците са подкупите, за да се осигури приемане на лечение или за купуване на консумативи и лекарства. Уреждат се и дарения за болници, плаща се допълнително за лечение и операции", изтъква АР, като цитира местни наблюдатели на проблемите, свързани с корупцията.

И в Румъния, и в България, средната продължителност на живота е 73 години, с пет години по-малко от средното за Европейския съюз. И нещата май ще стават още по-зле, посочва АР.

По данни на румънското министерство на здравеопазването 8000 лекари са подали молба за разрешение да работят в чужбина. И това става в момент, когато Колегията на лекарите в Румъния обяви, че броят на лекарите трябва да бъде удвоен, за да се постигне средното европейско ниво за брой пациенти на един лекар.

В България условията са почти същите. Източник от асоциацията на българските медицински сестри съобщил за АР, че в болниците, където работят по-малко квалифицирани медицински сестри, смъртността е по-висока.

И в Румъния, и в България лекарите гледат навън - към Великобритания, Испания или Гърция, където средните лекарски заплати са поне пет пъти по-високи, посочва АР.

"Некомпетентност, безразличие и безотговорност, взети заедно, се равняват на престъпление", заявил за агенцията член на счетоводния екип от букурещката болница, в която изгоряха живи новородените. "Виновни са и лекарите, и сестрите, и охраната, и електротехниците, и липсата на средства - виновна е цялата система".

По БТА


Как ще свърши всичко това, след като в България има няколко милиона хронично болни, над 200 000 диабетноболни, над 150 000 заразени с хепатит В и С, не броя над милион деца, безработни, над два милиона пенсионери и деца...

Без пари здравеопазване - няма. даже и да се закриват болници, даже и да се режат парите за здраве, даже и да не се ползват милионите внесени здравни осигуровки. А невнесените - а хората, които нямат никаква възможност да си внасят осигуровките тъй като са загубили работата си?

Закрие ли се здравеопазването ще да спре живота. Другият вариант е да се върнем към пещерите - при лечители, знахари и билкари. 

Коментари 

 
+2 #4 Иван Иванов 2010-09-03 08:47
Чудя се, как е възможно някой си,никому неизвестен лекар Николай Колев, да определя свои колеги като: "провалени лекари и здравни реформатори", а уважаваната от всички Люба Манолова като: "лековерна". За какъв се мисли?! Аман от грандомани! У нас измислени доценти и професори с лопата да ги ринеш!
Цитиране
 
 
+3 #3 Звезделина Милева 2010-08-27 12:52
Доц.Колев и аз вярвам,че българите ще оцелеят,но не защото не е вярно изнесеното от Люба Манолова,а защото все още,надявам се, му е жилав корена,все още хапва някой и друг домат и краставица,от собствената градинка,все още може да избяга от ГМО-тата на Америка,все още има ентусиасти,от които може да си купи истинско мляко и не на последно място още не са генно модифицирали копривата,лапад а и киселеца по ливадите.А,иначе напъните да бъдем сведени до минимум са реални и всеки мислещ човек ги вижда и чувства.
Цитиране
 
 
-5 #2 Доц.Николай Колев 2010-08-26 09:36
Г-жо Манолова,
Харесвате ми като автор, но се чудя как може да бъдете толкова лековерна и да приемате за чиста монета онова, което се пише за българското здраве. Чета и се чудя, има ли здрави хора в България.Май че няма? Както и няма хора, които да се осигуряват здравно според експерт на КТ"Подкрепа"(пардон, доктор Душков).Най-добре ни кажете кога е денят на страшния съд и какво да си приготвим за него! И дали ще настъпи само за българите или ще си имаме компания - САЩ, ЕС, НАТО или др.Жалко е, че сериозни хора като Вас припяват в хора на провалени лекари и здравни реформатори. Жалко е, че само те имат достъп до българските медиии. Аз съм оптимист - ще оцелемм на пук на мрачните и апокалиптични прогнози на лъжеполитиците и лъжедоктори! Уверявам Ви. Между другото съм лекар!!!
Цитиране
 
 
+2 #1 Звезделина Милева 2010-08-25 09:00
Подозрението,че България ще се закрие финансово и физически-останала без граждани-беше само в началото на тези управници.Сега вече се превръща-само за една година -в много възможна реалност.А остават още три години!?Народе,къде мисли,когато гласува!?Приказки и самохвалство нито ще те лекува,нито ще те храни,нито ще те облича,па макар и с дрехите втора употреба на Европа,които са и в излишък предимно от умрелите и граждани.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене