Вместо пари за здраве, властта приема Наредби, концепции и прави ревизии

Парите за здраве крепят фискалния дефицит?

Над милиард в Здравната каса, над милиард при премиера Борисов и въпреки това болници спускат кепенци, закриват се легла, закриват се цели лечебни заведения, лекари и друг медицински персонал са без възможност да лекуват, да плащат консумативи на фирми доставчици, да приемат за планово лечение!

И това здравният министър приема за нормално, а министърът на финансите нарича нереформирана здравна система!

Не един или два пъти депутати питаха в парламента защо не се превеждат пари на болниците, какво се случва. В същото време, с непрекрит цинизъм, министър Симеон Дянков крепят фискалния бюджетен дефицит, така че от Брюксел да са доволни. Тази политика на стъкмистика, на мизерно вегетиране на държавата се превърна в стил и метод за управление на страната в мандата на правителството на ГЕРБ.

Стигна се до абсурдното положение: пари за здраве да се внасят, а гражданите да не могат да постъпват в болница за операция или друго планово лечение.

Фискът се крепи на внесените от съвестни данъкоплатци здравни вноски! Както имаше една приказка: „Болен здрав носи!”

На поредното изслушване в парламента на министъра на финансите за парите за здраве и колапсът в болниците, отговорът бе, че болниците не са реформирани и затова не получават пари! Дянков изслуша зададените му от депутатите въпроси накуп, след коетон което на някои отговори полувинчато, над руги изобщо не даде смислен отговор, на трети – обеща да отговори в близко време, тъй като не бил подготвен?!

Най-показателно бе „пророчеството” на бившия министър на финансите Пламен Орешарски, който предрече, че след още няколко години фискалният резерв ще се състои само от здравни вноски.

Никакво впечатление не направи на народните представители, когато Хасан Адемов от ДПС заяви, че НЗОК би следвало да има само една централизирана сметка в БНБ, но от доклада на финансовия министър ставало ясно, че текущите бюджетни сметки се държат в търговски банки и попита какъв е размерът на приходите по месеци, както и какъв е размерът на средствата и така нареченият оперативен резерв.

Точно на това питане Адемов не получи отговор, с обяснението, че Дянков не бил подготвен!

Досега плащанията към болниците се бавеха с 2-3 месеца, след това забавените вноски се превеждаха на 60 процента по-малко, като бе обяснено, че така се налага.

До преди няколко години НЗОК имаше своя отделна партида в БНБ, но управлението на ГЕРБ и по-точно на Дянков, промени това и всичките пари влязоха в една обща сметка. Така хем не се превеждаха дължимите за здраве суми, хем тези пари се разходват според вижданията на самия финансов министър.

На 1 септември депутатите от Коалиция за България предложиха да се създаде Комисия за проверка на това, как се харчат парите на НЗОК. Предложението бе отхвърлено от ГЕРБ.

По време на дебата за създаването на Анкетната комисия, депутатът от Коалиция за България, Мая Манолова заяви: „Ще се лекува този, който си плаща” Болниците са пред фалит. Те са задължени на доставчици за консумативи, на банки на държавното обществено осигуряване. По думите й е същото положението в спешната помощ, психодиспансерите, центровете за хемодиализа, нередовно се плаща на аптеките и на джипитата.

Тя посочи, че трябва да се установи кой носи отговорност за решението 455 млн.лв. от парите на касата да не бъдат използвани по предназначение, а да бъдат изпратени в излишъка на БНБ. „Подобна стъпка може да стане само с решение на парламента”, заяви тя. От управляващото мнозинство никой не й обърна внимание.

На 2 септември премиерът Бойко Борисов обяви, че до десет дни службите ще разкрият как се източват парите за здраве. „Сега, може би след десетина дена ще им покажем точно как става, защото сега работим със службите по този въпрос и на вашите зрители ще им покажем точно как става източването“, каза Борисов пред bTV.

„Това, което работим с колегите е да докажем как капка по капка вир става. Ще покажем такива случаи. Те са фрапантни. Ние нямаме възможност всяка операция или всички прегледи да ги проверим сега дали са проведени. Ще покажем как операция на едно нещо се пише в документите като операция на апандисит, да речем, за да може да се вземат пари“, разясни Борисов.

В същото време правителството обяви, че е приело промени в Концепцията за преструктуриране на болниците. Премиерът Борисов пък на всеослушание нареди на финансовия министър Симеон Дянков да намери пари и да бъде платено на болниците.

Борисов обеща на лекарите, че тази година болниците ще получат не по-малко пари от миналата. Това стана ясно след срещата на министър-председателя с Обществения съвет в здравеопазването, в който влизат лекари, синдикати и пациентски организации.

Министър Симеон Дянков потвърди след срещата, че има ангажимента да направи това. Той обаче отказа да каже откъде ще вземе парите, като уточни само, че няма да се бърка в резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). “Остава да се направят сметки точно какво е платено за миналата година и какво ще се плаща за тази година“, обясни Дянков.

10 дни оттогава – нито пари постъпват в болниците, нито ще им бъдат преведени необходимите суми.

Вместо пари – търсят под вола теле

Вместо да се преведат закъснелите и силно орязани плащания за вече извършена клинична дейност на болниците, здравният министър Анна-Мария Борисова обяви, че тепърва започвали нова ревизия и ново остойностяване на клиничните пътеки, при положение, че Дянков обяви началото на същото мероприятие преди година.

„Това, което ще направим е пълна ревизия на всички клинични пътеки. Пълна ревизия – относно заплащане, относно структура, относно това дали на дадена дейност мястото й е в болничната или извънболничната помощ, относно времетраенето и броя на процедурите в пътеката“, заяви Борисова. Според нея това щяло да отнеме „поне месец“. Остойностяването ще се прави съвместно с Министерството на финансите, синдикатите, здравната каса, лекарите. „Това е необходимо за нашата реформа, която ще влезе от първи януари догодина“, допълни Борисова.

Многопрофилната болница “Свети Иван Рилски” в Разград спря храната за повечето си пациенти заради икономи след орязването на бюджета й за август с една четвърт спрямо миналата година. По едно кисело мляко и три тестени закуски дневно в момента получават туберкулозно болните, психично болните и социално слабите пациенти. Спирането на храната в останалите болнични отделения се очаква да донесе около 20 000 лв икономии.

Здравното министерство, което не плати половината от дължимото на болниците за преминалите по спешност болни, призна, че им дължи пари и обяви, че ще затегне още повече режима за преминаване през лечебните заведения по спешност. „Подвеждат премиера с невярна информация за здравеопазването, както финансова, така и за други неща. Това каза пред Агенция “Фокус” президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев. По думите му премиерът е подвеждан за разпределението на средствата за здравеопазването и за „бомбастични заплати” в сектора. „Говори се, че еди кой си взимал 60 000 лв. Ами нека да му кажат името. Такива случаи се вадят от някъде и по този начин се обвинява цялото съсловие”, коментира Тренчев. Запитан кой подвежда премиера той отговори: „Други институции”.

Без хирургически конци, без основни консумативи, остър недостиг на персонал, катастрофална хигиена – и накрая пожар, който уби пет преждевременно родени бебета в Румъния, написа Асошиейтед прес в коментар за системите за здравеопазване в Румъния и България.

България, още една от бедните страни в ЕС, пациентите също често плащат за медицински консумативи, лекарства и за преференциално отношение в болниците.

„Типични форми на корупция в болниците са подкупите, за да се осигури приемане на лечение или за купуване на консумативи и лекарства. Уреждат се и дарения за болници, плаща се допълнително за лечение и операции", изтъква АП, като цитира местни наблюдатели на проблемите, свързани с корупцията.

Източник от асоциацията на българските медицински сестри съобщил за АП, че в болниците, където работят по-малко квалифицирани медицински сестри, смъртността е по-висока.

Болниците са принудени да работят вече по формулата „100 на сто пациенти с 50 процента бюджет“ се оказаха само част от по-мащабен план на реформаторската мисъл в здравеопазването. На фона на намалените средства на болниците държавата е започнала да плаща наполовина на лечебните заведения и за обслужваните от тях спешни случаи.

За капак при постоянните оплаквания на управляващите, че прекалено много хора влизат в болница без да има нужда от това, или заради пропуски на доболничната помощ, сега се подготвя намаление и на парите за профилактични прегледи.

В същото време заради спрените по финансови причини планови приеми и изследвания в болниците лекарите отчитат повишаване на спешните случаи и част от тях, които са били предотвратими преди няколко месеца, сега са с летален изход отбеляза журналистката Мартина Бозукова в сайта Mediapool.

Д-р Евгени Душков от КТ “Подкрепа“ обясни пред Mediapool, че от юли сумите на всички болници в страната, които държавата им превежда за преминалите по спешност пациенти, са намалени наполовина.

Душков даде пример с голяма столична болница, която за миналия месец е получила за спешни случаи, хемодиализа и ТЕЛК 192 000 лева при дължими 440 000 лева. Той посочи, че с този проблем се сблъскват всички болници, които приемат спешни случаи, включително “Пирогов“, на които държавата и НЗОК дължат милиони.

Според Душков спрените заради икономии планови приеми и животоспасяващи изследвания в съчетание с изострянето на някои състояния в жегите, е довело до увеличаване на спешните състояние с летален изход.

Личните лекари изпратиха писмо до здравния министър, с което искат предложените промени да бъдат мотивирани. Според джипитата те са в ущърб на пациента.

Общопрактикуващите лекари сигнализираха, че подготвените от здравното министерство промени в Наредбата за профилактичните прегледи свеждат до минимум безплатните изследвания, назначавани на пациентите.

Изследванията за холестерол и триглицериди, които сега се полагат на всеки здравноосигурен над 18 години всяка година, вече ще се правят на пет години. Пълната кръвна картина също ще се прави на пет години, а не всяка година, като освен това вместо сегашните 5.72 лева НЗОК ще плаща 2.75 лева.

Милионите от здравни вноски ще продължават да не отиват за здраве.

„Ако има лекарски протести - добре дошли са, но аз не виждам за какво, защото ние и в момента даваме над един милиард и 11 милиона лева за здравеопазване. Проблемът не е в парите, а в тяхното неправилно изразходване", казва премиерът и обяснява, че от 1 януари, когато реформата ще е завършила, всичко ще е тип-топ, само трябва да устискаме още няколко месеца.

Оставаме на вариант: осигурените, които нямат пари, няма да бъдат приети за лечение. Неосигурените пък по закон също нямат право на лечение.

В същото време премиерът говори за лекари, получаващи заплати от по 60 000, които никой не знае къде работят и изобщо има ли ги.

Спирам дотук и пускам разказа на една пациентка, която бе на лечение в столична болница, където липсваше риванол и памук!

Размисли на една болна

Дойде момент и аз като много мои връстници да постъпя за болнично лечение.
Направление - Първа градска болница. Всеки мислещ и критичен българин е запознат с проблемите на българското здравеопазване - недоимък на средства за прилично поддържане на болничните заведения и недостойно заплащане на здравните работници - лекари, сестри, лаборанти.

Всеки нов министър, отговарящ за здравето и живота на нацията, за нейното запазване и възпроизвеждане, дава обещания, че първо ще сложи ред в Здравната каса, ще вземе мерки за подобряване бита и стандарта на болниците и ще се справи с фармацевтичните фирми - вносители на лекарства. И съответно на техните високи цени.

Да, ама не. Цитирам потвърдената от живота фраза на известния журналист Петко Бочаров. Най-пресният ми пример е проф. Гайдарски. При него незаменимият фармацевтичен бос - съпругът на царското вице г-жа Арсенова, остана непокътнат и недосегаем. Без търг, без състезание. Нищо не се промени, освен че тази семейна двойка издигна вила с космическа форма и размери. Не мога да отмина и здравния министър Богоев. При неговото царуване лекарственият въпрос мина в ръцете на собствената му майка.

За какво здравеопазване говорим сега и за какви промени. Безспорно не градивни!

Връщам се към Първа градска болница. Постъпих в нея с определено чувство на страх. Още съм в началото на лечението си. Изумена съм от две неща, които събудиха у мен две различни усещания. На първо място от медицинския персонал. Това са висококвалифицирани 24-каратови лекари и друг медицински персонал. Всеотдайни, педантични, отговорни. Може да се каже на европейско равнище. Няма да пропусна имената на д-р Караиванова – старши лекар на Второ вътрешно отделение, и д-р Йончева, които са чест за българското здравеопазване. Сестринският състав е също перфектен. Млади, любезни, съпричастни сестри помагат на болните да се освободят от безпокойството, с което са постъпили.

Да останат в България при тези условия, според мен е саможертва. Не е лесно да се лекува при тежки битови условия. Това е второто нещо, което ме впечатли – липса на консумативи, на медикаменти, на модерна медицинска техника. Предполагам и при неравностойно заплащане. Официалното банално оправдание на управляващите е „няма пари", „лошо наследство".

А в същия момент на криза и без нужда се купуват стари изтребители. И за какво ли? В мирно време и при положение че сме член на НАТО?!

Обръщам се към управляващите:

„Господа политици, излезте от луксозните си возила, елате при болния и беден народ. Когато се разболеете, не тичайте във ВИП болниците и чужбина, а потърсете помощ в една обикновена българска болница. Опитайте храната, която се дава на електората, към когото се обръщате само на избори. И ако носите сърцата на българските възрожденци, мисля, че ще се засрамите от космическата пропаст между народ и т. нар. „елит".

Ако нещата не се променят, вие ще превърнете красивата ни родина в безкраен гробищен парк.

Създайте достойни условия на българските лекари, болници, народ, защото, ако няма промяна към добро, няма да има и народ, когото да управлявате!"

Галина Даскалова

 

Коментари 

 
+2 #1 Звезделина Милева 2010-09-13 18:32
Подписвам се под апела Ви г-жо Манолова и г-жо Даскалова с ръка и сърце.Но дълбоко се съмнявам,че "политическата "класа"" си спомня какво беше това ВЪЗРОЖДЕНЦИ.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене