В. The Wall Street Journal се опита да отвори очите на премиера за комбинациите на министър Дянков!

В края на деня вчера, сайтът на Дарик публикува един текст от в. The Wall Street Journal със заглавие: „Спасете Българската фондова борса!” Тема на изданието е предстоящото увеличение на капитала на фондовата борса в София.

Решението за това предстои да бъде гласувано на Общо събрание на акционерите в борсата, което е свикано на 13 септември. Очаква се акционерите да гласуват за вдигане на капитала на БФБ, от което да се възползва единствено държавата.

Статията в The Wall Street Journal съдържа призив към българското Министерство на финансите да преосмисли позицията си по предстоящия "прибързан" и "нездрав акт" на "национализация", заложен в процедурата по увеличение на капитала при номинална стойност на акциите. Българската фондова борса не се нуждае от контрол на централно правителствено равнище, отбелязва изданието. Тя представя стабилен бизнес, с отлична високотехнологична информационна система, предоставена от Deutsche Boerse.

Пазарната оценка на борсата може би е паднала под € 55 млн., на колкото бе оценена от водеща консултантска фирма през 2007 година, но е трудно да се приеме, че е стигнала до € 2,8 млн., на колкото я оценява правителството в момента, пише още в статията, която е съавторство между Патрик Янг и екс председателя на Съвета на директорите на борсата Виктор Папазов. Ние не искаме да надценяваме борсата, поставяйки я над икономиката на страната като цяло, но така замислената национализация на безценица изпраща дълбоко негативни сигнали към инвеститорите. Това, в допълнение на спадащите преки чуждестранни инвестиции, би могло да доведе до катастрофа за България, се казва още в статията на The Wall Street Journal.

Не веднъж и дваж вече бившият председателят на Съвета на директорите на БФБ - София, Виктор Папазов се опитва да сигнализира какво се готви с Борсата, но гласът му досега остава глас в пустиня.

На първо място Виктор Папазов се опита да обърне внимание на това, че недоумява как и защо г-н Симеон Дянков е решил да направи промени в ръководството на БФБ-София, без никога да се е срещал лично или представители на екипа му, или да са разговаряли по някакъв начин. Представителите на БФБ не веднъж са се опитали да организират и проведат среща с представители на ръководството на Министерството на финансите, както и с министър Симеон Дянков лично, но всичките са били безуспешни.

Две големи инвестиционни банки са искали да работят в България, но поради липса на връзка на Централния депозитар с международната система за клиринг са се отказали.

Докато Виктор Папазов ръководеше БФБ тя е била в много добро финансово състояние, като има голям паричен ресурс по сметка. В моменти на криза, ръководството е намалило драстично разходите, с цел да запази доброто финансово състояние и да не ощети акционерите.

Важно е също така да се припомни, че БФБ-София не е орган, който може да предприеме действия, тъй като сделките се регистрират в ЦД и БФБ нямат достъп до информация, кой и колко акции е придобил при дадено първично предлагане, нито кой какви акции придобива по принцип.

На 31 август сайтът Bulgaria News публикува текст, в който предупреди, че министърът на финансите Симеон Дянков обмисля национализация на Борсата и гони чуждестранните инвеститори. Във въпросната публикация се отбелязва също така, че Симеон Дянков за пореден път се отметнал от обещанието да либерализира фондовия пазар.

Защо бягат големите чуждестранни инвеститори? Bulgaria News дава следната версия: заради недоверие в правителството.

На 13 септември, на свиканото вече Общо събрание се очаква Министерство на финансите да увеличи дела си в капитала на борсата по несправедлив спрямо малките акционери начин.

Това стана ясно от изявление за DarikFinance.bg на бившия председател на борда на директорите на БФБ Виктор Папазов, който е акционер в борсата и поддържа контакти с чуждестранни инвеститори.

По думите му това, което предстои да се случи с БФБ, може да се оприличи с "национализация на безценица", тъй като финансовото министерство планира да увеличи дела си в борсата при номинална стойност на акциите.

„Държавата иска да даде 1 лев, за да получи актив за 3 лева, за сметка на останалите акционери", посочва Папазов. "Когато през лятото на 2008 година две от четирите големи световни одиторски фирми направиха независими оценки на БФБ-София, тогава цената на борсата варираше в диапазона 80-110 милиона лева, или цена от 14 до 19 лева на акция. Ако се направи оценка днес, дори при текущите изключително неблагоприятни условия, би трябвало тя да е най-малко в рамките на 20-25 милиона лева или между 3 и 4 лева за акция", смята бившият шеф на борсата.

Помните ли какво обещаха през януари, когато смениха борда? Да съживят и развият пазара, да приватизират през него. А те какво? Национализират борсата. В светото писание е написано: „ по делата им ще ги познаете”. Видя се колко струват думите им – нищо. Ако помните през януари казах какво ще стане - грабеж. Ето, стана, припомни Папазов.

Папазов дава един много показателен пример:

„Ако позволите, ще ви цитирам част от е-мейла на президента на един много голям северо-американски инвестиционен фонд, който преди две години купи акции от БФБ и днес е един от големите акционери. Ето какво пише той, давам го в оригинал, за да няма спор по коректноста на превода:

“The basic requirement for a free market to thrive is  the reliability of government. This elemental fact appears to have eluded Bulgaria's Ministry of Finance.

There is not much point to trying to fight a government whose methods and attitudes emulate those of earlier regimes.”

“Основно изискване, за да разцъфти свободният пазар, е надеждността на правителството. Този елементарен факт изглежда убягва на българското Министерство на финансите. Няма особен смисъл да се опитваме да се борим срещу правителство, чиито методи и отношение повтарят тези на предишни режими”.

От ръководството на БФБ мотивират оценката, при която Министерство на финансите ще увеличи дела си в борсата, на база на дружества аналози.

Според Георги Български, който е член на Съвета на директорите на БФБ, интересите на малките акционери в борсата няма да бъдат накърнени, а увеличението на капитала и превръщането на борсата в публична компания трябва да се разглеждат като единен пакет от последователни стъпки, чрез които ще се реализира стратегическата цел на държавата за развитие на местния капиталов пазар чрез интегрирането му с голям борсов оператор или борсово обединение.

При номинална цена на акциите от 1 лв. Министерство на финансите ще увеличи тежестта си в капитала на борсата, след което ще търси начин да прехвърли дела си на стратегически инвеститор.

От една страна това повтаря стари идеи, оставали досега само на хартия. Държавата демонстрира активност и ангажираност с пазара, а при добра сделка с мечтания стратегически инвеститор, би прибрала добри пари за бюджета при това в съвсем обозримо бъдеще. От другата страна обаче стоят въпроси за това доколко защитени са интересите на всички инвестирали в борсата и къде е принципът на пазарната икономика в една такава схема?!

Виктор Папазов отбеляза пред радио „Дарик”, че докладът, който се предлага на акционерите, като аргументация и обосновка е уникален по своята некачественост. Според него колегите му очевидно са били подложени на огромен натиск, за да подпишат подобен материал, който е написан не само повърхностно, а с огромно незачитане интересите на останалите извън държавата акционери.

При нормални условия акционерите биха настоявали всички членове на Съвета на директорите да бъдат незабавно освободени от длъжност, заради липса на квалификация и за предателство към интересите на акционерите.

Друг начин да не се провалят нещата с Борсата е да не се вдига капиталът, а първо да се реализира намерението за преобразуването на Борсата в публично дружество. След това акциите ще се предложат на пазара, а държавата и всички текущи акционери ще продадат акциите си на заинтересуван стратегически инвеститор, препоръча Папазов в Bulgaria News. Според него така всички досегашни акционери щели да са удовлетворени от прозрачността на процеса.

Съществувал и още един краен, но справедлив за акционерите вариант. След като държавата толкова иска да си има борса, нека обяви в ликвидация БФБ-София АД, да разпродаде имуществото и да върне парите на акционерите. Вярвам, че ще се получат поне по 2-3 лева на акция. Държавата има 2.580 хил. акции, т.е. ще получи над 5 милиона лева. С тези пари да си направи борса и да прави с нея каквото си иска.

Аз обаче много се съмнявам, че държавата или по-скоро министърът на финансите Симеон Дянков имат желание да направят подобно нещо, скептичен бе Папазов в Bulgaria News.

Какво чака премиерът Бойко Борисов?

Бойко Борисов харесваше и Румяна Желева, харесваше я дълго, много дълго, докато цялата Европейска комисия загуби търпение и Желева отлетя заради некадърност и непрофесионализъм зад борда.

Борисов харесва  Дянков, който му е внушил, че е едва ли не човекът на Световната банка и САЩ в България! Ако не беше смешно, щеше да е комично!

От Световната банка са наясно, че Дянков хич го няма в професията, след като Бордът на директорите му е дал много лоша оценка на проекта Doing Business Report, като го обвинил в изкривяване и манипулиране на информацията от страните-участнички! Меко казано в лъжи и измислици! Защо ли ни е толкова познато?

Преди време Bulgaria News публикува информация, че Симеон Дянков възнамерява да изпрати на работа в Черноморската банка любимата си „съветничка” Ирина Велкова. След публикацията, че финансовият министър е завел на държавна издръжка 25-годишната незавършила право активистка на софийския младежки ГЕРБ в Брюксел на 13 юли, за да отпразнуват 40-годишнината му, Бойко Борисов се вбесил и яко му трил сол на главата... И, дотук!

Както в случая с разразилия се гръмотевичен скандал в Министерски съвет наскоро, когато Симеон Дянков и Томислав Дончев за малко да се хванат за гушите. Възпитаният и дипломатичен външен министър Николай Младенов едва успял да ги укроти разказа журналистката Соня Колтуклиева в интервю за в. „Шоу”. Спорът бил кой да управлява Кохезионния фонд – министърът на финансите или министърът по европейските фондове. Дянков удържал победата и ще се разпорежда с останалите във фонда около 2 милиарда евро...

Тогава какво тук значи някакъв си The Wall Street Journal или някаква ли Фондова борса?

 

Коментари 

 
0 #4 citizen 2011-04-16 20:30
ние източвахме банки, а те държави
http://www.youtube.com/watch?v=ZPWH5TlbloU&feature=player_embedded
Цитиране
 
 
0 #3 Звезделина Милева 2010-09-24 06:07
Тези хора "осъдени "до живот"" сами се осъдиха на изборите като повериха ръководството именно на тези,от които в момента плачат.Не забравяйте,че тези същите хора вече 20 години си правят безумно експерименти със собствената си съдба.Същите тези хора позволиха да бъде унищожен труда и постигнатото от поколения преди тях.Именно тези хора докараха България до положение ,в което никога не е била-без никаква промишленост,с разпокъсано и върнало се десетилития назад земеделие.България,която върти стоките на съседите ни и китайците-това е почти единствения начин на препитание на този народ=на тези хора.
Цитиране
 
 
+4 #2 ekolovi 2010-09-11 16:46
Пвав сте няма разлика м/ъ ББ и дянковия.
Има само по висши интереси!
Цитиране
 
 
+9 #1 Арексиева 2010-09-09 18:17
Защо правите разлика между ББ и Дянков. Те "разсъждават" по един и същ начин.
Не е комично, а е трагично. Хората имат чувството, че са осъдени "до живот" да търпят всякакви некадърници.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене