Сърбия в менгемето на рекета „Косово”

Десетки европолитици, дипломати и представители на президентската администрация на Белия дом празнуваха доста пресилено, когато Международният съд в Хага излезе с Консултативното си мнение, че Декларацията за независимост на Косово не противоречи на международното право. Всъщност мнението далеч не стигна до конкретни заключения като законна държава ли е Косово или не. И тъй като това изобщо не реши проблема на Сърбия и Косово, седмици преди в ООН да се разгледа и обсъди Резолюцията на Сърбия по темата, започнаха едни непрекъснати совалки на американци и европейци до противниците на независимо Косово, каквито има и в самия Европейски съюз.

Държавният секретар Хилъри Клинтън заряза депресираният си болен съпруг и хукна да оправя баталиите с откъсналата се и самопровъзгласила сръбска провинция, не защото я вълнува кариерата на Хашим Тачи, а поради удобното стратегическо положение на Косово на Балканите, което би могло да се превърне в идеален плацдарм срещу вечния враг и съперник на САЩ – Русия.

Другата цел на всички дипломатически усилия на САЩ и ЕС е да се разпадне Сърбия окончателно, тъй като е известно, че според сегашната конституция на Република Сърбия в тази държава влизат две автономни области – Косово и Метохия и Войводина. На 17 февруари 2008, косовските албанци едностранно обявиха независимостта на Косово, която незабавно беше призната от САЩ, както и от водещите държави от ЕС – Великобритания, Германия и Франция...

Само няколко седмици след провъзгласяването на “косовската независимост” в сръбските медии се появиха спекулации и за бъдещето на северната автономна област Войводина.

Само осем месеца след обявяване независимостта на Косово, беше приет новият Статут на областта, редица членове на който влизат в противоречие със сръбската Конституция, предоставяйки на Войводина някои пълномощия, принадлежащи на централната власт в Белград.

Приемането на новия областен Статут породи крайно негативна реакция в самата Сърбия, провокирайки дори намесата на Сръбската православна църква, която изпрати писмо до председателя на Скупщината, министър-председателя и президента, в което Статутът се подлага на остра критика, като се посочва, че той представлява опит за създаване на “държава в държавата”. В писмото на Архиерейския Синод се изброяват правата, които Статутът предоставя на Войводина, в разрез с действащата сръбска Конституция:

* право да сключва международни договори в сферите на своята компетенция (ius contrahendi);

* право да създава свои представителства в чужбина, особено в Брюксел (ius representationis);

* присвоеното от парламента на Войводина право да приема закони (1).

За мнозина политици, дипломати и стратези бе ясно, че САЩ и ЕС ще направят опити да употребят кандидатурата на Сърбия за членство в Съюза, като средство за натиск преди дебата за Косово в Общото събрание на ООН. Това бе предречено още преди две седмици и вече е факт.

*        *        *

След посещението на германския външен министър Гидо Вестервеле в Белград, някои сръбски издания днес влязоха в противоречие по темата „Косово”. В сръбската столица Вестервеле бе категоричен, че „билетът за членство в ЕС” е приемане на реалността, „моделът на конфронтация не води към Европа” и „независимостта на Косово е реалност”, посочва изданието Blic. Според информациите Сърбия проявила готовност да обсъди резолюцията за Косово с ЕС.

Сръбските държавни ръководители омекотиха позициите си, след посещението си на германския външен министър Гидо Вестервеле в Белград е категорично изданието.

"Няма да получим Резолюция" - под това заглавие в. "Вечернье новости" вчера отрази визитата на германския външен министър Гидо Вестервеле.

Друго сръбско издание – „Вечернье новости” коментира по съвсем различен начин ситуацията: „Сърбия няма да „омекоти” позицията си за Косово, но е подготвена да разговаря за този въпрос. Това е позицията на властите в Белград, която била съобщена вчера на среща с германския външен министър Гидо Вестервеле...

Вестервеле от своя страна е съобщил, че Германия подкрепя пътя на страната към ЕС, но същевременно и реалността – независимо Косово. Според германския външен министър адресът за преговори е Брюксел, а не Ню Йорк.

Малко по-късно през деня, изданието пусна публикация по темета с категорично заглавие „Независимостта на Косово е необратима”.

Посещението на германския външен министър Гидо Вестервеле в Белград, което се анонсираше като опит да се упражни натиск върху Сърбия да промени текста на резолюцията си за Косово, не затвори вратата за постигане на договор, пише ”Политика” под рубриката „Тема на деня”.

След срещата със сръбския президент Борис Тадич било съобщено, че двамата са се съгласили, че бъдещето на Сърбия е в ЕС и че Германия е един от най-съществените политически и икономически партньори за Сърбия. Тадич е изтъкнал на срещата, че се надява на германска подкрепа за решаване на въпроса за Косово и че се залага проблемът да бъде решен чрез диалог между Белград и Прищина.

Германският външен министър от своя страна е заявил пред студенти в Белград, че географската карта на Югоизточна Европа е вече начертана.

„Независимо Косово е вече реалност и мнението на Международния съд в Хага потвърди това еднозначно”, изтъкнал Вестервеле.

Германия направи най-явната досега връзка между сръбското признаване на независимостта на Косово и кандидатурата на Белград за членство в ЕС на фона на спекулациите, че окончателното споразумение може да включва нов статут за доминираната от сръбския етнос северна част на Косово, коментира „EU Observer”.

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле заяви пред студенти в университета в Белград, че Сърбия трябва да „приеме истината” за отделянето на Косово.

„Ще дойде ден, в който представители на Белград и Прищина ще седнат на една маса и ще обсъждат ЕС. Може в момента това да ви прилича на утопия, но може да бъде постигнато. Помирението може да бъде постигнато, ако приемете истината. Независимо Косово е реалност и позицията на Международния съд в Хага еднозначно потвърждава това”, коментира Вестервеле.

„Картата на Югоизточна Европа беше положена и завършена” допълни германски дипломат.

От Белград германският дипломат продължи балканската си обиколка с Прищина, където му предстоят срещи с президента Фатмир Сейдиу, с премиера Хашим Тачи и с външния министър Скендер Хисени. Вестервеле ще говори пред депутатите в косовския парламент, след което ще посети православния манастир Грачаница.

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле подчерта, че Сърбия може да влезе в ЕС само ако се примири с независимостта на Косово и спре да се противопоставя на воденето на диалог по темата, пише германският в-к „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

В Белград, по време на втория ден от балканската си обиколка, Вестервеле заяви пред сръбски представители, че „Да искате Европа означава, да искате компромис”.

Позицията на Белград към проблема с независимостта на Косово от Сърбия, обявена през 2008 г., е една от основните пречки пред присъединяването на балканската страна към ЕС.

Борба за Косово или европейска перспектива пита сръбският вестник „Danas” и продължава: „Сърбия трябва да реши дали ще забави своята европейска интеграция чрез постоянно отваряне на въпроса за Косово, включително и актуалната резолюция внесена в Общото събрание на ООН, или ще се откаже от „твърдата” си борба срещу независимостта на Косово, заради ускорено присъединяване към ЕС” – пише Danas.

„Германия принципно подкрепя европейската интеграция на Сърбия, но Белград трябва да се помири с това, че Косовската независимост е затворен въпрос”, заявил Вестервеле. Отговора на сръбската страна бил, че Сърбия е подготвена максимално за сътрудничество с ЕС по всички въпроси, включително и косовския и че е подготвена за споразумение по отношение на текста на резолюцията. Същевременно обаче има свои червени линии.

САЩ няма да внесат резолюция за Косово в Общото събрание на ООН, но със съюзниците си от ЕС подготвят поправки чрез които съществено да бъде изменена сръбската резолюция, написа вестник ”Политика”.

„Не е вярно, че САЩ подготвят резолюция за Косово”, заявили от американското посолство в Белград във връзка с появили се твърдения, че официален Вашингтон ще се намеси в признаването на Косово от Сърбия. След като съдът в Хага излезе с консултативно мнение по Декларацията за независимост на Косово.

Сърбия ще изгуби още една битка за Косово – с това внушение сръбският Blic коментира натиска на Европейския съюз и САЩ над Белград, за да решат проблема с признаването на самопровъзгласилото се Косово.

Министърът на външните работи на Косово Скендер Хисени заяви, че в сътрудничество с пет влиятелни страни Косово е подсигурило подкрепата на десетина страни, които ще гласуват против сръбската резолюция в Общото събрание на ООН, написа ”Blic”. На заседание на правителството в Прищина Хисени е изтъкнал, че всички действия против резолюцията се водят в координация със САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия. Тези действия според Хисени са дали резултат и поради тази причина Сърбия щяла да загуби още една битка за Косово.

Германия предупреди Сърбия, че няма да влезе в ЕС без споразумение за Косово

След разговори с премиера на Сърбия Мирко Цветкович Вестервеле заяви, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС, но подчерта, че Съюзът няма да приеме нови членове, които имат залежали външнополитически спорове.

„Според нас една страна може да бъде член на ЕС, ако цели сътрудничество и е готова да разреши съседските си трудности съвместно”, каза Цветкович пред репортери в отговор на въпрос за сръбската позиция относно Косово.

Белград очаква от страните от бивша Югославия, които са признали независимостта на Косово да бъдат въздържани по време на Общото събрание на ООН, когато се обсъжда сръбската резолюция, написа на 25 август вестник ”Danas”.

Според неназовани правителствени източници Сърбия очаква Босна и Херцеговина да подкрепи резолюцията. В Белград били наясно, че страните, които са установили дипломатически отношения с Прищина няма да подкрепят текст, който оспорва косовската независимост, но заради европейските цели за добросъседски отношения и регионално сътрудничество очакват страните от региона да бъдат въздържани. Такива послания са предали сръбските дипломати на властите в Скопие, Загреб, Подгорица и Любляна. Македония, Черна гора и Хърватия не са съобщили позициите си, докато Словения се е обявила категорично против сръбската резолюция, която не е съгласувана с ЕС.

На 24 август, преди три дена, в. Политика публикува следнана новина: „Сърбия не желае да влиза в конфликт с ЕС, но няма да оттегли резолюцията си за Косово”

„Сърбия не желае да влиза в конфликт с ЕС, но няма да оттегли резолюцията за Косово от Общото събрание на ООН. Това заявява в интервю за белградския ”Политика” Здравко Понош, помощник-министър на външните работи на Сърбия. По думите на Понош целта на посещението на германския външен министър Гидо Вестервеле в Белград не е само резолюцията за Косово, тъй като двустранните отношения с Германия са доста широки.

„Посещението на министърът Вестервеле идва в истинския момент и възможност да се говори за решение, което е приемливо за Сърбия и за ЕС. Белград е подготвен за подобни разговори и компромиси, но съществува червена линия, през която не можем да преминем”, изтъкнал Понош.

Посещението на Вестерфале бе предшествано от американска офанзива срещу резолюцията на Сърбия в ООН за Косово

Общото събрание на ООН на 9 септември ще разгледа резолюцията за Косово, която Сърбия внесе след обявяването на решението на Международния съд в Хага. Според Тед Карпентър, вицепрезидент по въпросите на отбраната и международната политика във вашингтонския институт "Като" американските дипломати работят извънредно, за да осуетят тази резолюция. Изданието отбелязва, че Либия, която е страна председателстващ Общото събрание на ООН е приела резолюцията на Сърбия да бъде разгледана същият ден, когато ще се дискутира за Нагорни Карабах.

”Политика” цитира американския анализатор. Според Карпентър резолюцията за Косово изнервя ЕС и САЩ. Според него на проекторезолюцията се гледа като на акт, който не е приятелски. По думите му отношенията между Вашингтон и Белград в момента са напрегнати.

Нереално е да се очаква Сърбия да приеме резолюция на Общото събрание на ООН, с която ще се признае независимостта на Косово според вицепремиера и министър на вътрешните работи Ивица Дачич, цитиран от Глас явности. По думите на Дачич целта на Сърбия е Общото събрание да не приема резолюция, която ще сложи край на косовския въпрос.

„Сърбия е отворена за всякакви разговори по отношение на процеса за Косово”, подчертал Дачич.

Сърбия ще бъде решителна в Ню Йорк, е заглавието на ”Вечерне новости”. Изданието посочва, че Сърбия няма да оттегли резолюцията си за Косово, независимо от кулминацията на ситуацията. Властите в Белград оценяват, че страната няма какво да загуби.

Ситуацията с Косово не може да се сравнява с Република Сърбска - заяви посланикът на САЩ в Босна и Херцеговина, Джонатан Мур, написа „Blic”.

„Република Сръбска е една от двете съставни части, които са защитени с Дейтънското споразумение и няма право на отцепване от Босна и Херцеговина”, изтъкнал Мур. Според него ситуацията в Босна и Херцеговина сега не е еднаква с тази в СФРЮ и подчертал, че Косово в момента е независима държава.

Преди два дни стана ясно, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и външният министър на Великобритания Уилям Хейг лобират срещу сръбската резолюция за Косово в Общото събрание на ООН. Според „Blic”. Клинтън и Хейг са изпратили писма до президентите и премиерите на 50 страни, с искане да бъде отхвърлена сръбската резолюция, заради неразумното поведение на Белград. Изданието окачестви обяснението на Клинтън и Хейг като обидно. В писмата на двамата дипломати се посочвало, че с резолюцията си Сърбия отказва да приеме мнението на Международния съд в Хага, че Декларацията за независимост на Косово не противоречи на международното право. Съдът беше иницииран от Общото събрание на ООН по искане на Сърбия. Клинтън и Хейг призовават резолюцията да бъде отхвърлена, тъй като бъдещето на Сърбия и на Косово било в ЕС.


„Брюксел променя тактиката” коментира „Вечернье новости” и изтъкна, че въпреки „твърдата” позиция на сръбските държавни ръководители, че няма да се променя текста на резолюцията за Косово, не е изключена възможността за постигане на компромис с ЕС.

„Засега на масата имаме предложение да оттеглим резолюцията, но това не може да стане. Това са червените линии, през които Сърбия не може да премине”, заявил източникът на вестника. Сръбските ръководители очаквали Вестервеле да донесе в Белград „и моркова и тоягата”, тъй като в ЕС също няма единна позиция по отношение на Косово. Окончателния изход от Общото събрание на ООН ще бъде ясен на 14 септември, когато свършва заседанието.

Сърбия очаква определен брой ислямски страни да подкрепят резолюцията за Косово в общото събрание на ООН, заради резолюцията на Азербайджан за Нагорни Карабах, написа сръбският вестник ”Danas”. Сръбските власти били наясно, че страните, които ще гласуват за предложението на Азербайджан няма автоматично да гласуват и за резолюцията на Сърбия, но очакват определен брой от тях да бъдат въздържани. Според сръбския аналитик Жарко Петрович имало много еднакви неща между Косово и Нагорни Карабах.

Решението на Международния съд в Хага за Косово беше очаквано, заяви в интервю за Агенция “Фокус” Арбен Джафери, създател и почетен председател на Демократическата партия на албанците /ДПА/ в Македония.

„ООН не са против свободата на народите, тъй като това е принцип на непроменливо право на свобода на народите. Мисля, че сърбите процеса на разпадане на Югославия имаха фаворизирана позиция, тъй като те безусловно получиха правото на наследство. Това беше грешката на международния фактор, тъй като трябваше да се услови правото на Сърбия да бъде наследник на тази държава. Ако Сърбия беше условена картината в момента щеше да е съвсем различна. Затова смятам, че решението не международния съд е окончателна диверсия на претенциите на Сърбия. Риторика на Борис Тадич е идентична с риториката на господата, които се появиха по време на кризата в Югославия. Тази риторика не е политическа, онтологична. Говори за някакви бивши държави, бивши граници и бивши отношения. Тази риторика не е политическа. Тя говори за погрешно тълкуване на историята и историческите процеси”, изтъкна Джафери.

Известни са схващанията на Джафери, който застъпва  странната теза, че историята на дадена територия е едно, а историята на една нация е нещо съвсем друго. Джафери смята, че македонците трябва да създават не етническа идентичност, а политическа?

„Американците са една нова нация, която се гради върху политически принцип. Македонците не държат на тезата на политическа идентичност, а търсят етническа продължителност, с елементи, които не могат да се намерят. На този път обаче се губи време и смисъл на политическото съществуване”, смята Джафери. Според него търсенето на антични корени представлява криза на политиката.

Едновременно с развитието на събитията дни преди разглеждане на Резолюцията на Сърбия в ООН, бе поискана автономия на Санджак. А територията на областта Санджак е доста сложна откъм етноси. Според лидера на Социалдемократическата партия на Сърбия Расим Ляич, цитиран от сръбския вестник ”Вечернье новости”: „Регионът на Санджак е етнически шарен, тъй като в три общини мнозинството са сърби, а в три са босненци”, изтъкнал Ляич и уточнил още, че областта влиза в три държави – Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Мюсюлмани искат автономия на Санджак, предупреди сръбският вестник ”Вечернье новости”. Идеята, според вестника била за отцепване на Плевля, Бяло поле, Берана, Андриевица, Плава и Рожая /в Черна гора/ и Нови Пазар, Тутина, Сенице, Приполе, Нови Варош и Прибое /в Сърбия/. Тя произлизала от Декларацията на босненския събор, приета под егидата на главния мюфтия Муамер Зукорлич, след като беше учреден Босненския национален съвет в Сърбия.

Новината, че в Нови Пазар се подготвя възобновяване на Народния съвет на Санджак, с цел да се иска териториална автономия от Сърбия и от Черна гора, разтревожи обществеността в двете страни, коментира вестникът. Според Мелвудин Ниходжич от Демократическата партия на социалистите мюсюлманите в Черна гора не подкрепят идеята за автономия на Санджак.

Отделяне на Войводина, и раздробяване на Метохия и Санджак – всичко това е резервният вариант на геостратезите отвъд океана – Сърбия да престане да съществува един ден като държава.

Текстът на сръбската резолюция за Косово, която ще бъде дискутирана на 9 септември т. г. в Общото събрание на ООН, няма да бъде променен. Президентът Борис Тадич, премиерът Мирко Цветкович, вицепремиерите Божидар Джелич и Ивица Дачич, както и външният министър Вук Йеремич обявиха че са съгласни със съдържанието на документа. Висшите сръбски политици смятали, че Сърбия не трябва да се съгласи със САЩ и най-влиятелните страни от ЕС да променя текстът на резолюцията.

Междувременно, на 18 август, ЕК подкрепи членството на Косово в Европейската банка за възстановяване и развитие. Това заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен, след срещата с косовския министър на финансите Ахмет Шаля в Брюксел. Приемът на Косово в ЕБВР се случи след като миналата година Косово стана член Световната банка и на Международния валутен фонд.

Тази новина бе разпространена на фора на една друга: Хашим Тачи забрани посещенията на сръбски официални лица в Косово.

Същият ден, 18 август, македонски уахабити създадоха клип за Осама Бин Ладен, който се пее на албански. Албански политици отрекоха, клипът дае саздаден в Скопие, и предположиха, че става дума за клип, направен от радикална ислямска група в Косово.

Няколко влиятелни страни членки на ЕС решиха да употребят резолюцията за Косово, която Сърбия внесе в Общото събрание на ООН, като средство за натиск върху Белград, заяви в интервю за сръбският вестник ”Политика” Божидар Джелич, вицепремиер по евроинтеграцията на Сърбия. Според Джелич, поради тази причина молбата за членство на Сърбия в ЕС ще бъде разглеждана в края на годината, а не през септември, както се очакваше.

„Тази политика е погрешна според нас, тъй като може да доведе до забавяне на процеса на евроинтеграция и да дестабилизира целия регион, не само Сърбия”, изтъкна Джелич. Според него позицията не Белград не се е променила и страната никога няма да признае независимостта на Косово.

„Същевременно ние никога няма да се откажем от членството в ЕС. Вътре в Съюза също няма консенсус по отношение на Косово. Пет страни членки не са признали независимостта и няма да направят това. Поради тази причина ЕС не може да ни изправи пред избора членство или Косово. Но всички сме насяно, че трябва да се намери решение, за да може да се интегрира целият регион”, изтъкнал още Джелич.

Дипломатическата офанзива на Сърбия, в страните които не са признали независимостта на Косово даде резултати. На 13 август бе отчетено, че няма нови признавания на независимостта на Косово, въпреки мнението на Международния съд в Хага. Специални пратеници на президента Борис Тадич посетиха 55 страни, в които са предали посланието на държавния глава, в което се призовават страните да не променят досегашната си позиция за Косово.

В статия, озаглавена "Катастрофалният косовски прецедент” /The Kosovar Pandora's Box?/и публикувана в юлски брой на „Уолстрийт джърнъл”, външният министър на Сърбия Вук Йеремич заяви, че независимостта на Косово представлява опасен пример за света. Йеремич изразява мнение, че Прищина е отворила кутията на Пандора и е създала предпоставка за „особено проблемни последствия за международната общност”, ако по неин пример етническите групи по света решат да обявят независимост и застрашат границите на страните, в които живеят.

Да се твърди, че всички в Сърбия са единодушни по позицията за Косово би било пресилено. Както се случи в България през последните 20 години и в Сърбия САЩ си купиха Троянски коне, които да говорят с гласа на официален Вашингтон.

„Ако Сърбия продължава да настоява за самостоятелна резолюция за Косово, която не е съгласувана с ЕС, може да забрави на европейската интеграция през следващите няколко години”, заяви Милан Паевич, анализатор, поддържащ про-американка позиция за отделената, самопровъзгласила се за независима обалст Косово.

САЩ ще се опитат да възпрепятстват резолюцията на Сърбия за Косово и ще употребят своето влияние в ЕС и в международните институции срещу Сърбия, заяви Тед Карпентър, американски анализатор, цитиран от белградския вестник ”Глас явности”. Според него твърде възможно било захлаждане на отношенията между САЩ и Сърбия, тъй като не са се изпълнили очакванията на Вашингтон от реализирането на американската политика.

Индия няма да признае независимостта на Косово, въпреки мнението на Международния съд в Хага, съобщиха от индийското външно министерство.

„Анализираме мнението на съда за Косово. Нашата позиция относно едностранно обявената независимост на Косово не се е променила”, се казваше в съобщението.

„В течение на следващата седмица около 10 страни може да признаят Косово, което провъзгласи едностранно независимостта си от Сърбия през 2008 г. обяви косовският министър на външните работи Скендер Хисени, предаде АФП на 8 август. - Външни министри и високопоставени дипломати от няколко десетки страни ми сигнализираха за подобна стъпка непосредствено след решението на съда,” каза Хисени в интервю за босненския вестник „Дневни аваз”.

Въпреки напъните на Хисени, признания така и не се случиха... Очаква се 9 септември, когато в ООН ще се разгледа Резолюцията за Косово. От нея ще стане ясно дали Хилъри Клинтън, и колегите й от ЕС са свършиха добре работата срещу Сърбия.

След това вече Белград ще трябва да направи трудния избор и въпреки рекета на САЩ и ЕС да заяви дали ще предпочете териториалната си цялост пред членство в Евросъюза...

ЕС иска саможертви – е тезата на стратезите от Брюксел, но да не забравяме, че Сърбия не е България.

 

Коментари 

 
0 #1 Звезделина Милева 2010-09-06 10:08
Западна Европа от векове се заиграва с етническата карта на Балканите,решав а съдбите на балканските православни народи,разпарче тосва териториите на православните балкански държави.Историята обаче ще им завърти такъв шамар,че ще се чудят откъде им е дошло.Първата плесница вече е ударена от "предложението"на Кадафи да се ислямизира Европа.Ами,защо не?Когато някой хвърля камъните сам в собствената си градина?!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене