Как се става лидер? Цветан Цветанов: „И трите ми деца са от една жена!”

Лицевите опори и плонжовете пред властта продължават с всичка сила. Въпреки че сме в 21 век, въпреки че правителството уж е във ваканция – някакви човечета, окачили с отговорното звание „журналист” гърдите си, продължават без срам да се мятат по лице пред министъра на вътрешните работи.

Както се казва: да го беше чул Живков, щеше да се обърне в гроба!

На зрителя остава само едно: да изтича да върне закуската от погнуса и омерзение!

И така, 25 август сутринта, в БНТ, върви с всичка сила експеримента на Рошавата папийонка от СЕМ – телевизията да снима за радиослушателите в сутрешния блок на БНТ – радиопредаване!

За тези, които не са успели да чуят и видят какво се случва в един сутрешен блок – повтарям най-отбрани мигове:

Властта и съдът – втори дубъл, от който съдът липсва

С Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи разговаря Драгомир Симеонов, който го играе добре слагащ се водещ пред политици и разни други силни на деня.

Водещ: Шегуваха се с мен цял ден вчера колегите как Вашето гостуване ще вдигне рейтинга на сутрешния блок, който общо взето, е непретенциозен блокът, който аз водя. И си мислех как човек работи, работи, рейтингът седи на едно място, в следващия момент прави нещо ефектно, рейтингът му може да скочи...

Плонж! Който не издържа – да тича до тоалетната...

Както е тръгнало с плонжовете пред властта от малкия екран – зрителите ще пипнат я анорексия, я булимия от постоянно повръщане... А от това се мре.

И оттук нататък се започна една... за бъдещите студенти по журналистика публикуваме как се задават въпроси на хора от правителството:

Водещ: Обиди се вчера силистренският прокурор Димитър Чолаков, че издадохте част от информацията, какъв е Вашият коментар за това?

...........................................

Водещ: Говорихте с него?

..........................................................

Водещ: Това означава ли, че той връща думите си назад, той каза нещо много интересно, казва, че „ако сега главният прокурор ми поиска информация, нищо не мога да му кажа, това не е първият случай, в който полицията не ни информира, не мога да си го обясня”?

..............................................................................

Водещ: Обръщаме внимание на този случай, защото за първи път прокурор, при това окръжен, си позволява да критикува МВР, и то пред медиите.

Самият министър на вътрешните работи, че и вицепремиер, наречен Цветан Цветанов си знае думичките, защото вече ги е казвал поне в две-три интервюта:

Цветанов: Мога ли да ви попитам нещо – вие спомняте ли си трите съдийки, които освободиха „Килърите”?

Цветан Цветанов: Вие в момента знаете, когато има някакъв проблем, веднага търсите министъра на вътрешните работи или някой от ръководните служители на министерството. Министърът на вътрешните работи го знаете кой е, който носи цялата отговорност за всичко, което се случва. Ако е хубаво, то е за всички, ако е лошо, то е срещу министъра, нали така. Мога ли да ви попитам нещо – вие спомняте ли си трите съдийки, които освободиха „Килърите”?

Водещ: Имената им трудно ще възпроизведа сега, визуално, честно да ви кажа, си ги спомням.

Цветан Цветанов: Нали виждате каква е разликата – всъщност те се покриват зад едно решение, след това изчезват от публичното пространство, направиха едни медийни атаки.

Съдийките

Валя Рушанова - съдия от 15 години, а преди това с 5 години стаж в прокуратурата. В Апелативния съд е от 4 години.

Мария Митева - съдия повече от 15 години, в Наказателния състав на Апелативния съд е от 6 години.

Христина Михова - съдия е от 18 години, последните четири е в Апелативния съд. Михова е съдията, която потвърди задържането под стража на Алексей Петров, но, поради липса на доказателства, освободи Големия Маргин за убийството на Боби Цанков. Отново Михова остави в ареста Маргина по знаковото дело срещу двамата братя.

Цветанов може и да казва след като задържаните бяха пуснати от ареста с променени мерки за неотклонение, че не ги познава тези три съдийки, може и да пита наляво и надясно където седне и стане как се казват трите жени магистрати, може и никой да не си спомня имената им, но това далеч не означава, че тези три съдийки не са достойни за уважение в професията си... Но ето съществената част от това интервю, за да може всеки читател да прецени за какво иде реч:

По принцип имената на съдиите не се афишират в българската правосъдна традиция за разлика от имената на политици, партийци, които като мухи еднодневки – днес ти кръжат около очите, утре вече ги няма.

Властта и съда – първи дубъл

Тези дни МВР-министър Цветанов направи втори дубъл на арестите, за да не остане някой с впечатление, че задържаните по специализираната полицейска операция „Килърите” са хванати без доказателства. За по-сигурно нещата бяха направени така, че бе сменен и съдът, който трябваше да се произнесе...

Веднага след излизане на Решението за промяна на мерките за неотклонение на задържаните по операция „Килърите” изпълнителната власт се изнерви видимо. На 3 август т. г., след като трите съдийки промениха мярката за неотклонение на задържаните по „Килърите”, премиерът Бойко Борисов се ядоса и на пресконференция побърза да съобщи, че материалите по операция "Килърите" се превеждат на английски и ще бъдат предадени на Европол и ФБР.

Прокуратурата, чрез зам.-главния прокурор и началник на националното следствие, Бойко Найденов пък своевременно алармира, че в биографията на „Килърите” имало дори мокра поръчка срещу самия Бойко Борисов.

Не знам дали 20-те тома от делото са преведени вече и изпратени на ФБР и Европол, както се закани министър-председателят Борисов, но съм убедена, че ФБР и Европол са последното място на което премиер и вицепремиер трябва да изпращат писмени доказателства, че не са работили както трябва, тъй като това ще е като да пратиш в парламента рецептите си от личния лекар.

Премиерът Бойко Борисов определи решението на съда като провокация към държавата и поиска незабавна смяна на Висшия съдебен съвет:

„Висшият съдебен съвет /ВСС/ в този му вид е конструиран от трите партии - ДПС, БСП и НДСВ и може би Красьо Черния да добавим в пазарлъците, които са правени", каза Борисов на пресконференция.

„Относно „Килърите" нека да приемем позитивното - че човек с автомат Калашников е оставен в ареста", каза още премиерът, цитиран от агенция "Фокус". По думите му това показвало прогрес.

„Освен това задържането с постоянна мярка от първия съд показва, че има доказателства, а освобождаването от ареста не значи оправдателна присъда. Обръщам се към наблюдаващите прокурори и полицаи - да не униват, предстои една тежка битка на този фронт и се надявам, че ще бъде успешна, защото трябва да се победи престъпността", каза още той.

МВР-министър Цветан Цветанов даде да се разбере, че съдебната реформа трябва да се случи много бързо:

„Държавата показа безсилие към българската съдебна система, защото когато говорим за подобни мерки, в началото за едно разследване, и то свързано с злоупотреби за над 250 млн лева, ... за убийство, за което всичко, което беше събрано, всичко, което беше направено от момента на разследването – покушението на Юри Галев до настоящия момент,  трябва да каже, че надали има съдия, който с такава лека ръка да затрие труда и на полицаи, и на прокурори... Просто това е... не знам, връщането и то съвсем легално на силовите структури, след като този съдия или този състав, който е преценил, че това е реакция на нещо, в което те смятат, че те трябва да се включат като политика, аз смятам, че законодателният орган, Народното събрание трябва много бързо да предприеме действия за реална реформа в съдебната система. Това просто не може да продължава. Това просто е безобразие и това е потъпкване на основни права, които българските граждани, които се старае, така, както прокуратурата, да противодействаме на организираната престъпност и да може да се създаде една конкурентност, и да може да има едни нормални, общочовешки правила на общуване и на функциониране на едно гражданско общество.”

А след спорадичните си изказвания, Цветанов даде пространно интервю в една телевизия:

Що се отнася до ФБР и Европол...

Федералното бюро за разследване  или ФБР, /Federal Bureau of Investigation, FBI – бел. Л. М./ е федерална полицейска сила и разузнавателна агенция, която е основният разследващ орган на Министерството на правосъдието на САЩ.

На Министерство на правосъдието на САЩ, а не на Република България, освен ако вече не сме станали поредния щат на Съединените американски щати – без да знаем.

Глава 28 от действащия Наказателен кодекс /U.S. Code/, параграф 533, който ѝ легитимира пълни правомощия да разкрива престъпления срещу Съединените щати и други федерални закони, дават на ФБР правомощие и отговорност да разследват специфични престъпления.

но престъпления срещу САЩ, а не в България.

Понастоящем ФБР разследва нарушения в над 200 категории на т. нар. федерални престъпления, но няма правомощия да се произнася по решения на българския Апелативен съд по мерки за неотклонение.

Тогава като как ще се пращат на ФБР преведени на английски, събрани от МВР доказателства по дела, които трябваше да произведат от Цветан Цветанов я един нашенски Джовани Фалконе, я един - Антонио ди Пиетро. Откога вътрешните досъдебни производства и мерки за неотклонение български са в прерогативите на една институция като американското ФБР?

Какво казаха все пак в първите минути след решението по промяна на мерките за неотклонение Рушанова, Митева и Михова:

„Обвинено е еди кое си лице, че е помогнало на друго на лице да помогне на трето лице да извърши убийството. Еми, това юридически е абсолютно невъзможно. Ти или действаш да убиеш едно лице или си помагач, но не може да си помагач на помагач”, каза съдия Валя Рушанова.

*       *       *

„Нито един български гражданин не може да бъде задържан без доказателства”, бе категорична съдия Мария Митева.

*       *       *

„Не е намерено оръжието на престъплението. намерен е един автомат „Калашников” в един от членовете на така наречената организирана престъпна група. Липсват веществени доказателства. Намерени са някакви гилзи, нито една не е изследвана, няма изследван биологичен материал, само това, че някой е говорил от клетката в МТел с еди кой си”, каза Христина Михова.

Трите съдийки дадоха безпрецедентно интервю в телевизия – нещо, което до този момент не се бе случвало.

*       *        *

Всичко, което казаха магистратите от 3 август нататък, всичко от което се възмущаваха членове на правителството го има черно на бяло в Решението, с което задържаните по „Килърите” бяха пуснати.

Всеки, който прегледа Протокола с констатациите и заключенията на трите съдийки, ще може сам да си направи извода кой е крив и кой – прав в този скандал.

Та след като не минаха на първи дубъл арестите по „Килърите”, 20 дни по-късно министър Цветанов предприе  редица действия, за да поправи резила на първите арести. На втори дубъл той отново напъха на топло пуснати от Апелативния съд задържани. Този път обаче Апелативния съд, който ще се произнася ще е не този в София, а Апелативния съд във Варна...

За финал нещо по-свежо:

Как се става лидер попитаха министър Цветан Цветанов млади евреи

БНТ, Централна емисия "По света и у нас":

Липсата на междуетническа омраза е залог за успеха на всяка демократична държава – с тези думи, вицепремиерът Цветан Цветанов се обърна към Европейския, еврейски студентски съюз. България е домакин на Летния университет на студентите с еврейски произход от цяла Европа. Ежегодното събитие за първи път се провежда в страна от Източна Европа.

500 студенти с еврейски произход от 25 страни в Европа поканиха Цветан Цветанов за това, как се става лидер.

Първо го попитаха как така България, която през 40-те години на миналия век е била пример за етническа толерантност днес има проблем с ромския етнос. Цветанов им отговори, че през годините на прехода държавата е била обърнала гръб на ромите и днес много от тях са без образование, което ги отделя от обществото. По думите му, това трябва да се промени...

„Защото според мен, основната инвестиция в ромите е, да инвестираш в тяхното образование сред подрастващите.”

Според Цветан Цветанов така ромите ще се приобщават, ще се разделят с гетата и ще бъдат като всички хора в обществото. Вицепремиерът отбеляза още пред младите еврейски лидери, че българската държава води война с престъпността на всички фронтове. Цветанов подчерта, че само така се гарантират спокойствието и сигурността, които са нужни на държава, която предлага четири сезона и природни красоти.

„Един от основните приоритети на правителството -  това е България да се очертае като една европейска, туристическа дестинация. Цветанов препоръча на еврейските студенти да разкажат това на своите приятели и да се върнат в България, на море или на планина.”

В личен план вицепремиерът каза, че е щастливо женен, с две дъщери.. „и в очакване на трета дъщеря или ... с първи син”.

Министърът на вътрешните работи остави публиката да се сети да поръкопляска, след което допълни: „но..., но, това, което е важно да бъде уточнено, че е от една жена!”

На контравъпрос от публиката как ще ги посъветва да постигнат неговия успех, вицепремиерът заяви: „Бъдете искрени във взаимоотношенията си с всички, с които разговаряте! И в семейството, и в работата – трябва човек да бъде истински, искрен, трябва да бъде всеотдаен...трябва да бъде почтен.”

Кой е почтен, кой е искрен, кой е истински – нека читателят сам да прецени...

Дали пък не се превръщаме в държава, в която законът е това, което прокламира управляващата партия?

Това не сме ли го преживявали вече?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене